Ångugn


Bäst i test ångugn 2017

Professionella kockar tillagar maten med hjälp av ånga istället för varmluft för att på bästa sätt lyfta fram smakerna i råvarorna. Med en ångugn hemma kan du lätt få vardagsmaten att smaken lika gott som på restaurang. Eftersom vatten leder värme bättre än luft behövs inte heller lika höga temperaturer och matlagningen går ändå snabbare – vilket är bättre för miljön och bevarar vitaminerna och näringsämnena i maten samtidigt som det tar fram smaken bättre och gör så att råvarornas konsistens bevaras. Att tillaga mat i ångugn är dessutom hälsosamt, miljövänligare och snabbare.

  1. Bäst i test av ångugnar 2017
  2. Att tänka på
  3. Köpguide för ångungar

Bäst i test av ångugnar

Dagens ugnar har så många olika funktioner, priser och kvaliteter att det ibland kan kännas omöjligt att hitta eller ens förstå vad det är man behöver. Vi har valt ut de fem bästa ångugnarna på marknaden och jämfört dem. Funderar du på att köpa en ny ugn men tycker det känns omöjligt att hitta rätt i köksvarudjungeln? Vill du laga nyttigare, mer miljövänlig och godare mat hemma? Oroa dig inte, vi har tagit fram våra topp fem favoriter bland ångugnar och jämfört.


Siemens CD634GBS1: Vinnaren i vårt ångugn test 2017

Köpa ångugn Siemens CD634GBS1

Egenskaper:

  • Mått: 455 x 595 x 548 mm
  • Temperaturintervall: 30 °C – 100 °C
  • 38 liter
  • Rostfri

Ånga med glädje

Denna Siemens är den billigaste ugnen på vår lista, men saknar varmluftsfunktionen. Passar perfekt för dig som redan gjort det miljövänliga och nyttiga valet att byta helt till ångad mat. Dessutom får du en stabil ugn med alla viktiga grundfunktioner till ett vettigt pris. Den har fyra olika uppvärmningsmetoder, Fullsteam ångugn (100 % ånga), pulseSteam (tillsatt ånga för bäst resultat), återuppvärmning, jäsning och upptining.

En matlagningsassistent

Den har praktiska funktioner som temperaturförslag, aktuell temperaturindikator, uppvärmningskontroll, cookControl och cookControl Plus – som gör så att du kan välja vilken rätt du lagar och få optimala ugnsinställningar automatiskt. Den har även bak- och matlagningsprogram.

Designen är mycket snygg, med en TFT-display med klartext, digitalur, innerlucka i helglas och ugnslucka med softMove, som gör att du kan stänga och öppna luckan mjukt.

Ugnen är lätt att använda – tack vare invändig belysning ser man tydligt maträtterna och det finns en indikator som visar när vattentanken är tom och måste bytas.

Övriga funktioner

Avkalkningsprogram, rengöringsprogram, kokpunktskontroll och inbyggd fläkt, lösbar vattentank på 1,3 liter.

Miljö och Säkerhet
Ugnen är även utrustad med säkerhetsfunktioner såsom barnspärr för ugnsfunktioner, säkerhetsavstängning för ugn, start/stopptangent och
luckströmbrytare

Medföljande tillbehör
En svamp
En perforerad ångbehållare, storlek L
En operforerad ångbehållare, storlek L


Electrolux EOB8841WOX: En riktigt prisvärd ångugn

Köpa ångugn Electrolux EOB8841WOX

Egenskaper:

  • Mått: 594 × 594 × 567 mm
  • Energiklass: A
  • 70 liter
  • Rostfri

Av de två bäst-i-test ångugnarna från Electrolux vi har valt ut, är kombiugnen Electrolux EOB8841WOX det lite billigare alternativet. Inbyggnadsugnen har blivit belönad med priset Product Award Design för sin snygga design.

Varmluftsfunktion

Varmluftsfunktionen har hög kapacitet och många praktiska funktioner som till exempel traditionell värme, varmluft, ånga, grill, upptining och pizza. Eftersom ugnen har Combisteam kan du kombinera varmluft med ånga för att nå bästa utsökta resultat.

Användarvänlig display

Displayen är praktisk och användarvänlig, och kommer med 24 funktioner och 100 förinstallerade program, som är lättillgängliga med hjälp av både text och ikoner. LCD-displayen visar vilken funktion du valt, återstående tid och exakt temperatur. Med Min Favorit-funktionen kan du starta ditt favoritprogram och även skapa upp till 20 nya skräddarsydda program.

Andra funktioner

Det finns även en integrerad stektermometer och automatisk avstängning.
Velvet Closing-tekniken gör så att du alltid stänger lucka tyst och smidigt. Tyvärr har den här produkten inget inbyggt och automatiskt rengöringsprogram, så du får rengöra den själv. I övrigt en mycket praktisk ugn med nästan lika många egenskaper som vår lite dyrare variant från Electrolux.



AEG BP500432SM: För mästarbagare

Köpa ångugn AEG BP500432SM

Egenskaper:

  • Mått: 594 × 594 × 568 mm
  • Energiklass: A
  • 72 liter
  • Rostfri

Om du gillar att baka är denna AEG-ugn perfekt för dig. Du får nämligen extra stora bakplåtar på köpet som gör det lättare att baka mycket och mera: bakplåten Maxitray ™ är 20 % större än vanliga bakplåtar.

Stor och praktisk

AEG BP500432SM är vår största kombiångugn med både pyrolys- och ångfunktion (25 % ånga). Pyrolysprogrammet fixar rengöringen åt dig. Ångfunktionerna gör din matlagning mer skonsam och professionell.  Alla andra vanliga funktioner som traditionell över/undervärme, varmluft, grill och gratinering ingår också. Ugnen har även borttagbara ugnsglas som är lätta att rengöra. Varmluftsfläkten stannar när luckan öppnar, så du inte riskerar att bränna dig i ansiktet eller på händerna.

Restvärmeindikatorn visar hur varmt det är i ugnen när den håller på att svalna – kan vara bra att ha om du vill ha huvudrätten på eftervärme under tiden som förrätten serveras!

Liksom alla andra ugnar vi har valt ut är även den här barnsäker.

Jämn temperatur ger många rätter

ThermiC°Air-funktionen gör så att det alltid är jämnvarmt i hela ugnen, vilket underlättar om du har en stor middag att laga med många olika rätter som ska bakas samtidigt – tack vare den jämna värmefördelningen kan en smultronpaj och en potatisgratäng lagas sida vid sida utan att ta smak av varandra.

Övriga händiga funktioner:

  • Matlagningstermometer
  • Automatiskt temperaturförslag
  • Kylfläkt

Electrolux EOS860X: Lyxvarianten

Köpa ångugn Electrolux EOS860X

Egenskaper:

  • Mått: 594 × 594 × 567 mm
  • Nöjd-kund garanti
  • 71 liter
  • Rostfri med Anti-Fingerprint-behandling

Denna kombiångugn Deluxe med tre olika ångnivåer gör så att du kan laga mat som smakar som på stjärnrestaurang – professionella kockar kombinerar nämligen ångtillagning med torr värme för att bättre få fram alla smaker. Nu kan du lätt göra detsamma i ditt eget kök.

Varmluftsfunktionen har ett UltraFanPlussystem med extra stor fläkt. Ugnen stänger av sig själv när du använt färdigt den. Kommer dessutom med en automatisk rengöringsfunktion, som till och med berättar för dig när det är dags att rengöra ugnen. Den här ugnen är perfekt för dig med stor familj och ett hektiskt liv, som älskar att laga mat. Ugnens många praktiska funktioner underlättar nämligen mycket i vardagen.

100 % nöjd kund-garanti eller pengarna tillbaka.

Ugnsfunktioner: 
Undervärme, Grill, Över/undervärme, Varmhållning, Gratinering, Varmluftsgrill, Pizza/paj, Varmluft, Varmluft med fukt, Lågtemperaturstekning, Ånga, Steam (10) + fan, Steam (10) + ring (20) + fan (30°C fix), Steam (30) + ring (70) + fan, Degjäsning, PureSteam, Brödbakning, CrispSteam, SoftSteam

Övriga funktioner:

  • Matlagningstermometer
  • Automatiska temperaturförslag
  • Automatiska viktprogram
  • Automatisk säkerhetsavstängning
  • Display med språkval
  • Tillagningsanvisningar på ugnsluckans insida
  • Varmluftsfläkten stannar när luckan öppnas
  • VelvetClosing® – mjukstängande lucka
  • Elektronisk temperaturinställning
  • Snabbstartsfunktion
  • Integrerade recept
  • Minnesfunktion för favoritrecept
  • Barnsäker
  • Restvärmeindikator
  • Lampan tänds när ugnsluckan öppnas
  • Ugnsglas som är lätta att rengöra
  • Kylfläkt

Hur du hittar den bästa ångugnen– och lite om vad och varför

Tekniken att använda vattenånga vid matlagning är egentligen inte någon fluga. Tvärtom finns det arkeologiska kvarlämningar på flera platser runt om i Norden som daterar metoden så långt tillbaka i tiden som 6 000 år. Då, på yngre stenåldern och framåt, ångkokades maten i så kallade kokgropar där råvarorna placerades på upphettade stenar och sedan täcktes av torv och jord. I dag är ångugnar med teknikens hjälp uppdaterade till det moderna livet, vilket också innebär att det kan te sig som ett myller av olika funktioner och utformningar på den ökande marknaden. I den här artikeln reder vi ut begreppen så att du som konsument kan göra ett välinformerat köp.

Det (nästan) magiska med ånga

Sextusen års bruk i Norden och det ökande intresset även utanför restaurangbranschen tyder på att det finns något nästan magiskt i att använda vattenånga som tillagningsmetod. Och så är det faktiskt, om vi ser till några av ångugnens fördelar:

  • Råvarornas smak, konsistens och färg bevaras på ett helt annat sätt, speciellt i fråga om grönsaker.
  • Vitaminer, mineraler och andra näringsämnen lakas inte ur i lika hög grad. Bland annat har jordbruksdepartementet i USA visat på en högre förekomst av exempelvis C-vitamin och folsyra i jämförelse med kokning.
  • Fuktigheten förhindrar att maten blir torr, och gör även ångugnen idealisk för återuppvärmning av de där resterna som står och skräpar i kylen.
  • Smaker överförs inte mellan livsmedel vilket möjliggör tillagning av flera saker samtidigt.
  • Ångans mer effektiva värmeegenskaper bidrar till en snabbare tillagning.

Vad ånga däremot inte kan trolla fram är den där gyllene stekytan på olika typer av kött – för det krävs andra tekniker som vi precis ska komma till.

Vilken är din typ?

En bra utgångspunkt är att fundera över vad ugnen ska användas till och vilka funktioner som behövs. Är du exempelvis en van vardagsmatlagare, en specialiserad helgkock eller en flitig brödbakare? Beroende på användningsområde så finns det tre olika typer av ångugnar att välja mellan:

  • Ugn med enbart ångfunktion.
  • Kombinationsugn med exempelvis ånga, varmluft och grillfunktion där ångfunktionen kan användas i kombination med eller utan de andra.
  • Ugn med värme och ångfunktion, utan möjlighet att använda enbart ånga.

Den första typen är mest specialiserad och passar bra i ett kök där matlagning står högt i kurs och där det finns en annan ugn att använda vid tillfällen när ångugnen kommer till korta eller när sällskapet är stort. Söker du i stället mångsidighet passar den andra typen bra. I en kombinationsugn finns valmöjligheter som de andra två typerna saknar då ångan kan kombineras med varmluft för att uppnå den där krispigheten likaväl som användas för sig själv vid tillagning av bland annat grönsaker och fisk. Den tredje typen är oftast den minst kostsamma men saknar också en renodlad ångfunktion. Likväl kan den fungera utmärkt vid till exempel bakning.

För att belysa de olika typerna kan ett test som Råd & Rön utförde häromåret användas som underlag. I testet undersöktes olika aspekter hos sju olika ångugnar, varav fem var av kombinationstyp, en med enbart ångfunktion och en utan möjlighet att endast använda ånga. Den renodlade ångugnen, en Siemens, fick det högsta totalbetyget och likaså högst betyg vid tillagning med ånga. Men bristen på mångsidighet gjorde att utmärkelserna ”Bäst i test” och ”Bra köp” gick till tre av kombinationsugnarna – två av dem från Electrolux och en från Bosch – medan ugnen utan exklusiv ångfunktion ansågs ”billig och bra”.

Håll koll på detaljerna

Oavsett vilken typ som faller i smaken så finns det några saker att hålla utkik efter och reflektera över som kan påverka valet av ångugn.

  • Vattenbehållare. För att kunna använda ånga behövs någon typ av vattentillförsel och vanligast är att det sker via en behållare som fylls på manuellt. Ju större vattenbehållare, desto längre tillagning utan avbrott. Det finns även modeller, speciellt i det högre prisregistret, som har en fast vatten- och avloppsanslutning. Det är ganska ovanligt på den svenska marknaden.
  • Storlek. Som ett exempel kan nämnas att ugnarna i Råd & Röns test varierade rejält i volym – från 30 till 72 liter! För att kunna tillaga flera saker samtidigt krävs ofta en större volym. I testets minsta modell kunde vissa moment inte ens utföras på grund av att de helt enkelt inte fick plats.
  • Ugnens reglage och inställningar. Det skiljer mycket från ugn till ugn vilka inställningar som kan göras – vilket temperaturintervall som är möjligt, hur mycket ånga som används och olika färdiginställda program är några av sakerna som varierar. På vissa ugnar finns till och med autoprogram där tid och temperatur beräknas automatiskt beroende på vad som tillagas. Pröva gärna innan köp och kolla eventuellt igenom instruktionsboken också så att den är begriplig.
  • Energieffektivitet. Alla ugnar har en energimärkning och energiklassen, från A+++ till D, talar om hur mycket el som förbrukas i förhållande till volymen. På märkningen visas också hur mycket energi som går åt vid ett användningtillfälle som motsvarar tillagningen av en stek. Ett tips är att inte bara titta på energiklassen utan också jämföra energiåtgången eftersom det varierar mycket inom samma klass.
  • Garanti. Det är trist när saker går sönder eller inte fungerar som de ska och det är ännu tristare om det inte finns någon garanti som gäller vid de tillfällena. Fråga återförsäljaren eller kolla upp vad som gäller för just det märket eller modellen du är intresserad av innan köp.

En sista puff på vägen

På den svenska marknaden finns välkända varumärken som Electrolux, Siemens och Bosch, men även mindre kända som exempelvis Smeg eller Gaggenau. Även om ångugnen har kommit en lång väg från stenåldersgropen så kan det vara en god idé att läsa tester och recensioner, fråga andra användare och undersöka forum innan köp. Och kom ihåg – den bästa ångugnen är den som passar dina behov och din plånbok, vare sig du är inbiten expert eller glad amatör i köket.


    Siemens CD634GBS1Siemens CD634GBS1
    • Mått: 455 x 595 x 548 mm
    • Temperaturintervall: 30 °C ? 100 °C
    • 38 liter
    • Rostfri
    Electrolux EOB8841WOXElectrolux EOB8841WOX
    • Mått: 594 × 594 × 567 mm
    • Energiklass: A
    • 70 liter
    • Rostfri
    AEG BP500432SMAEG BP500432SM
    • Mått: 594 × 594 × 568 mm
    • Energiklass: A
    • 72 liter
    • Rostfri
    Electrolux EOS860XElectrolux EOS860X
    • Mått: 594 × 594 × 567 mm
    • Nöjd-kund garanti
    • 71 liter
    • Rostfri med Anti-Fingerprint-behandling