Aktivitetsarmband

Köp aktivitetsarmband med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Alla våra tester av aktivitetsarmband 2017
  2. Vilken är då bäst i test?

Letar du efter ett aktivitetsarmband men har gått vilse i djungeln av alternativ? Det är förståeligt. Marknaden för aktivitetsarmband har formligen exploderat under de senaste åren. Det är inte längre bara Fitbit och Jawbone som tillverkar aktivitetsarmband. Även Adidas, Polar och Sony har gett sig in i leken.

Så vilket aktivitetsarmband bör du välja? I denna köpguide presenteras och rangordnas åtta olika aktivitetsarmband som alla har olika funktioner och kvaliteter. Vissa är mer träningsfokuserade, medan andra vill hjälp dig att kartlägga ditt dagliga liv.


Bäst i test av aktivitetsarmband

Det finns inte ett specifikt aktivitetsarmband som alla kommer att älska. Däremot finns det ett aktivitetsarmband som passar just dig. Frågan är bara vilket. Valet är helt individuellt och beror på vad ditt mål med armbandet är.

Denna köpguide kan hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av armband. I guiden kan du lära dig mer om hur de olika armbanden fungerar och få tips om vilket armband som passar dig. Eftersom faktorer som pris, utseende och användarvänlighet också kan spela roll, vägs även detta in i guiden.


Fitbit Charge HR: Bäst i test av aktivitetsarmband

Köpa aktivitetsarmband Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HR passar dig som vill ha ett mångfacetterat aktivitetsarmband till ett bra pris. Fitbit Charge HR mäter puls, sömn och aktivitet. Pulsmätaren gör att du kan få ett mer precist resultat vid aktiviteter som cykling och styrketräning på gymmet. Också kaloriförbrukningen blir mer exakt tack vare pulsmätaren.

Fitbit Charge HR är ett stilrent och bekvämt aktivitetsarmband som finns i många olika färger, allt från plommon till svart. Displayen matchar färgen på armbandet, och visar bland annat antal steg, antal trappor, din puls och vad klockan är. När du höjer armen, tänds skärmen, men du kan även knacka på den för att tända den eller växla mellan funktionerna. Dessutom har skärmen fysiska knappar. Trots detta är den liten och diskret. Batteriet räcker i upp till fem dagar innan det behöver laddas.

Fitbits app är stilren och informationsrik. För nybörjaren kan den kännas överväldigande, men gillar du att djupdyka i din statistik är detta rätt armband. Alla de parametrar som mäts – puls, sömn, diverse träningspass, antalet förbrända kalorier, antal trappor, antal steg med mera – kan du grotta ner dig i, både dag för dag och över längre tid. Du har själv möjlighet att skräddarsy appen så att den passar dig, exempelvis genom kortkommandon.

Eftersom Fitbit Charge HR mäter pulsen blir kaloriförbrukningen mer exakt än de armband som bara räknar steg. I appen kan du dessutom manuellt registrera dina måltider och din vikt, vilket gör att Fitbit Charge HR passar för den som vill ha koll på kalorierna.

I appen kan du välja bland olika utmaningar och dessutom bjuda in dina vänner att delta. Antalet utmaningar är begränsat, men den sociala aspekten – att utmana dina vänner – passar dig som triggas av att tävla.

Fitbit Charge HR saknar helt GPS. För löpare och cyklister fungerar därmed armbandet bäst när mobilen får följa med på träningspasset. I appen kan du tagga dina olika pass. Taggningen är varierad: allt från spinning och vikter till fotboll och ishockey. Simma dock aldrig med ditt armband; Fitbit Charge HR tål inte ens en dusch. Om du glömmer bort att registrera ett pass spelar det ingen roll. Fitbit Charge HR känner själv av och kommer registrera passet i appen.

Fitbit Charge HR mäter din sömn: hur länge men också hur bra du sover. Den går dock inte mycket djupare än så. Det finns alltså bättre sömnmätare på aktivitetsarmbandsmarknaden. Fitbit Charge HR fokuserar dock mest på fitness, och då är det viktigaste när det kommer till sömnen att du får dina sömntimmar. Fitbit Charge HR erbjuder även vibrerande alarm som kan ge dig en skonsammare väckning. Du anger en tidsperiod under vilken du behöver gå upp, varpå armbandet vibrerar när du sover som lättast.

Armbandet mäter din puls dygnet runt. Fitbit Charge HR är särskilt bra på att mäta pulsen under träning, dock lite sämre på att mäta din vilopuls. Särskilt exakt är den vid aktiviteter som styrketräning och löpband på gymmet – något som många andra aktivitetsarmband ofta förbiser.

Adidas Micoach Fitsmart:

Köpa aktivitetsarmband Adidas Micoach Fitsmart

Fitbit Charge HR passar bra för dig som vill fokusera på träning och som gillar att djupdyka i appens statistik. Du får många funktioner för pengarna, samt ett stilrent armband som smälter in bra på både gymmet och middagen. Om du tycker om att gymma är pulsmätaren ovanligt exakt under dessa aktiviteter. Pulsen ger dessutom ett bättre mått på hur många kalorier du gör av med, och i kombination med manuell måltidsregistrering i appen, passar aktivitetsarmbandet för dig som av olika skäl vill hålla koll på kalorierna.

Adidas Micoach Fitsmart är ett armband för dig som vill sätta upp mål och få konkreta tips på hur du ska träna inför detta mål. Armbandet, som är lite dyrare än genomsnittet, är inget för nybörjaren. Det krävs både att du är villig att sätta dig in i hur armbandet fungerar och att du vill träna.

Själva armbandet är lite större och klumpigare än övriga, särskilt om du har en smal handled. Tanken med armbandet är emellertid inte att bära det dygnet runt för att se hur många steg du går under en dag eller hur du sover om natten. Detta är ett renodlat träningsarmband, vars batteri klarar sig utan att laddas i fem dagar om du tränar en timme per dag. Armbandet tål vatten, men Adidas rekommenderar att man inte simmar med det.

Armbandets display visar bland annat distans, fart, förbrända kalorier och hjärtfrekvens. Dessutom finns det LED-lampor som lyser upp i olika färger beroende på vilken intensitetszon du befinner dig i. De fem färgerna representerar fem zoner och visar om du behöver sakta ner eller ta i ytterligare under ditt pass. Istället för att räkna på var din puls bör ligga för att exempelvis förbränna fett, kan du bara snegla ner på ditt armband och kontrollera att lamporna lyser i rätt färg.

Detta är inte ett aktivitetsarmband du bara kan sätta på dig och gå ut och springa en runda. Det kräver att du läser igenom manualen så att du kan få ut så mycket som möjligt av din träning. Du kan träna utan mobilen, men armbandet har ingen inbyggd GPS och datan blir därmed inte särskilt tillförlitlig.

Adidas Micoach Fitsmart synkas med appen Train & Run för att kunna skicka data från ditt senaste träningspass, men också för att kunna ta emot detaljer om vad du vill uppnå. Du kan till exempel lagra femton olika träningspass på ditt armband. Antingen kan du skräddarsy passet själv eller kan du välja en av Adidas många befintliga pass.

I appen kan du dessutom ställa in ditt mål, till exempel att springa 10 km på en viss tid eller att spela en fotbollsmatch. Appen hjälper dig sedan att göra en personlig träningsplan för hur du ska nå detta mål. Ett vanligt träningsschema kan ibland kännas övermäktigt, men Adidas Micoach Fitsmart personaliserar en plan med veckomål som hjälper dig mot ett större mål. Både soffpotatisen och fitnessfantasten kan därmed få glädje av armbandet. Om du därtill synkar appen med din kalender, kommer appen att säga till när du missar – eller skippar – ett pass.

Adidas Micoach Fitsmart fungerar som en träningskompanjon som hjälper dig att sätta mål och nå dem, oavsett om det handlar om att slå ett nytt fartrekord eller att trimma kroppen. Armbandet passar dig som – oavsett om du är en soffpotatis eller en fitnessfantast – vill fokusera på din träning och som därtill är beredd att spendera lite extra pengar.

Moov Now: För dig som vill utvecklas i din träning

Köpa aktivitetsarmband Moov Now

Moov Now passar dig som är träningsfokuserad. Tanken är att du ska starta ett träningsprogram, varpå Moov Now hjälper dig att nå ditt mål genom att helt enkelt ge dig tips direkt i dina hörlurar. Det krävs alltså att du har mobilen med dig under passet så att Moov Now, med något monoton röst, kan meddela dig när du inte håller tempot eller när du tappar hållningen. Moov Now fungerar därmed som en ganska fåordig personlig tränare, som dock endast talar engelska. Det går alldeles utmärkt att lyssna på Spotify under träningen. Så fort tränarrösten har något att säga, sänks ljudet på musiken lite, för att därefter höjas igen.

Armbandet kommer i två storlekar: small och large. Vissa träningspass, exempelvis cykling, kräver nämligen att du bär armbandet runt fotleden. Dessutom behöver du ha med dig din mobiltelefon, dels för att kunna ta emot träningshjälpen och dels för att Moov Now använder sig av mobilens GPS. Eftersom armbandet är vattentätt går det också bra att simma med det. Det är dock ingen bra idé att ta med sig mobilen ner i vattnet. Lämna istället mobilen i omklädningsrummet, så kan du synka datan när du kommer tillbaka.

Batteritiden är sex månader lång. Moov Now går nämligen på klockbatteri. De är inte laddningsbara och det kan vara bra att alltid ha ett extra klockbatteri hemma.

Om du vill utvecklas i din träning, är Moov Now ett bra aktivitetsarmband. All information och statistik om din träning hittar du i den tillhörande appen. Appen är enkel och lättnavigerad. Fokus ligger på din utveckling och dina personliga prestationer. De olika träningsprogrammen har flera nivåer, som passar både den oerfarne och den erfarne. När du har nått en nivå, går du vidare till nästa som är marginellt svårare. På så sätt motiveras du till att bli bättre och bättre.

Förutom träning mäter Moov Now även din sömn. Om detta är något du prioriterar i ditt aktivitetsarmband, bör du fortsätta leta. Moov Now tror nämligen att du sover när du sitter helt stilla. Armbandet ger heller ingen helhetsbild av det dagliga livet. Det har visserligen en stegräknare, men kanske mest av tradition.

Armbandet passar den träningsfokuserade, oavsett om du har tränat mycket eller lite innan. Det är inget aktivitetsarmband du ska bära dygnet runt för att kartlägga ditt liv. Det är snarare ett armband för den som vill utvecklas i sin träning med hjälp av en monoton, fåordig coach. Armbandet är förhållandevis billigt men kräver att du har mobilen med dig.

Fitbit Blaze: Ditt första aktivitetsarmband

Köpa aktivitetsarmband Fitbit Blaze

Fitbit Blaze är det perfekta aktivitetsarmbandet för nybörjaren. Fitbit Blaze känner automatiskt av när du tränar och registrerar passet även om du själv glömmer bort att föra in det. I den användarvänliga appen kan du se dina resultat, både dag för dag och över längre tid, samt samla olika typer av utmärkelser. Fitbit gör dessutom marknadens bästa stegräknare – och Fitbit Blaze är inget undantag.

Armbandet är tänkt att bäras dygnet runt och därför är dess band utbytbara. Du kan ha en färg på banden när du tränar och en annan när du är på fest. Fitbit Blaze liknar en vanlig klocka och smälter därmed väl in i din vardag. Armbandet är inte lika snyggt som Jawbone UP3, men det är definitivt skönare.

Displayen – en snygg färgskärm – kan visa tiden, guida dig genom enklare träningspass, underrätta dig om inkommande samtal och sms samt visa statistik. Det är helt enkelt en smartklocka med träningsinriktning. Dock rekommenderas det fortfarande att ta med sig mobilen. Armbandet är beroende av mobilens GPS, men eftersom många gärna lyssnar på musik under träningspass kanske detta inte är ett allt för stort problem.

Den tillhörande appen är tydlig och lätt att använda. Den erbjuder tillräckligt med data utan att det känns överväldigande. I appen kan du se din dagliga aktivitet, men också hur du har utvecklats över tid. Appen kan motivera dig genom olika utmaningar och utmärkelser.

Hur bra kartläggs din sömn? Om du vill ha djupgående information om hur du sover, är detta inte rätt aktivitetsarmband. Den känner inte av om du sover djupt, ytligt eller drömmer. Istället visar den om du sover, sover oroligt eller har vaknat. Däremot märker den faktiskt av nattliga toapauser. Om du vill ha en tillförlitlig kartläggning av din sömn, men inte har något behov av djupare information, passar Fitbit Blaze dig. I appen kan du, efter hand som tiden går, se hur sömnen har sett ut över en längre tid. Armbandet har ett vibrerande alarm som väcker dig inom vald tidsperiod när du sover som lättast.

Fitbit Blaze mäter din puls dygnet runt. Den mäter vilopulsen helt fläckfritt, och i takt med att du blir mer och mer vältränad, kommer du kunna se en nedåtgående kurva på vilopulsen. Armbandet är dock inte lika bra på att mäta pulsen när du tränar. Om du är mer erfaren och vill ha koll på olika intensitetszoner under träningspasset, blir Fitbit Blaze bara missvisande. Som nybörjare spelar detta mindre roll och vilopulsens motiverande nedgång är allra viktigast.

Fitbit Blaze mäter puls, sömn och aktivitet. Den tar inte aktivitetsarmbandet till en ny nivå, men är lättanvänd och motiverande för nybörjaren. I appen, som registrerar även den träning du själv glömmer bort att lägga till, är din data lättöverskådlig och tydlig. Det krävs att du är beredd att lägga en del pengar. Aktivitetsarmbandet – som dock kan extraknäcka som klocka samt underrätta dig om samtal om sms – är dyrast av dessa åtta.

Polar Loop: För all-around människan som vill spåra sin aktiviteter

Köpa aktivitetsarmband Polar Loop

Polar Loop passar dig som vill veta hur mycket du rör dig under en dag, men som också vill ha motivation till ytterligare rörelse. Det passar bra för den aktive som vill ha mer information om sin träning.

Armbandet är stilrent och finns i olika färger. Displayen syns inte förrän man har aktiverat den, vilket gör armbandet diskret. Det återuppladdningsbara batteriet varar i fem till sju dagar beroende på hur ofta displayen aktiveras.

Armbandets display visar hur många steg du har gått, hur många kalorier du har förbränt samt vad klockan är. Därtill visar den hur många procent du har uppnått av ditt dagliga mål och vad du kan göra för att uppnå det. Om displayen säger ”low, 30 min” innebär det att du ska göra något lågintensivt, till exempel städa, promenera sakta eller jobba i trädgården, under 30 minuter. Ytterligare två nivåer finns: ”walk” (mediumintensivt) och ”jog” (högintensivt).

I appen som heter Polar Flow kategoriseras dina aktiviteter i fem olika nivåer: vila, stillasittande, låg, medium och hög. Ju högre intensitet på din aktivitet, desto snabbare når du ditt mål. Precis som armbandet ger appen tips på hur du kan uppnå målet, men här är tipsen mer detaljerade, exempelvis ”promenera i 40 minuter” eller ”dansa i 1 timme och 18 minuter”.

Förutom appen finns även en webbtjänst, som är ännu mer detaljerad. Där kan du interagera med andra Polar Loop-användare och få djupgående information om din sömn. Den grafiska statistiken är riktigt snygg, och dessutom mycket informativ.

Om du simmar, surfar eller utför någon annan vattenrelaterad sport är Polar Loop också armbandet för dig, eftersom det är vattentåligt. Polar Loop finns dock bara för iPhone-mobiler. Android-användaren kan ändå använda armbandet tack vare webbtjänsten.

Polar specialiserar på pulsmätning. Ändå mäter inte Polar Loop din puls. Armbandet kan dock utan problem kopplas ihop med någon av deras pulsklockor. Då kan du få ytterligare information om din träning, särskilt träning som inte inkluderar steg.

Polar Loop är ett aktivitetsarmband som är enkelt att använda. Den största utmaningen är egentligen att anpassa den efter din handled. Tanken är nämligen att du själv ska klippa armbandet i den storlek du önskar. Men du behöver inte oroa dig; om du klipper för mycket ersätter Polar dig.

Polar Loop är ett förhållandevis billigt aktivitetsarmband som fokuserar på träning. Det är ett av få på marknaden som ger konkreta tips på hur du kan röra dig mer. Om du behöver motiveras till att ta den där extra promenaden för att uppnå ditt dagliga, mål och dessutom vill ha snygg och informativ grafisk statistik, är detta rätt armband.

Jawbone UP3: Det snyggaste aktivitetsarmbandet på marknaden

Köpa aktivitetsarmband Jawbone UP3

Jawbone UP3 passar dig som vill ha ett väldesignat aktivitetsarmband som kartlägger din dagliga aktivitet. Appen samlar in dina data och analyserar dem, varpå du kan få vettig information om din träning. Batteritiden är 5–7 dagar och kan laddas fullt på 60–90 minuter.

Tanken är att detta aktivitetsarmband ska bäras 24/7. Jawbone UP3 liknar mer ett smycke än ett sportarmband och passar därmed utmärkt för att bäras dygnet runt. Om mode och design är viktigt för dig, är detta ditt armband. Kanske ska du tänka en extra gång om du skriver mycket under vardagen. Armbandet har nämligen något som liknar nitar på insidan. De mäter av pulsen när du sover, men kan skava en del – särskilt när armbandet trycks mot din handled som vid exempelvis skrivande.

Eftersom armbandet inte har någon display är det viktigt att appen är bra. Och faktum är att appen är Jawbones stora styrka. Den är snygg och lättanvänd och kanske bäst på marknaden. I appen samlas din dagliga aktivitet. Aktiviteter som inkluderar steg på något sätt, exempelvis löpning, tennis, dans, känner appen själv av och registrerar automatiskt. Aktiviteter som inte inkluderar steg kan du själv registrera manuellt. Om du simmar mycket är detta inget armband för dig. Det klarar nämligen bara dusch och lite stänk.

I appen finns också en så kallad Smart Coach, som hjälper dig att göra hälsosamma val och belönar dig efter hand. Ju längre tid du använder ditt armband, desto mer personlig blir din Smart Coach. I appen kan du även se hur det går för dina Jawbone-användande vänner och ni kan uppmuntra varandra mot nya mål.

Jawbone UP3 säger ifrån genom en vibration om den tycker att du har suttit still för länge. Här kan du själv ställa in hur långa perioder av inaktivitet den ska godkänna, men också vid vilken tid den ska sluta försöka aktivera dig. Det kan ju faktiskt vara skönt att stanna i soffan efter klockan tio på kvällen.

Vill du veta mer om hur du sover är Jawbone UP3 ett aktivitetsarmband som passar dig. Då mäter den nämligen pulsen. Andra aktivitetsarmband med denna funktion mäter ofta pulsen dygnet runt, vilket är viktigt vid träning i olika intensitetszoner. Jawbone UP3 koncentrerar sig dock på pulsen vid sömnen. Den sömnstatistik som du kan läsa av i appen säger alltså inte särskilt mycket om din träning. Dock kan den ge dig en indikation om din generella hälsa; en kraftig pulsökning kan exempelvis förvarna om en annalkande sjukdom. Du kan även se hur djupt du har sovit under olika tider. Precis som många andra armband har Jawbone ett vibrerande alarm för att väcka dig mildare.

Jawbone UP3 är inte marknadens bästa fitnessarmband. Det är heller inte bäst på att kartlägga ditt dagliga liv. Ändå är det lite dyrare än genomsnittet. Men vill du ha marknadens bästa app kanske det är värt att lägga lite extra pengar. Dessutom är det meningen att du ska bära armbandet dygnet runt och om det är viktigt för dig med ett armband som passar lika bra på gymmet som på kontoret, är detta smyckesliknande armband tveklöst snyggast.

Sony SmartBand 2: Aktivitetsarmbandet som balanserar ditt liv

Köpa aktivitetsarmband Sony SmartBand 2

Sony SmartBand 2 är ett aktivitetsarmband för dig som önskar ett mer balanserat och mindre stressfullt liv. Armbandet mäter puls, sömn och träning men också hur länge du har lyssnat på musik och transporterat dig. I appen kan du se hur olika aktiviteter påverkar din puls och din stressnivå. Sony SmartBand 2 är inte det mest precisa aktivitetsarmbandet när det kommer till rörelse och träning, men om du vill ha ett helhetsintryck av ditt dagliga liv är detta ditt aktivitetsarmband.

Armbandet i sig är stilrent och diskret, på gränsen till anonymt, men eftersom det ska bäras dygnet runt kan detta vara skönt. Det återuppladdningsbara batteriet håller i upp till fem dagar om du emellanåt ställer in den på det så kallade stamina-läget, som är mer energisnålt. Display saknas; istället finns all information att tillgå i två appar: SmartBand 2 och Lifelog.

I appen SmartBand 2 finns information om den aktuella dagen: hur länge du har sovit, din puls, antal steg och hur lång tid du gått, samt hur lång tid du eventuellt sprungit. Lifelog, som är en funktionsrik app, visar grafer och statistik över längre tid. Den kan tyckas lite krånglig men första gången du använder den guidas du genom aktivitetsarmbandets olika funktioner. Lifelog kartlägger inte bara förbrända kalorier, antalet steg och puls utan även hur länge du har transporterat dig, tittat på videor och spelat spel.

I första hand är detta inte ett aktivitetsarmband för den som fokuserar på sin träning. Det är snarare ett armband för den som vill kartlägga sitt dagliga liv för att leva mer balanserat och hälsosamt. Armbandet registrerar dock promenader och löpning som separata aktiviteter. Andra aktiviteter, exempelvis ett pass på gymmet, kan du registrera manuellt.

Sony SmartBand 2 mäter din puls sex gånger i timmen. I appen visas statistiken så att du kan få en överblick över när din puls höjs och sänks. Armbandet mäter även din sömn, baserat på rörelser. Om du rör dig mycket när du sover, kan armbandet därför tro att du är vaken. Annars är det relativt exakt. Därtill mäter armbandet hur djupt du sover, och har ett vibrerande alarm som väcker dig när du sover lätt. SmartBand 2 kan dessutom underrätta dig om inkommande samtal och meddelanden, också detta med hjälp av vibrationer. Som komplement finns aviseringslampor som kan lysa i olika färger.

Det som skiljer Sony SmartBand 2 från de flesta andra aktivitetsarmband är att det, förutom att mäta sömn och puls, även mäter variationen mellan hjärtslagen. Detta gör att statistiken i Lifelog kan visa hur dina stressnivåer ser ut: hur stor del av tiden du varit i återhämtningsläge, haft låg stress, medelhög stress och hög stress. Därför passar detta armband utmärkt för dig som vill ha större insikt i vad som påverkar din stress, för att i längden kunna leva ett mer balanserat liv.

Sony SmartBand SWR10: Ett diskret aktivitetsarmband som är vattentätt

Köpa aktivitetsarmband Sony SmartBand SWR10

Sony SmartBand SWR10 är inget för träningsfantasten. Armbandet är snarare ett livsloggningsarmband som visar vad du ägnar dagarna åt. Det registrerar allt från dina rörelser till din kommunikation. I appen kan du som vanligt se hur många steg du har gått och hur många timmar du har sovit – men också hur mycket tid du har tillbringat (eller slösat?) på Facebook, Twitter och andra sociala medier. Sony SmartBand SWR10 passar dig som vill se vad du gör under dagarna, kanske för att i förlängningen förbättra din vardag och omprioritera din tid.

Sony SmartBand SWR10 är ett diskret armband som finns i flera färger. I armbandet, som saknar display, sitter en core-enhet som är enkel att plocka ur. När batteriet har tagit slut, vanligtvis efter fem dagar, plockar du ut enheten och laddar den. Både armbandet och core-enheten är vattentäta så du kan utan problem bära armbandet 24/7.

Det behövs två appar till armbandet: Sonys SWR-10-app och Lifelog. I den förstnämnda hittar du alla inställningar, medan Lifelog är den app du använder för att se din statistik. Armbandet är hela tiden kopplat till din smartphone genom Bluetooth.

Att komma igång är enkelt. Du behöver bara fylla i ett antal uppgifter om dig själv i Lifelog, såsom ålder, längd, vikt och kön. Därefter börjar appen samla information om ditt liv. Den registrerar löpningar och förbrända kalorier, liksom sömn och antalet steg. Men det räcker inte där: armbandet registrerar även allt från hur många bilder du har tagit till vilka spel du har spelat på mobilen. All denna information om vad du gör med din tid kan sammanfattas och sorteras utifrån dag, vecka, månad och år. Du kan till och med ”spela upp” en specifik dag, varpå du får följa en animerad figur som rör sig genom de aktiviteter du har utfört under denna dag.

Slutligen kan du även lägga till en så kallad ”Life Bookmark” genom att dubbelklicka på knappen på armbandet vid ett speciellt ögonblick som du vill komma ihåg. Då sparas GPS-data, aktiviteten och till och med vädret vid denna tidpunkt. Därefter kan du själv lägga till anteckningar i anslutning till händelsen.

Om du brukar glömma din mobil i tid och otid är Sony SmartBand SWR10 också en hjälp. Så fort du är mer än tio meter från din mobil vibrerar armbandet. Också detta aktivitetsarmband har ett vibrerande alarm. Dessutom kan du ställa in armbandet så att en viss funktion, exempelvis byt låt, utförs när du knackar på bandet.

Armbandet känner av när du springer och promenerar, men inte mycket mer än så. Det mäter även din sömn, men om det är viktigt för dig finns det mer exakta armband. Det är dock i en egen klass när det kommer till att kartlägga det dagliga livet. Genom att titta närmare på längre tidsperioder kan du se mönster i vad du ägnar din tid åt. Bör du dra ner på Instagram-användandet? Spelar du mobilspel för sent på kvällen?

Värt att notera är att du ger Sony Mobile en hel del personlig data, inte bara vad du gör på din mobil, utan också var du befinner dig när du gör detta. Sony själva säger att detta hanteras enligt deras integritetspolicy, som i sin tur gör klart att Sony Mobile äger rätten att visa och använda personlig data i syfte att marknadsföra direkt till dig.

Detta är inget armband för fitnessfantasten. Däremot är det ett smart – och billigt – livsloggningsarmband för dig som vill kartlägga dina dagar. Det kan sägas vara budgetvarianten på Sony SmartBand 2, men som därtill tappar funktioner som puls och hjärtslagsvariation.

Att tänka på när du köper aktivitetsarmband

Efter denna guidade tur i aktivitetsarmbandsdjungeln är alltså slutsatsen att Fitbit Charge HR är bäst-i-test. Fitbit Charge HR är ett snyggt och bekvämt armband med fokus på träning, som därtill ger dig tillgång till mycket statistik i en stilren app. Armbandet mäter även puls och sömn – allt detta till ett bra pris.

Detta betyder dock inte att Fitbit Charge HR automatiskt är armbandet för dig. Om du är nybörjare och vill ha ett lättanvänt armband med en mindre överväldigande app bör du istället titta närmre på fyran i köpguiden: Fitbit Blaze. Om du behöver daglig motivation och konkreta tips för att röra dig mer, är Polar Loop ett passande aktivitetsarmband.

Kanske är det viktigaste för dig att armbandet är snyggt och kan bäras dygnet runt. I så fall bör du välja det tveklöst snyggaste armbandet i samlingen: Jawbone UP3. Detta armband passar också för den som tycker att det är viktigt med en riktigt bra app. Om du vill utvecklas i din träning, av en något monoton personlig tränare, passar Moov Now bra för dig. Moov Now är även det självklara valet för simmaren.

Valet av armband beror helt på vilka behov du har och vilka faktorer du värdesätter. I denna köpguide har funktioner som har med träning att göra värderats högt, liksom pris i förhållande till dessa funktioner. Adidas Micoach Fitsmart har tack vare dess träningsfokus, som till och med meddelar vilken intensitetszon du befinner dig i, därmed hamnat tvåa på listan trots att armbandet är förhållandevis dyrt. Köpguidens dyraste armband, Fitbit Blaze, har visserligen många funktioner men med det träningsfokus armbandet ändå har, mäter den pulsen vid aktivitet för dåligt för att hamna högre upp på listan.

Att Sonys två aktivitetsarmband ligger sjua och åtta, beror på att armbandets träningsfunktioner inte kan mäta sig med de övriga sex. Men för den som framför allt vill få en helhetsbild av sitt dagliga liv, är Sony SmartBand 2 och Sony SmartBand SWR10 givna val. Om ditt mål är att leva ett mindre stressfullt liv, bör du välja det förstnämnda. Det sistnämnda passar dig som vill veta vad du lägger din tid på, kanske för att skära ner på exempelvis Facebook-användningen. Om priset är viktigt för dig, är Sony SmartBand SWR10 det billigare av livsloggningsarmbanden.

Innan du köper ditt aktivitetsarmband bör du alltså fråga dig själv: Vad är mitt mål med armbandet och vilka faktorer värdesätter jag? Vill jag kartlägga mitt dagliga liv eller vill jag springa en halvmara? Vill jag att den ska mäta puls? Vill jag att den ska mäta sömn? Är det viktigast att armbandet är snyggt eller att det är billigt? Med rätt aktivitetsarmband kan du nå dina mål. Men glöm inte att aktivitetsarmband är som gymkort: bara till nytta om du använder det.

Fitbit Charge HRFitbit Charge HR
Moov NowMoov Now
Fitbit BlazeFitbit Blaze
Polar LoopPolar Loop
Jawbone UP3Jawbone UP3
Sony SmartBand 2Sony SmartBand 2