Ångtvätt


Bäst i test av ångtvättar 2017

Trött på att skura, skrubba och styka? Då har jag den perfekta lösningen till dig. Ångtvätt!

Den är enkel att använda och kostar inte en förmögenhet att inhandla. Dessutom slipper du alla kemiska rengöringsmedel. Enda som behövs är vatten och ångtvätten  är redo att användas. Med den kraftfulla kombinationen av hastighet, temperatur och tryck så är ångtvätten den mest hygieniska och lättanvända apparat du kan skaffa dig.


Vad som är viktigt att veta om ångtvättar

Det kan vara svårt att veta vad man bör tänka på vid köp av ångtvätt. Fördelarna verkar vara många: det är miljövänligt, enkelt och rengör grundligare än dammsugare eller golvmopp. En ångtvätt kräver dessutom inga rengöringsmedel eller kemikalier vilket gör den till ett bra alternativ ur miljösynpunkt, och det passar dessutom barn och allergiker utmärkt. Kombinationen tryck, hastighet och temperatur är konceptet när kommer till att rengöra med ånga. Vanliga rengöringsmetoder med vatten, mopp/trasa och kemikalier rengör visserligen på ytan, men ånga tränger ner mellan smutsen och ytan och fångar upp även de mest svåråtkomliga partiklarna och dödar mögel och allergener.


Philips Steam Plus FC7020: Enkel, populär och smidig

Köpa ångtvätt Philips Steam Plus FC7020

Största fördelar:

 • Anpassad för att städa hårda golv
 • Sopningsfunktionen tar bort smuts, damm
 • LED-indikator som lyser när den är klar för användning

En snygg, praktisk ångtvätt som med sina 1500 watt hamnar mellan Kärscher SC 4 och Kärscher SC 1 vad gäller prestanda, men har liknande design som Vileda Steam Mop. Kombinationen av kraftfull sopborste och ångtvätt är ett effektivt och miljövänligt sätt att rengöra golven samt avlägsna bakterier. Sopningsfunktionen tar bort smuts, damm och smulor medan ångan tvättar rent. Funktionerna kan användas separat. Philips Steam Plus FC7020 har snabb torktid och kan användas inom 30 sekunder. 

Pausar automatiskt när du tar paus.
Denna ångtvätt har något smalare användningsområde än samtliga alternativ från Kärscher samt Vileda Steam Mop då den inte är lämplig att använda på mattor. Den passar inte heller för fönstertvätt utan är enbart anpassad för att städa hårda golv.


Kärcher SC 5: Vinnaren i vårt ångtvätt test 2017

Köpa ångtvätt Kärcher SC 5

Största fördelar:

 • Barnlås på ånghandtaget
 • Reglage för variabel ångmängd
 • Tillbehörsförvaring och parkeringsläge
 • Vridreglage på maskinen

Med sitt ångtryck på 4,2 bar är Kärcher SC 5 den mest kraftfulla maskinen i sin klass. Den har dessutom Comfort Plus; ett större golvmunstycke med flexibel koppling som rengör stora ytor åt gången. Smutsen avlägsnas med VapoHydro-funktionen som tillsätter hetvatten till ångan. Den upplösta smutsen sköljs bort med det varma vattnet. Ångintensiteten anpassas till ytan och smutsen med det variabla ångreglaget. Vattentanken kan tas av och fyllas på kontinuerligt och mikrofiberduken byts beröringsfritt.

Egenskaper:

 • Ytkapacitet (m²): 150
 • Värmare (W): 2200
 • Ångtryck, max. (bar): 4.2
 • Uppvärmningstid (min.): 3
 • Mått (L x B x H) (mm): 439 x 301.3 x 305

Ergonomisk och effektiv rengöring som har full kontakt med golvet oavsett höjd på användaren. Till Kärcher SC 5 ingår flertalet tillbehör, exempelvis golvmunstycke, handmunstycke och rundborste som håller kakel, spishällar, spiskåpor, springor och fogar rena. Det finns också möjlighet att ansluta ångstrykjärn.


Kärcher SC 4: Bäst i test av smidiga ångtvättar

Köpa ångtvätt Kärcher SC 4

Största fördelar:

 • Tillbehörsförvaring och parkeringsläge
 • Ångmängdsreglering på handtaget
 • Barnlås på ånghandtaget
 • Golvduk av mikrofiber i hög kvalitet
 • Bomullsöverdrag för manuellt munstycke

Lillebror till Kärcher SC 5, för den som vill ha en något mindre och smidigare maskin att jobba med. Kärcher SC 4 har också den ett Comfort Plus golvmunstycke samt kontinuerligt påfyllningsbar och avtagbar vattentank som möjliggör rengöring utan avbrott, perfekt om man ska rengöra flera platser men inte vill starta om maskinen gång på gång. Effektiv rengöring av armaturer, kakel, spishällar, spiskåpor, springor och fogar. Golvmunstycke, handmunstycke, rundborste ingår bland andra flerfunktionella tillbehör.

Egenskaper:

 • Ytkapacitet (m²): 100
 • Värmare (W): 2000
 • Ångtryck, max. (bar): 3.5
 • Uppvärmningstid (min.): 4
 • Mått (L x B x H) (mm): 380 x 251 x 273

Kärcher SC 4 är enkel och smidig att använda och har integrerad kabelförvaring, tillbehörsförvaring och parkeringsläge för golvmunstycket. Den tar lika stor plats som en klassisk dammsugare i städskåpet. Ångintensiteten kan anpassas till ytan och smutsen med ett tvåstegs ångreglage.


Kärcher SC 1: Skinande rent på ett lätt sätt

Köpa ångtvätt Kärcher SC 1

Största fördelar:

 • Värmare (W): 1200
 • Ångtryck, max. (bar): 3.5
 • Uppvärmningstid (min.): 3

Den handhållna och prisvärda ångtvätten Kärcher SC 1 är, tack vare sin kompakta och praktiska storlek, perfekt för snabb och grundlig rengöring. Den påminner om en vattenkanna i design och är med sina 1,5 kilo lätt att flytta runt till det ställe man vill rengöra. När ångan på cirka 100° C lämnar munstycket expanderar smutsen vilket gör att den nästan faller bort av sig själv. Tvålrester i badrummet kan lätt tas bort tillsammans med en mikrofiberduk.

Samtliga Kärchers ångtvättar kommer med bomullsöverdrag för manuellt munstycke, praktiskt då en det annars kan skvätta smuts när man rengör till exempel lister i badrum eller kök.


Vileda Steam Mop: Enkel, populär och smidig

Köpa ångtvätt Vileda Steam Mop

Största fördelar:

 • 15 sekunders uppstart (Oerhört snabbt)
 • Vattentank för 30 min städning utan påfyllning
 • Passar alla typer av golv

Vileda Steam Mop kräver ingen styrka jämfört med en vanlig golvmopp, den glider över golvet utan att man behöver skrubba. Till skillnad från ångtvättarna från Kärscher påminner Vileda Steam Mop mer om en klassisk golvmopp i designen. Den dödar, precis som övriga ångtvättar, 99,9 % av hushållsbakterierna (E.koli) utan rengöringsmedel och kemikalier. Det tar bara 15 sekunder från det att du trycker på ON till att du kan börja städa.

Väldigt enkel användning som inte kräver några förkunskaper och vattentanken på 400 ml håller i uppemot en halvtimme utan påfyllning. Det triangelformade mopphuvudet gör att du enkelt kommer åt under möbler och in i hörn. Moppen passar alla typer av golv och det ingår också ett tillbehör som möjliggör rengöring av korthåriga mattor. Det ingår även en mikrofiberdyna som tar bort tuff smuts. När du är klar tar Vileda Steam Mop nästan ingen plats i städskåpet.


Så vilken är bäst i test?

En ångtvätt täcker definitivt många behov och med rätt maskin kan man rengöra så gott som hela hemmet. Finns det då inga nackdelar? Jodå. En sak som man bör tänka på är att ytan man behandlar tål trycket från maskinen. Läder, kalla fönster, tyg och trä kan vara känsligt och man bör prova på en mindre bit först.

Man kan hävda att priset är högt, eller att ångtvätten inte är så miljövänlig som det låter eftersom den drar el. Icakuriren sågade ångtvätten med argumenten ovan då de för några år sedan testade två av de populäraste ångtvättarna på marknaden. Läs den artikeln här.

En ångtvätt sparar dock upp till 80 % vatten jämfört med traditionella rengöringsmetoder och förorenar inte avloppsvattnet med kemikalier, vilket är viktigare än någonsin i vår moderna tid. Det är en anledning så god som någon att ge den en chans.

Användningsområden:

I hela hemmet och alla rum. Oavsett om det är trä, sten, glas, oljefläckar, textil, så gör ångtvätten det hygieniskt rent.

Det perfekta med en ångtvätt är att du kan använda den i princip på nästan alla ytor i hemmet.  Vare sig det är på trägolv, på kaklet, mattorna eller kläderna. Ja, du läste rätt. Även kläder. Ångtvätt kan simpelt göra dina kläder rena och raka. Slipp klydda med klumpiga strykjärn och riskera att kanske bränna hål på dina plagg.

Fått smuts och fläckar på dina möbler och mattor? Med några enkla svep med ångtvätt och problemet är löst. Och tar endast 15 min att torka. Trött på att få ont i dina armar och knän av allt skrubbandes och krypandes på golvet för att försöka nå alla ytor , hörn och vrån i hemmet? Då kan du lätt pusta ut nu. Ångtvätten rengör allt. Avfrostar din frys, gör kaklet i ditt badrum skinande rent , ditt kök och dina golv har aldrig sett bättre ut och utan den minsta ansträngning eller tidskrävande.

Att tänka på vid köp av ångtvätt

 • Cirkapris (är den prisvärd?)
 • Storlek på ångtvätt samt vattentank (tillräcklig storlek för ändamålet? För stor/liten?)
 • Ergonomi (ångmopp eller ångdammsugare?)
 • Tekniska data (ångtryck, effekt, vattentank, uppvärmningstid, kabellängd, vikt, mått, ytkapacitet)
 • Funktioner och tillbehör (ingår dukar, behöver man egentligen ansluta till ett strykjärn?)
 • Garanti (hur lång är den samt vad omfattar den?)
 • Skötsel och underhåll (hur ska man ta hand om den?)

En ångtvätt, även kallad ångmopp eller ångtvättmaskin täcker definitivt många behov och med rätt maskin kan man rengöra så gott som hela hemmet. Finns det då inga nackdelar? Jodå. En sak som man bör tänka på är att ytan man behandlar tål trycket från maskinen. Läder, kalla fönster, tyg och trä kan vara känsligt och man bör prova på en mindre bit först.

Man kan hävda att priset är högt, eller att ångtvätten inte är så miljövänlig som det låter eftersom den drar el. Icakuriren sågade ångtvätten med argumenten ovan då de för några år sedan testade två av de populäraste ångtvättmaskinerna på marknaden. Läs den artikeln här.

En ångtvätt sparar dock upp till 80 % vatten jämfört med traditionella rengöringsmetoder och förorenar inte avloppsvattnet med kemikalier, vilket är viktigare än någonsin i vår moderna tid. Det är en anledning så god som någon att ge den en chans.

Utformning

Det första man måste bestämma sig för är vad man främst kommer att använda sin ångtvätt till, och vad som då är den bästa utformningen för detta. Det finns främst tre olika utformningar som man kan välja mellan.

 • Mopp – lämpar sig främst för rengöring av golv. Lättanvända, lätta och ligger på mitten av prisskalan. De kan ses som en kombination av sopborstar och ångtvättar, som tar bort smuts samtidigt som de också avlägsnar bakterier.
 • Dammsugare – precis som mopparna så används de också främst till rengöring av golv, men passar också mycket bra till lättare mattrengöring. De är något tyngre än mopparna, men har större vattenkapacitet. De kan passa bra till större ytor.
 • Handhållna ångtvättar – dessa används främst till mindre ytor som spishällar, kranar och handfat. De är lätta, kompakta och har ofta mycket tillbehör till olika användningsområden.

När du har bestämt dig för vilken ångtvättmaskin du tycker passar dina behov bäst är det dags att se till de andra funktionerna som du bör överväga.

Energieffektivitet och miljö

I dagens samhälle är det mycket viktigt med energieffektiva hushållsmaskiner, särskilt av den sorten som man kommer att använda ofta. Ett sätt att avgöra vilken variant som är mest energieffektiv är genom energimärkning, de gröna pilarna med skalor från G till A som visar vilken produkt som drar minst energi i sin användning. Det lättaste sättet att ta reda på detta är att hitta en bra återförsäljare och ta hjälp av dem för att jämföra vilken maskin som drar minst, eller genom att jämföra informationen som finns tillgänglig på de olika tillverkarnas hemsidor. Dessutom krävs det inte något annat än vatten till ångtvättar, så man behöver inte lägga till något särskilt medel eller liknande för att få ett rent resultat. Detta gör maskinerna mycket miljövänliga.

Tvättkapacitet

Tvättkapaciteten beror mycket på tankstorleken som de olika varianterna har: ju mindre tank, desto mindre ytor kan du tvätta innan det är dags att fylla på vatten. Beroende på utformning så kan det ta mellan tio minuter till nästan en timme innan det är dags att fylla på mer vatten, och här finns även en annan funktion som är värd att ha i åtanke: om maskinen måste värma upp efter varje påfyllning, eller om du kan använda den direkt efter påfyllningen. Dessutom kan maskinerna ha olika uppvärmningstid, allting från mindre än en halv minut till nästan tio minuter, vilket också kommer att påverka tiden som krävs för städningen. Tankkapaciteten och uppvärmningstiden är med andra ord mycket viktiga frågor när du ska välja ut din ångtvätt.

Dessa är fördelarna du kan få med din ångmopp:

 • Miljövänlig och hygienisk.
 • Inga föroreningar och inga kemikalier
 • Motverkar att allergena rester bildas
 • Kommer åt överallt
 • Billig i drift. Endast vatten krävs.
 • Allergivänlig
 • Decsinficerar
 • Eliminerar bakterier och virus
 • Eliminerar mögel och mögelsporer
 • Djuprengörande
 • Avlägsnar oönskade lukter
 • Eliminerar kvalster och loppor inklusive äggen

Garantier

Det finns många olika märken att välja på idag, vilket också innebär att det finns olika garantier som erbjuds. Vissa märken kan erbjuda längre garantitid än andra eller acceptera en större mängd anledningar till återlämnande eller reparation av din maskin. Det är väl värt att jämföra de olika tillverkarnas garantier för att se vad som passar dig bäst. Dessutom har många av de större kedjorna som är återförsäljare av ångtvättar sina egna garantier för produkterna de säljer, vilket kan vara bra att komma ihåg när det är dags att välja var du ska köpa din ångtvättmaskin.

Underhåll

De olika märkena kommer att kräva olika underhåll, men generellt finns det vissa gemensamma delar av underhållet som man bör ha i åtanke. Ett exempel på detta är tvätt av löstagbara tygdelar, till exempel moppdukar. Dessa måste tvättas med jämna mellanrum (helst utan några former av extra kemikalier som sköljmedel) och kommer också att behöva bytas ut då de blir gamla och inte kan användas för evigt. Man bör också rengöra själva maskinen med jämna mellanrum, till exempel borstar och löstagbara tillbehör, för att säkerställa att smuts inte fastnar där och sliter på delarna. Slutligen rekommenderas man att tömma vattentanken och låta den och maskinen torka mellan användningarna. Förutom dessa generella råd så kan man behöva jämföra de olika varianterna för att se om vardera tillverkare har egna råd om sina ångtvättar, till exempel om man behöver avkalka maskinen (och i så fall hur ofta) samt hur länge man bör använda utbytbara tygdelar.

Tillbehör

För att återkoppla till tidigare del så kommer de olika tillverkarna att ha olika tillbehör till sina ångtvättar, till exempel särskilda mikrofiberdukar, borsthuvuden eller utbytbara delar av maskinen. Vissa kommer att medfölja i köpet och andra går att köpa till vid behov. Det första du behöver bestämma dig för i detta fall är vilka tvättbehov du vill att denna maskin ska fylla, till exempel främst rengöring av badrumsinventarier eller rengöring av golv. När du väl vet vilken uppgift du vill ha maskinen till så är det lättare att göra sitt urval baserat på vilka tillbehör som medföljer, vilka som kan köpas till och hur detta påverkar det slutliga priset. Vissa tillverkare kan dessutom ha fler tillbehör än andra, vilket också är väl värt att undersöka innan du gör ditt köp.

Sammanfattning

Slutligen är ångtvättar mycket effektiva maskiner som med endast vatten kan göra rent och ta bort bakterier i ditt hem. Men vid köp att dessa ångtvättmaskin är det vissa urval som du behöver granska och välja mellan. Någonting som kommer att vara viktigt för dig i städandet är troligen tankkapaciteten och uppvärmningstiden, något som varierar med tillverkare och utformning av maskinen. Därför är det värt tiden att sätta sig ner och fundera på vad du kommer att städa denna maskin med och hur mycket tid du kommer att tillåta städningen att ta. Beroende på användningsområde kommer du också att behöva vissa tillbehör som kan ingå eller behöver köpas till. Så dessa tre variabler – tankkapacitet, uppvärmningstid och tillbehör – är troligen det som kommer att påverka ditt köp allra mest, för att inte tala om priset. Därför rekommenderar vi att du tar dig tid att jämföra dessa variabler bland de olika märken som finns tills du hittar den ångmopp som kommer att tjäna dig allra bäst i ditt städande.


  Philips Steam Plus FC7020Philips Steam Plus FC7020
  • Anpassad för att städa hårda golv
  • Sopningsfunktionen tar bort smuts, damm
  • LED-indikator som lyser när den är klar för användning
  Kärcher SC 5Kärcher SC 5
  • Barnlås på ånghandtaget
  • Reglage för variabel ångmängd
  • Tillbehörsförvaring och parkeringsläge
  • Vridreglage på maskinen
  Kärcher SC 4Kärcher SC 4
  • Tillbehörsförvaring och parkeringsläge
  • Ångmängdsreglering på handtaget
  • Barnlås på ånghandtaget
  • Golvduk av mikrofiber i hög kvalitet
  • Bomullsöverdrag för manuellt munstycke
  Kärcher SC 1Kärcher SC 1
  • Värmare (W): 1200
  • Ångtryck, max. (bar): 3.5
  • Uppvärmningstid (min.): 3
  Vileda Steam MopVileda Steam Mop
  • 15 sekunders uppstart (Oerhört snabbt)
  • Vattentank för 30 min städning utan påfyllning
  • Passar alla typer av golv