Ångugn


Bäst i test ångugn 2017

Professionella kockar tillagar maten med hjälp av ånga istället för varmluft för att på bästa sätt lyfta fram smakerna i råvarorna. Med en ångugn hemma kan du lätt få vardagsmaten att smaken lika gott som på restaurang. Eftersom vatten leder värme bättre än luft behövs inte heller lika höga temperaturer och matlagningen går ändå snabbare – vilket är bättre för miljön och bevarar vitaminerna och näringsämnena i maten samtidigt som det tar fram smaken bättre och gör så att råvarornas konsistens bevaras. Att tillaga mat i ångugn är dessutom hälsosamt, miljövänligare och snabbare.

 1. Bäst i test av ångugnar 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för ångungar

Bäst i test av ångugnar

Dagens ugnar har så många olika funktioner, priser och kvaliteter att det ibland kan kännas omöjligt att hitta eller ens förstå vad det är man behöver. Vi har valt ut de fem bästa ångugnarna på marknaden och jämfört dem. Funderar du på att köpa en ny ugn men tycker det känns omöjligt att hitta rätt i köksvarudjungeln? Vill du laga nyttigare, mer miljövänlig och godare mat hemma? Oroa dig inte, vi har tagit fram våra topp fem favoriter bland ångugnar och jämfört.


Siemens CD634GBS1: Vinnaren i vårt ångugn test 2017

Egenskaper:

 • Mått: 455 x 595 x 548 mm
 • Temperaturintervall: 30 °C – 100 °C
 • 38 liter
 • Rostfri

Ånga med glädje

Denna Siemens är den billigaste ugnen på vår lista, men saknar varmluftsfunktionen. Passar perfekt för dig som redan gjort det miljövänliga och nyttiga valet att byta helt till ångad mat. Dessutom får du en stabil ugn med alla viktiga grundfunktioner till ett vettigt pris. Den har fyra olika uppvärmningsmetoder, Fullsteam ångugn (100 % ånga), pulseSteam (tillsatt ånga för bäst resultat), återuppvärmning, jäsning och upptining.

En matlagningsassistent

Den har praktiska funktioner som temperaturförslag, aktuell temperaturindikator, uppvärmningskontroll, cookControl och cookControl Plus – som gör så att du kan välja vilken rätt du lagar och få optimala ugnsinställningar automatiskt. Den har även bak- och matlagningsprogram.

Designen är mycket snygg, med en TFT-display med klartext, digitalur, innerlucka i helglas och ugnslucka med softMove, som gör att du kan stänga och öppna luckan mjukt.

Ugnen är lätt att använda – tack vare invändig belysning ser man tydligt maträtterna och det finns en indikator som visar när vattentanken är tom och måste bytas.

Övriga funktioner

Avkalkningsprogram, rengöringsprogram, kokpunktskontroll och inbyggd fläkt, lösbar vattentank på 1,3 liter.

Miljö och Säkerhet
Ugnen är även utrustad med säkerhetsfunktioner såsom barnspärr för ugnsfunktioner, säkerhetsavstängning för ugn, start/stopptangent och
luckströmbrytare

Medföljande tillbehör
En svamp
En perforerad ångbehållare, storlek L
En operforerad ångbehållare, storlek L


Electrolux EOB8841WOX: En riktigt prisvärd ångugn

Egenskaper:

 • Mått: 594 × 594 × 567 mm
 • Energiklass: A
 • 70 liter
 • Rostfri

Av de två bäst-i-test ångugnarna från Electrolux vi har valt ut, är kombiugnen Electrolux EOB8841WOX det lite billigare alternativet. Inbyggnadsugnen har blivit belönad med priset Product Award Design för sin snygga design.

Varmluftsfunktion

Varmluftsfunktionen har hög kapacitet och många praktiska funktioner som till exempel traditionell värme, varmluft, ånga, grill, upptining och pizza. Eftersom ugnen har Combisteam kan du kombinera varmluft med ånga för att nå bästa utsökta resultat.

Användarvänlig display

Displayen är praktisk och användarvänlig, och kommer med 24 funktioner och 100 förinstallerade program, som är lättillgängliga med hjälp av både text och ikoner. LCD-displayen visar vilken funktion du valt, återstående tid och exakt temperatur. Med Min Favorit-funktionen kan du starta ditt favoritprogram och även skapa upp till 20 nya skräddarsydda program.

Andra funktioner

Det finns även en integrerad stektermometer och automatisk avstängning.
Velvet Closing-tekniken gör så att du alltid stänger lucka tyst och smidigt. Tyvärr har den här produkten inget inbyggt och automatiskt rengöringsprogram, så du får rengöra den själv. I övrigt en mycket praktisk ugn med nästan lika många egenskaper som vår lite dyrare variant från Electrolux.