Avståndsmätare

Köp avståndsmätare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av avståndsmätare 2017
  2. Att tänka på
  3. Köpguide

Det finns ungefär lika många avståndsmätare som det finns älgar i Småland och att hitta rätt kan vara lite klurigt.  Som jägare vill man ju att alla avståndsmätare mäter så exakt och precist som det bara går och ibland vill man att ens avståndsmätare gör det med lite extra glans och flärd. Det finns modeller som passar alla- allt från tekniknörden till Rambo-wannabe:n. Vilken avståndsmätare man väljer får helt enkelt bero på vilket behov man har och vad man vill få ut av jakten. Vi har valt att testa fem olika modeller för att hitta den som passar dig bäst.


Bäst i test av avståndsmätare

Avståndsmätare finns i olika varianter. Vissa med mer funktioner än andra och det finns några olika prisklasser. När man köper en avståndsmätare är det första man ska fråga sig om man vill ha en monokulär eller binokulär mätare. Läs mer om detta i vår köpguide.


Vortex 1000 Ranger: En avståndsmätare med presetanda och tekniska finesser

Köpa avståndsmätare Vortex 1000 Ranger.

Först ut har vi valt att presentera Vortex 1000 Ranger. Det här är en avståndsmätare för den som gillar att styla med prestanda och andra tekniska finesser. Optiken är grym och det är en produkt som levererar. Till utformningen är Vortex 1000 Ranger ergonomisk och greppvänlig. Den får lätt plats i en hand och även om man har blöta, kalla fingrar så halkar den inte ur greppet. Med andra ord fungerar den utmärkt fuktiga höstdagar eller helt enkelt om man jagar på en plats där det alltjämt regnar jävligt mycket och man vill inte sabba sin nya fina avståndsmätare genom att dels sitta i hällregn och dels kanske tappa den i backen. Den är lätt att hantera och stöttålig tack vare dess gummiarmering.

Precision: 10-914 m, felmarginal +/- 0,3 m

Synfält på 1000 m: 105 m

Funktioner: Mäter i yards och meter, HDC (Horizontal Component Distance), O-ring förseglad,

Användarvänlighet: Ergonomiskt utformad, kompakt och smidig, perfekt grepp i alla väder

Kapacitet: Förstoring 6x, bra synfält, vinkelkompenserat avstånd,

Hållbarhet: Vattentät, imtät, gummiarmerad

Övrigt: Livstids garanti

Designen är snygg och enkel, knapparna sitter på ett bra och greppvänligt vis och går att hantera med bara en hand. Denna avståndsmätare fungerar bra i alla jakt-sammanhang i och med dess utformning. Du behöver inte vara orolig för regn eller att den skulle ta skada om du behöver kasta den efter en ilsken älgtjur som kanske överraskar dig på passet. Den klarar säkerligen att bli kastad i en furuskog, sedan hur älgen hanterar den, det är en annan fråga.

Leupold RX-1200i: En riktigt högklassig avståndsmätare

Köpa avståndsmätare Leupold RX-1200i

För den den mer trendkänsliga jägaren, den som gärna vill ha det där ”lilla extra” finns Leupold RX-1200i med sin digitalt förbättrad precision (Digitally eNhanced Accuracy. Den har en fantastisk bildkvalité och galet många finesser. Detta är tekniknördens avståndsmätare No#1.Troligen något karaktären ”Fredde” i humorprogrammet Solsidan skulle köpa bara för att. Leupold RX-1200i har det minsta synfältet på 1000 meter som landar på 98 meter. Ljusanpassningen den här modellen har är super!

Ibland är det liksom inte läge att bli sitta med värsta strålkastaren, särskilt inte när det är skymning. Samtidigt vill man heller inte ha en display med så svag ljusstyrka att man behöver en ficklampa för att läsa av den. Även om optiken är riktigt najs, så är det märkbart att optiken enbart inte är Leupold’s huvudområde, utan de har satsat på en helhet där alla komponenter är högklassiga och ska fungera tillsammans, vilket de även gör.

Precision: Mäter 4,5-1097m, felmarginal +/- 0,9 m

Funktioner: DNA (Digitally eNhanced Accuracy, TBR (True Ballistic Range), riktmedel, meny, vinkelmätning, visningsinställningar, Flera riktmedel: Plus Point™, Duplex, och Duplex med Plus Point, Scan Mode ger kontinuerliga uppdateringar av avståndet

Användarvänlighet:Quick Menu för enkel hantering i fält, batteriindikator, fickformat

Kapacitet: Förstoring 6x, högpresterande optik levererar 3x ljusare bild, avancerad OLED teknologi med justerbar anpassning av ljusstyrkan

Hållbarhet:Väderbeständig, vattentät kropp

Övrigt: justerbar OLED Display med 3x ökad ljusgenomsläpp, kan användas med eller utan glasögon, flera riktmedel: Plus Point™, Duplex, och Duplex med Plus Point2 års garanti.

Rent användarmässigt så är den här avståndsmätaren liten, smidig och behändig, men inte lika ergonomiskt utformad som ex. Vortex’ modell. Leupold har lyckats skapa en schysst modell som ser snygg ut, den kommer i flera olika färger, den kan hanteras relativt enkelt och som har en massa schyssta funktioner. Utöver RX-1200i, så har företaget även lanserat Leupold RX-650 Laser som är vår nästa test-produkt.


Leupold RX-650 Laser: High-tech med avskalad användardesign

Köpa avståndsmätare Leupold RX-650 Laser

Leupold RX-650 Laser är lite high-tech men ändå avskalad i finesserna för att fokusera på exakta mått och skarp precision. Det här är en digital avståndsmätare som är både enkel, noggrann och prisvärd. Felmarginalen på den här modellen ligger på +/- 1 meter, vilket de flesta avståndsmätare ligger på.

Leupold RX-650 Laser är en mycket bra produkt som kanske inte levererar samma högklassiga funktioner som andra modeller, men som håller sig bra i testet. Den har samma fina optik som syster-mätaren men färre finesser. Leupold RX-650 Laser mäter mycket noggrant och precist. Den har dessutom flera riktmedel, är vattentät samt även imtät, vilket är riktigt bra vid fuktiga morgonar och blöta kvällar, med andra ord om du bor i södra Sverige.

Precision: 5,5-600 m, felmarginal +/- 1 m

Synfält på 1000 m: 102 m

Funktioner: IR-laser, mäter i yards och meter, högpresterande optik, flera riktmedel: Plus Point™, Duplex, och Duplex med Plus Point, DNA

Användarvänlighet: liten och kompakt, snabb och lätt ’Quick Set Menu’ enkel att använda i fält

Kapacitet: Förstoring 6x, bra synfält, högpresterande optik levererar 3x ljusare bild

Hållbarhet: Vattentät, imtät, gummiarmerad

Övrigt: 2 års garanti

Man slipper putsa linserna stup i kvarten, vilket sparar mycket dyrbar tid och dessutom gör att man lättare kan fokusera på jakten istället för att irritera sig på igen-immade linser. Rent greppmässigt så är den gummiarmerad, vilket hindrar den från att halka ur händerna. Designen är enkel och inte lika genomtänkt som RX-1200i, men för den som är mer för funktionen än själva designen är den här avståndsmätaren ett bra val.


För jägaren som älskar att leva sig in i jakten på fullaste allvar och som verkligen vill känna djurets puls genom linsen, så är en avståndsmätare som lagt fokus på optiken att föredra framför andra. Även om Leuplod RX-1200i och Vortex 1000 Ranger har fantastisk optik så är Zeiss Victory 8×26 T PRF den som garanterar en krispigt klar bild och att vattendroppar automatiskt rinner av linserna utan att lämna några spår.

Precision: 9-1200 m, felmarginal +/- 1 m

Synfält på 1000 m: 110 m

Funktioner: Maximalt ljusgenomsläpp, skarpa bilder, skymningsfaktor

Användarvänlighet: Bra grepp, stöttålig,

Kapacitet: Förstoring 8x, bra synfält

Hållbarhet: Vattentät, imtät, delvis gummiarmerad, vatten- och dammavstötande LotuTec ytbehandling,

Övrigt: 2 års garanti, linsskydd och putsduk medföljer, kvävgasfylld, vattentät och imtät

Zeiss har verkligen satsat stenhårt på optiken och skapat en modell som skulle få icke-jaktintresserade naturfotografer att bli knäsvaga. Den är otroligt lättskött och linserna är smuts-/fett och dammavstötande. Rena drömmen för den kreativt lagda skytten, och även för seriemördarpedanten. Zeiss Victory 8×26 T PRF är assnyggt designad och lätt att hantera. Den är lite större än de andra modellerna, men detta uppvägs av den genomtänkta designen och den skarpa optiken. Zeiss Victory 8×26 T PRF är avståndsmätarnas bling-bling.


Konus Range 600: För jägaren som bara vill ha bra funktioner

Köpa avståndsmätare Konus Range 600

Är man mer lagd åt det mycket naturnära och enkla, lite mer Rambo-inspirerad, så är enkel optik och exakta mått att föredra. Här kommer modellen som Konus Range 600 väl till pass. Det är en prisvärd modell för den som vill ha något enkelt utan flärd och massa finesser. Den här avståndsmätaren är skapad för en sak: att göra noggrann avmätning snabbt och hjälpa dig träffa rätt.

Den här modellen är mer militant till sin natur. Raka rör. Exakt information. Verkställning. Inget trams, inget bling-bling och inte massa knappar och mojänger som skulle kunna krångla. Konus Range 600 är mer robust i sin utformning än de andra modellerna. Designen är kanske inte den snyggaste, men det uppvägs med den träffsäkerhet som denna avståndsmätare har.

Precision: 15-600 meter, felmarginal +/- 1 m

Synfält på 1000 m: Inga uppgifter

Funktioner: Mäter i meter och yards,

Användarvänlighet: Lättskött och enkel

Kapacitet: Förstoring 6x, bra synfält

Hållbarhet: Vattentät, gummiarmerad

Övrigt: Batteri ingår ej vid köp, 2 års garanti, putsduk medföljer

Har ett bra grepp och gör exakt det man vill att den ska: mäta. Den har förekommit i flera tester tidigare och fått bra poäng på samtliga. Det är en rejäl avståndsmätare som levererar det man behöver när man behöver det och få saker kan gå sönder. Den är som gjord för användning i all väderlek och hantering.


Nu när vi har gått igenom de olika avståndsmätarna, kan man då fråga sig: vilken var då bäst i test?

Den modell som blev bäst i test var Vortex 1000 Ranger. Den ergonomiska utformningen och skarpa optiken gjorde att den här avståndsmätaren fick högsta betyg. Den hade allt från alla olika delar. Förutom att den är ergonomisk och har fantastisk grepp i alla väder, så har den även bra optik, är tålig och robust samt smidig och enkel att hantera.

Det är inte så mycket teknik som kan gå sönder samtidigt som den är utrustad med vinkelkompensering och schyssta linser. Det är liksom allt-i-ett. Det är en bra deal, där man får det mesta man behöver för vanlig hederlig jakt. Den ger liten guldkant på jaktpasset och gör ett bra jobb samtidigt. Fast även om Vortex 1000 Ranger tycks ha ”allt-i-ett” så måste du välja en avståndsmätare efter dina specifika behov.

Ibland behöver man inte ha en massa finesser eller extra val, utan man kanske vill ha något enkelt och rakt på sak, liksom. Ibland vill man ha eller behöver ha extra komponenter om till exempel terrängen är krävande eller starkt varierande. Valet av avståndsmätare får helt enkelt hänga på behov, personlig stil och vad man känner för, liksom var någonstans man ämnar att jaga. Tänk efter; behöver du alla de där fina häftiga finesserna eller behöver du något du kan härja med hur som helst när som helst?

Jagar du i fjällen eller i skogarna runt Hyltebruk eller guppar du ofta omkring på en båt i Kattegatt med din avståndsmätare? Tänker du jaga älg, hjort, ripa eller fiskmåsar (inte Stockholmare, utan fågelarten)? Är du en ”Fredde” eller en ”Lara Croft”? Eller kanske rent av en ”Colonel Sanders”? Rannsaka dig själv vad du behöver och hur mycket du behöver det. För att hjälpa dig på traven har vi här nedan sammanställt den tekniska datan för de olika avståndsmätarna.


Att tänka på när du köper avståndsmätare

Vad behöver du tänka på innan du väljer din avståndsmätare?

En mycket bra fråga. För den som inte är så väl bevandrad i det här med avståndsmätare, så handlar det om en mojäng som hjälper dig att mäta avståndet mellan där du står och en punkt du riktar dina avståndsmätare på. Den räknar helt enkelt ut hur många meter eller yards, om man hellre vill det, det är fram till målet. En del avståndsmätare är så high-tech att man undrar om det ska användas av civilbefolkning eller av CIA-agenter. Andra är så robusta att du skulle kunna kasta dem från Mnt. Everest och de skulle fortfarande vara hela och fungerande, lite som Gremlings. Men nog om det, vad som är viktigt att tänka på är följande:

Noggrannhet: Hur noggrant du vill att den ska mäta? Noggrannheten ligger hos de flesta modeller från ca 1 meter upp till 300 meter (de mer extrema modellerna) och ju närmare objektet är desto bättre noggrannhet får du i och med att laserimpulserna som avståndsmätaren sänder ut lättare fångas upp av objektet. För vanlig jakt räcker det gott och väl med en räckvidd på upp till 100 meter.

Förstoring: Hur nära vill du uppleva objektet? Vill du ha känslan av att stå face to face med en hjort eller känner du dig lite tryggare med en känsla av avstånd? Hur du vill uppleva jakten genom din avståndsmätare avgörs till stora delar av vilken förstoringsmöjlighet och kvalitet som medföljer ditt val av avståndsmätare. De flesta avståndsmätare har förstoringar runt 3x och 8x, men det finns även de modeller som förstorar upp till 15x, men då ökar även risken att avståndsmätaren känns skakig, varför ett stativ kan vara nödvändigt vid användandet av den typen av mätare.

Ytbehandling: Hur väl en lins är ytbehandlad varierar från tillverkare och modell. Vilken typ av ytbehandling som används påverkar ljusgenomsläppet i linsen och därmed även kvaliteten på bilden. Typen av ytbehandling bestämmer även hur bra avståndsmätaren hanterar fukt, regn, smuts, olja damm m.m.

Synfältet: En avståndsmätares synfält varierar i första hand med förstoringen och vilken diameter objektivet har. Lägre förstoring samt bredare objektivdiameter ger bredare synfält. Monkulära avståndsmätare har ett begränsat synfält i och med att de är anpassade för särskilda objekt långt borta. Ska man använda avståndsmätaren mer som en glorifierad kikare, är de binokulära avståndsmätarna bättre eftersom de ger ett bredare synfält och bättre möjlighet att panorerar större områden.

Väderbeständighet: De flesta avståndsmätare är relativt vattentåliga och imsäkra. Vattenskyddet varierar dock beroende på modell. Det är viktigt att verkligen ta reda på om avståndsmätaren du vill ha klarar av de väderförhållanden som finns där du jagar. En avståndsmätare som det inte tydligt framgår är vattentät, klara bara mindre fukt och regn och går därför sönder om det är för mycket regn och väta.

Storlek och vikt: Bigger the better? Kanske inte alltid. Oftast är det mer praktiskt att ha en liten, behändig avståndsmätare när man jagar än att släpa runt på stativ och andra tillbehör. De flesta mätare som är anpassade för jakt i skog och fält har oftast en mycket låg vikt runt ca 150-300 gram och de är gjorda för att kunna hanteras med en hand, till skillnad från de större avståndsmätarna. Jagar du däremot uppe fjällen eller ofta är ute till havs, är de stora binokulära avståndsmätarna det bättre alternativet.

Hur fungerar en avståndsmätare?

En avståndsmätare fungerar så att när man riktar den mot ett föremål, träd, älg etc. och trycker på knappen så skickar den ut en laserpuls som reflekteras på objektet. Med sin digitala klocka mäts tiden det tar för laserpulsen att studsa tillbaka och utifrån detta räknas avståndet till objektet ut. Detta sker på mindre än en sekund. De flesta mätare har en felmarginal på plus/minus 0.5 meter.

Varför skall jag använda en avståndsmätare?

En avståndsmätare ökar dina chanser till att få en bra träff. Alla vet hur svårt avståndet kan vara att bedöma på långa avstånd. Tänk bara på i trafiken med alla avståndsbedömningar vi gör där, och hur väder och vind kan försvåra bedömningen kraftigt. Avståndsmätaren kan bli skillnaden mellan en bra träff eller ett utdraget eftersök. Dessutom lär man sig av att använda en avståndsmätare. Du kan kolla hur pass nära din egen avståndsbedömning ligger verkligheten.

Funktioner som är värda att titta på

  • Vädertålighet
  • Ytbehandling
  • Vikt
  • Objektivets storlek
  • Förstoring
  • Mätavstånd

 

Vädertålighet

En avståndsmätare skall gärna klara av regn, dimma, snö etc. för att man ska ha maximal nytta av den. Man ska dock vara försiktig med vad det står i manualen. ”Vattenresistent” innebär t.ex. inte att mätaren klarar av timmar i hällregn. Det finns mätare som är helt vattentäta. De flesta mätare fungerar i kyla i ner till ca 20 minusgrader. De kan dock blir lite långsammare efter lång tid ute i den typen av kyla.

Ytbehandling

Beroende på vilken typ av ytbehandling som används påverkas linsen olika. Med en bra ytbehandling i flera lager blir bilden mer kontrastrik och ljusare. De dyrare märkena har oftast sådana ytbehandlingar. Dessa skyddar även linsen mot damm och oljor.

Vikt

Vikten på en avståndsmätare i fickformat ligger på mellan 150-300 gram. På en större (oftast binokulära modell) kan vikten ligga på ca 1000gram.

Objektivets storlek

Det som påverkas av objektivets diameter är ljusinsamlingen, större diameter större ljusinsamling. Detta gör att mätaren blir bättre på t.ex. morgonen och kvällen då dagsljuset är begränsat. En monokulär modell på 7×26 brukar ligga på 26mm i objektiv diameter. En större binokulär modell har diameter som en kikare på t.ex. 10×42. Det vill säga ca 42mm i objektivdiameter. Synfältets bredd påverkas av hur stor diametern är. En större modell med större objektiv har alltså bredare synfält än en mindre mätare.

Förstoring

Förstoringen på en avståndsmätare ligger normalt på mellan 3x och 8x. Om du har en mätare med 6x gör den så att ett objekt på 600 meters avstånd känns som det är på endast 100 meter istället. Vissa större binokulära enheter har förstoring upp till 8-10x, men då passar det bättre med att ha mätaren på ett stativ då det annars blir suddigt när man håller den i handen.

Mätavstånd

Till jakt räcker en avståndmätare på 1000 meter bra. Dock finns det mer avancerade modeller på 2000-3000 meter. Oftast får man mer precision med de dyrare mätarna. Desto närmre objektet man mäter är, desto större exakthet får man på mätaren. Är det längre bort ökar risken för felmarginaler.