Bandslip


Bäst i test av bandslipar 2017

Få verktyg kan spara dig så mycket tid, eller förstöra ditt projekt snabbare. Bandslipen är det effektivaste när det kommer till grovslipning av träytor men kan lätt bli svår att hantera om du inte tänker på tyngd och hastighet. Ett mångfunktionellt verktyg som hjälper dig med nedslipning, planslipning, putsning och rengöring av trä, plast och metall.

  1. Bäst i test av bandslipar 2017
  2. Att tänka på
  3. Köpguide för bandslipar

Bäst i test av bandslipar

Här följer en kort redogörelse för åtta populära modeller på marknaden ­ därefter en enklare jämförelse och några viktiga tips att ha i bakhuvudet när man ska köpa en bandslip.


Ryobi ROS300A: Kraftfull bandslip med dammutsugning

Köpa bandslip Ryobi ROS300A

Bästa pris: 952 SEK på Verkter Fler butiker

Excenterslipen Ryobi ROS300A är ett bra allroundverktyg. Att den är en excenterslip innebär att själva sulan på maskinen gör dubbla rörelser ­ både i cirkel och i ellips. Detta gör att risken för märken blir avsevärt mindre och maskinen lämnar en fin yta efter sig.

Med sina 1,7 kilon drar den åt det tyngre hållet, men väger upp det med den högre effekten. 300w duger gott och väl till att slipa även mjukamaterial, men en nackdel med produkten är att den har ett fast varvantal på 24000.

Om man vill slipa finare arbeten kan det varvtalet vara snäppet för högt, och maskinens runda form kan också försvåra om man vill slipa i hörn. Slippappret har det vanliga måttet 125mm, något som underlättar inköp av papper. Alla Ryobis produkter har två års garanti.

+ Bra effekt
– Tung

Bästa pris: 952 SEK på Verkter Fler butiker


Ryobi EPS 80 RS: Flexibel och smidig detaljslip

Köpa bandslip Ryobi EPS 80 RS

Med en effekt på 80w och en vikt på 0,9 kilo är Ryobi EPS 80 RS en av de lättaste och smidigaste slipmaskinerna på marknaden. Maskinen har utsugningshål i slippappret som dammet sugs upp genom och leds ut i en liten uppsamlingsdosa ­vilken Vi bilägare tycker är något svår att tömma på ett effektivt sätt. Men modellens främsta fördel är den så kallade “FLIPFINGER”, en utfällbar detaljslipplatta som tillåter åtkomst i trånga utrymmen och hörn.

Svängningsradien på 1,6mm är en av de minsta på marknaden och gör att den passar utmärkt för finslipning. På hela taget är det ett mobilt, lätt och smidigt verktyg, anpassat för enhandsgrepp och ett bra val om man framför allt ska finslipa, till exempel för att fräscha upp gamla möbler. För tyngre och framför allt större arbeten riskerar den att vara för liten, vilket ökararbetsinsatsen som krävs. Alla Ryobis produkter har två års garanti.

+ Lätt och smidig

Låg effekt vilket försvårar tyngre arbeten


AEG­Powertools EX 125 ES: Kraftfull excenterslip med reglerbart varvtal

Köpa bandslip AEG­Powertools EX 125 ES

Bästa pris: 994 SEK på Toolab Fler butiker

Jämför butiker:

EX 125 ES är ett kraftfullt och stabilt verktyg, med en effekt på 300w och en vikt om1,5kg. Excenterformen innebär att sulan rör sig dubbelt, både i en cirkel och en ellips. Fördelen med detta är att den lämnar en mycket fin yta och putsar bort sina egna putsmärken ­ nackdelen är att den runda formen försvårar slipning i exempelvis hörn.

Bandslipen har dammutsigning och en fyra meter lång sladd vilket gör den mer rörlig än många andra slipmaskiner, men modellens främsta funktion är att varvtalet är reglerbart. Med ett reglage kan antalet oscillerande rörelser ställas in mellan 7000och 15000 varv/ minut, något som gör den till ett praktiskt allroundverktyg. Den har mjukstartsfunktion, vilket gör att risken för slipmärken blir mindre.

Extra praktiskt är också att den har integrerad motorbroms ­ så man slipper stå och vänta tills sulan slutar snurra innan man kan lägga ifrån sig maskinen. AEG har tre års garanti på alla sina verktyg förutsatt att de är registrerade.

+ Motorbroms

– Dålig på att komma åt i trånga ytor

Bästa pris: 994 SEK på Toolab Fler butiker

Jämför butiker: