Att tänka på när du köper bandslip
Börja med att ställa dig frågan, vilket är det främsta användningsområdet som jag vill ha bandslipen till? Utifrån svaret på den frågan kan du sedan gå igenom en rad olika komponenter och funktioner för att se vilka som passar just dig och ditt arbete.
Stabil och kraftig – Stationär bandslip
De flesta bandslipar går att växla mellan att ha som stationära eller handhållna genom att montera och kila fast dem med slipbandet uppåt på en arbetsbänk. Ett tips är att se om det medföljer en skena för montering.
Detta sätt att använda bandslipen på är att föredra då du ska skapa kurviga former på små delar av trä eller slipa hörn. Dock är det en ganska oprecis metod och det kan med fördel istället göras med en mindre slipmaskin. Bandslipen är inte bara för bearbetning av trä utan kan i stationär position även användas för att slipa grova verktyg så som stämjärn, hyveljärn och håljärn.
Enkel och lätthanterlig – Handhållen bandslip
Vikten på din bandslip kan både hjälpa och stjälpa dig i ditt arbete och du måste känna att du kan kontrollera den. Om din slip är för tung, så att den blir svår att föra över träet, kan den lätt slipa bort alldeles för mycket på ett och samma ställe. Om den däremot är för lätt behöver du använda mer kraft själv för att trycka ner den mot träet, vilket varken är bra för din rygg eller för slipen.
”Tänk på tyngd och hastighet”
Något att tänka på om man väljer en tyngre bandslip är om det finns en motor med variabel hastighet. Genom att kunna kontrollera hastigheten försvinner stressen över att slipen ska gå igenom träet för snabbt utom kontroll.
Med en handhållen bandslip är ett bra och bekvämt grepp viktigt. Den styrka som maskinen utgör tillsammans med tiden det kan ta att slipa ett helt golv gör att ett mjukt handtag kommer kännas mycket uppskattat. Ett handtag som går att fälla upp är en annan smidig funktion för att få full rörlighet och nå längst in i hörn och kanter.
Slippapper
Kvalitén på slippappret spelar stor roll när det kommer till slipförmåga. En halvdålig bandslip med kvalitetsband gör ett bättre jobb än en toppmaskin med dåligt slippapper.
”En halvdålig bandslip med kvalitetsband gör ett bättre jobb än en toppmaskin med dåligt slippapper.”
Glöm inte att en av reglerna med slipning är att du kan hoppa över en grad av slippapper, men inte mer. Om du går från det grövsta slippappret till ett finkornigt direkt slösar du inte bara tid utan sliter också ut pappret snabbare.
Lyssna och lukta på din bandslip
Olika bandslipar låter olika mycket och det är viktigt att inte bara tänka på din rygg utan också på dina öron när du arbetar med stora maskiner. Självklart är det bäst att alltid använda hörselskydd.
Hur luktar slipen?
Om du känner att bandslipen börjar lukta bränt snabbt är det ett tydligt tecken på att den inte är den mest hållbara eller effektiva.
Gör det så enkelt som möjligt för dig!
Specialfunktioner att titta efter:
- Lyftbar front – För att komma åt längst in i hörnen.
- Vändbar bandslip – För att växla mellan handhållen och stationär bandslip.
- Variabel hastighet – För att få full kontroll över slipningen.
- Bra filterbox – För att fånga upp allt slipdamm.
Tidningen Gör det själv har testat en rad olika bandslipar och jämfört dem utifrån olika komponenter och funktioner. Enligt tidningen finns det ett stort samband mellan pris och kvalité, så tänk på att basera ditt val på ditt slipbehov. Här ovan kan du även se vårt test av bandslipar.
För finarbetet
Bandslipen är ett verktyg för grovt slipningsarbete och kommer alltid lämna små skåror som man sedan får finslipa för hand eller med en mindre maskin. För uppföljning av slipningsarbetet, titta vidare på excenterslipar, handslipar och sandpapper.