Bänkdiskmaskin


Bäst i test bänkdiskmaskiner 2017

En bänkdiskmaskin måste vara det perfekta exemplet på att få ut mycket ur ett litet packet. I ett utrymme lika stort som en mikrovågsugn, kan du diska upp till 6 kuvert effektivt. Det är fantastiskt att samma funktioner som i en stor diskmaskin kan tryckas in i en sån kompakt apparat. Det är sant!

Om du inte behöver diska stora mängder tallrikar, skålar, kastruller på en gång, då är en bänkdiskmaskin den bästa lösningen. En bänkdiskmaskin är normalt, ca, 45 cm hög, ca, 50 cm djup och monteras på diskbänken.

 1. Bäst i test av bänkdiskmaskiner 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för bänkdiskmaskiner

Bäst i test av bänkdiskmaskiner

Att hitta rätt diskmaskin för dig kan vara en svår uppgift med tanke på antalet tillverkare och funktioner som finns där ute. Denna text är till för att hjälpa dig navigera i den täta djungel av diskmaskiner som kan komma att passa dig.


Bosch SKS62E22EU: Vinnaren i vårt bänkdiskmaskin test 2017

Köpa bänkdiskmaskinen Bosch SKS62E22EU

Bosch modell SKS62E22EU är en väldigt prisvärd bänkdiskmaskin. Den har 6 olika program att köra; Intensiv 70°C, Auto 45-65°C, Eco 50°C, Fin 40°C, Snabb 45°C, Försköljning . Med tanke på priset är den tystgående och tar väldigt lite plats med måtten 45 cm höjd, bredd 55 cm och djup 50 cm,. Den har också en relativt låg ljudnivå på 54 db, vilket i denna prisklassen är väldigt förmånligt.

Den har en årlig energiförbrukning på 174 kWh och årlig vattenkonsumtion på 2240 Liter.

Själva maskinen är stilren och kommer i en vit behaglig färg. Kapaciteten är 6 standardkuvert

Det finns inte mycket att klaga på när det kommer till användarvänlighet, förutom en konsument som anmärkte på att piggarna för tallrikarna sitter lite för tätt och är vinklade på ett sådant sätt att det kan vara svårt att få ner djupa tallrikar på ett smidigt sätt.


Bosch SKS50E32EU: För dig med lite högre krav

Köpa bänkdiskmaskinen Bosch SKS50E32EU

Bosch SKS50E32EU kostar lite mer än 22EU modellen. Den är lite större med måtten 55,1 cm bredd, 50 cm i djup och 45 cm hög. Den har samma energiförbrukning på 174 Kwh på år och låter lika mycket under användning som 22Eu modellen, 54 db. Vattenförbrukningen per år ligger på 2240 liter, vilket är samma som förgående även om maskinen är större. Den har 5 program: Intensiv 70°C, Normal 65°C, Eco 50°C, Fin 40°C, Snabb 45 °C. Den är lika stor som modell 22EU, 6 kuvert.

Det som står ut med denna modellen jämfört med 22EU är att den har programerindikering med LED och en exo-silence-drive, vilket gör det energisnål och tyst. Den har också sensorer som gör att den har en smart teknik som känner av och anpassar optimal vatten- och strömförbrukning utifrån mängden disk.


Bosch SKS62E28EU: Energisnål bänkdiskmaskin med säkerhetstänk

Köpa bänkdiskmaskinen Bosch SKS62E28EU

Bosch SKS62E28EU är lite större skillnader än de förgående två diskmaskinerna. Den har en bredd på 55 cm, en höjd på 45 cm och ett djup på 50 cm. Den väger 21 kg. En stor skillnad på denna maskinen jämfört med de två förgående är att denna är i snygg matt stål, vilket gör den mer stilren på många sätt.

Den får plats med lika mycket, 6 kuvert, men är tystare på bara 48 db. Den har samma vattenförbrukning på 2240 men har mindre årliga energiförbrukning på 145 kWh. Den är en praktisk diskmaskin med 6 program och 5 temperaturer. Ett smart automatiskt program anpassar energi- och vattenförbrukning utifrån mängden disk, vilket är smidigt och klimatsmart. Den har en tydlig display visar återstående tid och har en funktion med livstidsgaranti som förhindrar vattenskador i hemmet.


Electrolux SKS62E28EU: En bänkdiskmaskin med smarta funktioner

Köpa bänkdiskmaskinen Electrolux ESF2200DW

Låt oss hoppa från Bosch maskinerna till Electrolux, då vi ska se på Electrolux ESF2200DW. Den har en ljudnivå på 56 db och drar 185 kwh per år. 2400 liter är vattenförbrukningen och den är stilren vit. Höjden är 43 cm, 55 cm bredd och 50 cm djup. Den har 6 diskprogram varav ett av dom är ett snabbprogram, vilket är smidigt för de stressade middagarna då tallrikarna behöver bli rena snabbt.

Bänkdiskmaskinen har också en funktion som tillåter dig att ställa in när den ska börja, vilket kan är smidigt för att tajma dukningen. Den har också en automatisk praktisk indikationslampa som visar när salt och spolarvätska behöver bytas. ESF2200DW är vit och stilren och har potential att se riktigt bra ut i köket.


Electrolux ESF2400OW: Lyxvarianten

Köpa bänkdiskmaskinen Electrolux ESF2400OW

ESF2400OW bänkdiskmaskinen rymmer lika mycket som övriga diskmaskiner, 6 kuvert men har mest finesser och är modernast av alla fem diskmaskinerna. Den har 6 olika program med 4 olika temperatuer, men det speciella med just denna diskmaskinen är utrustad med en speciell sensor som ger en möjlighet till att anpassa programtid och temperatur beroende på vad laddar den med och hur smutsigt disken är det är. Det finns också ett snabbprogram på 20 minuter för det mer stressade middagsserveringarna.

Den har en liten display som visar hur mycket av programtiden som är kvar, vilket alltid är tacksamt. Den har också en indikator för att se ifall salt och sköjmedel behövs fyllas på. Programmen som finns är: Intensiv 70°, Normal 65, Snabb 40°, 20 Min Party Program, Ekonomi 55°, Glasprogram 40°. Den har en årlig energiförbrukning på 134,2 kwh vilket gör den den mest energisnåla diskmaskinen på listan, och en vattenförbrukning 1820 liter. Måtten för diskmaskinen är 435 mm i höjd, Bredd på 550 och ett djup på 550. Den låter inte mer än 50 bd, vilket är väldigt överkomligt. Den är stilren och vit och är den mer lyxiga modellen på listan


Att tänka på vid köp av bänkdiskmaskin

Specialfunktioner

. Med tanke på hur sällan dessa behöver fyllas på så klarar man sig minst lika bra utan indikerande dioder. Om du inte är bekant med en bänkdiskmaskin är du säkert skeptisk att en så liten maskin kan fungera så bra. Läs vidare så kommer du att förstå, att inte bara fungerar den utmärkt, men att den gör också ett fantastik jobb. Tänk på den som en liten kompakt version av en normalstor diskmaskin som du hittar i de flesta köken. Otroligt, nästan alla funktioner som du kan önska på en normal diskmaskin finns också på en bänkdiskmaskin.

Hur fungerar en bänkdiskmaskin?

Det är ingen skillnad på funktionaliteten mellan en bänkdiskmaskin och en normal diskmaskin. Både typerna rengör disken genom att spruta in varma/heta vattenstrålar blandad med  maskindiskmedel som är tillverkad för att avlösa matrester och fett. Förutom storleken, är den största skillnaden mellan dessa maskinerna sättet vattenstrålarna kommer in och ut ur maskinerna. I stället för att permanent koppla den till diskhon och avloppet under diskbänken, ställs en bänkdiskmaskin normalt bara på diskbänken. Den kopplas enkelt med en slang till vattenkranen vid behov/innan användning. Du behöver inte betala för en rörmokare för att installera den. Allt annat beror på märke och modell. En del märken och modeller kokar upp vattnet medan andra använder det varma vattnet från kranen. Beroende på vilken prisklass du väljer, kan du  få 2 – 6 diskprogram på maskinen. Bli inte orolig om du har en liten budget. Det finns nog en bänkdiskmaskin som passar dig.

Är en bänkdiskmaskin en bra idé?

Enligt Energimyndigheten ska alla diskmaskiner diska rent. Det kan skilja på ljudnivån, vattenförbrukning och några kronor i el. Trots det är det mer miljövänligt att diska med maskin än för hand. Läs mer på Energimyndighetens hemsida. En uppenbar anledning till att du köper en bänkdiskmaskin är att du inte har plats för en annan typ. Även de smalare maskinerna tar upp mycket plats i köket. Bor man litet finns det helt enkelt ingen plats för en inbyggd diskmaskin, oavsett bredd.

Att diska med en bänkdiskmaskin är enkelt. Det tar bara ett par minuter att koppla in den. Du slipper både att offra ett av dina skåp när du redan har begränsad arbetsyta och att bygga om i köket. Bor du i hyreslägenhet eller student, är det bara att packa ner maskinen från diskbänken vid flytt.

Ett annat tillfälle då en liten diskmaskin kan uppskattas är i båten eller i husbilen på semester. På grund av dess lätta vikt kan en bänkdiskmaskin bevaras någonstans ombord och plockas fram vid behov.

Även om du har plats för en normal, inbyggd diskmaskin måste du ändå tänka på hur du ska använda en diskmaskin, både för ditt samvetes skull och av ekonomiska skäl.

 • Om ni är en eller två personer i hushållet behöver du kanske inte en stor diskmaskin.
 • Kanske använder ni bara ett par skålar och kaffemuggar till frukost och en eller två kuvert varje kväll till middag?

Det är viktigt att du funderar på vad som är viktigt för just dig. En bänkdiskmaskin kan minska dina kostnader för både vatten och el. Under en längre tid kan det bli en markant besparing. Vissa hushåll där man kanske bara lagar mat under helgen eller bara har stora middagar då och då väljer att både ha en inbyggd och en bänkdiskmaskin.

Via dessa länkar hittar du inlägg och rekommendationer på bänkdiskmaskiner som passar till olika olika familjestorlekar.


  Bosch SKS62E22EUBosch SKS62E22EU
  Bosch SKS50E32EUBosch SKS50E32EU
  Bosch SKS62E28EUBosch SKS62E28EU