Bänkspis


En bänkspis med ugn – kökets bästa vän

Är det inte lite svårt att ta mig sig en hel spis på semestern? Eller dra med sig grillen som tar så mycket plats? Vilken tur att vi lyckats få fram just det som du behöver, en bänkspis med ugn!

Men vilken sort ska man ha? Det har vi tagit reda på åt dig, så vart inte orolig.

 1. Bäst i test av bänkspisar med ugn
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för bänkspisar

Wilfa EMK-218: Vinnaren i vårt bänkspis test 2017

Köpa bänkspis Wilfa EMK-218

Den första vi skulle vilja presentera är Wilfa EMK-218, en liten och praktisk bänkspis som vanligtvis förekommer i vit färg. Wilfa EMK-218 kommer utrus-tad med en ugn som rymmer 22 liter och har även en grillfunktion. Termo-staten är från 50°C till hela 260°C.

Bänkspisen har två gjutjärnsplattor var av båda har sex program var, den lilla plattan har en effekt på 1000w och den stora har en effekt på 1200w. Du kan alltså koka potatis samtidigt som du förbereder köttbullarna vid si-dan om, bra va? Eftersom denna bänkspis med ugn inte är mer än 59 centimeter på bredden har Wilfa EMK-218 en garanterad plats i semesterstugan eller husvagnen.

Wilfa-EMC3000: Stilren bänkspis med glaskeramikhäll

Köpa bänkspis Wilfa-EMC3000

Den andra ugnen som vi har som för-slag går vid namnet Wilfa EMC3000 och är nästan likadan som den första i dem flesta funktionerna. Men den är mindre på bredden, 39 centimeter för och vara exakt. Så den tar mindre ännu mindre plats i vart du än befinner dig samt att den drar mindre elektricitet än EMK-218 modellen. Den väger även mindre så det blir lättare i bagageutrymmet samt att det blir lättare att förflytta den.

Med en snygg design är denna bänkspis svår att motstå. Gillar du att hålla koll på tiden finns det en timerfunktion på 90 minuter. Spisen har två kokplattor som är på 1500W och 1000W. Själva ugnen har en termostat som kan ställas in från 50°C till 250°C samt en grillfunktion.

Den stora plattan har högre effektivitet men ugnen överlag drar mindre elektricitet än EMK-218. Ugnen i sig går att ställa allt ifrån 50 – 255 grader så den är lättare att varmhålla samt att de flesta frys produkter som du köper hem blir snabbt tillagade i din nya lilla ugn. Det här är ett självklart val för dig som gillar att kombinera snygg design med viktiga funktioner.

Waves MO-106590: Det billigaste alternativet

Köpa bänkspis Waves MO-106590

På tredje plats så har vi modellen vid namn Waves MO-106590 som mest förekommer i en svart lackad färg med rostfria galler inuti. Det som följer med är emaljerad bakplåt och en sladd på 90 centimeter, så med andra ord så kan du flytta runder på bänkspisen utan att sladden ska vara för kort och orsaka något i ditt kök.

Utrymmet inuti ugnen är cirka 30 liter och klarar därför av att ha större maträtter i sig.

Dualit Mini Oven: En simpel samt lyxig mini ugn

Köpa bänkspis Dualit Mini Oven

Dualit Mini Oven kommer här näst på plats och den är gjort utav rostfritt stål direkt ifrån Storbritannien samt med en gjuten aluminium-ram för att matcha med den silvriga looken.
Eftersom den beställs från ursprungslandet England med originalsladd, så medföljer en Adapter för svenskt uttag utan extra kostnad om den beställs ifrån Hoffmeiers.
Inuti den så finns där trådgaller, bak- och grillpanna, non-stick bakplåt och flyttbart dropptråg så klart. Det tar den bara cirka 5 minuter att få upp den i 230 grader vilket är fantastisk samt att det tar den 3 minuter att få den upp till 180 grader.

Vikten på denna är 7,35 kilogram och kan då anses vara lite för tung om man vill sätta den på ett mindre bord, det som rekommenderas är att man har en stadig köksbänk att sätta den lilla ugnen på.

Tristar OV-1442: Bänkspis med ugn och 2 kokplattor

Köpa bänkspis Tristar OV-1442

Tristar OV-1442 är den största vi kan erbjuda dig med 35 liter utrymme för dig att laga mat eller baka något åt dina nära och kära. Det som följer med är ett stekbord och ett grillgaller i rostfritt stål. Den har två kokplattor och är utrustad med övre och undre värmezoner. Där är en dubbel glasdörr för att hålla inne värmen bättre samt att den har anti-glid fötter, lättare att säg till så den inte glider ifrån köksbänken.

Kokplattorna är på 1000W och 600W. Temperaturen är justerbar och självklart finns det även kontrollampor. Tristar OV-1442 är perfekt för den som vill ha en lättanvänd och lagom stor spis.

Vilken bänkspis är bäst i test?

Så som det verkar om du vill både spara pengar samt få det mesta som ingår så är vår rekommendation att du köper Tristar OV-1442. Inte bara för att den är billig men den tar ändå inte så mycket ström samt att den inte tar för mycket plats heller. Där är gott om utrymme i den och den har fått bra betyg ifrån många kunder. Där ingår två plattor och där är mer information i övrigt om den. Det ingår stekbord samt ett rostfritt galler utan extra kostnad och det låter ändå som om det är värt priset.

Ugnen verkar vara mer utrustad i övrigt och där verkar vara mer säkerhetskoll på den vilket bara visar hur tillverkaren tänker på sina kunder samt att säkerhet kommer först. Så i slutändan så vart nog Tristar OV-1442 den bästa bänkspisen med ugn.


Guide för att köpa bänkspis

Från uppvärmning av pizza till grillning av en hel kyckling. Bänkspisen må vara ganska liten till storleken, men kan klara av det mesta som en traditionell ugn kan utföra.

Flera olika funktioner

De flesta modeller är utrustade med flera tillagningsfunktioner. Du kan baka, steka och grilla i ugnen, samtidigt som du kokar vatten till pasta på kokplattan. Något som man inte direkt kan åstadkomma till samma effekt med en mikrovågsugn.

Fördelar med att ha en bänkspis i ditt hem

 • Priset: prislappen för en bänkspis kan oftast vara lika billig som en mikrovågsugn.
 • Lätt att transportera: du kan ta med den överallt där det finns ett eluttag, t.ex. husvagnen och båten.
 • Snabb: tillagningstiden är oftast snabbare än en traditionell ugn. Har bänkspisen dessutom en konvektionsfunktion, dvs. varmluft, så kan det gå ännu mer fort.
 • Energieffektiv: precis som med tillagningstiden går det fortare för värms bänkspisen upp snabbare än en ugn.
 • Värmen sprids inte: värmen stannar i spisen, vilket medför att temperaturen i köket inte stiger. Skönt att veta när det är som varmast under sommaren.

Vad ska du använda bänkspisen till?

Utgå från dina egna behov när du ska köpa en bänkspis. Om du vill ersätta ugnen med en bänkspis, skulle det nog löna sig att välja en större modell  med flera funktioner. Matlagningen blir då inte så begränsad.

Kapaciteten spelar roll

Precis som med en vanlig ugn utgår man från volym när det gäller kapacitet. Hur ofta och hur mycket mat hade du tänkt laga samtidigt? En bänkspis som rymmer 45 liter eller mer, ger dig mer flexibilitet när du lagar mat för flera personer.

Kom inte hem med en för stor spis

Se till att mäta utrymmet du vill ha bänkspisen på innan du går och handlar. Det ska finnas gott om mellanrum för att värmen inte ska spridas till väggar och andra närliggande köksapparater. Det skiljer sig oftast från en spis till en annan hur stort avstånd det ska vara. Men denna information borde finnas med i manualen.

Finns det kokplattor ska det inte finnas några hyllor ovanför bänkspisen. Höjden på köksbänken eller bordet måste även vara tillräckligt låg för att du ska kunna använda kokplattorna på ett bekvämt sätt.

Håll koll på maten med lättanvända funktioner

Tiden går som sagt fort när du lagar mat i en bänkspis. Därmed är det viktigt att hålla utkik efter spisar som har en timer-funktion.  De brukar oftast ligga på 60 till 90 minuter. Sen finns det även spisar som stängs automatiskt av när tiden gått ut. Något som är praktiskt både vad gäller ekonomi och säkerhet. Så nu finns det inga ursäkter för brända måltider.

Enkel rengöring

Det är inte bara storleken som underlättar när du ska tvätta och rengöra en bänkspis, utan det gör även en non-stick beläggning i ugnen. Utsidan består oftast av emalj eller rostfritt stål. Galler och annat tillbehör är oftast avtagbara och tål maskindisk.

Designen kan vara precis lika viktig

Visst ligger fokus på funktionerna. Men oftast vill man även ha en bänkspis som ser bra ut, eller passar in i köksinredningen. De flesta spisar kommer i de klassiska färgerna svart, grått och vitt. Men om du letar lite mer borde du kunna hitta lite mer annorlunda modeller.

Vilken bänkspis passar mig?

Bänkspisar finns som sagt i olika utföranden och med varierande funktioner. Här ovan finner du vår lista med några av de mest eftertraktade bänkspisarna för tillfället. I olika prisklasser blir du guidad till den rätta bänkspisen för ditt hem.


  Wilfa EMK-218Wilfa EMK-218
  Wilfa-EMC3000Wilfa-EMC3000
  Waves MO-106590Waves MO-106590
  Dualit Mini OvenDualit Mini Oven
  Tristar OV-1442Tristar OV-1442