Gör inte bort dig när du köper borrhammare
Borrhammaren kommer bäst till pass när du borrar i armerad betong och andra hårda material men fungerar även bra för andra typer av borrande och mejslande, och blir på det hela taget en bra och mångsidig maskin både för hemmafixaren och yrkesmannen om man väljer maskin med omsorg.
Borrhammare vs. slagborr
I ett test utfört av DN provades ett antal vanliga slagborrar och deras kapacitet gentemot varandra, för jämförelsens skull hade de även med en borrhammare av billigare typ. I testet borrade man ett stort antal 10mm-hål i en så kallad superplatta av betong. Även om de slutgiltiga resultaten i just det testet inte blev riktigt tillförlitliga på grund av att betongens struktur verkade gjorde större skillnad än vilka maskiner som användes, så var det en sak som stod bortom allt rimligt tvivel – i den tjocka superplattan var det en av maskinerna som klarade testet med bravur. Nämligen den billiga borrhammaren. Där slagborrmaskinerna som bäst klarade 10mm på 30 sekunder trädde borrhammaren in och slog spiken i kistan med 30mm på under 10 sekunder. Vid betongborrning, och även i andra hårda material, är alltså borrhammaren klart överlägsen motståndet tack vare sin råstyrka och snabbhet. Testet i sin helhet går att hitta på DN och SvD samt vårt 2017 test av borrhammare ovan.
Hur funkar borrhammaren?
Borrhammarens styrka kommer sig av att borren slås kraftigt framåt av en kolv, till skillnad från slagborrens kugghjulssystem, som i jämförelse endast dansar omkring mot underlaget. Det är den slageffekten som gör borrhammaren till en ypperlig kompanjon när du borrar såväl som när du bilar betonggolv eller mejslar bort kakelplattor.
Hur kraftig bör den vara?
Hur kraftigt borren slår mäts i joule, och det i kombination med antal slag i minuten bestämmer hur effektivt din maskin hamrar och så även hur den presterar i betongborrning och andra tuffa uppgifter. Förenklat kan man säga att ju högre watt-antal maskinen har, desto kraftigare är den. Med 500 W kan man ta sig an de flesta borr- och skruvjobben i metall, trä och betong men för de riktigt tuffa jobben i hårda material kan det vara klokt att välja en kraftigare maskin. Förutom ren styrka är en viktig faktor hur lång batteritid maskinen har, alltså hur många hål du kan borra innan du måste byta batteri.
Du får vad du betalar för
Även hållbarheten är viktig faktor, och som med så mycket annat får du vad du betalar för när du handlar borrhammare. Kommer du att använda maskinen mycket och hårt kan det vara värt att satsa på en mer robust, lite dyrare maskin. Tester visar dock att de tyngsta maskinerna inte per automatik är de bästa, varken i prestation eller användarvänlighet. Om borrhammaren ska användas mer som en allround-maskin för hemmabruk kan man välja en lite billigare variant som inte är byggd för proffsmarknaden. Ett annat bra tips kan vara att dela på köpet med en vän för att spara lite pengar.
Välj mångsidighet
För att få ut det mesta av din borrhammare är det bra om den klarar av att både borra och mejsla. Att kunna ersätta SDS-chucken med en chuck av standardtyp gör att du även kan använda maskinen med vanliga borrskaft. På så sätt får du en kraftig borrmaskin på köpet som kan användas för att borra större hål i exempelvis trä och takstolar, samtidigt som den klarar av eldproven i hårda material som betong och metall.
Ergonomi och användarvänlighet
Mekaniken i borrhammare gör maskinerna ganska tunga och därför blir ergonomin extra viktig. Att se till så att maskinen ligger bra i händerna, är greppvänlig och inte vibrerar för mycket är alltså A och O. Att jobba i långa perioder med en oergonomisk maskin kan straffa sig rejält. Jobb som man utför med maskiner av denna typ i smått framåtböjd ställning kan skapa stora slitage på rygg och ben. Även händer och axlar belastas hårt på den sida man håller maskinen om man måste vara med och trycka hårt mot underlaget under långa perioder. Att därför välja en snabb och ergonomisk maskin blir en vinst både i tid och hälsa.
Bra saker att tänka på vid köp:
- Är chucken utbytbar? Det är inte alla modeller som har det, men är något som gör din maskin långt mer mångsidig
- Om det ingår en chuck för trä- och metallborrning kan du spara upp till en tusenlapp på att slippa köpa till det i efterhand
- Hur är ljudnivån? Onödigt mycket oväsen är inte bara grannarnas plåga, utan även din egen
- Har den de funktioner du är ute efter och nås funktionsknapparna på ett bekvämt sätt?
- Har den vibrationsdämpare? Ju mindre vibrationer den avger desto mindre skakningar går ut i dina händer armar och underlättar arbete i längre perioder
- Hur är batteritiden? Att behöva byta batteri stup i kvarten är inte särskilt praktiskt
- Är maskinen utrustad med lampa? Det kan underlätta oerhört, speciellt i trånga och mörka utrymmen
För generella tips till att borra bra och effektivt finns här en guide till vad man bör tänka på innan man sätter igång med sitt borrande. En guide som kan spara dig både tid och nerver.