Att köpa borrmaskin

Oavsett om du är proffs eller hemmafixare,  när det gäller att välja ut en maskin finns det i dagens läge mer än någonsin att välja mellan. Med mängder av olika funktioner, t.ex slagborrsfunktion, skruvdrag, hastighet och växlar, kan det vara svårt att veta var man ska starta. Därför är det en bra ide om du först och främst tänker på vad du ska använda din borr till.


Bosch PSB 18 Li-2: Bäst i test av borrmaskiner

Köpa borrmaskin Bosch PSB 18 Li-2

Bosch PSB 18 Li-2 är rätt val om du i första hand är ute efter en sladdlös maskin som borrar riktigt bra. Med den får du ett verktyg i absolut toppklass. PSB 18 Li-2 klarar till och med både betong och stål. Och det gör inte alla borrmaskiner på marknaden. Den ligger fint i handen och är väldigt lätt att använda.

Om du dessutom har nytta av en effektiv skruvdragare är Bosch PSB 18 Li-2 också rätt val. Den klarar även riktigt stora skruvar utan problem. Priset ligger på cirka 1 400 kronor. För de pengarna får du en smidig, stark och effektiv borrmaskin som du kommer att ha glädje av i många år.

Bosch PSR 14.4 LI: Lätt och smidig skruvdragare

Köpa skruvdragare Bosch PSR 14.4 LI

Bosch PSR 14.4 LI väger bara 1.2 kilo och det gör den till en av marknadens lättaste och smidigaste skruvdragare. Den har nyckelfri snabbchuck med autolås. Att byta verktyg går alltså både snabbt och enkelt. Bosch PSR 14.4 LI har både vänster- och högergång och du reglerar hastigheten steglöst. Du kan ställa vridmomentet i 20 olika lägen, plus borrläget. Och med den inbyggda belysningen har du alltid full koll på jobbet. Dessutom ser du batteriets status varje gång du trycker på strömbrytaren.Om du även vill borra med den klarar Bosch PSR 14.4 LI en diameter på upp till 30 millimeter i trä och 10 i stål.


Bosch IXO-IV: Bäst i test bland små skruvdragare

Köpa skruvdragare Bosch IXO-IV

Bosch IXO-IV är marknadsledaren när det handlar om skruvdragare som klarar trånga utrymmen. Du kan köpa Bosch IXO-IV med både vinkel- och excenterhuvud. Och då kan du jobba i massor av trånga utrymmen som tidigare var svåra eller helt omöjliga. Tack vare den praktiska lysdioden kan du tydligt läsa av både hur batteriet mår och om skruvdragaren roterar åt vänster eller höger. Det är mycket enkelt att byta rotation. Och både greppet och avtryckaren är smidiga och bekväma att hantera.

Med Bosch IXO-IV får du också en väldigt praktisk laddare. Den fungerar som bordsstativ och här förvarar du också dina bits. Black & Decker EGBL188KB-QW är rena muskelmaskinen. Med denna kraftfulla slagborrmaskin på 18 volt tar du dig lekande lätt genom murverk, trä och metall. Maxkapaciteten för trä är 25 millimeter och 10 för metall. Black & Decker EGBL188KB-QW är tvåväxlad.

Den höga hastigheten använder du när du borrar i trä och stål, den låga använder du för skruvar. Maskinen har 11 olika momentinställningar för skruvdragningen. Det betyder att du alltid hittar det optimala momentet, oberoende av material eller typ av skruv. Greppet är mjukt och bekvämt. Det är konstruerat för att minimera risken för att du ska slinta med verktyget. På köpet får du dessutom 2 mycket kraftfulla batterier som håller 80 procent av laddningen i mer än 90 dagar. Black & Decker EGBL188KB-QW kostar cirka 1 500 kronor.


AEG BS 18 G2 LI 152C: Lätt borrskruvdragare för tunga jobb

Köpa borrskruvdragare AEG BS 18 G2 LI 152C

AEG BS 18 G2 LI 152C är en liten, lätt och välbalanserad borrskruvdragare med snabbchuck som klarar riktigt tuffa uppgifter. Borrar du i trä klarar den max 34 millimeter i diameter och max 13 i stål. Och precision får du så det räcker – momentinställningen har hela 24 steg.

Borrskruvdragaren är tvåväxlad med variabel hastighet. Det betyder att du kan växla mellan 0-400 och 0-1500 varv i minuten. Och med den inbyggda LED-lampan har du alltid full koll på vad du gör. Vikten med batteri är endast 1,8 kilo. På köpet får du 2 batterier som laddar riktigt snabbt.


Att tänka på när du köper borrmaskin

Vilka slags borrmaskiner finns det?

Eldriven

Om du är mer van eller behöver göra tyngre arbete, så kommer du att uppskatta att arbeta med en maskin med mer kraft och vridmoment bakom sig. En nätansluten borrmaskin är perfekt för de mer krävande jobben och frekventa användningar. De erbjuder även fler funktioner som inte är tillgängliga på de sladdlösa.

Med en ansluten borr, riskerar du inte heller att dräneras på kraft mitt i ett projekt. Nackdelen är dock att rörligheten är begränsad och beroende på närheten av  strömuttag, kan en förlängningssladd behövas.  Väljer du en elmaskin är det en fördel om den har en lång sladd av gummi ( inte plast) då den håller bättre. Den bör även ha extra handtag,  vara välbalanserad och ha en väska.

Sladdlös

För majoriteten av hemmafixarna, är en sladdlös borr med uppladdningsbart batteri ett bra val. De har inte lika mycket kraft, men är lättare, enklare att använda, säkra, och kan användas nästan överallt. Av praktiska skäl, bör man införskaffa ett andra batteri om sådant inte medföljer, då batteritiden är begränsad på en sladdlös. Man vill inte stå utan kraft när den som bäst behövs.

Sladdlösa borrar har även fördelen att vara både flexibla och behändiga. Du kan använda dem för att nå svårtillgängliga platser, speciellt när du är på en stege, i ett träd, på vinden eller utomhus och vid sådana tillfällen kan det kännas säkrare om du inte behöver dras med en sladd i vägen.

Batteri

Om du väljer en sladdlös borrmaskin, så bör du även tänka på vilken sorts batteri du behöver.

Lithiumbatterier är mindre och lättare än traditionella batterier.  De håller även laddningen längre, behöver inte laddas lika ofta mellan jobben och är dessutom oberoende av temperaturer. Konventionella batterier kan vara tyngre och klumpigare, men är ett mer ekonomiskt val.

Ju högra volt, desto kraftfullare borr, vilket gör arbetet lättare, och du blir färdig snabbare.

Ha också i åtanke, ju högra volt eller watt som behövs, desto dyrare blir vanligtvis borrmaskinen.

Vilken chuck storlek/typ behöver jag?

Oavsett vad som ger din borr kraft, så är chuckstorlek och typ det nästa du behöver tänka på. Chucken är den del där borret fästs i maskinen och hålls säkert på plats, och där finns tre sorters system att välja mellan: chuck med nyckel, snabbchuck och SDS.

Chuck kapaciteten avgörs av den största bits eller tillbehör som  borren kan hålla (fast den maximala diametern av hålet som ska borras kan vara större). Ett minimum av 10mm brukar räcka till det mesta.

Snabbchuck

De flesta borrar kommer med en standard 13mm chuck, vilket tillåter dig att byta mellan borr och skruvdragsdelar utan att använda några speciella verktyg. Detta kan vara viktigt om du behöver byta bits regelbundet.

Nyckelchuck

Dessa borrar spänns åt med hjälp av en nyckel. Att byta bits kan ta lite längre tid men blir starkare fastlåst, vilket gör att slirande undviks när man borrar genom hårdare material.

Man kan lätt bli av med en nyckel – så det viktigt att  vara extra försiktig om du väljer en borr med nyckellåst chuck.

SDS chuck

Detta är ett snabb-låsande system för modeller med högre specifikation. Dessa är ideala om du behöver borra mycket i hårdare material som betong.

Behöver jag en borr med växlar?

Växlarna i en borr överför kraft från motorn till chucken och bitsen. Olika växlar låter dig göra olika saker. För allmän borrning duger en växel, och de enklaste och billigaste borrarna har vanligtvis bara en växel.

Om du vill använda maskinen som en skruvdragare också, så är det värt att betala lite extra för en borr med två växlar. Första växeln ger större kraft vid låga varvantal – så du har större kontroll vid i- och urskruvning. Den andra växeln är för borrning med en lägre kraft med högre varvtal.

Om du behöver borra i ett sortiment av material av olika hårdheter, välj då en borr med variabel hastighetskontroll, så du kan matcha borrens hastighet till jobbet och materialet du arbetar med.

Hur vet du att borren är rätt för dig?

Hur känns det?

När du plockar upp en borrmaskin, så är det förnuftigt att kolla om du kan lyfta upp den bekvämt och att den inte är för tung eller klumpig för dig. Om den är på den tyngre sidan, kan den vara ansträngande att använda om du behöver arbeta med den över huvudet, eller under längre perioder.

Kolla också så att greppet är bekvämt (speciellt om du är vänsterhänt). Ett grepp med gummi eller anti-slip ger dig ett bättre fäste. T-formade handtag är vanligtvis enklare och mer bekväma att hålla under användning då batteriet är centrerat, vilket gör att borrmaskinen känns mer balanserad.

Vad är batteriets livslängd?

Hur länge ett batteri varar och hur lång tid det tar att ladda kan påverka om du kan utföra jobbet, så innan du gör ett köp,  är det bra ide att ställa följande frågor:

  • Har den en snabbladdare?
  • Kan jag köpa ytterligare batterier?
  • Är batterierna utbytbara med andra handverktyg av samma märke?

Sist men inte minst, innan du gör ett köp, bör du även tänka på borrsatsen som helhet för att försäkra dig om att det medföljer allt som du behöver.

Fråga dig själv:

  • Medföljer det använbara extrasaker som en bra stadig väska?
  • Har den alla borrar du behöver?
  • Finns där en bra garanti, vad täcker den och hur länge varar den?