Byggfläkt

Bäst i test byggfläktar 2017

Som med så mycket annat som har med hemmabyggen och hemmafix att göra, så är det många faktorer som spelar in när man ska välja rätt byggfläkt.

Vill du ha en robust modell som du kan använda i stora utrymmen i många år framöver, en billig fläkt som inte behöver vara särskilt kraftfull eller föredrar du en som drar så lite energi som möjligt? Vad än dina krav är så ska vi i den här artikeln hjälpa dig att välja den fläkt som passar just dina behov.

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av byggfläktar 2017
  2. Att tänka på
  3. Köpguide för byggfläktar

Frico Tiger: Robust byggfläkt för portabelt bruk i tuffa miljöer

Detta är byggfläkten för proffset eller den relativt kunniga hemmabyggaren som behöver en fläkt som klarar av de flesta miljöer. I denna kategori har vi valt ut modellen Frico Varmluftsfläkt Frico Tiger. Frico har länge legat i topp vad gäller utvecklingen av värmefläktar och detta är en serie tåliga och kompakta värmefläktar för dig med höga krav.

Just denna modell är avsedd för uppvärmning och torkning i utrymmen som t.ex. garage, verkstäder och butiker. Fläkten är utrustad med en 230V/400V fläktmotor och en inbyggd termostat och effektväljare. Fricos värmefläktar är relativt tystgående och har en lång livslängd. Det finns ett ergonomiskt bärhandtag, som gör fläkten lätt att flytta. Utformningen skyddar mot slag och vibrationer för att kunna användas i tuffare miljöer. Denna fläkt har en energieffektivitet på 2000W och produkten kommer med 3 års garanti.

ByggMax P299001: Det billiga alternativet för större utrymmen

Köpa byggfläkt ByggMax P299001

Detta är budgetalternativet för hemmafixaren som ändå vill ha en tålig och effektiv byggfläkt. Här har vi valt ut modellen P299001 från ByggMax. Detta är modellen för dig som vill hitta ett budgetalternativ till en robust, kompakt och portabel byggfläkt.

Fläkten är utrustad med en 230V fläktmotor och har en effektväljare för full och halv effekt. Rörelementen är rostfria och fläkten har en steglös termostat samt överhettningsskydd för din sinnesro. Fläkten har två energieffektlägen på 1000W och 2000W. Denna bäst-i-test byggfläkt kommer med 2 års garanti.

Honeywell HZ-435E2: Byggfläkt för inomhusbruk och mindre utrymmen

Köpa byggfläkt Honeywell HZ-435E2

Detta är byggfläkten för inomhusbruk som riktar sig mer till den som vill ha en fläkt endast för personlig värme.I denna kategori har vi valt ut modellen Honeywell HZ-435E2. Detta är en rundstrålande värmefläkt med 360° värmefunktion och 180° riktningsvärmealternativ för personlig värme. Den passar bra i sovrum, allmänna rum, garage eller källare. Den är enkel att använda, har en manuellt justerbar termostat och en energieffektivitet på 1200 / 1800 W. Byggfläkten kommer med 3 års garanti.

En fullständig guide för att hitta modellen som passar just dina behov

Innan man väljer sin byggfläkt bör man fundera ut exakt vad den ska användas till, hur ofta du ska använda den, hur stort utrymmet är och vilken miljö den ska stå i. Behöver du värme i garaget när du mekar med bilen? Behöver du påskynda torkningsprocessen   under husrenoveringen eller vill du bara hålla dig varm när du sitter på den inglasade verandan under höstmånaderna?

Beroende på var och när fläkten ska användas bör man även fastställa om man behöver en byggfläkt eller om det kan passa bättre med en värmefläkt. Byggfläktar cirkulerar luften mer än en värmefläkt men är dock mer högljudda. De kan också användas inom fler områden som till exempel torkning, till skillnad från värmefläktar som endast är till för personlig värme.

Andra viktiga faktorer som spelar in när du ska välja fläkt är om du vill ha en konstant temperatur i utrymmet och därmed behöver en termostat och om du lätt vill kunna flytta fläkten. Det finns en mängd olika modeller som alla uppfyller olika krav, så i den här artikeln har vi valt att koncentrera oss på tre stycken som enligt oss är testvinnare i tre olika kategorier.

De viktigaste faktorerna som vi kommer ta hänsyn till är energieffektivitet, kapacitet, garantier och underhåll. Alla tre fläktarna är mycket användarvänliga då detta var en viktig faktor i vårt urval. Vi börjar med att förklara vad energieffektivitet och kapacitet innebär:

Energieffektivitet: Hur mycket elektrisk energi produkten förbrukar. Effekten är den mängd energi (joule) som förbrukas på 1 sekund. För att ge dig något att jämföra med så har en tvättmaskin en energieffektivitet på ungefär 2000W.

Kapacitet: Hur stort område fläkten kan värma upp. En tumregel för värmebehovet är 60-­‐70 watt per kvadratmeter. Tänk även på att ju sämre isolerat utrymmet är, desto mer watt går det åt per kvadratmeter.

Vi har valt ut tre bäst-i-test fläktar som kräver relativt lite underhåll, dock finns det inga produkter som är helt underhållsfria. Ett bra tips för att minimera underhållet är att välja en fläkt som har en självsmörjande motor. Ska du använda fläkten i tuffare miljöer som till exempel i en verkstad är det också viktigt att den har ett filter, så det inte kommer in smuts i motorn.