Centraldammsugare


Bäst i test av centraldammsugare 2020

Är du trött på att släpa runt på otympliga dammsugare som fastnar i hörn och trösklar? Har du fått nog av robotdammsugare som lämnar halva jobbet åt dig och sedan behöver laddas igen? Då kan centraldammsugaren vara lösningen du letar efter.

Centraldammsugaren är tystare, håller längre och gör städningen enklare. Och framför allt: den gör ett effektivare jobb! Problemet är att det finns ett antal olika centraldammsugare att välja bland, och det kan vara svårt att veta vilken som bäst tillgodoser just dina behov. I vår guide hjälper vi dig att hitta rätt när det gäller både behov, pris och effektivitet.

Välj rätt centraldammsugare

Det första du behöver fundera över är vilka faktorer du ska väga in när du gör ditt val. Vi har här listat de vi anser vara viktigast.

 • Effektivitet – Har dammsugaren en bra uppsugningsförmåga som bidrar till bättre hygien? Målet är ett rent och dammfritt hem!
 • Ljudnivå – Undersökningar har visat att buller i hemmet kan orsaka huvudvärk och andra stressymptom. Det är därför bra att välja en dammsugare som är så tyst som möjligt.
 • Underhåll – Det finns många saker i hemmet som regelbundet ska skötas och rengöras och det är lätt att glömma bort när man gjorde det senast. Lösningen i det här fallet är att välja en centraldammsugare med självrengörande filter.
 • Funktioner – Vilka funktioner har dammsugaren och fyller de dina behov? Du kanske är dammallergiker och behöver ett alternativ till att samla dammet i en behållare?
 • Garantier – En lång garanti är en bra försäkring och viktigare ju mer pengar du investerar i din dammsugare.

Med tanke på dessa faktorer kan vi rekommendera tre olika modeller som vi tror bäst uppfyller kraven.


AEG-Electrolux 860: Vinnaren i vårt centraldammsugare test 2020

Köpa centraldammsugare AEG-Electrolux 860

Den här centraldammsugaren har en låg ljudnivå på 66 dB, högeffektiv filtrering i två steg och ett självrengörande filter. Du kan själv välja om dammet ska samlas upp direkt i behållaren som rymmer 31 l, eller i en påse som rymmer 23 l. Sugförmågan ligger på 675 W och dammupptagningen har uppmätts till 99,4% på hårt golv.

Electrolux ELUX930: Tystlåten centraldammsugare med smarta funktioner

Köpa centraldammsugare Electrolux ELUX930

Den andra modellen vi rekommenderar från Electrolux har en integrerad ljuddämpare som gör att ljudnivån hålls nere på 74 dB. Även här kan du själv välja mellan att använda uppsamling av damm i behållare (31 l) eller påse (23 l) och filtret är självrengörande. Sugförmågan är uppmätt till 700 W.


Här har det lagts lite mer tyngd på design och material. Enheten är en stabil plåtkonstruktion med platinumyta. Dammsugaren drivs av en högeffektiv bypass-motor och sugförmågan är 670 W. Ljudnivån är den lägsta av de tre modellerna och ligger på endast 62 dB. Behållaren rymmer 15 l och påsen 23 l. Precis som de ovanstående modellerna har den ett självrengörande filter från Gore Tex®. Unikt för den här varianten är att den har en motorgaranti på 5 år.Vilken centraldammsugare passar för mig?

I jämförelsen ovan kan vi se att dessa tre modeller ligger bra till i fråga om att möta de krav på funktioner man bör ställa på en bra centraldammsugare. De håller alla en låg ljudnivå, har hög sugförmåga, självrengörande filter och valbar uppsamling av dammet i behållare eller påse. Det som i slutändan avgör vilken du ska välja beror på vilken av modellerna som bäst tillgodoser dina personliga behov.

Beam Platinum SC 385 har den lägsta ljudnivån, den mest genomtänkta designen och en lång garanti. Men den har också den minsta behållaren för dammuppsamling och det högsta priset.

De två modellerna från Electrolux är mer likvärdiga i egenskaper och pris. AEG-Electrolux 860 har en något bättre sugförmåga medan Electrolux ZCV870 ligger lite lägre i pris.

Att tänka på

Till sist kanske du ska fundera över om en centraldammsugare faktiskt är rätt val för dig. Vi har redan konstaterat att den har många fördelar: tystnaden, minskad förbrukning av dammsugarpåsar, längre hållbarhet och förbättrad hygien. Finns det då några nackdelar?

Ja, på samma sätt som med så mycket annat finns det även ett par andra faktorer att väga in innan du tar beslutet att köpa en centraldammsugare. Om du inte har en sedan tidigare i ditt hem måste den installeras. Du behöver hitta en plats för själva motorn, dra rören i väggen och fästa uttag för slangen. Det kan vara svårt att göra på egen hand och du får därför räkna med att lägga en slant på professionell hjälp med installationen.

En annan nackdel är att slangen är lång, oftast mellan 8-12 meter. Det innebär att det är mycket slang som ska rullas ihop och förvaras när du inte använder den. Och, som vi redan sett i exemplen ovan, är det dyrare att köpa in en centraldammsugare än en vanlig dammsugare. Räkna med att lägga minst 4000 kr, och då ingår inte tillbehören utan måste köpas till separat. Fördelen är att du kommer få igen pengarna i det långa loppet genom den längre hållbarheten. Vi drar slutsatsen att fördelarna med en centraldammsugare i många fall uppväger eventuella nackdelar.

Vad är en centraldammsugare?

Du har säkert hört talas om centraldammsugare någon gång, antingen från någon som lovordar dem eller från en skeptiker som hävdar att en centraldammsugare är bortkastade pengar. För att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning om vad en centraldammsugare är och huruvida den kan underlätta ditt liv bör du förstå vad som skiljer den från en vanlig dammsugare.

Så hur fungerar den?

Istället för att du behöver släpa runt på en vanlig dammsugare när du städar så installeras ett system bestående av en centralenhet, ventil, rör samt sugdosor i ditt hem. Utöver dessa tillkommer sedan dammsugarslangen och eventuella tillbehör. Centralenheten monteras på en avskild plats, till exempel på vinden eller i källaren. Den kan använda sig av antingen påsar eller en hink för att samla upp skräpet. Påsar fungerar som vanliga dammsugarpåsar, medan hinken samlar upp mer innehåll innan den behöver tömmas.

När centralenheten är monterad ska det även göras en ventil i ytterväggen så att centraldammsugaren kan blåsa ut det mikroskopiska dammet. Vanliga dammsugare blåser vanligen ut det direkt i lägenheten, och det är därför som det aldrig blir helt rent efter att du städat. Bor du i egen villa behöver du troligen inte oroa dig för att utblåset stör dina grannar, såvida de inte bor väldigt nära. Du bör dessutom tänka på att inte placera ventilen på framsidan av huset eller mot en uteplats för din egen trivsels skull. Det kanske viktigaste är dock att inte placera utblåset i närheten av husets friskluftsintag.

Från centralenheten monteras rör ut i hemmet. Vissa modeller använder sig av kopplade rör, medan andra använder sig av limmade. Har du planerat att flytta din centralenhet är kopplade rör de som du bör satsa på, eftersom de är mycket lättare att flytta. Rörens funktion är att föra skräpet från lägenheten till centralenheten. För att kunna göra det krävs det att du ansluter en sugdosa för dammsugarslangen. Såvida du inte har en extremt stor bostad så räcker det med en per våning. Sugdosan placeras vanligtvis centralt i bostaden så att du kommer åt hela bostaden när du städar. Skälet till att den ska placeras centralt är för att sugförmågan blir något försämrad om slangen är över tio meter lång. Sugdosorna placeras vanligtvis i samma höjd som eluttag nära golvet, vilket gör att de inte sticker ut märkvärt i inredningen.

När du ska städa fäster du dammsugarslangen vid sugdosan och kan sedan dammsuga i ditt hem utan problem, och utan att släpa runt på en tung dammsugare.

Så hur underlättar det här för mig?

Framför allt slipper du att dra en otymplig dammsugare efter dig varje gång du städar. Det är bara att fästa slangen i uttaget och börja dammsuga. Låter det enkelt? Det är det, men det finns fler fördelar än så!

Fler fördelar? Berätta mer!

Det finns framför allt tre saker som kommer göra ditt hem trevligare med en centraldammsugare.

 • Renare hem
 • Tystare städning
 • Fräschare luft

En centraldammsugare gör ditt hem renare. Det beror på att den inte blåser ut mikroskopiskt damm i rummen medan du städar som vanliga dammsugare gör. Du får med andra ord en bättre inomhusmiljö, något som i synnerhet är bra för dammallergiker och astmatiker, och du slipper dammtorka lika ofta.

Städningen kommer att bli mycket tystare. Ljudet från dammsugarmotorn hörs inte då du städar, vilket du, dina familjemedlemmar och eventuella husdjur alla kommer att uppskatta. Tystnaden är tack vare att ljudet från dammsugarmotorn enbart hörs i den avskilda delen av huset där centralenheten finns.

Har du bestämt dig för att skaffa en centraldammsugare är det dags att välja vilken typ. Det kan vara en djungel, så det är bra att få vägledning av en pålitlig guide. En av dessa är Energimyndigheten. På deras hemsida finns det ett stort test där de gått igenom 29 olika centraldammsugare. Även Råd & Rön har testat flera centraldammsugare. Deras test kostar 35 kr att läsa, men det är en prisvärd investering för större inköp.

Centraldammsugaren kommer att göra din städning luktfri. Tack vare att dammet leds ut ur huset via utblåset när du städar så slipper du den obehagliga dammsugardoften efter att du städat klart. Du känner med andra ord en rejäl skillnad på den fräscha luften när du använder en centraldammsugare, och vad är väl meningen med att städa om inte att få det fräscht?!

Några andra saker som kan vara bra att veta om centraldammsugare är att:

 • De är lämpliga för hus, men inte för lä
 • Du behöver inte tömma dammsugarpåsen eller hinken lika ofta som med en vanlig dammsugare.
 • Garantin varierar beroende på märket men de största märken har vanligen mellan 2–3 års garanti.
 • Centraldammsugaren är en investering i ditt hus som ofta höjer husets värde med cirka 20 000 kronor.

Det låter jättebra. Men vad kan jag inte göra?

En centraldammsugare delar en del begränsningar och säkerhetsföreskrifter med de flesta vanliga dammsugare för hemmabruk. Dessa bör du ha i åtanke när du köper och använder en centraldamsugare.

 • Den är inte avsedd för att suga upp vätska eller fuktigt material. Vätskor kan skada centraldammsugaren.
 • Centraldammsugare ska inte användas för suga upp brinnande föremål (till exempel cigaretter). Den ska inte heller suga upp brandfarliga eller explosiva material, gaser, eller vä
 • Täck aldrig över centralenheten, kylintag eller ventilen.
 • Placera aldrig sugöppningen mot bar hud då det kraftiga suget kan orsaka skador.

Vad bör jag tänka på vid köp av en centraldammsugare?

Är du intresserad av att köpa en centraldammsugare måste du först bestämma om du vill att den installeras åt dig eller om du ska göra det själv. Det förstnämnda alternativet är smidigast eftersom allt görs åt dig, men det kostar å andra sidan extra. Priset beror på försäljaren, men en tumregel är att kostnaden kan gå på några tusenlappar. Vissa företag erbjuder dock en möjlighet till ROT-avdrag, vilket gör att du endast betalar 70  % av arbetskostnaden.

Är du händig så kan du spara lite pengar genom att installera centraldammsugaren själv. Det som krävs då är att du sätter upp centralenheten, rören och sugdosorna själv. Det största orosmomentet brukar vara att skapa ett hål i husets yttervägg där utblåset av det mikroskopiska dammet sker. Idag går det att komma runt behovet att göra ett hål i husväggen om man köper en centraldammsugare med ett HEPA-filter. Utblåset sker då i huset, men det mikroskopiska dammet fångas upp av filtret. Nackdelen är att HEPA-filter kostar lite extra och måste bytas med jämna mellanrum.

Centraldammsugare finns i olika prisklasser, alltifrån de billigare som ligger runt 4500 kronor till de dyrare som ligger runt 14500 kronor. Priset varierar beroende på modeller och extra finesser, som till exempel en på- och av-knapp på dammsugarslangen istället för vid sugdosan eller skräpluckor som gör att du kan borsta fram skräp till luckan, öppna den och låta skräpet sugas in utan att ta du behöver ta fram slangen; perfekt i köket där det kan ske en del olyckor!

Även om centraldammsugarna kan förefalla dyra så har de en lång livslängd på grund av mindre mekaniskt slitage på centralenheten och en skonsammare kylteknik på motorn jämfört med vanliga dammsugare. Man brukar säga att livslängden för en centraldammsugare är minst 10 år, men vanligen uppåt 15–20 år. Rören och installationen har dessutom en ännu längre livslängd. I jämförelse ska en vanlig dammsugare behålla sin fulla prestation i 2 år.

Trots att det kan verka dyrt med en centraldammsugare är det en investering på lång sikt som både gör ditt hem renare och höjer värdet på huset.