Cirkelsåg


Bäst i test cirkelsågar 2017

Cirkelsåg är ett användbart verktyg i många situationer, såväl för byggarbetare som privat hobbybyggare. Det finns en mångfald av olika modeller och varumärken av cirkelsågar på marknaden vilket innebär att det finns mycket att tänka på vid köp av cirkelsåg. Vår köpguide längre ner på sidan hjälper dig att köpa den perfekta cirkelsågen vilket inte är omöjligt.

 1. Bäst i test av cirkelsågar 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för cirkelsågar

Bäst i test av cirkelsågar

När du ska såga brädor, reglar eller byggskivor går arbetet snabbast och smidigast med en cirkelsåg. Problemet är bara att det finns en uppsjö av märken och modeller – vilken ska just du välja som passar just dina ändamål? Här nedan följer en liten presentation av åtta olika cirkelsågar som är populära på marknaden. Samtliga är eldrivna och utrustade med grundfunktionerna dammutsug, som kan kopplas till en dammsugare och hålla arbetsytan renare, samt en säkerhetsströmbrytare som förhindrar att cirkelsågen startas oavsiktligt.

Hitachi C6BU2: Cirkelsågen för hemmafixaren

Köpa cirkelsåg Hitachi C6BU2

Här har vi en cirkelsåg som är populär bland hemmafixarna! Hitachi C6BU2 har en prestanda som tillåter sågdjup på 54 mm vid 90˚ och 39 mm vid 45˚. Med sin effekt på 1100 W är detta en driftsäker, stark och stabil såg vars tre främsta egenskaper är:

 • Användarvänligheten: Med sina 3,5 kg är Hitachi C6BU2 en relativt lätt cirkelsåg.Tillsammans med dess ergonomiska grepp, belagt med gummi av non-slip-kvalitet, och den låga ljud- och vibrationsnivån är detta en lätthanterad såg.
 • Säkerheten: Hitachi C6BU2 är utrustad både med motorbroms som ser till att klingan vid behov snabbt stannar av och en klyvkniv som förhindrar att klingan ”nyper”.
 • Smidigheten: Reglagen för sågdjup och sågvinkel på Hitachi C6BU2 är enkla att justera och ett spindellås gör bytet av klinga till en enkel match. En justerbar sågindikator gör det lättare att såga rakt.

Hitachi C6BU2 är försedd med ett sågbord av teflonbelagd aluminium och kan kompletteras med en styrskena, vilket dock kräver att en separat adapter införskaffas, och en spånsugsadapter. Tillverkaren lämnar tre års garanti.


Bosch PKS 66 AF: Expertsågarens val

Köpa cirkelsåg Bosch PKS 66 AF

Här har vi cirkelsågen för dig som sågar mycket, till exempel i ditt arbete. Sågdjupen är66 mm vid 90˚ och 48 mm vid 45˚, vikten ligger på hela 5,4 kg och dess tre starkaste egenskaper är:

 • Kraftfullheten: Med en motor på 1600 W är Bosch PKS 66 AF en cirkelsåg som klarar långa arbetspass utan avbrott, och dess generösa sågdjup gör sågen användbar för de flesta arbeten.
 • Specialdelarna: Med hjälp av styrskenan i plast som medföljer Bosch PKS 66 AF är det enkelt att på ett precisionsfullt sätt såga rakt och den smarta CleanSystem Box som även den medföljer gratis samlar upp sågspånet så att ytan där du sågar hålls ren.
 • Användarvänligheten: Bosch PKS 66 AF är utrustad med ett Softgrip som ger ett smidigt och bekvämt grepp, och cirkelsågens vikt är dessutom anpassad för en perfekt styrning.

Bosch PKS 66 AF är försedd med spindellås som underlättar sågklingsbytet och marknadens snabbaste sågklinga – Speedline Wood-sågklingan. Tillverkaren lämnar två års garanti.


Metabo KS55FS: Något för den professionella hantverkaren

Köpa cirkelsåg Metabo KS55FS

Även denna cirkelsåg är anpassad för den professionella hantverkaren. Med en effekt på1200 W och ett sågdjup på 55 mm vid 90˚ och 39 mm vid 45˚ är detta en rejäl cirkelsåg vars tre främsta egenskaper är:

 • Precisionen: Med hjälp av tillhörande styrskenor (som inte kräver separata adaptrar eller verktyg för att kunna anslutas) kan man göra exakta snitt med sin Metabo KS55FS. Sågklingans vinkel mot styrplattan kan justeras för att sågningen ska kunna utföras med största precision.
 • Användarvänligheten: Handtaget på Metabo KS55FS är försett med gummering som fungerar vibrationsdämpande.
 • Robustheten: Metabo KS55FS är en mycket gedigen produkt försedd med ett rejält men ändå lätt sågbord i pressgjutet aluminium och robusta reglage för gering och sågdjup.

Metabo KS55FS väger 4 kg, har en kabel på 4 meter, är utrustad med spindellås och har en startspärr för utökad säkerhet. Cirkelsågen har en garanti på 1 år från tillverkaren, men den som registrerar verktyget inom fyra veckor efter inköpsdagen får 2 års extra garanti.


Dewalt DWE550: En kompakt cirkelsåg

Köpa cirkelsåg Dewalt DWE550

Det här är en cirkelsåg med en effekt på 1200 W och ett sågdjup på 55 mm vid 90˚ och35 mm vid 45˚. Den är utrustad med startspärr för extra säkerhet och dess tre starkaste egenskaper är:

 • Användarvänligheten: Dewalt DWE550 är en kompakt cirkelsåg som med sin låga vikt på 3,6 kg är lätt att använda.
 • Översikten: Tack vare att Dewalt DWE550 är utrustad med ett öppet klingskydd har dess användare bättre sikt över såglinjen under arbetets gång. Även blåsfunktionen som rensar bort sågspån från siktlinjen hjälper till att förbättra översikten över sågningen.
 • Fri förebyggande service: Om din Dewalt DWE550 visar sig behöva underhåll inom 12 månader från inköpsdagen står tillverkaren för arbetskostnaden för underhållet hos en auktoriserad verkstad.

Utöver fri förebyggande service ingår 1 års garanti samt en 30-dagars nöjd-kund-garanti.


Bosch PKS 55 A: Användarvänlighet och ergonomi

Köpa cirkelsåg Bosch PKS 55 A

Här har vi ännu en cirkelsåg anpassad för den professionella användaren. Med en kraftigmotor med en effekt på 1200 W klarar denna såg av sågdjup på 55 mm vid 90˚ och 38 mm vid 45˚. Dess tre bästa egenskaper är:

 • Säkerheten: Bosch PKS 55 A är utrustad med anordningarna startspärr och klyvkniv som gör den extra säker att hantera.
 • Precisionen: Specialfunktionen CutControl gör det möjligt för användaren av BoschPKS 55 A att följa såglinjen på ett exakt sätt både vid standard- och geringssågning.
 • Användarvänligheten: Bosch PKS 55 A har en låg vikt på 3,9 kg vilket gör den lätthanterad, och det bekväma och ergonomiskt utformade Softgrip-greppet gör att den ligger bra i din hand. Tack vare specialdelen CleanSystem Box som fångar upp sågspånet hålls dessutom din arbetsplats ren.

Tillverkaren lämnar 2 års garanti på denna produkt, som förutom vad som nämnts ovan är utrustad med både spindellås och Speedline-sågklinga.


Bosch PKS 40: För all-round användaren

Köpa cirkelsåg Bosch PKS 40

Den här cirkelsågen passar bäst för allround-användaren. Med en motoreffekt på 600 W är denna såg bäst lämpad för mindre arbeten som involverar sågdjup på maximalt 40 mm vid 90˚ och 26 mm vid 45˚. Dess två bästa egenskaper är:

 • Användarvänligheten: Med sina 2,4 kg är Bosch PKS 40 en av marknadens absolut lättaste cirkelsågar, vilket förstås gör den lätt att hantera. Den är dessutom utrustad med ett bekvämt Softgrip-handtag för ett bekvämt grepp under sågningen samt en CleanSystem Box som samlar upp sågspånet och håller arbetsytan ren.
 • Säkerheten: Precis som de andra cirkelsågarna från Bosch är Bosch PKS 40 utrustad med både startspärr och klyvkniv som förhöjer säkerhetsnivån.

Precis som övriga Boschprodukter som presenteras i denna jämförelse är Bosch PKS 40 försedd med både spindellås, Speedline Wood-sågklinga och CutControl, och garantitiden är på två år.


Ryobi RWS1600-K: Den ekonomiska användarens val

Köpa cirkelsåg Ryobi RWS1600-K

Här har vi en kraftfull cirkelsåg med en effekt på 1600 W. Dess tre främsta egenskaper är:

 • Sågprestandan: Av de cirkelsågar som presenteras här har Ryobi RWS1600-K de största sågdjupen: 66 mm vid 90˚ och 55 mm vid 45˚. Här har vi alltså sågen för dig som arbetar med kraftigare material.
 • Användarvänligheten: Trots sin kapacitet är Ryobi RWS1600-K med sina 3,9 kg en relativt lätt cirkelsåg som med sitt ergonomiska Grip Zone-handtag ger dig ett bra tvåhandsgrepp som gör det möjligt att utföra kapning efter kapning. Ryobi RWS1600- K är dessutom försedd med ett lasersikte som gör det enkelt att såga rakt.
 • Inkluderade tillbehör: När du köper din Ryobi RWS1600-K ingår en styrskena som underlättar sågningen samt en tålig väska för förvaring av din cirkelsåg.

Denna såg är utrustad med spindellås och Livetool Indicator som visar när sågen är ansluten till elnätet genom att lysa blått. Tillverkaren lämnar 2 års garanti på denna produkt vid normal och icke-professionell användning.


Black & Decker CD 601: Den ekonomiska användarens val

Köpa cirkelsåg Black & Decker CD 601

Här är en cirkelsåg för dig som ska arbeta med medelsvåra uppgifter. Sågen väger 4,7 kg och klarar av sågdjup på 55 mm vid 90˚ och 42 mm vid 45˚. Dess tre bästa egenskaper är:

 • Ljud- och vibrationsnivån: Black & Decker CD 601 har en låg ljud- och vibrationsnivå som gör den behaglig att arbeta med.
 • Prisnivån: Black & Decker CD 601 tillhör det lägre prisskiktet bland de cirkelsågar som görs i detta bäst-i-test, och därför utgör denna cirkelsåg ett bra val ekonomiskt sett om dess prestanda räcker för dina behov.
 • Garantin: Utöver 2 års garanti från inköpsdagen ger Black & Decker en tilläggsgaranti som innebär att Black & Decker CD 601 är garanterat fri från material- och fabrikationsfel vid leveransen.

Denna cirkelsåg har en kabel på 2 meter och är dessutom utrustad med klyvkniv för ytterligare säkerhet.


Vilken cirkelsåg är då bäst i test?

Du har nu fått en översiktlig genomgång av åtta cirkelsågar där deras främsta egenskaper har listats. Men vilken av dem är egentligen bäst? Det beror förstås helt på dina ändamål med inköpet av en cirkelsåg. Du måste därför sätta dig ner och fundera över vilka behov som just din cirkelsåg måste uppfylla, utöver vilka sågdjup som den måste klara av förstås. Om du ska utföra tyngre arbeten och använda sågen ofta krävs en större maskin med lite mer tyngd, och då är kanske Bosch PKS 66 AF, Metabo KS55FS eller Ryobi RWS1600-K något för dig.

Om du däremot tänker göra lite lättare arbeten då och då kan det vara smidigare med en lättare såg såsom Hitachi C6BU2, Dewalt DWE550 eller Bosch PKS 40. Kom bara ihåg att vad som upplevs som tungt och svårhanterat eller lätt och smidigt varierar från person till person, och därför ska du om möjligt bege dig till närmaste återförsäljare för att prova att hålla i grejerna – och i bästa fall kanske även provsåga lite! För den som prioriterar användarvänligheten gäller samma sak, d.v.s. att prova hur de olika sågarna känns rent fysiskt att hålla i händerna: är greppet skönt, sitter de olika knapparna bra till för just dig? Kanske passar någon av Bosch PKS 55 A, Bosch PKS 40 eller Ryobi RWS1600-K dig som prioriterar just ett ergonomiskt grepp och att sågen är skön att arbeta med.

Är du ekonomiskt begränsad och behöver en enkel maskin? Black & Decker CD 601 eller Bosch PKS 40 kan fixa jobbet åt dig. Och för den som prioriterar ett tryggt köp kan det vara värt att kika lite närmare på Hitachi C6BU2, Metabo KS55FS eller Black & Decker CD 601 som alla tre har fördelaktiga garantier.

Som du säkert har förstått vid det här laget finns det inte en enda cirkelsåg som är ’bäst i test’ eftersom alla sågar har olika egenskaper som är mer eller mindre bra vid olika arbetsmoment. Det bästa rådet är alltså att dels fundera över din behovssituation, dels ta dig tid att känna på de olika produkterna med egna händer och därefter besluta dig för vad som är den bästa cirkelsågen för just dig.


Att tänka på när du köper cirkelsåg

Om du inte är expert på cirkelsågar kan du få hjälp av de många existerande testsidor som detaljerat jämför olika cirkelsågar, dess egenskaper, funktioner, storlek, pris m.m. Om man vill hitta den perfekta cirkelsågen för ens egna bruk bör man studera de olika modellerna mer i detalj, då kanske inte nummer ett på topplistan är anpassad för ens behov. Inom kategorin cirkelsåg finns det ett mångfald av olika modeller och textens handling omfattar bordcirkelsåg och handcirkelsåg.

Korta men viktiga komma ihåg tips

Ergonomi – Är livsviktigt att ta hänsyn till vid köp och användning av en cirkelsåg. Ergonomiska faktorer bör prioriteras vid inhandling av cirkelsåg, det är även nödvändigt med bra materialstöd och med en ergonomisk arbetsställning.

Hållbarhet – Det finns en stor skillnad i hållbarhet mellan olika cirkelsågar. För bekvämligheten och ur miljösyn bör man välja en cirkelsåg med lång livslängd.

kerhet – Man skall inte köpa en cirkelsåg utan klyvkniv. En cirkelsåg utan eller med felmonterad klyvkniv kan orsaka att arbetsstycken slungas tillbaka vilken kan förorsaka allvarliga personskador.

Vad man bör tänka på från början till slut

Det första man bör tänka på vid köp av cirkelsåg är behovet. Vilket behov finns till att köpa en cirkelsåg, vad skall man använda den till. Användningsområdet är viktigt att veta för att finna rätt modell och därefter går in djupare på funktioner. Denna följd underlättar sökandet efter den bästa cirkelsågen och anpassas för ens privata bruk. Användningsområdet innefattar dels tjockleken av materialet ni ska använda och hur mycket sågen skall användas etc. Nu har många modeller uteslutits som inte är aktuella för ert användande, nästa steg är att gå in i detalj och jämföra de olika modeller som finns kvar.

Trots uteslutningsmetoden återstår många modeller att välja bland och det är möjligt att finna den perfekta cirkelsågen. Hur ser ert behov ut, en bordcirkelsåg är mer fast och stabil medan en handcirkelsåg är mer smidig och lätthanterlig. Vid användning av mer grovt material bör man köpa en större modell då de mindre inte når upp till samma kapacitet, däremot vid användning av mindre grova material går det utmärkt med en mindre modell. Vid denna punkt underlättar det om du vet användningsområdet och tjockleken av materialet. Riktlinjer för en cirkelsåg är:

 • En cirkelsåg med 55mm sågdjup är perfekt vid sågning av normaltjockt material i 90 grander, om man däremot ska såga i 45 graders vinkel räcker inte en cirkelsåg med 55mm och man bör köpa en större modell.
 • Ett sågdjup på 64mm eller mer krävs om man skall såga av en 45mm regel i 45 grader.

Ur ergonomisk synvinkel bör man köpa en cirkelsåg med rätt storlek för användningsområdet på grund utav flera anledningar. En stor cirkelsåg är bra vid grova material och kan vara nödvändigt för att utföra arbetet, den tyngre vikten ger ett bättre grepp om maskinens handtag men däremot har tyngden en negativ påverkan för kroppen då tunga lyft kan ge värk i kroppen. Alltså om användarområdet inte berör grovt material är det bättre att välja en mindre och mer ergonomisk cirkelsåg. En mindre cirkelsåg har inte samma kapacitet som de större men om så är fallet att behovet för maximal kapacitet inte finns är det perfekt med en mindre modell. Den mindre cirkelsågen med 55mm sågdjup är både mer lätthanterlig och smidig jämfört med en större modell och ergonomiskt bättre med dess lättare vikt.

Det finns även mindre modeller av cirkelsågar men vid jämförelse av en mindre modell med 44mm sågdjup och en modell med 55mm sågdjup är den mindre modellen inte mycket mindre och lättare. Ytterligare en detalj att tänka på vid köp av cirkelsåg är om man skall köpa en eldriven eller batteridriven modell. Om så är fallet att ni skall köpa en eldriven cirkelsåg bör ni tänka på att köpa en modell med relativt lång sladd. Om man skall köpa en eldriven eller batteridriven cirkelsåg beror helt på ens behov.


Hitachi C6BU2Hitachi C6BU2
 • Användarvänligheten: Med sina 3,5 kg är Hitachi C6BU2 en relativt lätt cirkelsåg.Tillsammans med dess ergonomiska grepp, belagt med gummi av non-slip-kvalitet, och den låga ljud- och vibrationsnivån är detta en lätthanterad såg.
 • Säkerheten: Hitachi C6BU2 är utrustad både med motorbroms som ser till att klingan vid behov snabbt stannar av och en klyvkniv som förhindrar att klingan ?nyper?.
 • Smidigheten: Reglagen för sågdjup och sågvinkel på Hitachi C6BU2 är enkla att justera och ett spindellås gör bytet av klinga till en enkel match. En justerbar sågindikator gör det lättare att såga rakt.
Bosch PKS 66 AFBosch PKS 66 AF
 • Kraftfullheten: Med en motor på 1600 W är Bosch PKS 66 AF en cirkelsåg som klarar långa arbetspass utan avbrott, och dess generösa sågdjup gör sågen användbar för de flesta arbeten.
 • Specialdelarna: Med hjälp av styrskenan i plast som medföljer Bosch PKS 66 AF är det enkelt att på ett precisionsfullt sätt såga rakt och den smarta CleanSystem Box som även den medföljer gratis samlar upp sågspånet så att ytan där du sågar hålls ren.
 • Användarvänligheten: Bosch PKS 66 AF är utrustad med ett Softgrip som ger ett smidigt och bekvämt grepp, och cirkelsågens vikt är dessutom anpassad för en perfekt styrning.
Metabo KS55FSMetabo KS55FS
 • Precisionen: Med hjälp av tillhörande styrskenor (som inte kräver separata adaptrar eller verktyg för att kunna anslutas) kan man göra exakta snitt med sin Metabo KS55FS. Sågklingans vinkel mot styrplattan kan justeras för att sågningen ska kunna utföras med största precision.
 • Användarvänligheten: Handtaget på Metabo KS55FS är försett med gummering som fungerar vibrationsdämpande.
 • Robustheten: Metabo KS55FS är en mycket gedigen produkt försedd med ett rejält men ändå lätt sågbord i pressgjutet aluminium och robusta reglage för gering och sågdjup.
Dewalt DWE550Dewalt DWE550
 • Användarvänligheten: Dewalt DWE550 är en kompakt cirkelsåg som med sin låga vikt på 3,6 kg är lätt att använda.
 • Översikten: Tack vare att Dewalt DWE550 är utrustad med ett öppet klingskydd har dess användare bättre sikt över såglinjen under arbetets gång. Även blåsfunktionen som rensar bort sågspån från siktlinjen hjälper till att förbättra översikten över sågningen.
 • Fri förebyggande service: Om din Dewalt DWE550 visar sig behöva underhåll inom 12 månader från inköpsdagen står tillverkaren för arbetskostnaden för underhållet hos en auktoriserad verkstad.
Bosch PKS 55 ABosch PKS 55 A
 • Säkerheten: Bosch PKS 55 A är utrustad med anordningarna startspärr och klyvkniv som gör den extra säker att hantera.
 • Precisionen: Specialfunktionen CutControl gör det möjligt för användaren av BoschPKS 55 A att följa såglinjen på ett exakt sätt både vid standard- och geringssågning.
 • Användarvänligheten: Bosch PKS 55 A har en låg vikt på 3,9 kg vilket gör den lätthanterad, och det bekväma och ergonomiskt utformade Softgrip-greppet gör att den ligger bra i din hand. Tack vare specialdelen CleanSystem Box som fångar upp sågspånet hålls dessutom din arbetsplats ren.
Bosch PKS 40Bosch PKS 40
 • Användarvänligheten: Med sina 2,4 kg är Bosch PKS 40 en av marknadens absolut lättaste cirkelsågar, vilket förstås gör den lätt att hantera. Den är dessutom utrustad med ett bekvämt Softgrip-handtag för ett bekvämt grepp under sågningen samt en CleanSystem Box som samlar upp sågspånet och håller arbetsytan ren.
 • Säkerheten: Precis som de andra cirkelsågarna från Bosch är Bosch PKS 40 utrustad med både startspärr och klyvkniv som förhöjer säkerhetsnivån.
Ryobi RWS1600-KRyobi RWS1600-K
 • Sågprestandan: Av de cirkelsågar som presenteras här har Ryobi RWS1600-K de största sågdjupen: 66 mm vid 90? och 55 mm vid 45?. Här har vi alltså sågen för dig som arbetar med kraftigare material.
 • Användarvänligheten: Trots sin kapacitet är Ryobi RWS1600-K med sina 3,9 kg en relativt lätt cirkelsåg som med sitt ergonomiska Grip Zone-handtag ger dig ett bra tvåhandsgrepp som gör det möjligt att utföra kapning efter kapning. Ryobi RWS1600- K är dessutom försedd med ett lasersikte som gör det enkelt att såga rakt.
 • Inkluderade tillbehör: När du köper din Ryobi RWS1600-K ingår en styrskena som underlättar sågningen samt en tålig väska för förvaring av din cirkelsåg.
Black & Decker CD 601Black & Decker CD 601
 • Ljud- och vibrationsnivån: Black & Decker CD 601 har en låg ljud- och vibrationsnivå som gör den behaglig att arbeta med.
 • Prisnivån: Black & Decker CD 601 tillhör det lägre prisskiktet bland de cirkelsågar som görs i detta bäst-i-test, och därför utgör denna cirkelsåg ett bra val ekonomiskt sett om dess prestanda räcker för dina behov.
 • Garantin: Utöver 2 års garanti från inköpsdagen ger Black & Decker en tilläggsgaranti som innebär att Black & Decker CD 601 är garanterat fri från material- och fabrikationsfel vid leveransen.