Cykelhjälm för barn

Köp en cykelhjälm för ditt barn med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Vi testar fem olika cykelhjälmar för barn
  2. Vilken cykelhjälm är då bäst i test för mitt barn?

Att skydda våra barns huvuden med en ordentlig cykelhjälm är en enkel lösning som kan vara rent livräddande. Däremot kan det vara svårt att urskilja vilken hjälm som är den bästa i det stora utbudet som finns idag.


Bäst i test av cykelhjälm för barn

Förutom att hjälmen ska vara säker för stötar vid eventuell olycka så betonar NTF även vikten av att barn under sju år har en småbarnshjälm med grönt spänne, och att hjälmen dessutom är certifierad med CE-märkningen EN1080. Det gröna spännet är viktigt eftersom det öppnas om barnet skulle fastna i en klätterställning eller dylikt, och på så sätt undviker det även kvävningsolyckor. För barn över sju år kan man titta efter märkningen EN1078.

Även passformen är av stor vikt för att hjälmen ska vara så säker som möjligt, eftersom den bör sitta ordentligt på barnets huvud för att skydda det vid en eventuell olycka. Förutom dessa egenskaper har vi alla olika behov och funktioner som vi anser viktiga. Är den lätt? Billig? Bekväm? Alla dessa olika aspekter formar våra egna individuella behov vid köp av cykelhjälm och det kan vara svårt att själv få en överblick över vilken som är den bästa hjälmen utefter dessa.

I det här testet har vi därför tittat på egenskaperna hos sex olika cykelhjälmar för barn för att se vilken som bäst uppfyller angivna säkerhetskrav, och vilka olika egenskaper dessa har. Vi har tittat på olika funktioner som vikt, komfort, pris och såklart säkerhet.


VidaXL barnhjälm: Ett prisvärt alternativ

Köpa cykelhjälm för barn VidaXL barnhjälm

Detta är en lätt hjälm som endast väger 285 gram. Hjälmen har även ett justerbart passformssystem som gör att du lätt kan justera både hakrem och hjälmens inre passform lätt.

Hjälmen är därför mycket lätt att anpassa så att den sitter säkert på ditt barns huvud. Det yttre skalet är gjort av PVC medan hjälmens inre har ett EPS-skum med hög densitet som ger en bra motståndskraft vid yttre påverkan.

Dessutom har denna cykelhjälm för barn en mjuk vaddering som gör hjälmen bekväm att ha på sig. Det här är därför en hjälm för dig som söker en lätt sådan, men som även sitter bra på ditt barns huvud. Med sitt låga pris är det även en bra budgethjälm, men som samtidigt har kvar viktiga funktioner och egenskaper.


Giro Quarter: En all-around hjälm

Köpa cykelhjälm för barn Giro Quarter

Med sina 420 gram är den här hjälmen den lättaste med ABS-skal som Giro har tillverkat. Även denna hjälm har ett inre EPS-skum som skyddar mot yttre påverkan. Dessutom har den ett lager av polyuretan utanpå för att skydda EPS-skummet extra mycket från förslitning, vilket gör att hjälmen får en lång hållbarhet.

Detta är en hjälm som funkar på cykeln såväl som inlinesen eller skateboarden. Därför är detta en hjälm som passar barnet med många intressen. Den fungerar vid olika aktiviteter och du slipper därför köpa olika hjälmar för dessa. Den är dessutom lätt, även om den har ett skydd som tål yttre påverkan på ett bra sätt.


Bell segment jr.: För högsta säkerhet

Köpa cykelhjälm för barn Bell segment jr.

Bell segment jr. har certifierats med CE EN1078 som garanterar att hjälmen uppfyller säkerhetskraven vid yttre påverkan. Deras Bell FormFit gör att hjälmen är mycket bekväm, och ger egenskaper som mer ger känslan av att ha på sig en bekväm keps än en hård hjälm.

Hjälmen har åtta inre segment som dessutom förstärks av ett sammankopplat skelett. Förutom CE-certifieringen så möter den dessutom både skate- och BMX-standard när det kommer till säkerhet. Hjälmen är därför perfekt för det mångsysslande barnet, och samma hjälm kan användas vid olika aktiviteter.

Att hjälmen även är CE-certifierad gör att den passar den som vill känna sig säker på att hjälmen klarar av alla yttre påverkningar som kan komma att ske, men avsaknaden av grönt spänne gör att hjälmen lämpar sig bättre för barn över sju år. Den är även relativt lätt och väger endast 413 gram, vilket ökar komforten ännu mer.

Giro Scamp: En cykelhjälm ditt barn kan växa i

Köpa cykelhjälm för barn Giro Scamp

Giros särskilt utformade passformssystem gör att hjälmen lätt kan justeras för att passa just ditt barns huvud på bästa sätt. Eftersom den även har en vid storleksvidd så är detta en hjälm som barnet kan växa i.

Dessutom har spännet ett klämskydd som gör att du undviker att klämma ditt barn vid påtagning. Hjälmen har också ett inbyggt visir som ökar skyddet av ansiktet vid en eventuell olycka. Ytterskalet är helgjutet i polykarbonat och det inre materialet är ett EPS-foder.

Även om denna hjälm är något dyrare så gör det inre justerbara systemet att barnet kan ha hjälmen länge. Denna hjälm lämpar sig därför till dig som vill att barnet ska ha en bra skyddande hjälm som räcker länge, och som med sitt inbyggda visir ökar skyddet av barnets ansikte.


Abus Smiley: Säkerhet på hög nivå

Köpa cykelhjälm för barn Abus Smiley

Även denna hjälm har ett helgjutet skal med det stötabsorberande EPS-fodret som innermaterial. Det förlängda visiret ökar även skyddet av ansiktet för yttre påverkan vid eventuell olycka.

Den är justerbar för bästa passform och ökar därför möjligheten att passa ditt barns huvud. Med sina åtta luftinsläpp ger den en god ventilation samtidigt som det integrerade insektsnätet skyddar. Dessutom har hjälmen det gröna spännet som ger ökat skydd ifall att barnet skulle fastna i något. Detta gör att denna hjälm lämpar sig särskilt bra till barn under sju år.


Exustar småbarnshjälm: Bäst i test av cykelhjälmar för barn

Köpa cykelhjälm för barn Exustar småbarnshjälm

Den här hjälmen är både certifierad med CE-märkning och EN1080. Den har dessutom ett grönt spänne. Därför är den här hjälmen extra lämpad för barn under sju år. Med sin vikt på 330 gram är den även lätt på ditt barns huvud, vilket ger en ökad komfort. Både den inre passformen och hakremmen är justerbar, och den har sju ventilationsinlopp med inbyggt skyddsnät.

Den inre vadderingen är dessutom uttagbar, och därför enkel att tvätta vid behov. Eftersom att denna hjälm både är CE-märkt och har ett grönt spänne, tillsammans med dess enkla system för att justera passform och komfort är det denna produkt som vinner testet. Den har alla egenskaper som rekommenderas vad gäller säkerhet för barn under sju år, och är dessutom komfortabel, ventilerad och enkel att tvätta.

Cykelhjälmen är dessutom en av testets billigaste hjälmar vilket gör att den plockar extra pluspoäng. Vill du ha en säker hjälm, som dessutom är bekväm för ditt barn så ska du köpa Exustars småbarnshjälm.


Vilken cykelhjälm är då bäst i test?

Bäst resultat i detta test fick alltså Exustars småbarnshjälm. Den passar dig som letar efter en hjälm som möter säkerhetskraven som NTF ser som viktiga. Förutom det är den både lätt och billig samtidigt som komforten sätts i fokus. Det är endast denna hjälm och hjälmen Abus Smiley som har det gröna spänne som skyddar barnet om det skulle fastna någonstans, och dessa två hjälmar lämpar sig därför bäst till dig med barn under sju år.

De andra fyra hjälmarna i detta test lämpar sig därför för dig med barn över sju år. Bell Segment jr. är dessutom certifierad med märkningen EN1078 som garanterar att den möter säkerhetskraven och är därför den säkraste hjälmen bland dessa fyra. Både denna hjälm och Giro Quarter är anpassade för andra aktiviteter än cykling, så om du har ett barn som åker inlines, skateboard eller BMX så är dessa två hjälmar ett bra val för att undvika att behöva köpa fler hjälmar.

För dig som söker en hjälm med lång användning och hållbarhet så passar VidaXL och Giro Scamp bra. Dessa hjälmar har justerbara system med vida storleksvidder som gör att barnet kan växa i hjälmen och ha den under en längre tid. Om du dessutom eftersöker ett billigare alternativ så är VidaXL ett bra val eftersom priset ligger runt 250 kr.


VidaXL barnhjälmVidaXL barnhjälm
Giro QuarterGiro Quarter
Bell segment jr.Bell segment jr.
Giro ScampGiro Scamp
Abus SmileyAbus Smiley