Cykelhjälm

Köp cykelhjälm med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av cykelhjälm 2017
 2. Vilken cykelhjälm ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Vi har valt att testa sju stycken av de mest omskrivna och intressanta cykelhjälmarna som finns på dagens marknad. I denna granskning kommer vi att gå igenom vad som är bra att tänka på inför ett köp, vad som skiljer sig mellan cykelhjälmarna åt samt vilka funktioner och egenskaper man ska hålla utkik efter.  Några av huvudaspekterna som kommer att beaktas är bland annat vikt, utseende och ventilation. Samt även i vilken typ av miljö och ägare som cykelhjälm är lämplig för. När du väljer hjälm är det dessutom viktigt att tänka på vilken typ av cykelaktivitet som ska utövas, vilka miljöer man vistas i och vilken stil som passar dig. Vill du veta mer om vilken cykelhjälm som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa cykelhjälmar.


Bäst i test av cykelhjälmar

Inför ett köp av cykelhjälm är det viktigt att den sitter stadigt och bekvämt. Den ska täcka hjässa, panna och bakhuvud, man ska inte kunna skjuta hjälmen bakåt och inte heller framåt. Den ska vara lätt att få av och på samt enkelt spännas fast under hakan. Andra faktorer som också är bra att se över är att hjälmen är välventilerad och kan justeras i storlek, så att det funkar även om du behöver en mössa när kylan är framme. Den rätta hjälmen ska knappt märkas av på huvudet, så självklart ska den inte kännas jobbig att avända och du ska trivas i den. Kontrollera även att hälmen är CE-märkt som indikerar på att hjälmen är godkänd och ämnad för cykling. Självklart ska hjälmen vara säkert skyddande för ditt huvud som är själva syftet för en cykelhjälm.

I det här testet har vi valt att fokusera på cykelhjälmens säkerhet, funktioner, komfort och pålitlighet med hänsyn till de köpråd som hjälper dig till ett lyckat inköp. Testet är gjort på hjälmar som är ämnande för ungdomar och vuxna och där prisklasserna varierar mellan 500 och 3000 kronor.


Bell Stoker MIPS

Köpa cykelhjälm Bell Stoker MIPS

Först ut i testet har vi från Bell Helmets Stoker MIPS som är en moutain bike hjälm. Den riktar sig till dig som gillar att cykla aktivt i terräng och har de perfekta egenskaperna för dig som gillar att ta dig an äventyren på off road stigarna i skogen. Egenskaperna för den här hjälmen är bland annat in mold tekniken vilket innebär att det yttersta skalet på hjälmen sitter fast på själva hjälmen för ge extra starkt skydd. Jämfört med andra hjälmar som har det fasttejpat eller limmat för att det ska vara dekorativt men dock utan samma skyddsfunktion.

Bell Stoker har också MIPS-tekniken som egenskap vilket fungerar som ett extra inre skal i hjälmen. Det innebär att reducera kraften från ett slag för att skydda hjärnan samt minska risken för hjärnskador och bidrar till ett bättre skydd mot rotationsvåld. Bell Helmet Stoker har 13 stycken specialanpassade ventilationshål med bland annat kanaler placerade över ögonbrynen som hjälper till att relgera temperaturen innanför hjälmen och håller huvudet svalt samt minimerar svettningar.

Utmärkande för den här hjälmen är också att den har extra höjd baktill som är extra skyddande, samt finesser som gör det eneklt att spänna fast glasögon. Den har även en liten skärm som är inställbar och som ser till att hålla grenar och regndroppar borta från dina ögon. Det beprövade speed dial systemet hjälper dig så att du lätt kan justera hjälmen så att den passar just dig. Huvudfunktionen är såklart att den ska skydda ditt huvud. Men hjälmen har också de nödvändiga funktionerna så att du enkelt kan ta på dig den och ta av dig hjälmen. Den är enkel att justera och den har en säker fasthållning plus bra komfort.

Vi motiverar ett inköp av den här hjälmen för att du får en av de säkraste cykelhjälmarna som finns i dagsläget. Extra plus i kanten är att Bell Helmets Stoker har flera önskvärda funktioner som svalkande ventilationshål och skärm som skyddar samt möjligheter till att enkelt spänna fast glasögonen är klara argument för den som är i behov av en perfekt mountainbike hjälm men även passande till dig som är ute efter en sjysst hjälm.


HÖVDING 2.0

Köpa cykelhjälm HÖVDING 2.0

Hövding är en av de mest nytänkande och innovativa cykelhjälmarna med sitt utseende som en krage som sätts runt halsen istället för som en konventionell hjälm. Själva konstruktionen, bestående av två delar, består av dels en krage och ett skal. Hövding agerar som en krockkudde om olyckan är nära och blåser upp sig som ett skydd innan huvudet tar emot slaget.

. Med denna hjälm är ventilationen optimal runt huvudet eftersom hjälmen sitter runt halsen i outvecklat läge. Redan i fallet registrerar Hövding systemet av att något är fel och under bråkdelen av några mikrosekunder med sin stötupptagningsförmåga vecklar den ut sig som en hjälm över huvudet. Skalet är det som omsluter kragen och kan varieras i utseende och design.

Men det är i själva kragen som det finns ett airbagsystem som är det primära stötskyddet i cykelhjälmen och utgör huvudskyddet. Kragen är tillverkad av ett smutsavvisade och vattentätt tyg som är stryktåligt och skyddar mot smuts och slitage. Man fäster cykelhjälmen enkelt runt halsen med hjälp av två dragkedjor på inre och yttre sida av kragen.

Den här typen av hjälm gör sig lämpligast i stadsmiljö och i en mindre aktiv form av cykling där det är viktigare att känna sig snygg. Motiverande till varför man ska välja Hövdings hjälm är först och främst för att den uppfyller huvudfunktionen inom säkerhet att den skyddar ditt huvud på ett effektivt sätt. Även de nödvändiga funktionerna som att vara enkel att ta på och av sig uppfyller den också kraven på.

Då det är inget som behövs justera för att den ska passa, utan den sätts enkelt runt halsen med en frigörande komfort för ditt huvud. Den önsvärda funktionen är uppenbar och du vet att din frisyr inte kommer att bli förstörd under användandet. En väldigt trendig hjälm men till ett högre pris.

Giro Trinity MIPS

Köpa cykelhjälm Giro Trinity MIPS

En enkel design kan också vara den smartaste. Giro Trinity MIPS är en passande hjälm för den som vill ha en klassisk cykelhjälm utan att behöva kompromissa på komfort och säker användning. Den har en rundad och sporstlig konstruktion samt håller en låg vikt. Giro Trinity har ett så kallat acu dial system för att enkelt kunna justera passformen med en hand och utförs smidigt i full fart.

MIPS systemet ger hjälmen ett bra skydd mot slag somriktas mot huvudet och en bra stötdämpning vid rotationsvåld. Den är designad för att reducera så mycket energi som möjligt vid ett slag eller smällar som är över säkerhetsstandard. Den har en heltäckande stomme och in mold i polykarbonat med inre stoppning för skön komfort.

Hela 22 stycken ventilationshål samt en relfexdekal baktill som gör sig bra även i mörker. Giro Trinity uppfyller det viktiga syftet med sin cykelhjälm och motiveras med att den är säker och skyddar ditt huvud på rätt sätt. Den har även de nödvändiga funktionerna då den är lätt att ta på sig samt lätt att få av sig. Med sitt justeringsystem så korrigerar du den enkelt för att passa just ditt behov och komfort. Önskvärda funktioner har den också som ett flertal ventilationskanaler och in mold konstruktionen samt mjuk och skön stoppning för ytterliggare komfort för ditt huvud.


Spectra Urbana MIPS

Köpa cykelhjälm Spectra Urbana MIPS

Vidare i undersökningen har vi Spectra Urbana MIPS som ser sig själva som det självklara valet för stadscyklisten. En enkel men ändå snygg och säker hjälm. Den har en låg vikt och justeringsmöjligheter för att underlätta användingen och som fungerar optimalt i vardagen. Med dess twist lock system kan du ändra storleken på hjälmen så att den passar just dig oavsett om du har mössa eller uppsatt hår så går den snabbt att reglera.

Utrustad med MIPS så skyddar den också mot rotationsskador riktade mot huvudet och ger bra ventilation med 15 stycken ventilationshål. Den här hjälmen är ett bra budgetalternativ och utan kompromisser med sin lägre prisklass men fortfarande höga standard och finns i många olika storekar för stora som små. Uppfyller hjälmen huvudfunktionen som är det största behovet av en hjälm? Ja, det gör den.

De nödvändiga funktionerna gör Spectra Urbanas hjälmlätt att använda som att den enkelt går att ta på sig eller av sig. Justeringsmöjligheterna hjälper dig att ställa in för bästa komfort vilket är nödvändigt för att hjälmen ska vara så säker som möjligt för just dig och ditt huvud. Den här hjälmen uppfyller dina behov som är ute efter en klassisk hjälm. Med önskvärda funktioner som fläktande ventilationshål, lätt vikt och till ett bra pris är den säkert alternativ att tillgå.


Giro Savant MIPS

Köpa cykelhjälm Giro Savant MIPS

Är du ute en efter en sportigare variant finns Giro Savant MIPS. En hjälm som erbjuder en autentisk race inspirerande stil på sin hjälm med en skön passform som gör dig redo för att ta dig an längre distanser. Med slimmad design kombinerar den bra ventilation från 25 stycken ventilationskanaler men är fortfarande mjuk tack vare invändig stoppning. Även det yttre in mold skalet bidrar till en säkrare hjälm.

Trots det är Giro Savant en lättviktare för huvudet som inte tynger ner dig. Med sin patenterade roc loc 5 konstruktion hjälper den dig att stabilisera hjälmen på huvudet så att den sitter som du vill ha den utan att behöva kompensera på inställningarna i hakspännet. Dessutom är den utrustad med MIPS rörliga del som skyddar mot eventuella slag mot huvudet. Denna modell av Giro är en säker och skyddande hjälm. Både huvudfunktionen skyddande egenskap och de nödvändiga funktionerna uppfylls.

Den har det lilla extra för komforten och sitter säkert där den ska oberoende av hakspännet. Andra önskvärda funktioner som uppfyller just ditt behov är att den är väldigt lätt att bära på huvudet och har en svalkande effekt. Vilket är perfekt för dig som behöver en hjälm som får dig att känna dig extra snabb på banan. Giro Savant är en klassisk hjälm till utseendet och är ett säkert val träningscyklisten.


Scott Arx Plus

Köpa cykelhjälm Scott Arx Plus

Ultimat säkerhet möter stil och komfort är Scott Arx Plus värde ord. Hjälmen är designad för de som är riktigta cykelentusiaster och som förerdrar att ta ut svängarna i sin cykling. Deras dimensioner passar alla cyklister från landsväg till skogsstig och har möjligheten att välja både mellan med eller utan MIPS. Tack vare sitt vridspänne är den lätt att ställa in i passform och har en tilltalande design med snygga former.

Med 22 stycken ventilationskanaler ger den dig ordentlig ventilation, särskilt i den främre delen av hjälmen men som inte riktigt sträcker sig till den bakre delen vid alla tillfällen. Har du beohovet att din cykelhjälm ska kunna vara med i alla lägen är Scott Arx Plus ett utmärkt val. Den är skyddande i alla miljöer och har de funktionerna en cykelhjälm bör ha som att skydda ditt huvud på ett säkert sätt och vara enkel att använda.

MRAS systemet hjälper dig att enkelt strama åt eller lätta hjälmens fäste runt huvudet för optimal komfort. Med flera önskvärda egenskaper som bra ventilation, snygg design och form, skydddar den dig om olyckan skulle vara framme. En perfekt allsidig hjälm för dig som cyklar på snabba vägar och fortfarande vill ha en snygg hjälm med bra komfort.


Bell Helmets Traverse MIPS

Köpa cykelhjälm Bell Helmets Traverse MIPS

Sist ut i testet har vi från Bell Helmets med deras modell Traverse MIPS. Vare sig det är aktiva, äventyrliga eller familje turer runt kvarteren så passar den här hjälmen i alla situationer. Med dess kvaliteter som in mold polykarbonat skal och enkel design har den här hjälmen flera valmöjligheter. Ergo Fit systemet tillåter dig att justera hjälmen med en hand så att den passar just dig även fast den bara utförs i en storlek. Den är både bekväm och stilig, en hjälm som kommer till sin rätt i alla lägen.

Med 18 stycken ventilationshål håller den huvudet svalt under färden. Bell Helmets Traverse har också det säkra MIPS skyddet men vad som är utmärkande är den löstagbara skärmen som skyddar dina ögon mot sol, regn och smuts. Det allra viktigaste med hjälmen är att den uppfyller behovet att skydda ditt huvud och det gör även Traverse från Bell Helmets.

Den är säker för dig med tillvalet av MIPS rotationsskydd plus att att den har huvudfunktionen som en hjälm ska ha samt alla nödvändiga funktioner man väntar sig av en cykelhjälm. Den har dessutom det där önskvärda som att den kan justeras med en hand och valmöjligheten till att ha en skärm som skyddar mot yttre distraherande faktorer. Bell Traverse är passande för dig som behöver en hjälm i vardagen och till en motiverande prisklass.


Vilken cykelhjälm är då bästa valet för mig?

För att återkoppla och klargöra lite tydligare de ovanpresenterade hjälmarna har vi nedan valt att kategorisera hjälmarna efter deras egenskaper mer riktat till tillfällen, situationer och platser där de lämpar sig bäst. Flera av dessa hjälmar hamnar i flertalet av kategorier men detta ser vi bara som fördel för valet kanske blir lättare för dig då.

 • God uppsikt – en del situationer där cykeln används krävs en hjälm där man kan ha lite bättre översikt över sin omgivning. Exempel kan vara oväntad terräng eller när cyklar med barnen i staden. Då rekommenderar vi följande:
 • Bell Stoker MIPS
 • Hövding 2.0
 • Off-road – när du cyklar i ojämn terräng eller i skog då rekommenderar vi följande:
 • Bell Stoker MIPS
 • Giro Savant MIPS
 • Scott Arx Plus
 • Bell Helmets Traverse MIPS
 • En universal hjälm som möjligt – då rekommenderar vi följande:
 • Hövding 2.0
 • Giro Trinity MIPS
 • Bell Stoker MIPS
 • Bell Helmets Traverse MIPS
 • Cykla i staden – då rekommenderar vi följande:
 • Giro Trinity MIPS
 • Spectra Urbana MIPS

Avslutningsvis så kan vi konstatera att alla av de testade hjälmarna uppfyller huvudfunktionen som en hjälm ska vilket är att den bör vara skyddande. Nästan alla uppnår också de nödvändiga funktionerna för en smidig använding av hjälmen och har en passande komfort. På säkerhetsfronten är det stötdämpningen som är det viktigaste med hjälmen och där spelar MIPS skyddet en oerhört viktigt roll. Den mest uppenbara skillnaden mellan de olika hjälmarna är hur de ter sig i ett slag mot huvudet och speciellt omett slag kommer snett emot hjälmen. En hjälm med MIPS skydd tar upp stöten bättre vid ett fall och ger en lägre risk att få en skallskada.

Men det behöver inte alltid visa sig vara den bättre hjälmen bara för att den har skyddet, dock ser vi  i det här testet att de hjälmar med det inbyggda rotationsskyddet som ett bättre och säkrare alternativ att välja. Priset är oftast första faktorn i ett val av en hjälm, i det här testet är det bevisat att om man väljer en billigare hjälm behöver det inte betyda att den är mindre säker. Hjälmarna som är lägre i vikt är skönare att bära och de som har bra ventilation bidrar till ett skönt klimat för hjässan. Komfort och passform är också bland de viktigaste och nödvändigaste funktionerna i en hjälm. Hjälmen ska passa, sitter den inte rätt förlorar den sin säkerhet. Däremot ser vi inte något självklart samband mellan pris och kvalitet. I det här testet där vi valt ut dem bästa hjälmarna så får även de billigare varianterna bra resultat och då alla har CE-märkningen så är de godkända på marknaden enligt lag.

Sammanfattningsvis så är alla de testade hjälmarna ett bra alternativ välja som cykelhjälm, men beroende ditt krav som köpare kan vissa vara mer lämpliga att välja just för din typ av användingsområde och hur ditt cykelliv ser ut.

Letar du efter en cykelhjälm som ska vara trendig och vill känna dig snygg i utan att förstöra frisyren men fortfarande känna dig otroligt säker är Hövding ett alternativ för dig. Priset på Hövding kan klassas som exklusivt då den ligger på dubbla priset jämfört med dem andra hjälmarna, men snygg innovativ design kostar i det här fallet.

För den som måste tänka på plånboken och är ute efter en billigare variant är Spectre Urbana eller Bell Helmets Traverse mer passande. Dem ger dig fortfarande en säker hjälm med sina inbyggda rotationsskydd men till ett förmånligare pris utan att dra ner på design eller komfort. Med sina smidiga justeringsverktyg fungerar dem alltid i vardagen och ett extra plus till den löstagbara skärmen som finns hos Bell Helmets Traverse.

Om man är den typen av cyklist som gillar att se sin cykling som träning och skrivit upp sig på cykellopp kan vi rekommendera hjälmarna från Giro med sin sportiga design. Dem visade sig ha bäst ventilation och väga minst i vikt, som är till stor fördel när man ska hålla huvudet lågt i snabb fart. Även Scott Arx hjälm är ett bra val som också fungerar minst lika bra för vardagscyklisten. I det här fallet testade vi den Scott Arx variant utan MIPS skyddet men för en liten slant extra skulle vi rekommendera att du väljer den nyare som har det inbyggt för en säkrare hjälm.

Är man ute efter en praktiskt hjälm som fungerar i alla lägen är Bell Helmets Stoker ett alternativ för dig. Stoker visade sig vara den hjälmen som passar i alla tillfällen av cykling, vare sig om det är i race, skogen eller i stadstrafik. Vi utser Bell Helmets Stoker som vinnaren i det här testet av de bästa cykelhjälmarna. Dels för att den är så anpassningsbar men också för att den hade lite fler och utmärkande funktioner och egenskaper jämfört med de andra hjälmarna som testades. Bland annat att den var lite större i själva designen så att den täcker huvudet mer och gör den lite säkrare i skyddsomfång. Samt att den hade möjligheten att enkelt tillföra och ge plats åt glasögon om man nu föredrar att cykla med det. Den ligger på en bra vikt och har prisklass som inte gör den till budget men inte heller exklusiv. Skärmen ger ett extra skydd för dina ögon och att kunna ställa in storleken på hjälmen känns nästan som ett måste bland dagens hjälmar.


Att tänka på när du köper cykelhjälm

Du har möjligen läst många gånger att varje år skadar sig en mängd cyklister ute på vägarna, boven i dramat kan vara allt från grus, is, löv eller funktionsfel på cykeln som skapar olyckan. Olyckor sker när man minst anar det. Du kanske har med dessa tankar bestämt dig nu för att köpa en cykelhjälm. Strålande säger vi!

Men nu ställer du dig kanske frågan, vilken hjälm ska du välja?  Hjälmen är ju cyklisten viktigaste säkerhetsutrustning. Du har kanske redan sett ett tiotal olika sorters cykelhjälmar varje gång du har cyklat till jobbet eller med barnen till förskolan?

Det viktigaste i ditt val av hjälm är att börja med att komma fram till vilket behov du har för din hjälm? Vad förväntar du dig att få ut av hjälmen och vilka valmöjligheter finns där?  Det finns en mängd olika egenskaper som kan vara till hjälp vid val av hjälm. Nedan har vi plockat fram sådana egenskaper och dessa egenskaper kommer vi att titta närmre på när vi presenterar de utvalda hjälmarna.

Egenskaperna är följande:

 • Säkerhet
 • Fäste
 • Design
 • Tillbehör
 • Färg
 • Storlek
 • Vikt
 • Funktioner
 • Pålitlighet

Vi är här alltså för vi vill hjälpa dig att göra ett val av hjälm som du känner är rätt, för det ska ju bli ni i många år framöver, i vått och torrt.

Vi vill också presentera närmre en säkerhetsdetalj som heter MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som flertalet av hjälmarna har. MIPS innebär att hjälmen i sig kan rotera tillsammans med eller i förhållande med huvudet. MIPS innebär att hjärnskadorna minskar vid tillfällen då hjälmen tar emot marken eller föremålet i annat läge än vinkelrätt.

Vidare vill vi gärna presentera mer information vad du bör tänka på när du väll har valt vilken typ av hjälm du tänker och önskar köpa.

 • Något man inte ska glömma om där finns valmöjligheter i färg är att en stark färg gör att du syns bättre i trafiken. En stark färg och reflexer som en del hjälmar har kan alltså vara ett klokt val i säkerhetssyfte.
 • Hjälmen måste även sitta bra, detta är verkligen A-O. När du sätter på dig hjälmen ska den inte kunna röra sig när du väll knäpper den på plats. En bra regel att gå efter är att du ska kunna få in ett finger mellan spännet och hakan.
 • Hjälmen måste så även täcka huvudet ordentligt, den ska täcka bakhuvudet, pannan och själva hjässan. Vi rekommendera därför att du går till en fysisk butik först även om du tänker köpa hjälmen online. Där kan du prova hjälmen i verkligheten och få stor hjälp av personalen. Se till att hitta rätt storlek som gör att spännet och bandet sitter rätt.
 • Se även till att skaffa dig en hjälm som är lätt att ta av och på, att den inte spänner åt någonstans eller känns på något sätt obekväm och därtill kan vi tillägga vikten av vikten på hjälmen. En lätt hjälm är oftast en bekvämare hjälm. För vi alla vet att man drar sig för att ta på sig något som är obekvämt oavsett om det är ett par jeans eller en hjälm. Men när det gäller något som kan rädda ditt liv är det alltså bland det viktigaste att du verkligen använder den och känner dig bekväm i den.
 • Se även till att vårda din hjälm efter köpet. Om hjälmen utsätts för skada som att den tappas eller på något annat sätt skadas kan hjälmen kraftigt förlora sin funktion eller så minskas den avsevärt. Även hjälmen ”åldras” och kan torkas ut eller påverkas av uv-strålningen. En bra tummregel är att byta ut sin hjälm efter ca 5 år, plus minus lite beroende på hur ofta du använder den.

Vi hoppas att denna artikel och all information har nu gjort dig mer bekväm inför ditt köp av cykelhjälm. Vi vill nu önska dig ett stort lycka till och så hoppas vi att vi ses där ute på cykelbanan eller på landsvägarna i våra cykelhjälmar.


Bell Stoker MIPSBell Stoker MIPS
HÖVDING 2.0HÖVDING 2.0
Giro Trinity MIPSGiro Trinity MIPS
Giro Savant MIPSGiro Savant MIPS
Scott Arx PlusScott Arx Plus