Cykelhjälm

Köp cykelhjälm med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av cykelhjälm 2017
  2. Vilken cykelhjälm ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Vi har valt att testa sju stycken av de mest omskrivna och intressanta cykelhjälmarna som finns på dagens marknad. I denna granskning kommer vi att gå igenom vad som är bra att tänka på inför ett köp, vad som skiljer sig mellan cykelhjälmarna åt samt vilka funktioner och egenskaper man ska hålla utkik efter.  Några av huvudaspekterna som kommer att beaktas är bland annat vikt, utseende och ventilation. Samt även i vilken typ av miljö och ägare som cykelhjälm är lämplig för. När du väljer hjälm är det dessutom viktigt att tänka på vilken typ av cykelaktivitet som ska utövas, vilka miljöer man vistas i och vilken stil som passar dig. Vill du veta mer om vilken cykelhjälm som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa cykelhjälmar.


Bäst i test av cykelhjälmar

Inför ett köp av cykelhjälm är det viktigt att den sitter stadigt och bekvämt. Den ska täcka hjässa, panna och bakhuvud, man ska inte kunna skjuta hjälmen bakåt och inte heller framåt. Den ska vara lätt att få av och på samt enkelt spännas fast under hakan. Andra faktorer som också är bra att se över är att hjälmen är välventilerad och kan justeras i storlek, så att det funkar även om du behöver en mössa när kylan är framme. Den rätta hjälmen ska knappt märkas av på huvudet, så självklart ska den inte kännas jobbig att avända och du ska trivas i den. Kontrollera även att hälmen är CE-märkt som indikerar på att hjälmen är godkänd och ämnad för cykling. Självklart ska hjälmen vara säkert skyddande för ditt huvud som är själva syftet för en cykelhjälm.

I det här testet har vi valt att fokusera på cykelhjälmens säkerhet, funktioner, komfort och pålitlighet med hänsyn till de köpråd som hjälper dig till ett lyckat inköp. Testet är gjort på hjälmar som är ämnande för ungdomar och vuxna och där prisklasserna varierar mellan 500 och 3000 kronor.


Bell Stoker MIPS

Köpa cykelhjälm Bell Stoker MIPS

Först ut i testet har vi från Bell Helmets Stoker MIPS som är en moutain bike hjälm. Den riktar sig till dig som gillar att cykla aktivt i terräng och har de perfekta egenskaperna för dig som gillar att ta dig an äventyren på off road stigarna i skogen. Egenskaperna för den här hjälmen är bland annat in mold tekniken vilket innebär att det yttersta skalet på hjälmen sitter fast på själva hjälmen för ge extra starkt skydd. Jämfört med andra hjälmar som har det fasttejpat eller limmat för att det ska vara dekorativt men dock utan samma skyddsfunktion.

Bell Stoker har också MIPS-tekniken som egenskap vilket fungerar som ett extra inre skal i hjälmen. Det innebär att reducera kraften från ett slag för att skydda hjärnan samt minska risken för hjärnskador och bidrar till ett bättre skydd mot rotationsvåld. Bell Helmet Stoker har 13 stycken specialanpassade ventilationshål med bland annat kanaler placerade över ögonbrynen som hjälper till att relgera temperaturen innanför hjälmen och håller huvudet svalt samt minimerar svettningar.

Utmärkande för den här hjälmen är också att den har extra höjd baktill som är extra skyddande, samt finesser som gör det eneklt att spänna fast glasögon. Den har även en liten skärm som är inställbar och som ser till att hålla grenar och regndroppar borta från dina ögon. Det beprövade speed dial systemet hjälper dig så att du lätt kan justera hjälmen så att den passar just dig. Huvudfunktionen är såklart att den ska skydda ditt huvud. Men hjälmen har också de nödvändiga funktionerna så att du enkelt kan ta på dig den och ta av dig hjälmen. Den är enkel att justera och den har en säker fasthållning plus bra komfort.

Vi motiverar ett inköp av den här hjälmen för att du får en av de säkraste cykelhjälmarna som finns i dagsläget. Extra plus i kanten är att Bell Helmets Stoker har flera önskvärda funktioner som svalkande ventilationshål och skärm som skyddar samt möjligheter till att enkelt spänna fast glasögonen är klara argument för den som är i behov av en perfekt mountainbike hjälm men även passande till dig som är ute efter en sjysst hjälm.


HÖVDING 2.0

Köpa cykelhjälm HÖVDING 2.0

Hövding är en av de mest nytänkande och innovativa cykelhjälmarna med sitt utseende som en krage som sätts runt halsen istället för som en konventionell hjälm. Själva konstruktionen, bestående av två delar, består av dels en krage och ett skal. Hövding agerar som en krockkudde om olyckan är nära och blåser upp sig som ett skydd innan huvudet tar emot slaget.

. Med denna hjälm är ventilationen optimal runt huvudet eftersom hjälmen sitter runt halsen i outvecklat läge. Redan i fallet registrerar Hövding systemet av att något är fel och under bråkdelen av några mikrosekunder med sin stötupptagningsförmåga vecklar den ut sig som en hjälm över huvudet. Skalet är det som omsluter kragen och kan varieras i utseende och design.

Men det är i själva kragen som det finns ett airbagsystem som är det primära stötskyddet i cykelhjälmen och utgör huvudskyddet. Kragen är tillverkad av ett smutsavvisade och vattentätt tyg som är stryktåligt och skyddar mot smuts och slitage. Man fäster cykelhjälmen enkelt runt halsen med hjälp av två dragkedjor på inre och yttre sida av kragen.

Den här typen av hjälm gör sig lämpligast i stadsmiljö och i en mindre aktiv form av cykling där det är viktigare att känna sig snygg. Motiverande till varför man ska välja Hövdings hjälm är först och främst för att den uppfyller huvudfunktionen inom säkerhet att den skyddar ditt huvud på ett effektivt sätt. Även de nödvändiga funktionerna som att vara enkel att ta på och av sig uppfyller den också kraven på.

Då det är inget som behövs justera för att den ska passa, utan den sätts enkelt runt halsen med en frigörande komfort för ditt huvud. Den önsvärda funktionen är uppenbar och du vet att din frisyr inte kommer att bli förstörd under användandet. En väldigt trendig hjälm men till ett högre pris.

Giro Trinity MIPS

Köpa cykelhjälm Giro Trinity MIPS

En enkel design kan också vara den smartaste. Giro Trinity MIPS är en passande hjälm för den som vill ha en klassisk cykelhjälm utan att behöva kompromissa på komfort och säker användning. Den har en rundad och sporstlig konstruktion samt håller en låg vikt. Giro Trinity har ett så kallat acu dial system för att enkelt kunna justera passformen med en hand och utförs smidigt i full fart.

MIPS systemet ger hjälmen ett bra skydd mot slag somriktas mot huvudet och en bra stötdämpning vid rotationsvåld. Den är designad för att reducera så mycket energi som möjligt vid ett slag eller smällar som är över säkerhetsstandard. Den har en heltäckande stomme och in mold i polykarbonat med inre stoppning för skön komfort.

Hela 22 stycken ventilationshål samt en relfexdekal baktill som gör sig bra även i mörker. Giro Trinity uppfyller det viktiga syftet med sin cykelhjälm och motiveras med att den är säker och skyddar ditt huvud på rätt sätt. Den har även de nödvändiga funktionerna då den är lätt att ta på sig samt lätt att få av sig. Med sitt justeringsystem så korrigerar du den enkelt för att passa just ditt behov och komfort. Önskvärda funktioner har den också som ett flertal ventilationskanaler och in mold konstruktionen samt mjuk och skön stoppning för ytterliggare komfort för ditt huvud.


Vidare i undersökningen har vi Spectra Urbana MIPS som ser sig själva som det självklara valet för stadscyklisten. En enkel men ändå snygg och säker hjälm. Den har en låg vikt och justeringsmöjligheter för att underlätta användingen och som fungerar optimalt i vardagen. Med dess twist lock system kan du ändra storleken på hjälmen så att den passar just dig oavsett om du har mössa eller uppsatt hår så går den snabbt att reglera.

Utrustad med MIPS så skyddar den också mot rotationsskador riktade mot huvudet och ger bra ventilation med 15 stycken ventilationshål. Den här hjälmen är ett bra budgetalternativ och utan kompromisser med sin lägre prisklass men fortfarande höga standard och finns i många olika storekar för stora som små. Uppfyller hjälmen huvudfunktionen som är det största behovet av en hjälm? Ja, det gör den.

De nödvändiga funktionerna gör Spectra Urbanas hjälmlätt att använda som att den enkelt går att ta på sig eller av sig. Justeringsmöjligheterna hjälper dig att ställa in för bästa komfort vilket är nödvändigt för att hjälmen ska vara så säker som möjligt för just dig och ditt huvud. Den här hjälmen uppfyller dina behov som är ute efter en klassisk hjälm. Med önskvärda funktioner som fläktande ventilationshål, lätt vikt och till ett bra pris är den säkert alternativ att tillgå.


Är du ute en efter en sportigare variant finns Giro Savant MIPS. En hjälm som erbjuder en autentisk race inspirerande stil på sin hjälm med en skön passform som gör dig redo för att ta dig an längre distanser. Med slimmad design kombinerar den bra ventilation från 25 stycken ventilationskanaler men är fortfarande mjuk tack vare invändig stoppning. Även det yttre in mold skalet bidrar till en säkrare hjälm.

Trots det är Giro Savant en lättviktare för huvudet som inte tynger ner dig. Med sin patenterade roc loc 5 konstruktion hjälper den dig att stabilisera hjälmen på huvudet så att den sitter som du vill ha den utan att behöva kompensera på inställningarna i hakspännet. Dessutom är den utrustad med MIPS rörliga del som skyddar mot eventuella slag mot huvudet. Denna modell av Giro är en säker och skyddande hjälm. Både huvudfunktionen skyddande egenskap och de nödvändiga funktionerna uppfylls.

Den har det lilla extra för komforten och sitter säkert där den ska oberoende av hakspännet. Andra önskvärda funktioner som uppfyller just ditt behov är att den är väldigt lätt att bära på huvudet och har en svalkande effekt. Vilket är perfekt för dig som behöver en hjälm som får dig att känna dig extra snabb på banan. Giro Savant är en klassisk hjälm till utseendet och är ett säkert val träningscyklisten.