Cykelhjälm

Köp cykelhjälm med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av cykelhjälm 2017
  2. Vilken cykelhjälm ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Vi har valt att testa sju stycken av de mest omskrivna och intressanta cykelhjälmarna som finns på dagens marknad. I denna granskning kommer vi att gå igenom vad som är bra att tänka på inför ett köp, vad som skiljer sig mellan cykelhjälmarna åt samt vilka funktioner och egenskaper man ska hålla utkik efter.  Några av huvudaspekterna som kommer att beaktas är bland annat vikt, utseende och ventilation. Samt även i vilken typ av miljö och ägare som cykelhjälm är lämplig för. När du väljer hjälm är det dessutom viktigt att tänka på vilken typ av cykelaktivitet som ska utövas, vilka miljöer man vistas i och vilken stil som passar dig. Vill du veta mer om vilken cykelhjälm som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa cykelhjälmar.


Bäst i test av cykelhjälmar

Inför ett köp av cykelhjälm är det viktigt att den sitter stadigt och bekvämt. Den ska täcka hjässa, panna och bakhuvud, man ska inte kunna skjuta hjälmen bakåt och inte heller framåt. Den ska vara lätt att få av och på samt enkelt spännas fast under hakan. Andra faktorer som också är bra att se över är att hjälmen är välventilerad och kan justeras i storlek, så att det funkar även om du behöver en mössa när kylan är framme. Den rätta hjälmen ska knappt märkas av på huvudet, så självklart ska den inte kännas jobbig att avända och du ska trivas i den. Kontrollera även att hälmen är CE-märkt som indikerar på att hjälmen är godkänd och ämnad för cykling. Självklart ska hjälmen vara säkert skyddande för ditt huvud som är själva syftet för en cykelhjälm.

I det här testet har vi valt att fokusera på cykelhjälmens säkerhet, funktioner, komfort och pålitlighet med hänsyn till de köpråd som hjälper dig till ett lyckat inköp. Testet är gjort på hjälmar som är ämnande för ungdomar och vuxna och där prisklasserna varierar mellan 500 och 3000 kronor.


Bell Stoker MIPS

Köpa cykelhjälm Bell Stoker MIPS

Bästa pris: 1299 SEK på Länna Sport Fler butiker

Först ut i testet har vi från Bell Helmets Stoker MIPS som är en moutain bike hjälm. Den riktar sig till dig som gillar att cykla aktivt i terräng och har de perfekta egenskaperna för dig som gillar att ta dig an äventyren på off road stigarna i skogen. Egenskaperna för den här hjälmen är bland annat in mold tekniken vilket innebär att det yttersta skalet på hjälmen sitter fast på själva hjälmen för ge extra starkt skydd. Jämfört med andra hjälmar som har det fasttejpat eller limmat för att det ska vara dekorativt men dock utan samma skyddsfunktion.

Bell Stoker har också MIPS-tekniken som egenskap vilket fungerar som ett extra inre skal i hjälmen. Det innebär att reducera kraften från ett slag för att skydda hjärnan samt minska risken för hjärnskador och bidrar till ett bättre skydd mot rotationsvåld. Bell Helmet Stoker har 13 stycken specialanpassade ventilationshål med bland annat kanaler placerade över ögonbrynen som hjälper till att relgera temperaturen innanför hjälmen och håller huvudet svalt samt minimerar svettningar.

Utmärkande för den här hjälmen är också att den har extra höjd baktill som är extra skyddande, samt finesser som gör det eneklt att spänna fast glasögon. Den har även en liten skärm som är inställbar och som ser till att hålla grenar och regndroppar borta från dina ögon. Det beprövade speed dial systemet hjälper dig så att du lätt kan justera hjälmen så att den passar just dig. Huvudfunktionen är såklart att den ska skydda ditt huvud. Men hjälmen har också de nödvändiga funktionerna så att du enkelt kan ta på dig den och ta av dig hjälmen. Den är enkel att justera och den har en säker fasthållning plus bra komfort.

Vi motiverar ett inköp av den här hjälmen för att du får en av de säkraste cykelhjälmarna som finns i dagsläget. Extra plus i kanten är att Bell Helmets Stoker har flera önskvärda funktioner som svalkande ventilationshål och skärm som skyddar samt möjligheter till att enkelt spänna fast glasögonen är klara argument för den som är i behov av en perfekt mountainbike hjälm men även passande till dig som är ute efter en sjysst hjälm.

Bästa pris: 1299 SEK på Länna Sport Fler butiker


Hövding är en av de mest nytänkande och innovativa cykelhjälmarna med sitt utseende som en krage som sätts runt halsen istället för som en konventionell hjälm. Själva konstruktionen, bestående av två delar, består av dels en krage och ett skal. Hövding agerar som en krockkudde om olyckan är nära och blåser upp sig som ett skydd innan huvudet tar emot slaget.

. Med denna hjälm är ventilationen optimal runt huvudet eftersom hjälmen sitter runt halsen i outvecklat läge. Redan i fallet registrerar Hövding systemet av att något är fel och under bråkdelen av några mikrosekunder med sin stötupptagningsförmåga vecklar den ut sig som en hjälm över huvudet. Skalet är det som omsluter kragen och kan varieras i utseende och design.

Men det är i själva kragen som det finns ett airbagsystem som är det primära stötskyddet i cykelhjälmen och utgör huvudskyddet. Kragen är tillverkad av ett smutsavvisade och vattentätt tyg som är stryktåligt och skyddar mot smuts och slitage. Man fäster cykelhjälmen enkelt runt halsen med hjälp av två dragkedjor på inre och yttre sida av kragen.

Den här typen av hjälm gör sig lämpligast i stadsmiljö och i en mindre aktiv form av cykling där det är viktigare att känna sig snygg. Motiverande till varför man ska välja Hövdings hjälm är först och främst för att den uppfyller huvudfunktionen inom säkerhet att den skyddar ditt huvud på ett effektivt sätt. Även de nödvändiga funktionerna som att vara enkel att ta på och av sig uppfyller den också kraven på.

Då det är inget som behövs justera för att den ska passa, utan den sätts enkelt runt halsen med en frigörande komfort för ditt huvud. Den önsvärda funktionen är uppenbar och du vet att din frisyr inte kommer att bli förstörd under användandet. En väldigt trendig hjälm men till ett högre pris.