Cylindergräsklippare

Köp cylindergräsklippare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av cylindergräsklippare 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Vi har rensat ut bland marknadens alla gräsklippare, så att det ska bli lättare för dig att hitta den som bäst passar dina behov. Är din tomt stor eller liten? Är den jämn eller ligger den på en slänt? Växer ditt gräs glest eller tätt? Det finns en gräsklippare för varje tomt.


AL-KO Gudenaa L 45-7: För dig med en stor gräsmatta

Köpa cylindergräsklippare AL-KO Gudenaa L 45-7

Har du en stor tomt? Så är Gudenaa:s bensindrivna cylinderklippare är en självklarhet för dig. Utrustad med en B&S 550 series motor, grova gummihjul och en klippbredd på hela 45 cm gör att den passar utmärkt för ytor upp till 1400 m².

Handtag Ergonomisk
Vikt: 34 kg
Funktioner: Justerbar klipphöjd, justerbart handtag
Motor: B&S 550 Series
Motoreffekt: 2000 W
Klippbredd: 45 cm
Klipphöjd: 1,5 – 4 cm
Klipphöjdjustering: 6 lägen
Elstart: Nej, manuell ryckstart
Uppsamlare: Kan köpas till

Den har 7 knivar utav aluminium i sin 150 mm cylinder, vilket betyder att den har lång hållbarhet, och klarar av att klippa högt och grovt gräs galant. Klipphöjden kan lätt justeras med 6 inställningar mellan 1,5 – 4 cm. Fungerar bäst på jämn och fast underlag.

AL-KO GU 400: Handgräsklippare av toppmodern kvalitet

Köpa cylindergräsklippare AL-KO GU 400

Denna handdrivna cylinderklippare passar jätte bra till den mellan stora gräsmattan upp till 800 m² eller sommarstugan! Dess toppmoderna klippcylinder har 5 självslipande knivar i härdat stål; som gör att den håller länge, minskar chansen för rost och lämnar ett perfekt resultat vid varje klippning.

Handtag: Ergonomisk
Vikt: 14 kg
Funktioner: Justerbar klipphöjd, justerbart handtag, självslipande knivar
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 1,9 – 3,8 cm
Klipphöjdjustering: 4 lägen
Elstart: Nej
Uppsamlare: Kan köpas till

Klipphöjden kan varieras mellan 1,9 – 3,8 cm. Den här AL-KO gräsklipparen är ett proffs i trädgården. Funkar bäst på plana gräsmattor på grund av sin vikt.

AL-KO SoftTouch 38 MH Comfort: Lätt och robust utstyrsel

Köpa cylindergräsklippare AL-KO SoftTouch 38 MH Comfort

SoftTouch är en cylinderklippare med freespinnteknik, vilket betyder att den kan klippa gräset med knivskarp precision knäpptyst och utan motstånd! Den har en lätt och robust design med breda XL hjul som gör att den får ett bättre grepp, och tack vare den enaxlade styrningen blir den även smidig i vändningarna.

Handtag: Ergonomisk
Vikt: 7,9 kg
Funktioner: Justerbar klipphöjd, självslipande knivar
Klippbredd: 38 cm
Klipphöjd: 1,4 – 3,5 cm
Klipphöjdjustering: 4 lägen
Elstart: Nej
Uppsamlare: Kan köpas till

Med sina 5 knivar, utav härdat stål, kan den klippa med 4 höjdinställningar mellan 1,4 – 3,5 cm. Eftersom att den är så lätt, är den perfekt för sluttningen, och med det hopfällbara handtaget är den lätt att ta med sig till sommarstället.

Stiga SCM 440 FS: En tystgående cylindergräsklippare

Köpa cylindergräsklippare Stiga SCM 440 FS

Detta är en tyst cylindergräsklippare som är gjord av aluminium; den är tålig och har en lång livslängd. Arbetsbredden ligger uppe på 40 cm och man kan snabbt reglera klipphöjden mellan 2,5 – 7,5 cm.

Handtag: Ergonomisk
Vikt: 17,2 kg
Funktioner: Snabbt justerbar klipphöjd, anpassningsbart handtag
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 2,5 – 7,5 cm
Klipphöjdjustering: 9 lägen
Elstart: Nej
Uppsamlare: Ingår

En 20 liters uppsamlare ingår så du kan bestämma om du vill lämna kvar gräset för gödsel, eller samla ihop det. Används bäst på planare yta då vikten ligger på 17,2 kg.

Husqvarna Novolette 540: Den aboslut tystaste gräsklipparen

Köpa cylindergräsklippare Husqvarna Novolette 540

Husqvarna:s Novolette 540 är krönad till den tystaste gräsklipparen på marknaden eftersom cylinderns och klippbalkens knivseggar löper förbi varandra friktionsfritt. Den har robusta hjul som gör att den är lättrullad och med en klippbrädd på 40 cm gör den ett snabbt jobb på mindre ytor.

Handtag: Ergonomiskt pilotstyre
Vikt: 9,1 kg
Funktioner: Justerbar klipphöjd
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 1,2 – 3,8 cm
Klipphöjdjustering: 4 lägen
Elstart: Nej
Uppsamlare: Kan köpas till

Klipphöjden går att reglera med 4 steg mellan 1,2 – 3,8 cm och rekommenderas till de som gillar sitt gräs kortklippt.

WOLF-Garten TT 380 DL: Portabel cylindergräsklippare

Köpa cylindergräsklippare WOLF-Garten TT 380 DL

Denna cylindergräsklippare, av Freeklipp-model, kan lätt fällas ihop för förvaring eller för transport ut till sommarstugan. Med Freeklipp menas att knivbladen är friktionsfria vilket gör att de håller mycket längre. Klipp brädden är 38 cm, och klipphöjden kan ställas in med 4 positioner mellan 1,3 – 3,8 cm.

Handtag: Ergonomiskt, hopfällbart
Vikt: 9 kg
Funktioner: Justerbar klipphöjd, kullagrade hjul
Klippbredd: 38 cm
Klipphöjd: 1,3 – 3,8 cm
Klipphöjdjustering: 4 lägen
Elstart: Nej
Uppsamlare: Kan köpas till

För att denna lätta gräsklippare ska kunna greppa bättre, och göra det enklare för dig att få till det resultat du kräver, har de lagt in kullager i hjulen. Det ergonomiska handtaget gör att ditt jobb i trädgården underlättas.

Stiga SCM 240 R: För dig med en liten tomt

Köpa cylindergräsklippare Stiga SCM 240 R

När man klipper sin gräsmatta kan det vara bra att lämna gräsklippet bakom för gödning. Den här Stigan lämnar ett platt, jämt lager som förbättras utav dess bakre vält. Vill man inte lämna gräset kvar går det att köpa till en uppsamlare. Klippbrädden ligger på 40 cm som hjälper till med att göra ett snabbt jobb.

Handtag: Ergonomiskt, justerbart
Vikt: 10,5 kg
Funktioner: Justerbar klipphöjd
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 2,5 – 6 cm
Klipphöjdjustering: 3 lägen
Elstart: Nej
Uppsamlare: Kan köpas till

Vikten ligger på 10,5 kg, så det rekommenderas att använda gräsklipparen på en jämn tomt. Klipphöjden går att justera med 3 positioner mellan 2,5 – 6 cm vilket är jätte bra om man vill behålla gräset lite längre.

WOLF-Garten TT 300 S: Liten och smidig

Köpa cylindergräsklippare WOLF-Garten TT 300 S

Liten och smidig freeklipp cylinderklippare! Utmärkt för dig med den minsta tomten. Vikten ligger på endast 7 kg och klippbrädden på 30 cm. Klipphöjdsjusteringen kan lätt ändras med 4 positioner mellan 1,3 – 3,8 cm.

Handtag: Rakt
Vikt: 7 kg
Funktioner: Justerbar klipphöjd
Klippbredd: 30 cm
Klipphöjd: 1,3 – 3,8 cm
Klipphöjdjustering: 4 lägen
Elstart: Nej
Uppsamlare: Kan köpas till

Uppsamlare kan köpas till om man inte vill att gräset ska ligga kvar. Det raka handtaget går att fälla ihop för att den lätt ska kunna förvaras eller transportera. Jätte bra för gräsmattor som ligger på en lutning då den är så enkel.

Att tänka på när du köper cylindergräsklippare

Eftersom du valt att läsa denna guide till bästa köp när det gäller handgräsklippare så ska jag hjälpa dig med vad som är viktigt att tänka på innan köp. En handgräsklippare ska du använda i många år och kvalité och funktion ska vara så bra och enkel som möjligt. Du behöver ingen bensin, service, då mer än lite olja till hjulen eller laddning och därmed är den det bästa alternativet när det kommer till miljö och plånbok. Sist men inte minst så ska det ska det vara roligt att klippa sin gräsmatta och så får man mycket gratis motion.

Här är funktioner/tips på det som är viktigt att tänka på inför köp:

En traditionell handgräsklippare eller en friklippare

Båda två är så kallade cylinderklippare och de ger båda ett bra klippresultat men friklipparna ger lite sämre klippresultat om gräset är blött och segt och är känsligare för skador på skärbladen.

Hur stor är min gräsmatta

Har man en gräsmatta som är relativt jämn och som är max 500 m2 så fungerar det alldeles utmärkt med en handgräsklippare

Klippförmåga

En handgräsklippare är oavsett modell/märke det bästa alternativet för att få en välklippt gräsmatta, då dem skär av varje strå med ett perfekt snitt. Den skär av grässtråna med ett perfekt snitt.

Klippbredd: Finns ifrån 30 cm och upp till 40 cm beroende på modell.

Klipphöjd: Det är lätt att ställa in klipphöjden på de flesta klippare och höjden varierar mellan båda modellerna från 12 mm till 48 mm.

Vikt

Det finns vikter från 6,4 kg upp till 14 kg på båda modellerna.

Ljudnivå

Båda modellerna går tyst men kan variera lite i ljudnivån.

Handtagets utformning och montering

Båda modellerna finns med lätt montage av handtaget och som dessutom är lätta att fälla ihop vid t ex transport. Det finns klippare där man inte behöver något verktyg alls för att montera handtaget. Hos båda modellerna är handtagen bekväma att hålla i och är lätta att ställa in på olika nivåer. Att de ser olika ut är mera en estetisk fråga, då vilken man tycker är snyggast.

Sen finns det klippare med extra tillbehör som uppsamlare. Till många modeller ingår faktiskt uppsamlare i priset. En del kan tycka att det bra att det inte blir en massa gräs liggande på den nyklippta gräsmattan. Det klippta gräset fungerar alldeles utmärkt som gödning till gräsmattan vilket kanske inte alla tänker på.

Sammanfattningsvis så skulle jag rekommendera en traditionell handgräsklippare om du har en gräsmatta som är max 500m2 eller mindre. Den ger ett bättre klippresultat oavsett väder och underlag och att den har starkare skärblad. Sedan ska den helst ha 40 cm klippbredd så det går snabbare att klippa din gräsmatta. Vikten på klipparen bör vara runt 10 kg för att den inte ska bli för tungjobbad för då tröttnar man snart på klippningen. Är klipparen för lätt så finns det risk att den kanar på gräset om det är blött. Den bästa klipphöjden är 40 mm för gräsmattan mår inte bra av att klippas ner lägre. Handgräsklipparen låter lite mer än friklipparen men det kan man stå ut med för det är inte jättestor skillnad på ljudnivåerna. Det finns också modeller av handgräsklipparen som är lätta att ta isär/sätta ihop och därmed lätta att frakta om du skulle behöva det och att handtag och klipphöjd är lätta att ställa in.

Jag önskar dig lycka till med din handgräsklippare och att ni ska få många trevliga år tillsammans.