Digitalkamera

Köp digitalkamera med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Test av sju olika digitalkameror
  2. Vilken digitalkamera är då slutligen bäst i test?

Är du en person som gillar att fotografera exempelvis natur- eller stadsliv? Eller kanske vill du spela in egna filmer som du vill visa upp för familj och vänner? I denna text har jag recenserat sju digitalkameror. Det som är viktigt när du väljer kameror, är att det ska passa för det du vill göra. Vilken digitalkamera skulle passa dig?

Bäst i test av digitalkamera

Genom denna recension har jag inte bara lyft fram vilken kamera som är bäst-i-test, utan jag har också tagit fram vad det är som gör att varje digitalkamera är unik.

I recensionen utgick vi från följande: bildkvalité, inställningar/funktioner, användarvänlighet, komfort, hur säkra de är och hållbarhet. Och eftersom vi förklarade i inledningen om det unika hos dessa kameror, så har vi även lyft fram digitalkamerornas speciella egenskaper.


Nikon CoolPix P900: För dig som fotar mycket natur

Först ut i startfältet är Nikon CoolPix P900. Detta är en 16 megapixlarskamera, som har ett inbyggt Wi-fi och NFC-stöd så att du kan dela dina bilder direkt på internet eller sin smartphone från kameran. Denna digitalkamera har också intressanta funktioner som exempelvis en vibrationsreduceringsfunktion (Dual Detect Optical VR) som gör att bilden blir mer stabil när du fotograferar.

Det Nikon vill nå fram med denna digitalkamera är att den ska vara speciellt anpassad till den som gillar att vara i den naturliga miljön. Och detta märks framförallt på kamerans objektiv, som är också kamerans starkaste sida. Den har en optisk zoom på 83x plus en brännvid på 24 mm vidvinkel och 2000 mm telefoto. Med andra ord så har den ett kraftfullt zoomomfång. Den kan zooma in på ett objekt från långt håll, och ändå få en bra bildkvalité. Perfekt för den som är intresserad av exempelvis djurliv.

Digitalkameran är ganska lätt att använda. Den använder sig av enkla manuell kontroll (Rattar och knappar), som hjälper dig att anpassa kamerans funktioner. Den har Wi-fi-skydd med en WPA2-PSK-kryptering (hos alla kameror finns Wi-fi-skydd med olika krypteringar), vilket innebär att inga andra kan komma åt dina bilder. Endast du har tillgång till dina bilder och det är endast du som kan bestämma om du vill dela de på nätet eller inte. Dessutom har denna kamera en batterikapacitet som kan ta cirka 360 bilder. Med andra ord lång hållbarhet.


Canon PowerShot SX60 HS: Något bättre batteritid än övriga

Köpa digitalkamera Canon PowerShot SX60 HS

Nästa på tur är Canon PowerShot SX60 HS. Denna digitalkamera är liksom Nikon CoolPix P900 en kamera ämnad för personer som är intresserade av naturliv. Skillnaden mellan dessa två kameror ligger framförallt i objektivet. Nikon CoolPix P900 har ett kraftigare zoomomfång än vad denna produkt har (Bland annat har CoolPix en optisk zoom på 83x, medan Powershot har 65x). Med det sagt så innebär det inte att denna kamera är sämre för det.

Med den optiska zoomen på 65x, en bildupplösningsförmåga på cirka 16 megapixlar och bildprocessorn Digic 6 kan denna kamera fortfarande fotografera naturmotiv som exempelvis vackra landskapsbilder med en bra bildkvalité. Dessutom kan du spela in filmer i full HD med ett tyst zoomläge, vilket innebär att du inte hör kameran när du zoomar ut eller in. Det är denna funktion tillsammans med zoomen (den har trots allt har ett starkt zoomomfång) som gör att den här kameran speciell.

Förutom det så har den många likheter med Nikon CoolPix P900. Den har en manuell kontroll (knappar och rattar) för de olika funktionerna, och är ganska lätt att använda. Den har Wi-fi och NFC-stöd, men till skillnad från Nikon har Canon PowerShot SX60 HS en batterikapacitet för cirka 340 bilder (cirka 450 på lågeffektsläge). Med andra ord om du väljer att ha digitalkameran på lågeffektsläge så har kamerans batterikapacitet bättre hållbarhet än Nikon CoolPix P900.


Panasonic Lumix GX7: Enkel och komfortabel digitalkamera

Panasonic Lumix GX7 är en kamera som har väldigt intressanta funktioner. Den har liksom de två förstnämnda kamerorna en bra bildkvalité (16 megapixlar upplösningsförmåga). Det som skiljer denna digitalkamera från de andra är att den har tillsammans med en knapp- och rattkontroll, en 90-graders vippbar LCD-pekskärm. Detta innebär att du kan justera optiken hos kameran genom att endast trycka på objektet via pekskärmen. Detta gör att användningen blir lättare och mer komfortabel.

Förutom denna intressanta funktion så har den också ett tyst fotograferingsläge som gör att du inte stör någon när du fotograferar, och en inbyggd bildstabilisator som gör att bilden blir stabil bara för att nämna några av dessa funktioner. Men framförallt har den en snabb slutartid (1/8000s) som konkurrerar ut de andra kamerorna, vilket gör denna digitalkamera speciell. Med denna funktion kan du fånga snabba delar av ett ögonblick samtidigt som du får en bra bildkvalité.

Dessutom för de som är intresserade av film så finns det en svartvit filmsimulering. Med denna funktion kan du spela in filmer svart och vitt, så att filmen får en mer dramatisk effekt. Om du gillar att göra filmer och vill göra med dramatisk effekt, då är det här definitivt en funktion som du kommer att tycka om.

När det gäller hållbarheten i batteriet så sträcker den sig till cirka 320 bilder vilket kan verka lite, men med en kamera som har massor av intressanta funktioner är det pengarna värt.