Digitalkamera

Köp digitalkamera med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Test av sju olika digitalkameror
  2. Vilken digitalkamera är då slutligen bäst i test?

Är du en person som gillar att fotografera exempelvis natur- eller stadsliv? Eller kanske vill du spela in egna filmer som du vill visa upp för familj och vänner? I denna text har jag recenserat sju digitalkameror. Det som är viktigt när du väljer kameror, är att det ska passa för det du vill göra. Vilken digitalkamera skulle passa dig?

Bäst i test av digitalkamera

Genom denna recension har jag inte bara lyft fram vilken kamera som är bäst-i-test, utan jag har också tagit fram vad det är som gör att varje digitalkamera är unik.

I recensionen utgick vi från följande: bildkvalité, inställningar/funktioner, användarvänlighet, komfort, hur säkra de är och hållbarhet. Och eftersom vi förklarade i inledningen om det unika hos dessa kameror, så har vi även lyft fram digitalkamerornas speciella egenskaper.


Nikon CoolPix P900: För dig som fotar mycket natur

Köpa digitalkamera Nikon CoolPix P900

Först ut i startfältet är Nikon CoolPix P900. Detta är en 16 megapixlarskamera, som har ett inbyggt Wi-fi och NFC-stöd så att du kan dela dina bilder direkt på internet eller sin smartphone från kameran. Denna digitalkamera har också intressanta funktioner som exempelvis en vibrationsreduceringsfunktion (Dual Detect Optical VR) som gör att bilden blir mer stabil när du fotograferar.

Det Nikon vill nå fram med denna digitalkamera är att den ska vara speciellt anpassad till den som gillar att vara i den naturliga miljön. Och detta märks framförallt på kamerans objektiv, som är också kamerans starkaste sida. Den har en optisk zoom på 83x plus en brännvid på 24 mm vidvinkel och 2000 mm telefoto. Med andra ord så har den ett kraftfullt zoomomfång. Den kan zooma in på ett objekt från långt håll, och ändå få en bra bildkvalité. Perfekt för den som är intresserad av exempelvis djurliv.

Digitalkameran är ganska lätt att använda. Den använder sig av enkla manuell kontroll (Rattar och knappar), som hjälper dig att anpassa kamerans funktioner. Den har Wi-fi-skydd med en WPA2-PSK-kryptering (hos alla kameror finns Wi-fi-skydd med olika krypteringar), vilket innebär att inga andra kan komma åt dina bilder. Endast du har tillgång till dina bilder och det är endast du som kan bestämma om du vill dela de på nätet eller inte. Dessutom har denna kamera en batterikapacitet som kan ta cirka 360 bilder. Med andra ord lång hållbarhet.


Canon PowerShot SX60 HS: Något bättre batteritid än övriga

Köpa digitalkamera Canon PowerShot SX60 HS

Nästa på tur är Canon PowerShot SX60 HS. Denna digitalkamera är liksom Nikon CoolPix P900 en kamera ämnad för personer som är intresserade av naturliv. Skillnaden mellan dessa två kameror ligger framförallt i objektivet. Nikon CoolPix P900 har ett kraftigare zoomomfång än vad denna produkt har (Bland annat har CoolPix en optisk zoom på 83x, medan Powershot har 65x). Med det sagt så innebär det inte att denna kamera är sämre för det.

Med den optiska zoomen på 65x, en bildupplösningsförmåga på cirka 16 megapixlar och bildprocessorn Digic 6 kan denna kamera fortfarande fotografera naturmotiv som exempelvis vackra landskapsbilder med en bra bildkvalité. Dessutom kan du spela in filmer i full HD med ett tyst zoomläge, vilket innebär att du inte hör kameran när du zoomar ut eller in. Det är denna funktion tillsammans med zoomen (den har trots allt har ett starkt zoomomfång) som gör att den här kameran speciell.

Förutom det så har den många likheter med Nikon CoolPix P900. Den har en manuell kontroll (knappar och rattar) för de olika funktionerna, och är ganska lätt att använda. Den har Wi-fi och NFC-stöd, men till skillnad från Nikon har Canon PowerShot SX60 HS en batterikapacitet för cirka 340 bilder (cirka 450 på lågeffektsläge). Med andra ord om du väljer att ha digitalkameran på lågeffektsläge så har kamerans batterikapacitet bättre hållbarhet än Nikon CoolPix P900.


Panasonic Lumix GX7: Enkel och komfortabel digitalkamera

Köpa digitalkamera Panasonic Lumix GX7

Panasonic Lumix GX7 är en kamera som har väldigt intressanta funktioner. Den har liksom de två förstnämnda kamerorna en bra bildkvalité (16 megapixlar upplösningsförmåga). Det som skiljer denna digitalkamera från de andra är att den har tillsammans med en knapp- och rattkontroll, en 90-graders vippbar LCD-pekskärm. Detta innebär att du kan justera optiken hos kameran genom att endast trycka på objektet via pekskärmen. Detta gör att användningen blir lättare och mer komfortabel.

Förutom denna intressanta funktion så har den också ett tyst fotograferingsläge som gör att du inte stör någon när du fotograferar, och en inbyggd bildstabilisator som gör att bilden blir stabil bara för att nämna några av dessa funktioner. Men framförallt har den en snabb slutartid (1/8000s) som konkurrerar ut de andra kamerorna, vilket gör denna digitalkamera speciell. Med denna funktion kan du fånga snabba delar av ett ögonblick samtidigt som du får en bra bildkvalité.

Dessutom för de som är intresserade av film så finns det en svartvit filmsimulering. Med denna funktion kan du spela in filmer svart och vitt, så att filmen får en mer dramatisk effekt. Om du gillar att göra filmer och vill göra med dramatisk effekt, då är det här definitivt en funktion som du kommer att tycka om.

När det gäller hållbarheten i batteriet så sträcker den sig till cirka 320 bilder vilket kan verka lite, men med en kamera som har massor av intressanta funktioner är det pengarna värt.


Canon PowerShot G7 X Mark II: För dig som både filmar och fotar

Köpa digitalkamera Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II är något som kan intressera film- och videoskapare. Med denna kamera kan du ta bilder och filmer med en mycket bra bildkvalité och en 20,1 megapixlars bildupplösning. Och med hjälp av Digic 7-bildprocessor så blir också bilden mycket skarp. Den har också en LCD-pekskärm som kan användas vid autofokusering av ett objekt, och den har också en enkel snabbanslutning så att du kan lätt ladda upp dina bilder och filmer på nätet trådlöst.

Vad som framförallt intresserar mig med denna kamera är att Canon verkligen vill visa att du ska våga ta fram din kreativitet när du bland annat skapar filmer. Med kameran så finns det funktioner som exempelvis manuell filmfunktion som låter dig hantera dina filmer hur du vill, och Touch AF som hjälper dig att dra fokus från ett objekt till ett annat genom att trycka på pekskärmen. Dessutom finns det en dynamisk bildstabilisering som gör att du kan springa runt när du gör filmtagningen, och filmen behåller sin stabilitet.

När det gäller batteriets kapacitet så sträcker den till cirka 240 bilder. Men med det sagt så är denna digitalkamera fortfarande intressant, och jag tror att de som vill göra egna filmer och videor kommer att ha en stor nytta av kameran.


Nikon D3300: Om du köper din första digitalkamera

Köpa digitalkamera Nikon D3300

Om du söker efter en digitalkamera för den som är nybörjare inom området, då är Nikon D3300 kameran för dig. Med denna digitalkamera finns ett guideläge där du följer olika steg, och med dessa steg kan du lära sig att fotografera bra bilder. Förutom detta har den också en enkel manuell knapp- och rattkontroll plus andra intressanta inställningar som exempelvis gör att kamerans prestanda håller sig även vid riktigt svag ljus.

Bildupplösningsförmågan är det speciella med denna digitalkamera. Den har den kraftigaste bildupplösning än de flesta av de övriga kamerorna (24,2 Megapixlar), och med denna upplösning så får du mer detaljerade bilder. Den har också en Expeed 4-bildprocessor som gör att varje bild du tar blir väldigt skarp.

Den har även en trådlös adapter som gör det möjligt för dig att ladda upp dina bilder och filmer. Detta är ett tillvalsalternativ, så du måste betala extra om du vill kunna ladda upp de. I helheten så är den här digitalkameran en riktigt bra nybörjarkamera.


Canon EOS M3: För att utöka din kameraupplevelse

Köpa digitalkamera Canon EOS M3

Canon EOS M3 är en perfekt kamera för de som gillar att ta vackra semesterbilder. Med denna digitalkamera kan du få en skarp autofokus på dina bilder, och du kan lätt dela dina bilder med det inbyggda Wi-fi och NFC-stödet. Tillsammans med ett helmanuellt knapp- och rattkontroll (bör helst inte testas om du är nybörjare), så har kameran även en användarvänlig pekskärm där du kan bland annat fokusera på objektet och fotografera eller navigera genom kamerans meny.

Om du vill utöka sin kameraupplevelse så finns det ett stort spann av objektiv och andra attiraljer som med hjälp av adaptern EF-EOS M passar denna digitalkamera. Den mest intressanta funktionen hos denna kamera är att den kan fjärrstyras via mobilen. Genom att använda den här funktionen så kan du lätt vara med i en gruppbild, och samtidigt se från kamerans synvinkel hur det ser ut på bild.

När det gäller hållbarheten hos batteriets kapacitet så kan den klara den av att ha cirka 185-250 bilder, vilket är sämre hållbarhet än de övriga kamerorna. Men som kompensation har den många finurliga inställningar och funktioner, dessutom kan du säkerhetskopiera bilder och filmer till ens persondator och smartphone genom att göra en enkel bildsynkronisering.


Canon EOS 700D: Bäst i test av digitalkameror 2017

Köpa digitalkamera Canon EOS 700D

Slutligen har vi nått fram till Bäst-i-test-produkten: Canon EOS 700D. Denna digitalkamera har en bildupplösning på 18 megapixlar, och är en typ av allt-i-allo kamera. Med denna kamera kan du både filma och ta bilder med en riktigt bra bildkvalité. För nybörjare finns det inbyggd guide som hjälper dig genom din fotoupplevelse. Den har en manuell knapp- och rattkontroll plus en vinklingsbar LCD-pekskärm som låter dig utforska olika bildvinklar, och den har även kreativa filtereffekter som gör hela kameraupplevelsen mycket roligare.

Det unika med kameran ligger speciellt i dess hållbarhet. Batteriets kapacitet tar upp mot cirka 400-440 bilder, vilket är den bästa hållbarheten i jämförelse med de andra kamerorna. Med andra ord kan denna digitalkamera hantera fler bilder än de övriga. Med denna kamera kan du också filma filmer i full HD-kvalité, och har ett smart motivläge som analyserar motivet och ställer automatiskt in de mest lämpligaste kamerainställningarna.

Slutligen har den en trådlös filsändare som säkert skickar över dina bilder till din dator, och många andra smarta inställningar och funktioner som exempelvis en HDR-motljuskontroll där du kan ta tre olika exponeringar och föra samman det till en enda skarp bild.


Vilken digitalkamera är då bäst i test?

Jag är mycket väl medveten om att alla kameror har många funktioner som överträffar varandra, exempelvis har vi den kraftiga bildupplösningen hos Nikon D3300. Men om du ska utgå från de utgångspunkter jag tog fram i början av denna recension, så måste du se kamerornas helhet. Och det jag kan utgå är att Canon EOS 700D är mer kompakt än de övriga.

Framförallt är det hållbarheten som imponerar bäst. Men den har också en riktigt bra bildkvalité, mycket intressanta inställningar och roliga funktioner (tänker framförallt på de olika effektfiltrerna), den är lätt att använda och är även snäll mot nybörjare med det inbyggda guiden, den känns komfortabel i sin användning, dessutom har den en säker trådlös filsändare. Allt detta gör att Canon EOS 700D är en väldigt bra allt-i-allo kamera som kan göra det mesta. Denna kamera är den mest rekommenderbara om du vill ha hela digitalkamerapaketet.

För er som kanske inte vill ha hela paketet, utan vill ha en kamera som ska användas till något speciellt, eller har någon speciell funktion som ni är intresserad av, så kan jag definitivt rekommendera de övriga kameraalternativen. Om du exempelvis vill ha en digitalkamera som kan användas i film- eller videoprojekt, så är Canon PowerShot G7 X Mark II och Panasonic Lumix GX7 de intressanta valen.


Nikon CoolPix P900Nikon CoolPix P900
Nikon D3300Nikon D3300
Canon EOS M3Canon EOS M3
Canon EOS 700DCanon EOS 700D