Dokumentförstörare

Köp dokumentförstörare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av dokumentförstörare 2017
  2. Vilken dokumentförstörare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Att välja en dokumentförstörare kan vara svårt, speciellt när du inte vet vilken som skulle passa dina behov bäst. Ändå är det en viktig maskin i kontoret, eftersom varje företag och privatperson har känsliga dokument. Sådana som du inte vill att giriga händer får tag i ute vid soptunnan när du själv inte behöver dem längre. För att du ska ha så mycket nytta som möjligt av maskinen krävs det att den gör vad du vill att den ska göra och passar det arbete du utför, oavsett om du jobbar i kontor eller ska använda den hemma. Det finns ett stort utbud av dokumentförstörare på marknaden, och det är svårt att veta vilken som är bäst. Det gör också att det finns en maskin där ute som passar perfekt för dig.

Rexel Auto+ 80x: En smart dokumentförstörare med låg ljudnivå

Köpa dokumentförstörare Rexel Auto+ 80x

Rexel Auto+ 80x är en dokumentförstörare som passar för större pappersarbeten hemma eller till ett medelstort företag. Du behöver inte pilla bort stift eller plocka bort gem innan du stoppar ner dokumenten i maskinen då den hanterar gem, stift, cd-skivor och kort.

Att dokumentförstöraren hanterar plast gör det enkelt och snabbt att förstöra känslig information, oavsett om det är på papper eller cd-skiva. Rexel Auto+ 80x har en manuell matning som tar 6 ark åt gången, men valet finns att bara lyfta på locket, lägga in upp till 80 ark, stänga och låta maskinen själv göra jobbet åt dig.

Det spar både tid och kraft som kan läggas på annat. Dokumentförstöraren har en utdragbar låda som rymmer 20 liter med visningsfönster som gör det lätt att se när den behöver tömmas, och en ljudnivå på 60 dB som gör den till en av de tystare dokumentförstörarna på marknaden. Rexel Auto+ 80x skär dina dokument till småbitar, i säkerhetsklass 3 och har indikeringslampor som informerar dig om något behöver göras.


Rexel Duo Shredder: Enkel design och lätt att flytta

Köpa dokumentförstörare Rexel Duo Shredder

Rexel Duo Shredder har en enkel design och en inbyggd behållare som rymmer 17 liter. Dokumentförstöraren passar både i hemmet och på mindre företag eftersom den hanterar papper, gem, stift, cd-skivor och kort på ett miljövänligt sätt utan att göra ett stort hål din plånbok.

Rexel Duo Shredder hanterar upp till 10 ark samtidigt och skär dina dokument i 4x45mm bitar, vilket motsvarar säkerhetsklass 3. Den sorterar ut plast till en separat behållare och har ett visningsfönster så att du lätt kan se när behållaren börjar bli full. Rexel Duo Shredder väger 4,4 kg vilket gör den lätt att flytta på om du skulle vilja förstöra papper på en annan plats, som när dokumenthögen känns för stor för att flytta.


Staples 16 cross: En riktigt stark dokumentförsörare

Köpa dokumentförstörare Staples 16 cross

Staples 16 cross är en dokumentförstörare som passar bäst till medelstora företag då den kan användas i upp till 8 minuter kontinuelig matning och har säkerhetsklass 4. Staples 16 cross använder sig av V-Track Advance Blade-teknik vilket resulterar i en dubbelt så snabb skärning än de flesta dokumentförstörare och kan matas med upp till 16 ark åt gången.

Dokumentförstöraren tar hand om stift, cd-skivor och kort. Staples 16 cross har en utdragbarlåda som rymmer 28 liter, vilket gör att den kan ta en hel del papper innan den behöver tömmas. Dokumentförstöraren väger 17,8 kg, vilket gör att den står stadigt på plats och inte riskerar att lätt vältas omkull.


Rexel Auto+ 300M: För större pappersarbeten

Köpa dokumentförstörare Rexel Auto+ 300M

Rexel Auto+ 300M är en maskin för större företag som prioriterar sin arbetstid och vill ha en tyst arbetsmiljö. Dokumentförstöraren håller en låg volym på 60 dB och har en manuell matning på 6 ark, men den mest användbara funktionen är den automatiserade matningen som tar upp till 300 ark på en gång.

Du behöver inte ens rensa ur gem eller stift ur dokumenten. När du placerat högen med papper i dokumentförstöraren kan du gå därifrån, redo att fortsätta med dina andra arbetsuppgifter medan Rexel Auto+ 300M sköter sig själv. Om företagets känsliga information finns på cd-skivor, dvd-skivor eller kort så klarar maskinen av dem med.

Rexel Auto+ 300M har en 40 liter stor behållare med visningsfönster som gör att du lätt kan se om bitarna håller de utlovade måtten på 2x15mm, som motsvarar säkerhetsklass 5. Dokumentförstöraren har en funktion som känner av om trassel håller på att skapas och rensar det automatiskt. Dokumentförstöraren Rexel Auto+ 300M passar bäst för större företag som vill investera i en lösning som håller i längden.


Peach Cross-cut A4: Perfekt för hemmabruk

Köpa dokumentförstörare Peach Cross-cut A4

Peach Cross-cut A4 håller säkerhetsklass 3 och passar utmärkt för hemmabruk och mindre kontor. Dokumentförstöraren klarar av intensiv matning i två minuter och behöver sedan enbart fyra minuter innan den är redo att användas igen. Det gör att mindre pappersarbeten, som urrensning av pärmar, går snabbt och smärtfritt.

Peach Cross-cut A4 kommer med en behållare på 11 liter och maskinen tar emot 5 ark åt gången. Dokumentförstöraren är liten nog att inte vara i vägen och klarar av häftstift, vilket gör att du slipper pilla bort dem från dokumenten innan du förstör dem till småbitar.


Exibel cross-cut: För dig som prioriterar säkerhet

Köpa dokumentförstörare Exibel cross-cut

Exibel cross-cut är för dig som sällan behöver förstöra dokument med stift i, men som samtidigt vill ha en hög säkerhet på det förstörda dokumentet.

Skärningen är i säkerhetsklass fyra, vilket gör dina förstörda dokument mycket svåra att återskapa. Exibel Cross-cut A4 har en inbyggd papperskorg som rymmer 11 liter och är lättplacerad då maskinen är liten.


Peach A4: En väldigt lättviktig dokumentförstörare

Köpa dokumentförstörare Peach A4

Peach A4 är en dokumentförstörare för dig som vill förstöra dokument med eller utan stift, bäst lämpad till dokument som du har hemma. Maskinen strimlar dina papper till 7 mm remsor och gör det till ett svårt jobb för utomstående att läsa dina dokument.

Peach A4 har en inbyggd papperskorg på 8 liter och väger så lite som 1,7 kilo. Den är därför lätt att flytta omkring och storleken gör att den kan placeras nästan var som helst utan att vara i vägen.


Rubicson A4: Perfekt för småjobb

Köpa dokumentförstörare Rubicson A4

Rubicson A4 är en händig dokumentförstörare som är perfekt för småjobb och strimlar dina dokument i 6mm strimlor. Rubicson A4 är justerbar och passar att fästa vid de flesta papperskorgar.

Det gör den enkel för dig att plocka fram när du behöver den, utan att den tar onödig plats när du inte gör det. Rubicson A4 håller ett pris som gör att även du med låg budget kan unna dig att förstöra dina dokument på ett säkert sätt.


Vilken dokumentförstörare är då bästa valet för mig?

Rexel Auto+ 80x blev vår testvinnare för att den har funktioner som passar nästan alla arbeten, hemma som på kontoret, samtidigt som det är en prisvärd investering som passar de flesta ändamål.  Att man kan förstöra 80 ark samtidigt utan att själv vara närvarande är en tidsoptimering och kan vara riktigt värdefullt för dig som jobbar. För vem vill stå och handmata en dokumentförstörare med den summan papper?

Rexel Auto+ 80x klarar av att förstöra både cd-skivor och kort, vilket mycket ofta behöver göras med sax. Det är ett tidskrävande arbete som inte blir utfört med lika hög säkerhet av mänsklig hand. Samtidigt behöver varken du eller din personal sitta och pilla bort gem eller häftstift som gömmer sig i högen med dokument. Realistiskt sett är det fler företag än privatpersoner som har 80 dokument att förstöra på en gång, men för hemkontor som förstör mycket papper är det en prisvärd investering som kostar mindre än man skulle kunna tro. Samtidigt är den en av de mest lågmälda dokumentförstörare som vi har testat, med en ljudvolym på endast 60 dB.

Så klart finns det andra alternativ att välja bland, beronde på vilka funktioner du vill att din dokumentförstörare ska ha.

Du kanske bara vill förstöra utskrivna dokument eller brevinnehåll som du har fått hemskickat. Då räcker det förmodligen med en dokumentförstörare som fokuserar på att förstöra enbart papper. Det är också den bästa lågbudgetlösningen du kan få, förutom att sätta saxen i dokumenten själv.  Av de som vi har testat skulle Rubicson A4 eller Exibel Cross-cut passa dig bäst.

Om du vill förstöra dina dokument, men vet med dig att de har många stift som du helt enkelt inte har tid eller lust att ta itu med så skulle vi rekommendera att du tittar extra noga på Peach A4 och Peach Cross-cut A4. Beroende på vilken typ av information som finns på dokumenten kan det vara bra att kolla på vilken säkerhetsgrad du tror att du behöver och välja om du vill ha strimlor eller småbitar.

Den mycket aktive kontorsarbetaren som vill använda dokumentförstöraren för papper med stift eller cd-skivor och kort i ett snabbt tempo och en manuell matning med många ark rekommenderar vi att titta vidare på Staples 16 cross.

För dig som känner att du inte vill lägga din tid på att manuellt mata dokumentförstöraren med papper och sätter ihop dokument med gem eller häftstift finns det också alternativ. Istället för att pilla bort varje gem och häftstift kan du sätta ner högen i maskinen och låta den göra sitt jobb medan du gör ditt. Det gäller även hemarbetaren och om du vill förstöra skivor eller kort. Om det låter som något som passar dina behov kan du läsa vidare i testet om vår vinnare Rexel Auto+ 80x. Är du intresserad av andra lösningar så rekommenderar vi att du tittar vidare på Rexel Duo Shredder som fokuserar mer på hemmakontor och mindre företag, eller Rexel Auto+ 300M som är riktad till större företag.

Att tänka på när du köper dokumentförstörare

Det första du bör tänka på är vilka funktioner du vill att dokumentförstöraren ska ha, och att den har en säkerhet som gör att du känner dig trygg. Med säkerhet menas hur små strimlor eller bitar dokumentförstöraren delar pappret i. För hemanvändning brukar en dokumentförstörare som strimlar papper räcka, men vill du ha större säkerhet för dina papper kan det vara bra att köpa en dokumentförstörare som skär pappret till små konfettiliknande bitar. Säkerhetsklasserna på dokumentförstörare brukar klassas från 1 till 7, där 7 är den säkraste. För de flesta företag som har känsliga papper som t.ex. personuppgifter eller uppgifter om företaget brukar en dokumentförstörare med diagonalskärning i säkerhetsklass 3 eller 4 räcka.

Funktionerna i en dokumentförstörare kan variera från att bara bearbeta papper till att ta hand om häftklamrar, gem, cd-skivor och kort. Det finns också skillnader i hur många pappersark som kan matas in samtidigt. Det är därför viktigt att du tänker på vad du vill att din dokumentförstörare ska kunna hantera för att ditt arbete ska bli så enkelt som möjligt.

Något som är värt att ha i beaktning är hur stor dokumentförstöraren ska vara och hur många personer som kommer att använda den. Ju större den är, desto mer papper får plats innan behållaren måste tömmas. Likväl kan det vara bra att ha en mindre maskin vid hemmabruk, som inte tar upp så mycket plats men som ändå kan vara en funktionell inredningsdetalj om du hittar en dokumentförstörare som du tycker är snygg.

Rexel Auto+ 80xRexel Auto+ 80x
Rexel Duo ShredderRexel Duo Shredder
Staples 16 crossStaples 16 cross
Rexel Auto+ 300MRexel Auto+ 300M
Peach Cross-cut A4Peach Cross-cut A4
Exibel cross-cutExibel cross-cut
Peach A4Peach A4
Rubicson A4Rubicson A4