Eldriven motorsåg

Köp elkedjesåg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av elkedjesågar 2017
 2. Vilken eldriven mototrsåg ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

För riktigt tungt arbete är fortfarande bensindrivna motorsåga nödvändiga, men för den som vill klyva ved, trimma buskar och grenar, eller fälla mindre träd går det utmärkt att hoppa över bensin.

Att marknaden växt och utbudet breddats innebär också att oavsett om du letar efter en lättanvänd och begriplig variant eller något mer sofistikerat, så finns det en såg som passar just dig.


Bäst i test av elkedjesågar

Vi har gått igenom sex av de bästa elsågarna på marknaden, där ett par sticker ut lite extra.  Vi valde att skriva om följande sågar:

 • Makita UC3541A
 • Bosch AKE 35 S
 • Bosch AKE 30 S
 • CO/TECH 40-9509
 • Makita UC3551A
 • Stiga SE 180 Q

Eftersom den mest avancerade borren i denna guide är dubbelt så dyr som den billigaste, så är det klokt att fundera på vad du behöver få ut av din såg. Inledningsvis går vi igenom några saker att ha i åtanke inför köpet:

 • Säkerhet
 • Prestanda
 • Användarvänlighet
 • Hållbarhet och garanti

Behöver du en stark motor, eller tjänas du bättre av en lätt och behändig maskin? Kommer du att anpassa spänningen på kedjan med jämna mellanrum, eller bara dra igång sågen då och då? Tillverkarna har haft dessa frågeställningar i åtanke och modellerna är anpassade därefter, liksom prislappen.

Flera av de funktioner som leder till ett högre pris handlar om säkerhet och skötsel, och om du planerar att balansera hög belastning med regelbunden skötsel kan detta vara mycket välinvesterade hundralappar.

Värt att hålla i minnet är även att skyddsutrustning är en kanske tråkig men nödvändig utgift att lägga till i beräkningen.


Det kanske inte är så överraskande att den mest avancerade sågen i gänget kommer från japanska Makita. Företaget har under många decennier varit pionjärer när det gäller eldrivna maskiner och introducerade marknadens första verktyg med laddningsbart batteri redan 1969. Då handlade det om en borr, idag kommer två av sågarna i vårt test från Makita.

Deras modell UC 3551A är lyxkryssaren i gruppen. Utöver användarvänliga finesser som ergonomiskt grepp, mjukstart av klingan och ett förenklat vred som möjliggör verktygslös justering av kedjan, hittar vi även innovationer såsom en förbättrad pump, som gör att bränsletillförseln stannar på samma nivå oavsett vilken olja du använder, och oavsett hur varm sågen blir. En oljenivåindikator gör det lätt att hålla koll på när det börjar bli dags för påfyllning.

Även på säkerhetsfronten visar man mångsidighet – förutom kastkydd med två sorters kedjebromsar finner vi även elektroniskt överhettningsskydd.

Om vi lämnar finesserna står vi kvar med en kraftfull och välkonstruerad eldkedjesåg med en stadig klinga och högsta kedjehastigheten i klassen. Vill vi hitta något att klaga på skulle det väl vara att den är lika tung som CO/TECHs såg. I övrigt kan vi bara konstatera att det är en komplett maskin.

Vi känner verkligen att tillverkaren har gjort allt för att sågen ska vara en pålitlig kompanjon i arbetet över många år, och därför framstår priset som en fullt logisk investering för den som letar efter en såg att nyttja flitigt och länge.


CO/TECH 40-9509: En väldigt prisvärd elmotorsåg

Köpa elkedjesåg CO/TECH 40-9509

Vi vill börja med uppstickaren, kanadensiska CO/TECH, som levererar den billigaste sågen i vårt urval. Modellen 40-9509 är en mycket prisvärd såg med förvånansvärt hög prestanda. Effekten är på hela 2400 W, vilket faktiskt är högst i klassen.

Den starka motorn kommer väl till pass eftersom sågen också ståtar med en imponerande kedjehastighet. Kedjan roterar med en hastighet på 14 sekunder i minuten, vilket innebär ett rejält tryck. Det är bara Makitas modeller som är snabbare. Med andra ord är detta en såg som klarar av långt mer än vad det ringa priset antyder.

Ett annat stort plus är överhettningsskyddet, som i kombination med bromsarna garanterar trygg användning. Det är värt att notera att av modellerna i den här gruppen är det bara CO/TECH och den dubbelt så dyra Makita UC 3551A som har överhettningsskydd.

Här finns inget briljant, utvecklat system för montering eller rengöring, men den verktygslösa kedjespänningen gör att sågen fortfarande är enkel att hålla fräsch.

På minuskanten måste vi beklaga den snåla oljetanken – med tanke på sågens prestanda hade en större tank gjort den betydligt mer lämplig för längre bruk.

I och med att CO/TECH är relativt nya på marknaden finns det heller inget som garanterar klingans kvalitet och livslängd. Förhoppningsvis håller den samma standard som resten av komponenterna i produkten, men det är än så länge något av ett frågetecken.

Slutligen kan vi notera att kanadensaren även är delat tyngst i testet, på 5,5 kilo.

Vi tycker fortfarande dock att fördelarna väger mycket tyngre, och det är imponerande att sågen slår flera av de mer välkända märkena på många sätt.

För dig som behöver en rimligt prissatt elkedjesåg att ta fram då och då för en specifik uppgift, är detta vår rekommendation. Kraftfull, användarvänlig, och väl värd pengarna.

Peach Cross-cut A4 kommer med en behållare på 11 liter och maskinen tar emot 5 ark åt gången. Dokumentförstöraren är liten nog att inte vara i vägen och klarar av häftstift, vilket gör att du slipper pilla bort dem från dokumenten innan du förstör dem till småbitar.

Exibel cross-cut är för dig som sällan behöver förstöra dokument med stift i, men som samtidigt vill ha en hög säkerhet på det förstörda dokumentet.

Skärningen är i säkerhetsklass fyra, vilket gör dina förstörda dokument mycket svåra att återskapa. Exibel Cross-cut A4 har en inbyggd papperskorg som rymmer 11 liter och är lättplacerad då maskinen är liten.

Peach A4 är en dokumentförstörare för dig som vill förstöra dokument med eller utan stift, bäst lämpad till dokument som du har hemma. Maskinen strimlar dina papper till 7 mm remsor och gör det till ett svårt jobb för utomstående att läsa dina dokument.

Peach A4 har en inbyggd papperskorg på 8 liter och väger så lite som 1,7 kilo. Den är därför lätt att flytta omkring och storleken gör att den kan placeras nästan var som helst utan att vara i vägen.

Rubicson A4 är en händig dokumentförstörare som är perfekt för småjobb och strimlar dina dokument i 6mm strimlor. Rubicson A4 är justerbar och passar att fästa vid de flesta papperskorgar.

Det gör den enkel för dig att plocka fram när du behöver den, utan att den tar onödig plats när du inte gör det. Rubicson A4 håller ett pris som gör att även du med låg budget kan unna dig att förstöra dina dokument på ett säkert sätt.


Även denna elkedjesåg är prisvärd, lättskött och ett säkert alternativ. Den är ett utmärkt val för regelbunden men begränsad användning – exempelvis för vedklyvning.

Kusinen till UC 3551A. Färre funktioner till ett betydligt billigare pris.

PLUS: En mycket bra såg som inte står vinnaren efter i fråga om prestanda och användarvänlighet.

MINUS: Saknar de extra funktioner i underhåll och säkerhet som indikerar en lång livslängd.