Elgrill

Test av elgrillar och att tänka på vid köp

Vi som inte är lika stora grillmissbrukare som Fredde i Solsidan och som varken har 18.000 kr att lägga på en ny grill eller en uteplats stor nog att rymma den kan istället dra nytta av elgrillens prisvärda och praktiska fördelar. En elgrill är ofta avsevärt mycket enklare att använda eftersom den är mindre, enkelt kan plockas isär, rengöras och därmed också förvaras inomhus. Den kräver varken tändvätska, kol eller gasol och temperaturen kan snabbt justeras för ett bättre grillresultat som dessutom inte ger ifrån sig något matos. Ett stort plus är också att elgrillen är de absolut mest klimatsmarta och dessutom säkra alternativ du kan välja. Eftersom varken gasol, lacknafta eller andra kemikalier och fossila oljeprodukter krävs vid grillning avges ingen koldioxid och utan eld sjunker dessutom brandrisken. Allt som krävs är ett jordat eluttag.

Viktigt att tänka på när du köper elgrill är dock hur du avser att använda den. Är den till inne- eller utomhusbruk? Hur stor grillyta behöver du? Hur ofta tänker du använda den och hur mycket plats har du? Idag finns det elgrillar i de flesta storlekar, med eller utan stativ och med eller utan lock. Toppen med de lite mindre och hopfällbara elgrillarna är att man enkelt kan ta med de på både camping och utflykter, så länge där finns ett eluttag. De allra flesta elgrillar går dessutom att plocka sönder för enkel rengöring och ofta räcker det att torka av stekytan med lite papper förutsatt att den blev insmord i olja innan användning. Nedan följer en jämförelse mellan olika elgrillar som uppfyller olika behov.


Att köpa elgrill

Finns det något härligare än att grilla med vänner en ljum junikväll? För personer som bor i en bostad utan trädgård eller utan innergård kan grillning bli ett stort bestyr med inköp av engångsgrill eller grill, kol och tändvätska för att sedan baxa iväg allt detta till en park där det är tillåtet att grilla. Dessutom måste du ha tillgång till vatten vid eventuella olyckor, vakta grillen och ta hand om glödande kol och annat skräp innan du kan fortsätta ut i sommarnatten. Det är inte heller alltid tillåtet att grilla med kol för dig som har balkong. Om du är en av dessa personer kan en elgrill vara valet för dig!

Kolgrillning må vara gott och den rökiga smaken är svår att efterlikna med elgrillar, men dessa kan ge andra fördelar. När du grillar på en elgrill, som vanligtvis har ställbar värme, har du större kontroll över grillytan och kan undvika att bränna vid köttet och dessutom behöver du inte vänta på att kolen ska börja glöda: en elgrill får rätt och jämn temperatur på bara ett par minuter. Med elgrillen slipper du också inrökta kläder eftersom denna ryker mindre än kolgrillar.

Det finns en uppsjö av olika elgrillar och på marknaden finns många olika alternativ beroende på ditt specifika behov. Nedan finns information om ett par olika grillar som fyller olika behov och är i olika prisklasser, allt från personer som vill ha en enkel och behändig bordsgrill för balkongen, till de som grillar varje vecka och vill ha en grill som en naturlig del av sitt kök. För att se allt man kan behöva tänka på, se vår köpguide för elgrill.


Bosch TFB4431V: Vinnaren i vårt elgrill test 2017

Köpa elgrill Bosch TFB4431V

Största fördelar:

 • Stor flexibilitet
 • Fettavrinning (nyttigare mat)
 • Enkel rengöring

Denna grill är för dig som ha större flexibilitet vad gäller tillagning. Bosch TFB4431V kommer inte bara med ett 180° lock med separat värmereglage utan även med dubbelsidiga, non-stick grillytor i räfflad eller slät aluminium. I priset ingår även en separat gratängform med höjda kanter som passar perfekt för att grilla grönsaker. Grillplattorna är löstagbara och lämpliga för maskintvätt och ytorna lutar något så att fettet kan samlas upp i avrinningskanaler för en nyttigare måltid.
Fördelar:

 • Dubbelsidiga, non-stick grillplattor med separata temperatur-kontroller
 • Löstagbara ytor för enkel rengöring och maskintvätt
 • Vinklade ytor och uppsamlingstråg för ett mer hälsosamt alternativ

Nackdelar:

 • Ett dyrare alternativ trots liknande funktioner som andra modeller
 • Tung och klumpig; grillen väger 4,8 kg

OBH Nordica Prestige 7101: Bäst i test av stora elgrillar

Köpa elgrill OBH Nordica Prestige 7101

Största fördelar:

 • Snabb, dubbelsidig grillning
 • Fettavrinning (nyttigare mat)
 • Enkel att rengöra

Denna flexibla grill passar perfekt till sommarens balkong-barbecue. Den kommer med ett 180° lock som antingen kan användas för snabb, dubbelsidig grillning och ett saftigt resultat eller för en större grillyta. Inställbar temperatur, uppsamlingstråg och en non-stick beläggning gör det möjligt att tillaga kött, fisk, kyckling och grönsaker men även frysta matvaror och mackor då grillen är försedd med en uppvärmningsfunktion. Den räfflade grillytan i gjuten aluminium är löstagbar för enkel rengöring och maskintvätt.
Fördelar:

 • Stor, non-stick grillyta alternativt justerbart lock
 • Löstagbara laggar för enkel rengöring
 • Uppsamlingstråg som samlar upp överflödigt fett
 • Inbyggd timer om man glömmer att dra ut kontakten.

Nackdelar:

 • Inget stativ för enklare balkonggrillning
 • Tung och klumpig; grillen väger 4,91 kg
 • Reservdelar finns att köpa men är dyra och relativt svåra att få tag i

Krups FDK452: Prisvärd elgrill med designtänk

Köpa elgrill Krups FDK452

Största fördelar:

 • Klart prisvärd
 • Relativt liten (2,5 kg)
 • Lätt att förvara
 • Snygg industriell design med kraftfulla värmeelement
 • Plats för extra stora smörgåsar.

Denna Wise Guide-rekommenderade smörgåsgrill är designad av den tyske möbel- och industridesignern Konstantin Grcic och är utrustad med extra stora och djupa grillytor (120 x 120 mm) för de allra största mackorna. Visserligen är den inte lika lämpligt för en barbecue på balkongen som de två ovannämnda grillarna, men desto bättre passar den när man är sugen på en varm kvällsmacka framför TV:n. För ett snabbt resultat har den försetts med 850w kraftfulla, non-stick grillytor och en lampa som lyser grönt när rätt temperatur är uppnådd. Dessutom förvaras den smart då sladden stoppas in i baksidan av grillen.
Nackdelar:

 • Endast lämplig för att grilla just smörgåsar
 • Grillytorna är inte löstagbara och därför svårare att rengöra
 • Ej justerbar temperatur.

Landmann Elgrill 2200W : För dig som behöver stor grillyta

Köpa elgrill Landmann Elgrill 2200W

Största fördelar:

 • Stor grillyta
 • Kommer med stativ
 • Rengörs enkelt

Denna elgrill har en grillyta med ett galler på 39 x 21,5 cm. Landmann Elgrill har dessutom ett avlastningsgaller för förvaring av exempelvis grilltång. Grillen passar speciellt dig med husvagn eller lite större balkong. Den har förkromade grillgaller och emaljerad grillskål för enkel rengöring. En nackdel är att stativgrillen ibland kan kännas instabil och i jämförelse med grillar som har nonstick-behandling är denna snäppet besvärligare att rengöra eftersom den har ett traditionellt galler. Dessutom har denna grill ett tråg som måste fyllas med vatten före användning.Att tänka på när man köper elgrill

När du ska välja din elgrill så finns det mycket saker att ha i åtanke. Den första frågan du kan ställa dig själv är om du ska välja inomhus eller utomhus alternativet. Eller varför inte slå till på en av varje? Då slipper du ställa in grillfesten vid dåligt väder.

Egenskaper hos den bästa elgrillen:

 • Inbyggd termostat. Om du köper en grill med lock så är det vitalt med en inbyggd termostat i locket då du kan se när det är dags att slänga på steken.
 • Tillräckligt med kraft för att återfå värme snabbt när du väl lyft locket. Varje gång du lyft locket för att se till maten försvinner värme. De bästa grillarna har tillräckligt med kraft för att snabbt återfå den önskade värmenivån. Vi rekommenderar en modell som ligger runt 2200 W.
 • Temperaturer upp till 300º. Även om du enkelt kan tillaga mat på lägre temperaturer är detta den ultimata temperaturen för tillagning av större köttstycken.
 • En justerbar term Oavsett vad du tillagar så är en perfekt temperatur a & o. Det är därför viktigt att kunna se temperaturen, men att kunna justera den är nästan ännu viktigare. Blev köttbiten klar och det är dags att fräsa upp grönsakerna? Det är i detta tillfälle som det är suveränt att kunna dra ned tempen.
 • Löstagbart galler Det kan vara bökigt att rengöra en grill vars galler inte är löstagbart, trots att tillvägagångssättet fungerar så sparar du tid på att rengöra det i diskmaskinen eller i handfatet.
 • Rörligt gångjärn Detta behövs inte vid de klassiska elgrillarna då dem påminner om konventionella utomhusgrillar men när det kommer till kontaktgrillar som använder sig utav två klämjärn så är viktigt då tillagningen blir jämnt fördelad istället för att ge mer effekt längst bak respektive längst fram. Speciellt vid tillagning av smörgåsar(ett obalanserat lock kan leda till att fyllningen pressas utanför grillen eller till att smörgåsen blir platt som en pannkaka)
 • Tillräckligt lång strömkabel Det finns många fördelar med att använda sig utav en elgrill: Den låga förbrukningskostnaden, ”Lättantändlig” dvs att du inte längre behöver stå och fumla med tändvätska och tändstickor vilket också resulterar i ett otroligt väntande. En elgrill blir varm väldigt fort. Den enda nackdelen är att du måste ha grillen i närheten av ett eluttag, se då till så att sladden är tillräckligt lång helt enkelt.

Bra att veta innan du gör ditt köp

Hur ser reglerna ut i din förening?

Många föreningar och hyresvärdar tillåter användning av elgrill, även om de inte tillåter traditionella gasol eller kolgrillar(vill du grilla på balkongen så är elgrillen ditt givna val) Hur som helst så gör inte alla det så det kan vara bra att dubbelkolla detta faktum.

Vad ska du ha på grillen?

Om du är intresserad utav att tillaga kött så är det bra att hitta en grill som tillhandahåller höga temperaturer så att du kan komma upp i den ideella 300º 2200 W. Om du däremot skall använda grillen för tillagning av smörgåsar så räcker det med en kontaktgrill med mindre effekt.

Hur många skall du laga för?

Det finns nog ingen som vill steka pannkakor på en liten stekpanna eller grilla sina köttbitar en åt gången, så om du förväntas att laga mat till ett stort gäng på en vanlig basis så kan det vara värt att investera i en större modell.

Vart har du tänkt att förvara grillen?

En del nöjer sig med att lämna grillen på sin uteplats eller på bänken, speciellt om de använder den frekvent. Om du inte är intresserad att använda din grill som en dekoration så kan det vara bra att mäta ut köksskåpen för en enkel förvaring. Om ditt val är en större utomhusmodell så kan du köpa en vagn med ett hölje för att skydda den mot regnskurar. För finess eller designaspekter eller bara för att skydda den mot regnskurar.

Är elgrill rätt för mig?

Med en elektrisk grill kan du grilla var du vill och när du vill. Det är ett miljövänligt, smidigt och ofta ekonomiskt alternativ till den traditionella kolgrillen eller gasolgrillen. Visserligen får man inte den karaktäristiska kolgrillsdoft och smak som man annars så gärna associerar till nygrillad mat, men elgrillen värms å andra sidan upp på bara ett par minuter och är mycket lättare att både rengöra och förvara. För oss som bor i lägenhet är den dessutom det enda alternativet för den där efterlängtade barbecuekvällen på balkongen.

Är det just kolgrillsmaken du är ute efter och om du dessutom har tillgång till trädgård bör du åtminstone satsa på ett miljövänligt alternativt till tändvätskan (som inte bara är brandfarlig utan även direkt skadlig för miljön) och kolen. Eltändare, tändpapper och ett kravmärkt grillkol utan kemiska tillsatser är en bra början. Gasolgrillen däremot bör du tänka över innan du inhandlar då den (även om den är kraftfull och smidig att temperaturreglera och hålla ren) är avsevärt mycket sämre för miljön eftersom den släpper ifrån sig petroleum som vid förbränning avger koldioxid.


  Bosch TFB4431VBosch TFB4431V
  • Stor flexibilitet
  • Fettavrinning (nyttigare mat)
  • Enkel rengöring
  OBH Nordica Prestige 7101OBH Nordica Prestige 7101
  • Snabb, dubbelsidig grillning
  • Fettavrinning (nyttigare mat)
  • Enkel att rengöra
  Krups FDK452Krups FDK452
  • Klart prisvärd
  • Relativt liten (2,5 kg)
  • Lätt att förvara
  • Snygg industriell design med kraftfulla värmeelement
  • Plats för extra stora smörgåsar.
  Landmann Elgrill 2200W Landmann Elgrill 2200W
  • Stor grillyta
  • Kommer med stativ
  • Rengörs enkelt