Elmotorsåg


Bäst i test elmotorsågar 2017

En eldriven kedjesåg kan göra rena nöjen av uppgifter som att fälla träd eller rensa buskar, och idag tänkte vi hjälpa dig att hitta rätt såg för dina planer – och din plånbok.

En glädjande utveckling bland motorsågar är just den ökande bredden på bensinfria alternativ.  Nog är det skönt att kunna arbeta i naturen med ett verktyg som inte gör skada på densamma, och de miljövänliga alternativen klarar allt tuffare uppdrag.  En annan bonus är tystnaden – samtliga av dessa elkedjesågar går tyst och skönt genom arbetet, skonar dina öron och håller grannarna lugna. 

  1. Bäst i test av elmotorsågar 2017
  2. Att tänka på
  3. Köpguide för elmotorsågar

Bäst i test av elmotorsåg

För den som vill klyva ved, trimma buskar och grenar, eller fälla mindre träd går det utmärkt att använda en eldriven motorsåg. Att marknaden växt och utbudet breddats innebär också att oavsett om du letar efter en lättanvänd och begriplig variant eller något mer sofistikerat, så finns det en såg som passar just dig. Nedan går vi igenom sex av de bästa eldrivna kedjesågarna på marknaden.


CO/TECH 40-9509: Uppstickaren bland eldrivna motorsågar

Köpa elmotorsåg CO/TECH 40-9509

Vi vill börja med uppstickaren, kanadensiska CO/TECH, som levererar den billigaste sågen i vårt urval. Modellen 40-9509 är en mycket prisvärd såg med förvånansvärt hög prestanda. Effekten är på hela 2400 W, vilket faktiskt är högst i klassen.

Den starka motorn kommer väl till pass eftersom sågen också ståtar med en imponerande kedjehastighet. Kedjan roterar med en hastighet på 14 sekunder i minuten, vilket innebär ett rejält tryck. Det är bara Makitas modeller som är snabbare. Med andra ord är detta en såg som klarar av långt mer än vad det ringa priset antyder.

Ett annat stort plus är överhettningsskyddet, som i kombination med bromsarna garanterar trygg användning. Det är värt att notera att av modellerna i den här gruppen är det bara CO/TECH och den dubbelt så dyra Makita UC 3551A som har överhettningsskydd.

Här finns inget briljant, utvecklat system för montering eller rengöring, men den verktygslösa kedjespänningen gör att sågen fortfarande är enkel att hålla fräsch.

På minuskanten måste vi beklaga den snåla oljetanken – med tanke på sågens prestanda hade en större tank gjort den betydligt mer lämplig för längre bruk.

I och med att CO/TECH är relativt nya på marknaden finns det heller inget som garanterar klingans kvalitet och livslängd. Förhoppningsvis håller den samma standard som resten av komponenterna i produkten, men det är än så länge något av ett frågetecken.

Slutligen kan vi notera att kanadensaren även är delat tyngst i testet, på 5,5 kilo.
Vi tycker fortfarande dock att fördelarna väger mycket tyngre, och det är imponerande att sågen slår flera av de mer välkända märkena på många sätt.
För dig som behöver en rimligt prissatt elkedjesåg att ta fram då och då för en specifik uppgift, är detta vår rekommendation. Kraftfull, användarvänlig, och väl värd pengarna.


Det kanske inte är så överraskande att den mest avancerade sågen i gänget kommer från japanska Makita. Företaget har under många decennier varit pionjärer när det gäller eldrivna maskiner och introducerade marknadens första verktyg med laddningsbart batteri redan 1969. Då handlade det om en borr, idag kommer två av sågarna i vårt test från Makita.

Deras modell UC 3551A är lyxkryssaren i gruppen. Utöver användarvänliga finesser som ergonomiskt grepp, mjukstart av klingan och ett förenklat vred som möjliggör verktygslös justering av kedjan, hittar vi även innovationer såsom en förbättrad pump, som gör att bränsletillförseln stannar på samma nivå oavsett vilken olja du använder, och oavsett hur varm sågen blir. En oljenivåindikator gör det lätt att hålla koll på när det börjar bli dags för påfyllning.

Även på säkerhetsfronten visar man mångsidighet – förutom kastkydd med två sorters kedjebromsar finner vi även elektroniskt överhettningsskydd.

Om vi lämnar finesserna står vi kvar med en kraftfull och välkonstruerad eldkedjesåg med en stadig klinga och högsta kedjehastigheten i klassen. Vill vi hitta något att klaga på skulle det väl vara att den är lika tung som CO/TECHs såg. I övrigt kan vi bara konstatera att det är en komplett maskin.

Vi känner verkligen att tillverkaren har gjort allt för att sågen ska vara en pålitlig kompanjon i arbetet över många år, och därför framstår priset som en fullt logisk investering för den som letar efter en såg att nyttja flitigt och länge.

Även denna elkedjesåg är prisvärd, lättskött och ett säkert alternativ. Den är ett utmärkt val för regelbunden men begränsad användning – exempelvis för vedklyvning.
Kusinen till UC 3551A. Färre funktioner till ett betydligt billigare pris.

PLUS: En mycket bra såg som inte står vinnaren efter i fråga om prestanda och användarvänlighet.

MINUS: Saknar de extra funktioner i underhåll och säkerhet som indikerar en lång livslängd.