Färgspruta

Köp färgspruta med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av färgsprutor 2017
 2. Vilken färgspruta ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Är du trött på det kladd, ojämna resultat och det tidsödande arbete målning medför? I så fall är färgsprutan ett oumbärligt verktyg för dig. Att spruta färg istället för att använda den traditionella penseln eller rollern förenklar arbetet avsevärt. Men att välja rätt produkt kan vara svårt och frustrerande eftersom att det på marknaden idag finns en uppsjö av olika modeller med olika för och nackdelar.

I den här artikeln presenteras marknadens 8 bästa färgsprutor med fokus på för- och nackdelar i syfte att underlätta för dig som köpare att hitta den produkt som passar just dina behov bäst.

Wagner W665: Kort luftslang men stor färgbehållare

Köpa färgspruta Wagner W665

Wagner W665 är en färgspruta som är framtagen för inomhusbruk. Den underlättar målning av väggar, tak och hörn och stoltserar med att ha en sådan effektiv sprayfunktion att endast ett lager färg ofta räcker. Färgbehållaren är stor, den rymmer hela 1.8 liter och målar upp till 12 m2 innan den behöver fyllas på. Luftslangen är 3,5 meter och motorn har en effekt på 370 W. Färgpistolen har en Click & Paint design vilket gör det smidigt att byta spraymunstycke. Produkten har 2 års garanti. För att rengöra färgsprutan sköljer man den snabbt och enkelt i vatten.

Fördelar

·        Click & Paint design

·        Stor färgbehållare

·        Enkel rengöring

Nackdelar

·        Endast för inomhusbruk

·        Kort luftslang


Wagner W867E: För inom- och utomhusbruk

Köpa färgspruta Wagner W867E

Wagner W867E är en färgspruta som kan användas inomhus såväl som utomhus. Produkten kommer med två färgpistoler, en för väggmålning inomhus och en annan som är framtagen för tunnare vätskor, såsom lack och fernissa. Click & Paint designen gör att W867E är lätt att ta isär för rengöring, påfyllning av färg eller byte av munstycke och spraymönster. Vid köp medföljer två färgbehållare, en lite mindre (600 ml) för lack och fernissa och en lite större (1300ml) för väggfärg. Motorn har en effekt på 570W och luftslangen är 3.5 meter.

Fördelar

·        Click & Paint design

·        För inom- och utomhusbruk

Nackdelar

·        Kort luftslang

·        Små färgbehållare


VidaXL HVLP: Ergonomiskt grepp

Köpa färgspruta VidaXL HVLP

VidaXL HVLP är en färgspruta som stoltserar med en ergonomisk design och ligger bekvämt i handen vilket underlättar användning. Produkten kan användas både inom- och utomhus och kan måla de flesta material jämt, från trä till metall och från fasader till bilar. Färgsprutan har två färgbehållare (250 och 600ml), samt två spraymunstycken. Färgsprutan väger 2,45kg och det medföljer en bärväska för större rörelsefrihet.

Fördelar

·        Ergonomisk design

·        För inom- och utomhusbruk

Nackdelar

·        Mycket små färgbehållare


VidaXL Färgspruta Eldriven 700W: Lång luftslang men icke-ergonomiskt grepp

Köpa färgspruta VidaXL Färgspruta Eldriven 700W

VidaXL Färgspruta Eldriven 700W är en kraftfull färgspruta som är perfekt för interiörmålning såsom möbel-, dörr- och väggmålning. Produkten är kompatibel med många olika typer av vattenlösliga färger och levereras med en 7.5m lång luftslang. Sprutpistolen är inte särskilt ergonomisk då den är gjord av metall och det finns endast ett munstycke och sprutmönster.

Fördelar

·        Lång luftslang

Nackdelar

·        Sprutpistol av metall

·        Endast ett munstycke


Black & Decker BDPS400: Kraftfull utomhusspruta

Köpa färgspruta Black & Decker BDPS400

Black & Decker BDPS400 är en kraftfull färgspruta för målning utomhus. Den klarar lättare vätskor, såsom bets och tunn målarfärg likväl som tjock latexfärg. Färgbehållaren (1200 ml) sitter på sidan, vilket ger enkel påfyllning. Det bästa med produkten är rengöringen som är lika enkel som kladdfri. Välj rengöringsinställningen på en liten ratt och fyll färgbehållaren med vatten så rengör produkten sig själv och sprayar ut överbliven färg. BDPS400 kommer med 3 olika munstycken för sprayjustering.

Fördelar

·        Stor färgbehållare

·        Smart design

·        Enkel påfyllning

·        Enkel rengöring

Nackdelar

·        Endast för utomhusbruk


Ryobi P620: Batteridriven och ergonomisk

Köpa färgspruta Ryobi P620

Ryobi P620 One+ är en tyst men kraftfull batteridriven 18 V färgspruta för utomhusbruk. Den klarar de allra flesta typer av färger, samt lack och träskyddsbehandlingar. Den har Grip Zone teknologi vilket ger ett stadigt och komfortabelt grepp, och sprutan är så pass lätt att man enkelt kan använda den med ena handen. Färgbehållaren är stor, 1000ml och den klarar 3 olika spraymönster. Den största nackdelen med Ryobi P620 One+ är också en av dess fördelar, nämligen att den är batteridriven. Å ena sidan slipper man krångla med en luftslang, å andra sidan måste batteriet vara ordentligt uppladdat för optimal prestanda.

Fördelar

Lättviktig

Komplett rörelsefrihet

Grip Zone handtag

Nackdelar

Endast för utomhusbruk

Batteridriven


Black & Decker HVLP200: Lättviktig men effektiv

Köpa färgspruta Black & Decker HVLP200

Black & Decker HVLP200 är en lätt (1.49kg) handhållen färgspruta som är snabb och effektiv. Den har en stor färgbehållare (1200 ml) på sidan vilket förenklar påfyllning och minimerar risken för spill och kladd. Den har en 400 W motor och en indikator som visar färginställningen, vilket gör att man lätt kan välja samma inställning om man ska måla vid flera tillfällen. Produkten har 2 års garanti och 3 olika spraymönster.

Fördelar

Lättviktig

Stor färgbehållare

Färgindikator

Nackdelar

Svår att rengöra


Black & Decker HVLP400: Snabb och smart

Köpa färgspruta Black & Decker HVLP400

Black & Decker HVLP400 är en smart och enkel golvplacerad färgspruta som man kan använda både inom- och utomhus. Färgbehållaren sitter på sidan av sprutpistolen vilket gör både påfyllning och rengöring enkel och kladdfri. Produkten kommer med en indikator som visar vilken färginställning man valt, vilket underlättar när man vill fortsätta målningen vid ett senare tillfälle. Luftslangen är 6 meter lång och färgbehållaren rymmer 1200ml färg. Färgsprutan har en kraftfull 450 W motor och pistolen har sprayjustering för olika typer av målning. Dock bör noteras att HVLP400 sprayar en liten mängd färg i taget.

Fördelar

Färgbehållare på sidan

Färgindikator

Lång luftslang

Stor färgbehållare

Nackdelar

Sprayar liten mängd färg i taget


Vilken färgspruta är då bästa valet för mig?

När ”Vi i Villa” testade färgsprutor kom de fram till att korta luftslangar gör arbetet omständigt då man måste bära runt på kompressorn för att nå. Därför kan det vara bra att köpa en färgspruta med ordentligt tilltagen längd på slangen (såsom Black & Decker HVLP400 eller VidaXL Färgspruta Eldriven 700W) eller en batteridriven spruta (såsom Ryobi P620 One+). De drog också slutsatsen att lättviktiga sprutor (såsom HVLP200/400 samt Ryobi P620 One+) är att föredra och att ergonomiska utformade produkter ytterligare underlättar arbetet (Ryobi P620 One+ samt VidaXL HVLP).

Rekommendation

Black & Decker HVLP400 är den färgspruta som uppfyller flest behov och önskemål, vilket gör att den ofta rekommenderas. Till exempel så rekommenderar testsajten test.se HVLP400 och när både ”Gör det själv” och ”Vi i Villa” testade olika färgsprutor vann den med viss marginal. Black & Decker HVLP400 är en prisvärd, effektiv och genomtänkt produkt och den klarar de flesta jobb en hemmafixare kan tänkas vilja utföra.

Att tänka på när du köper färgspruta

Vad bör jag tänka på?

De flesta färgsprutor levereras med ett standard munstycke på 0,7-0,8 mm öppning och det fungerar bra med de flesta ytor och färgtyper. Ska du måla större ytor kan en större öppning på 1,2 mm vara användbart och ska du måla mindre ytor som bakom element kan en mindre öppning på 0,3 mm fungera och kan köpas som tillbehör till vissa modeller. Beroende på sprutmunstyckets utformning får du olika sprutbilder med färgen som rund, horisontell eller vertikal.

Oavsett vad du ska måla måste färgen spädas ut med vatten för att få rätt viskositet, eller konsistens. Är färgen för trögflytande kommer det bara stötvis med färgprickar ur munstycket och detta resulterar i apelsinskals liknande yta. Men är färgen för lös blir den rinnig och färgen täcker dåligt. Läs på färgburken hur du ska späda ut färgen, olika färger behöver spädas ut olika mycket för att få rätt viskositet.

Det finns färgsprutor från några hundra kronor till flera tusen, men har du tänkt att måla fasaden fungerar de billigaste bra, de är enkla att använda, rengöra och ger ett fint resultat. Vissa av de allra billigaste modellerna fungerar även att måla möbler med, så stirra inte på priset utan vad du vill använda sprutan till! Vid valet av modell vid målning av större ytor bör du fundera på hur tung färgsprutan är och hur lång slangen till munstycket är annars orkar du bara måla i korta stunder. Kom även ihåg att titta hur mycket färg behållaren rymmer, standarden är på 0,8l och ska du måla fasaden blir det mycket påfyllning! Då finns det sugrörsförlängning som tillbehör för att underlätta arbetet.

Ska du måla väggar och tak inomhus måste du fundera över val av modell vid trånga utrymmen som bakom element. Då är det en fördel om du väljer en modell där det finns tillbehör som litet munstycke eller böjbar slang att köpa till då det underlättar för arbetet.

Ska du måla möbler eller skåpluckor gäller det att hitta en modell där pistolsmunstycket ger ett jämt tryck på färgstrålen och att munstycket är justerbart för att få så jämt och fint resultat som möjligt. Kom ihåg att rengöra underlaget ordentligt innan du börjar måla, annars riskerar du att få ett ojämnt resultat! Det finns även modeller som kombineras med luftmunstycke för att underlätta rengöringen av ytan som ska målas, funktionen passar lika bra till att blåsa upp madrasser eller badbollen!

Hur rengör jag maskinen?

När du har målat färdigt gäller det att rengöra maskinen utifrån den färg du använt. Är det vattenbaserad färg rengör du enklast med ljummet vatten och sprutar ut tills det bara är vatten som kommer från munstycket. Använder du färg som behöver tas bort med färgborttagningsmedel använder du det på samma sätt som med vattnet. Även själva färgbehållaren behövs rengöras och det gör du enklast med diskborste och vatten eller färgborttagningsmedel och behållaren kan sedan torkas.

Förbjudet att ha den elektriska delen av färgsprutan i vatten!

Vissa modeller är enklare att rengöra än andra dels med tanke på att få isär maskinen, men även att få ihop den efter rengöringen, så ha det i åtanke!

Hur är det med säkerheten?

När du använder färgspruta oavsett modell eller märke gäller det att vara försiktig, du vill ju inte spruta färg på någon och helst inte i ansiktet! Kom ihåg att täcka det du inte vill ska målas eftersom det kommer en färgdimma från maskinen. Tänk på att inte måla i drag då färgdimman är svår att kontrollera, måla med mössa på, men ha inte i kläder av luddigt material och se till att dammsuga innan och bind eventuellt damm med vattenspruta! Detta är bara för att underlätta arbetet efteråt med rengöring av omkringliggande material. Håll barnen borta från färgsprutaren då denna kan vara lockande att skjuta på någon annan med!

Hållbarhet och garantier

Vid val av modell och märke bör du fundera om du ska använda färgsprutan under en sommar eller kunna använda den år efter år. De flesta modeller är robusta trots att många delar är av plast, men detta är för att maskinen inte ska bli för tung. När det gäller garantier får du kolla med ditt byggvaruhus.

Hur får jag in rätt teknik?

Genom rätt teknik blir resultat bättre! Så innan du börjar se till att få rätt viskositet på färgen, späd ut den enligt anvisningarna på färgburken, häll i behållaren och testa dig fram på något annat först innan du ger dig på projektet!

 • Späd ut färgen med vatten
 • Håll pistolen i 90 grader i förhållande till underlaget
 • Spraya ca 25 cm från ytan
 • Spraya med ett jämt tryck och jämna rörelser
 • Måla med ca 50 procent överdrag
 • Starta och avsluta gärna utanför för att vara säker på att få ett jämt resultat
 • Glöm inte att täcka det du inte vill ska bli målat!
 • Blanda runt i färgen för att inte pigmenten ska hamna på botten av färgburken

Lycka till med dina målningsprojekt!

Varför måla med färgspruta?

Med en färgspruta kan du måla allt från fasad, väggar, tak till skåpluckor och möbler. Får du in rätt teknik går arbetet betydligt snabbare och effektivare än om du använt pensel eller roller. Du kan även använda färgsprutan vid impregnering av trall eller att lacka underredet på bilen, försök göra om det med pensel eller roller! Färgsprutan kan även fungera att blåsa rent med, alltså kan den underlätta städning av utemöbler eller altandäck. Håller du efter färgsprutan kan den hålla i flera år och den har som ovannämnt många användningsområden!

En färgspruta oavsett märke eller modell har samma grundfunktion, en färgbehållare som är kopplad till sprutmunstycket och färgen sugs upp genom ett sugrörsliknande rör. Luftsuget som blir i sugröret kommer från den elektriska delen av färgsprutan, som suger in luft, trycket ökar i färgbehållaren och färgen sprutar ut genom spraymunstycket med hjälp av lufttrycket.

Wagner W665Wagner W665
Wagner W867EWagner W867E
VidaXL HVLPVidaXL HVLP
Ryobi P620Ryobi P620