Felkodsläsare

Köp felkodsläsare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av felkodsläsare 2017
  2. Vilken felkodsläsare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

En felkodsläsare kan spara pengar åt bilägaren och underlätta den annars så besvärliga diskussionen med bilverkstaden, där man oftast befinner sig i underläge. Vi har granskat marknaden för felkodsläsare och rekommenderar fem modeller som skiljer sig lite åt i funktion och pris.

Bäst i test av felkodsläsare

Fyra av de fem felkodsläsare vi har granskat är generiska, det vill säga de fungerar med de flesta bilmärken på marknaden. De är lätta att använda och ger god valuta för pengarna. Det finns också felkodsläsare som är märkesspecifika, och som ger mer information, till exempel om hur ac:n och centrallåset fungerar, men de är också dyrare och mer komplicerade att använda.

Den femte felkodsläsaren, Foxwell ALL System All MakeScanner NT644, är en mer avancerad modell som i likhet med de märkesspecifika läsarna ger betydligt mer information om bilens tillstånd.

Vi har rangordnat felkodsläsarna enligt nedan – men kom ihåg att de alla har sina respektive fördelar, och att testvinnaren inte nödvändigtvis är det bästa köpet för dig. Det beror på vad du har för behov, till exempel vilken bilmodell du har och hur stor användning du har för specificerad information. Den som har en vanlig bilmodell och som inte mekar själv kan mycket väl klara sig med en enklare och billigare modell.

Foxwell NT301: Kompatibel med alla bensinbilar

Köpa felkodsläsare Foxwell NT301

Bästa pris: 999 SEK på Prylstaden Fler butiker

Foxwell NT301 är kompatibel med 99 procent av alla bensinbilar från 2001, och med dieselbilar från 2004. I priset ingår gratis uppdatering av mjukvaran. Foxwell NT301 är lättanvänd och mångsidig och ger god valuta för pengarna. Vi tycker att detta är det bästa köpet.

Bästa pris: 999 SEK på Prylstaden Fler butiker


Can OBDII/EOBII: Billig och enkelanvänd

Köpa felkodsläsare Can OBDII/EOBII

Can OBDII/EOBII är i stort sett likvärdig med Foxwell NT301, men billigare. Bruksanvisningen är dock bara på engelska. Om du känner dig trygg med en engelsk bruksanvisning så kan denna produkt vara det bästa köpet för dig.


Mini U581 CAN OBDII: Mer än en felkodsläsare

Köpa felkodsläsare Mini U581 CAN OBDII

Bildiagnostik Mini U581 CAN OBDII ger inte bara felkoder, utan man får information i klartext på displayen, vilket gör den extra lättanvänd. Man slipper att slå upp vad koderna betyder i manualen. Informationen ges på flera språk, bland annat engelska, tyska och franska, men inte på svenska. För den som är bekant med terminologin på andra språk och uppskattar bekvämlighet så kan detta vara ett gott val.


Felkodsläsare U380: För dig med en äldre bil

Köpa felkodsläsare Felkodsläsare U380

Teknikproffset Felkodsläsare U380 är en billig och enkel modell som inte är kompatibel med alla bilmodeller. Den saknar CANBUS för anslutning till de nyaste modellerna, och den ger inte information om samtliga system på alla modeller. Om du har en vanlig bilmodell som har ett par år på nacken så har den dock samma funktioner som andra, dyrare felkodsläsare. Då kan det här vara det bästa köpet för dig.


All MakeScanner NT644: För dig med höga krav

Köpa felkodsläsare All MakeScanner NT644

Foxwell ALL System All MakeScanner NT644 är en avancerad modell som ger betydligt mer information om samtliga system i 58 bilmärken, också av 2014/2014 års modell. I funktion är den i många stycken jämförbar med en märkesspecifik felkodsläsare. Den är också betydligt dyrare än de andra felkodsläsarna, men den kan vara ett gott köp för den som verkligen har behov av en läsare som fungerar för flera olika bilmodeller.


Vilken felkodsläsare är då bästa valet för mig?

Vi ser alltså Foxwell NT301 som det bästa valet. Den är mångsidig och kompatibel med nära nog alla bilmodeller på marknaden, den har svensk bruksanvisning och mjukvaran kan uppdateras eftersom. Men det är inte nödvändigtvis så att den felkodsläsare vi föredrar är den bästa för dig. Våra behov kan vara mycket olika beroende på vilken bilmodell vi har, vilka kunskaper vi har och vilka ambitioner vi har att sätta oss in i ämnet.

Att tänka på när du köper felkodsläsare

En enkel felkodsläsare kan synas vara en självklarhet att ha med sig i bilen idag. De kostar inte mycket, de är lättanvända och de kan ge ovärderlig information när en varningslampa börjar lysa på instrumentpanelen och man måste fatta ett beslut om vad man ska göra. När du har en del information i förväg befinner dig också i ett bättre förhandlingsläge i diskussioner med verkstaden, och du kan spara stora pengar på det. Tveka alltså inte att investera i en felkodsläsare redan idag.

En felkodsläsare är en liten apparat som kan spara bilägaren pengar och underlätta kontakten med verkstaden. En enkel felkodsläsare består av en liten dosa med display som man kopplar in på ett uttag i bilen för att få ut information från bilens inbyggda elektroniska diagnostiksystem. Alla bensinbilar sålda inom EU från 2001 och framåt har ett sådant system enligt lag, och alla dieselfordon sålda från 2004 och framåt. Det handlar om samma teknik som verkstäderna och bilprovningen använder för att få ut information om hur motorn och avgasreningen fungerar. Vi har granskat marknaden för felkodsläsare och valt ut fem produkter som kan vara lämpliga för hemmabruk.

En felkodsläsare kan vara till stor hjälp för en vanlig bilägare, även för den som inte mekar själv:

  • Om en varningslampa lyser på instrumentpanelen så kan du med hjälp av en felkodsläsare ta reda på om det är säkert att köra vidare, eller om du måste kontakta verkstaden direkt. Felkodsläsarna är små och behändiga, så man kan alltid ha dem med sig i bilen. De behöver heller inte några batterier, eftersom de får sin ström från det uttag som finns i bilen.
  • Du har redan information om vad felet är när du talar med verkstaden, och kan bedöma rimligheten i vad de säger till dig. Du sparar också pengar på en felsökning, något som verkstaden kan ta mellan 600 och 2 000 kronor för att utföra. Du kan också kontrollera om verkstaden har gjort det de tar betalt för.
  • Om du tänker köpa en begagnad bil så är felkodsläsaren till stor hjälp för att bedöma fordonets skick.

Vilka problem är det då som en felkodsläsare berättar om? Det handlar i första hand om hur motorn fungerar när det gäller bränsleinsprutning, kompression, luftintag, tändning, oljetemperatur och emissioner. Den ger också information om abs-systemet. De enkla felkodsläsarna förmedlar bara koder från bilens eget diagnostiksystem, koder som du sedan får slå upp i manualen för att få reda på vad de betyder. Det finns också skannrar som gör en mer aktiv felsökning, men de är betydligt dyrare och kanske ingenting för den genomsnittliga bilägaren.

Bilens diagnostiksystem fungerar enligt en internationell standard, OBDII, vilket står för On-Board Diagnostics, version 2. Man kan få information från systemet via en sextonpolig kontakt som ska vara åtkomlig från förarplatsen. Systemet finns nuförtiden också bland annat i arbetsmaskiner och utombordsmotorer. Nyare bilmodeller kommunicerar enligt ett protokoll som heter CAN, Controlled Area Network, så den som har en ny bil bör kontrollera att felkodsläsaren klarar också den standarden.

Något man bör komma ihåg är dock att tillverkarna inte ger någon support på mjukvaran, och att all användning av felkodsläsarna sker på egen risk. Det finns de som använder felkodsläsare till att ”släcka” felkoder på instrumentpanelen för att bilen ska gå igenom besiktningen, trots att diagnostiksystemet har varnat för att någonting inte står rätt till. Det riskerar att bli kostsamt i slutänden, och det är inte någonting som rekommenderas.