Fläktkåpor


Bäst i test av fläktkåpor 2017

Att hitta den bästa fläktkåpan för dig och ditt kök kan vara svårt. Det finns många modeller och monteringsmöjligheter. Förutom design och funktioner så finns det ett antal andra faktorer som kan vara viktiga att tänka på när man väljer en ny fläktkåpa.

 1. Bäst i test av fläktkåpor 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för fläktkåpor

Bäst i test av fläktkåpor

Vi har valt ut tre modeller av fläktkåpor som vi anser är de bästa som marknaden har att erbjuda. Två från det världsledande vitvarumärket Siemens och en lägenhetsanpassad modell från schweiziska märket Franke. Vilken av dessa som passar just dina behov och ditt kök bäst hoppas vi kunna hjälpa till med i vår jämförelse mellan de olika modellerna.


Siemens LC97BC532: Vinnaren i vårt test av fläktkåpor

Köpa fläktkåpa Siemens LC97BC532

Utsedd till bäst i test av Testfakta 2015 samt rekommenderad av Test.se som även kallar den ett ”prisvärt alternativ för enfamiljshuset”. Spiskåpan är energisnål med otroligt hög kapacitet. Denna modell passar perfekt för dig med en något bredare spis då fläktkåpan är hela 90cm bred.

Typ av fläkt: Frånluftsfläkt som kan utrustas med kolfilter om frånluftsmontering inte är möjlig.
Montering:
Vägghängd fläktkåpa
Kapacitet: 730 m3/h
Energiklassning:
A+, Anslutningseffekt: 139 W
Upptagning: Ej angivet
Ljudnivå:
40dB
Mått:
90cm
Underhåll:
Metallfettfilter som tål maskindisk.
Belysning:
LED-belysning med behagligt sken.
Design:
Rostfritt stål
Övrigt:
Tre hastigheter samt ett intensivläge, styrs enkelt med knappar och LED-display.


Siemens LI64MA530: En fläktkåpa med diskret design

Köpa fläktkåpa Siemens LI64MA530

Perfekt för dig med ett mindre kök då fläkten går att fälla in och inte tar någon plats när den inte används. Passar även dig som inte vill att fläkten ska synas så mycket och hellre lägger fokus på annat i köket.

Typ av fläkt: Utdragbar fläkt
Montering: Inbyggd i överskåp
Kapacitet: 720 m3/h
Energiklassning:
D, Anslutningseffekt 240 W
Upptagning:
Ej angivet
Ljudnivå:
58dB
Mått:
60cm
Underhåll:
Metallfettfilter som tål maskindisk, samt elektronisk indikator för rengöring av filtret.
Belysning:
Två halogenlampor som lyser upp bra.
Design:
Möjligheten finns att montera en egen trälist på fronten för att matcha övriga köket.
Övrigt:
3 hastigheter samt ett intensivläge, hanteras enkelt med skjutreglage och ljusdioder.

Franke System 602: Som gjord för din lägenhet

Köpa fläktkåpa Franke System 602-10

Fläktkåpa med timerstyrt spjäll. Speciellt lämpad till lägenhetshus där den kopplas till det centrala ventilationssystemet.

Typ av fläkt: Central ventilationsfläkt
Montering: Infälld eller under skåp
Kapacitet: 165m3/h
Energiklassning:
Ej angivet
Upptagning:
Ej angivet
Ljudnivå:
Ej angivet då detta beror på byggnadens centrala ventilationsfläkt.
Mått:
60cm
Underhåll:
Metallfettfilter som tål maskindisk.
Belysning:
Två halogenlampor i framkant som ger bra belysning.
Design:
Rostfritt stål
Övrigt:
Mycket enkel att använda då de enda lägena som finns är antingen öppet eller stängt spjäll.


Vilken fläktkåpa är bäst i test?

Alla tre utvalda fläktkåpor är bra alternativ som fyller olika behov. Frankes centralfläkt passar bäst i lägenhetsköket medan Siemens utsugsfläktar är det bästa alternativen för enfamiljshuset. Siemens LC97BC532 passar perfekt för det lite större köket och till den matglade kocken, att den dessutom kan användas med kolfilter kan vara ett plus för villaägaren som vill behålla värmen i huset istället för att leda ut den med en frånluftsfläkt. Siemens andra, lite mer kompakta modell är väldigt smidig och får utan problem plats i även det minsta köket. I slutändan är det dina specifika matlagningsvanor, köksdesign och ventilationsmöjligheter som avgör vilken fläktkåpa som är den allra bästa för just dig och ditt kök.


Guide för att köpa den bästa fläktkåpan

Det allra första du bör fundera på är var i köket du vill ha fläktkåpan och vilka ventilationsmöjligheter som finns. En fläktkåpas huvuduppgift är att rena luften från föroreningar så som fett, fukt, värme och rök som bildas när du lagar mat. Den mest effektiva metoden för detta är en s.k. utsugs- eller frånluftsfläkt som leder den förorenade luften ut ur huset. Ibland är detta inte möjligt, då kan man använda en återcirkulerande- eller kolfilterfläkt som istället filtrerar och cirkulerar luften genom ett kolfilter och sedan återför den renade luften till köket. Många fläktkåpor är anpassade till båda systemen. En tredje modell är centralventilationsfläkten som kopplas ihop med husets centrala ventilationssystem och inte har någon egen fläkt, denna variant är vanligast i lägenhetshus.

Beroende på var i köket du tänkt placera din fläktkåpa finns det även olika former av fläktar att välja mellan. De vanligaste formerna är underhängd-, vägghängd- eller frihängande. Alla olika sorters fläktkåpor har sina för- och nackdelar, vilken som passar just ditt kök bäst beror på hur du bor och hur ditt kök ser ut. I köksfläktsguiden på dinbyggare.se går det att läsa mer om de olika modellerna.

Viktigt att tänka på

 • Kapacitet: En fläktkåpas kapacitet mäts i m3/h och det är viktigt att din fläkt har tillräckligt hög kapacitet för ditt kök och dina matlagningsvanor. Ett stort kök behöver en fläkt med högre kapacitet, likaså om du ofta lagar doftstark mat.
 • Energieffektivitet: Mängden energi som används kan anges i produktens anslutningseffekt i Watt. Vissa tillverkare använder sig av energiklassningen A+++ till D där A är bäst.
 • Upptagning: Hur bra fläkten fångar upp och tar bort matos, fett och andra luftföroreningar. Osupptagningsförmågan bör ligga över 75% men många tillverkare anger inte detta utan fokuserar hellre på produktens kapacitet. Både kapacitet och upptagning är dock viktiga faktorer.
 • Ljudnivå: Mäts i decibel (dB). Det kan vara väldigt stor skillnad mellan olika fläktar och självklart vill man ha en fläkt som är så tyst som möjligt.
 • Mått: Fläktkåpan ska vara minst lika bred som spisen. En frihängande fläktkåpa över till exempel en köksö bör vara extra bred.
 • Underhåll: Man vill att en fläktkåpa ska vara lättrengörlig och att fettfiltret går lätt att ta ur och sätta tillbaka. Alla bäst är om filtret går att diska i maskin. I en fläkt med kolfilter vill man givetvis att även detta ska gå lätt att byta.
 • Belysning: Bra belysning är viktigt när man arbetar vid spisen. Lampornas placering i kåpan avgör hur bra upplyst spisen blir. LED-belysning är energisnålt och lamporna har lång livslängd.
 • Garantier: Beroende på var du köper din fläktkåpa kan längd och typ av garanti variera, därför kan det vara bra att jämföra vad olika butikers har för garantipolicy.

Övrigt att tänka på
Specialfunktioner: Många fläktkåpor har en rad specialfunktioner, de vanligaste är olika fläktlägen, intensivläge och automatisk avstängningstimer. Det finns även fläktkåpor med värmesensor, överhettningsskydd, höjdjustering samt med elektronisk indikator om att det är dags att rengöra filtret. Dessutom finns det fläktkåpor med inbyggd mikro, CD och till och med DVD.
Material och design: Många moderna kök har spektakulära fläktkåpor som en central punkt i köket. Det finns oändligt med modeller i material så som rostfritt stål, plast, härdglas, aluminium, koppar, brons och mycket mer.


Siemens LC97BC532Siemens LC97BC532
Siemens LI64MA530Siemens LI64MA530
Franke System 602Franke System 602