Du kanske undrar vad du ska med en förhöjningssockel till överhuvudtaget? Den mest väsentliga anledningen är din rygg. Varje gång du böjer dig ner för att ladda eller plocka ur tvättmaskinen så slits din rygg. Med en förhöjningssockel kommer tvättmaskinen upp till en bekvämare höjd. Men det finns flera fördelar. Till exempel; när städade du senast under din tvättmaskin? Det kan du enkelt göra om maskinen står på en förhöjningssockel, och därmed förhindrar du att det blir fuktskador eller mögel under maskinen. En annan fördel är att du kan köpa en förhöjningssockel med trådkorg eller låda under, så har du plötsligt mer förvaring i tvättstugan!

Men vilken förhöjningssockel passar då dig bäst?

 

Det finns förhöjningssocklar i olika höjder och storlekar, med eller utan ställbara ben, trådkorg eller låda. Vilken sort passar just dig?

  • Börja med att mäta din tvättmaskin så att du vet vilken storlek du behöver på din förhöjningssockel. Den vanligaste storleken på tvättmaskiner är 60×60 cm. När du mäter din tvättmaskin bör du också se efter var fötterna på den sitter, så att de inte råkar hamna utanför förhöjningssockeln.
  • Något som är mycket viktigt att tänka på är maxvikten för förhöjningssockeln. Ta reda på hur tung din tvättmaskin är, och se till att sockeln du väljer klarar av den tyngden. Annars kan den gå sönder. Ställ inte två maskiner ovanpå varandra på förhöjningssockeln.
  • Därefter bör du bestämma ungefär hur högt upp du vill ha din tvättmaskin, vad som känns bekvämt för dig.
  • Om höjden däremot är viktig för dig, så välj en som passar dig, eller en med ställbara ben.
  • Om du väljer en med ställbara ben, ta reda på intervallet, det vill säga hur lågt respektive hur högt du kan ha tvättmaskinen. Detta är ett bra alternativ om golvet under tvättmaskinen lutar, då kan du ställa om benen på förhöjningssockeln så att din tvättmaskin står rakt.

Sammanfattningsvis bör du välja en förhöjningssockel som gör arbetet bekvämare för dig. Du bör även se till att förhöjningssockeln är tillräckligt stor för att din tvättmaskin ska få plats, och att den klarar dess tyngd. Om ditt golv lutar är en förhöjningssockel med ställbara ben ett bra val, så att tvättmaskinen står rakt på sockeln. Därutöver handlar det om smak; om du vill ha förvaring, vilken slags förvaring du i så fall vill ha, vilken färg du önskar och vilket pris du vill betala. Det mest prisvärda alternativet kan tänkas vara en förhöjningssockel med trådkorg, eftersom de ligger på ungefär samma pris som de utan förvaring, men en bra bit under de som har låda istället för trådkorg. På exempelvis www.pricerunner.se kan du jämföra olika priser och utseenden.

Tänk på att vissa försäljare lägger på fraktkostnad, medan andra erbjuder gratis frakt.