Fritös

Köp fritös med självförtroende

Du har bjudit in släkten på en grillfest, och inser dagen innan att du inte har en fritös liggandes hemma i köket. Du ska fritera en hel del pommes och andra godsaker och vill ha en bra och stabil fritös som levererar.

Du åker till närmaste vitvaruhus och ska välja en bra fritös. Du vill ha en som är rätt billig men inte för dyr, har bra kvalité och inte är för tung, är snygg med stor kapacitet, tål att användas mer än 4 gånger per vecka, använder lite olja och har en liten strömförbrukning, då du tänker använda den mer än ett fåtal gånger.

Här nedan finner du tre fritöser som tåls att överväga innan du bestämmer dig för att köpa en sådan.

Philips Viva Collection HD9220

Köpa fritös Philips Viva Collection HD9220

För den som försöker gå ner i vikt men inte kan släppa taget om snabbmat, kan ett byte till hälsosammare snacks anses som en tråkig sak. Varför inte försöka göra din snabbmat en smula nyttigare? Det är det Philips Viva Collection HD9220 siktar på att uppnå, då de hävdar att fritösen använder upp till 80% mindre olja. Detta låter väldigt lovande på pappret, men kan den leva upp till sina förväntningar? Låt oss ta reda på det!

Design och byggkvalité: Paketet innehåller såklart själva enheten, en bruksanvisning, snabbstartsguide, ett 2-års garantikort och en receptbok med 25 rätter och tips att testa sig på. Fritösen har byggts i hög kvalité som känns ganska robust. Den väger hela 7 kilo och även om det direkt ej är en lätt fritös, är den portabel nog för att vara en köksmaskin.

Fritösen har:

·       En justerbar temperaturkontroll.

·       En matseparator som ger dig möjligheten att fritera olika rätter samtidigt.

·       En praktisk timer med klarsignal som kan ställas in för upp till 30 minuter.

·       Lysdioder som visar effekten och värmestatusen.

·       En inbyggt luftfilter som håller det rent och fräscht runtom fritösen och i köket.

·       Diskmaskinssäkra delar för enkel rengöring.

·       En sladdförvaring som gör att du kan hålla bänken snygg.

Allt som allt ser denna Philips-fritös tillräckligt robust ut för att överleva flera slag. En snygg och användarvänlig fritös som tål en hel del.

Användbarhet: Den här fritösen är bäst lämpad för att göra snabbmat, såsom pommes frites, med minimum hjälp av olja. Det medföljer ej några gångjärns delar, är extrem lätt att arbeta med och använda. Men med en maximal kapacitet på bara 0,8kg och ett ganska liten matlagningsfack, kan man inte göra massor av mat på en gång. Med andra ord, om du förväntar dig att ha en middag med mer än 4-5 personer, kommer du att göra flera partier av varje maträtt. Vilket naturligtvis blir ganska obekvämt.

Strömförbrukning: Philips Viva Collection HD9220 använder 1 425 W. Med tanke på att en vanlig induktionshäll kräver 2 000 W och en vanlig ugn kräver 1 200 W, så är detta helt acceptabelt. Observera dock att du måste använda en 15 A uttag för denna fritös, eftersom användandet av mindre kommer att bränna ut på grund av den höga strömförbrukningen.

Bedömning: Sammanlagt är denna apparat enkelt att hantera. Recepthäftet som medföljer är mycket välstrukturerad, men erbjuder bara 25 recept, som är lite av en besvikelse. Sätter din hälsa först och inte vill släppa taget om friterat mat, då kommer denna robusta och snygga fritös att betala sig i det långa loppet.


Emerio DF-107086

Köpa fritös Emerio DF-107086

Vill du ha en billig fritös, precis under 500-lappen, som gör jobbet och kan fritera mycket pommes frites eller liknande snabbmat samtidigt, så är denna fritös för dig. Emerio DF-107086 har en rostfri innerskål som tål maskindisk. Fritösen har ett s.k. cool zone-system som förhindrar att matrester fastnar på bottnen.

Design och byggkvalité: Paketet kommer med själva enheten självklart, en bruksanvisning, snabbstartsguide och som Philips Viva-fritösen har även denna 2-års garanti. Fritösen har byggts i rostfritt stål som tål vatten, fuktig luft och liknande. Den väger endast 2,5kg, vilket kan vara väldigt praktiskt i köket.

Fritösen har:

·       En justerbar temperaturkontroll.

·       Löstagbara delar för enkel rengöring.

·       Ett säkerhetsfilter som förhindrar att oljan skvätter och spiller över.

·       Löstagbart värmeelement.

·       Emaljerad innertank.

Användbarhet: Liksom med andra fritöser, är denna bäst lämpad för att tillaga snabbmat, såsom pommes frites. Med en oljekapacitet på 3 liter kan man fritera en hel del, men som med Philips Viva Collection behöver man laga flera partier åt gången om man har flera gäster på besök.

Strömförbrukning: Med en effekt på 2 000 W värms oljan upp snabbt och man kan vara igång med matlagningen på ett ögonblick. Jämför du med Philips-fritösen som har 1 425 W så är det energin som avgör vilken som är bättre. Och som känt är energi = effekt per tidenhet.

Bedömning: Sammanlagt är denna rostfria fritös lätt att rengöra, använda och billig. Sätter du kvalitén på maten och dina pommes frites först och vill ha de krispiga är Emerio DF-107086 för dig.


Tefal ActiFry Express

Köpa fritös Tefal ActiFry Express

Bästa pris: 1995 SEK på Elon Fler butiker

Jämför butiker:

Tefal ActiFry Express var vid tiden den kom ut en helt ny fritös som lovade att laga 30% snabbare än sin föregångare och med endast 3% fett. Den roterar automatiskt för enkelt användande och för att slippa bränd mat i fritösen.

Design och byggkvalité: Dess stora, kurviga design ser ut som en gigantisk rymdhjälm. Men fritösen är lite större än så. Då det är en bit som sticker ut bakom den också. Tänk dig en wokpanna snarare än en vanlig stekpanna.

Det ska dock sägas att den ser ganska cool ut, med en helt genomskinlig lock.

·        Diskmaskinsäkra delar

·        Automatisk roterande del inuti

·        LCD Display med timer

Användbarhet: Med ActiFry Express kan du lätt fritera mat på ett hälsosammare sätt precis som med Philips-fritösen. Fritösen är lämplig för både pommes frites, kött, fisk- och grönsaksrätter, fruktmix och snacks. Du kan använda vilken olja som helst, t.ex. olivolja eller sojaolja, till skillnad från Philips Viva Collection där det behövs en speciell matolja. Just denna fritös från Tefal är automatiskt roterande och med ett genomskinligt lock är den enkel att använda.

ActiFry Express kan även användas för att tillaga frysta pommes frites, om man väljer att inte göra egna potatisklyftor vill säga.

Fritösen har inga värmeinställningar, det enda man ska göra är att trycka på plus- och minus knapparna för att välja tillagningstiden och den inbyggda digitala timern räknar ner minuterna för dig. Nackdelen med denna är att, för en så stor och dyr maskin, kommer det med bara 11 recept till skillnad från Philips Viva Collection som kommer med 25 recept och tips.

Strömförbruking: Fritösen har en effekt på 1 500 W, vilket är, om du jämför med de Philips Viva-fritösen och Emerio-fritösen rätt lågt men samtidigt högre än Philips Viva Collection HD9220. Ska du fritera 1,5kg pommes ska du räkna med en tillagningstid på lite mer än en timme.

Bedömning: Sammanlagt är denna stora och väldigt dyra fritös mycket enkel att använda och ganska enkel att rengöra. Letar du efter en fritös som gör det hälsosammre för dig bör du nog gå med Philips Viva Collection HD9220, då pommesen smakar bättre med den.

Billigaste priset för denna fritös är 2 097kr medan den dyraste på marknaden går upp till 2 799kr. Vilket betyder att du får öppna plånboken en hel del för en sådan fritös.

Bästa pris: 1995 SEK på Elon Fler butiker

Jämför butiker: