Gasolbrännare

Köp gasolbrännare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av gasolbrännare 2017
  2. Vilken gasolbrännare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Gasolbrännare har en stor mängd olika användningsområden, men en populär användning är inom matlagning när man vill lägga sista handen vid till exempel en dessert med karamelliserat täcke, som crème brûlée, eller en kall efterrätt med marängtäcke. De kan också användas till flambering och bryning. Gasolbrännare finns också som komponent i gasolgrillar och gasolkök. Man kan även köpa en gasolbrännare som är monterad på en ställning så att den fungerar som en spisplatta och värmen fördelas i en rund plattform på vilken kokkärl kan placeras. Vill du veta mer om vilken gasolbrännare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa gasolbrännare.

Hällmark 30 cm

Köpa gasolbrännare Hällmark 30 cm

Denna gasolbrännare är utmärkt för dig som vill ha något lätt och smidigt. Kanske något att ta med sig ut på fisketuren eller ha med sig i husvagnen. Den har en brännarring, så viktigt att tänka på är att den klarar inte av så mycket eller komplicerad matlagning. Det bästa med denna gasolbrännare är att man kan ta bort benen och lägga den på bordet om man någon gång känner sig lite lat för att stå upp. Vilket vi alla gör, då och då.

* Lätt i vikten, ca 5kg.

* Kan göras om till bordsbrännare. Bäst i test!

* Värmereflektor som skyddar bordet.

* Höjd 78cm, diameter 30cm.

* Effekt 6,5 kW / 11,4 kW.


Hällmark 40 cm

Köpa gasolbrännare Hällmark 40 cm

Två stycken brännarringar finns på denna gasolbrännare, vilket är utmärkt för att du kan justera dem individuellt. Varför det är bättre med fler brännarringar är för att värmen sprids bättre runt stekhällarna. De gör att du får ett mycket bättre och jämnare resultat på din matlagning. Den är lite tung, så kanske inte något man vill gå runt och konka på. Skulle vilja säga att denna gasolbrännare passar utmärkt för dig som vill ersätta grillen eller varför inte användas på en förskola (tänk på säkerheten bland barnen!). Du kan använda två olika stekhällar på denna, en 58cm och en 78cm, vilket gör att den passar utmärkt för en lagom stor paella.

* Cirka 7kg.

* Två olika stekhällar.

* Höjd 86cm, diameter 40cm.

* Effekt 6,5 kW.


Muurikka D-300 48cm

Köpa gasolbrännare Muurikka D-300 48cm

Efter testet så kan jag säga att denna gasolbrännare är väldigt bra för dig som vill laga enkel mat, snabbt. Kommer funka bra för den som vill använda något annat istället för grillen. Den är mest lämpad för lite mindre sällskap, så väldigt bra att ta med sig om man ska ut på en liten campingtur eller bjuda ett litet sällskap på något gott. Den fungerar bra utomhus, dock lite ostabil i benen. Det bästa med den är att man kan använda flera olika kokkärl, testade med en tung panna på och brännarna klarade av det utmärkt.

* Lätt i vikten, ca 4kg.

* Snabb och enkel temperaturreglerare.

* Finns korta och långa ben att välja mellan.

* Vindskydd av stål

* Höjd 58cm, diameter 30cm.

* Effekt 6,5 kW.


Hällmark 60 cm

Köpa gasolbrännare Hällmark 60 cm

Den ultimata gasolbrännaren för stora sällskap! Den är stor, tung men väldigt bra. Tre olika brännarringar som gör matlagningen effektiv men god. Eftersom den är så stor som den är, så hade jag nog inte rekommenderat den för vanligt vardagsbruk. Passar istället utmärkt för fest, konferens eller varför inte bröllop.

* Vikt, 9kg.

* Tre brännarringar, som justeras individuellt.

* Passar två olika stekhällar, 78 cm och 98 cm.

* Höjd 86cm, diameter 60cm.

* Effekt 21 kW.


Vilken gasolbrännare är då bästa valet för mig?

Vi har utsett Hällmark gasolbrännare 30cm, som bäst i test och det enbart på grund av att den har allt det som vi oftast använder gasolbrännare för. Den är enligt oss ett givet val om du vill starta med något enkelt, smidigt men som ändå kommer att ge dig ett grymt bra resultat. Alla dessa gasolbrännare är bra på sitt sätt. Den ena har något mer och den andra något mindre, men det gör de inte sämre för de. Allting beror på vad du behöver och vad du är beredd att spendera. De mindre gasolbrännarna är utmärkta att starta med om man aldrig använt gasolbrännare förut, det kommer att ge dig en chans att vänja dig vid den sortens matlagning.

Som det står under beskrivningarna under varje gasolbrännare så är vissa lite mer lämpade för de roliga fisketurerna eller när man ska ut och campa. Självklart så behövs de inte enbart användas för det, utan funkar lika bra att använda i sitt eget hem. Viktigt att tänka på är underlaget som man ställer sin gasolbrännare på, helst inte ojämn mark. Avslutningsvis vill vi bara påminna dig återigen att välj gasolbrännare utifrån de behov du har. Under beskrivningarna på varje gasolbrännare kan du se vad som kan vara bäst för dig. Behöver du något smidigt och enkelt finns det de eller behöver du något stort och starkt så finns det det också. Läs igenom, tänk igenom så kommer du nog ha valt något som passar dig alldeles utmärkt. Valet är ditt.

Att tänka på när du köper gasolbrännare

När det är dags att köpa gasolbrännare för första gången, så kan det vara lite svårt att veta just vad man behöver och vad som är bäst, smidigast för just dig. Idag har vi den turen att vi har en hel del att välja mellan. Det som brukar skilja gasolbrännarna från varandra är storlek, styrka, effektivitet och självklart pris. Frågan är vad du behöver din gasolbrännare till. Du kanske har ett rikt friluftsliv, där du behöver något snabbt men lätthanterligt. Eller så behöver du något litet men starkt för att kunna bjuda släkten på paella då och då. Kom ihåg att välja gasolbrännare utifrån stekhällen, det är den som kommer att hjälpa dig med ditt val. Du kanske undrar varför du ska göra det och det är för att stekhällen avgör lite vad du behöver din gasolbrännare till.

För ett stort sällskap behöver man ett stort stekhäll och då en stark gasolbrännare. För någon lätt matlagning på campingen räcker det med en lätt gasolbrännare. Oavsett vad du behöver en gasolbrännare till är det viktigast att tänka på säkerheten. Har man aldrig använt en gasolbrännare förut eller gas så ska man se till att man har läst på en aning innan man använder den för första gången. Nu när jag har gjort mitt och meddelat dig om vikten av säkerhet, tänkte jag att vi sätter igång med testerna. Jag kommer att rangordna dem kronologiskt, bäst i test högst upp. Alla gasolbrännare som är med i detta testet är bra för den användning de är utsedda för. Det är ditt behov som avgör vilken gasolbrännare som är rätt för just dig.

Varför ska jag välja gasol framför andra alternativ? Hur länge räcker gasolen? Och hur står sig prisläget för gasolbrännare mot andra alternativ?

Vad gäller fritidskök är gasol drygare än till exempel sprit eftersom den förvaras komprimerad i vätskeform i behållaren; 1 liter komprimerad gasol motsvarar cirka 500 liter gas. Trots att gasolanläggningar i allmänhet är mycket bränsleeffektiva kan mängden gasol som förbrukas per timme variera lite mellan olika brännarmodeller. Gasol har även fördelen att köket blir varmt omedelbart samt att värmen kan regleras i realtid till skillnad från sprit- eller eldrivna lösningar. Därmed är gasol både drygt och lätt att bära med sig. Dessutom släpper gasol ut mindre koldioxid i luften än vad förbränning av kol gör. Priset på gasolgrillar och gasolkök är jämförbart med priset för andra alternativ men ovan nämnda egenskaper gör gasol till ett mer fördelaktigt val även prismässigt. Sammanfattningsvis är gasol alltså ett alternativ som är både

  • lätt
  • drygt
  • prisvärt, och
  • relativt miljövänligt

Hur använder man brännaren vid bryning och karamellisering?

När man bryner och karamelliserar ska lågan röras fram och tillbaka över ytan så att det inte blir bränt någonstans. Gasolbrännare är nämligen väldigt effektiva och brinner med upp till 1900 graders hetta.

Behöver jag verkligen köpa en speciell apparat bara för att bränna knäcktäcke?

Gasolbrännare avsedda för karamellisering och dylikt är de enda produkter som kan åstadkomma lokal upphettning snabbt och enkelt. Tack vare den höga temperaturen går det också väldigt fort vilket betyder att väldigt lite gasol går åt vid varje användning.

Sotar gasolen vid förbränning? Missfärgas kastruller och kärl?

De enda restprodukter som bildas vid förbränning av gasol är vattenånga och koldioxid, så inget os eller rök som kan vara ohälsosam att andas in bildas. På så vis finns heller ingen risk att formar och dylikt som träffas av lågan missfärgas.

Ingår gas när man köper en gasolbrännare?

Gas brukar inte ingå när man köper en gasolbrännare så det behöver du köpa till själv. Brännare som används till karamellisering och bryning fästs ofta till en flaska medan brännare med ställning på ben ofta kopplas till ett reglatorset med slang som går till en behållare, eller så monteras behållaren undertill på ställningen.

Hur ska jag tänka kring pris när jag inhandlar en gasolbrännare?

Gasolbrännare finns i olika priskategorier men det viktigaste är att vara smart och tänka långsiktigt. Det kan vara bättre att betala några hundralappar extra vid inköpet om gasolförbrukningen per timme är relativt låg eftersom ny gasol måste köpas till kontinuerligt. Istället för att köpa den billigaste direkt bör du hellre undersöka vad olika märken fått för omdöme av andra konsumenter.

Jag funderar på brandsäkerheten. Bör jag vidta några säkerhetsåtgärder?

Gasol är en brännbar gas som består av en blandning av de lättantändliga kolvätena propan och butan. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar därför att du testar din anläggning för läckage varje gång du byter gasolbehållare. Det kan du enkelt göra med hjälp av en läckindikator som säljs hos många återförsäljare av gasolbrännare. Vid en eventuell brand i slangar eller andra delar som inte ska brinna, tänk på att först strypa gastillförseln innan du kväver elden för att undvika fortsatt läckage av gas och en plötslig antändning av denna.

Hur upptäcker jag ett läckage?

För att förhindra att ett läckage undgår upptäckt tillsätts alltid ett luktämne till den från början luktlösa gasolen. Denna lukt känns redan vid en mycket låg koncentration av gasol i luften vilket gör att du lätt upptäcker om gasen läcker.

Hur bör gasol bäst förvaras?

Lagen föreskriver att man endast får förvara så mycket gasol i sin bostad som man själv behöver använda. Detta brukar oftast tolkas som två behållare: den man använder plus en till i reserv. Man ska också förvara gasolen i ett välventilerat utrymme utan lättantändligt material i närheten. Tänk också på att gasolbehållaren ska stå upprätt för att undvika att säkerhetsventilen hamnar under gasolvätskan och hindras från att fungera korrekt.

Vilka olika sorters behållare finns för gasol?

Engångsbehållare och påfyllningsbara behållare finns att köpa. Vilken sort som kan användas beror på hur brännare och behållare är konstruerade. Ställen som säljer gasolbrännare brukar specificera vilka behållare deras brännare är kompatibla med.

Vad gör jag med den gamla engångsbehållaren?

När brännaren inte längre generar bra effekt och gasolen verkar ha tagit slut så finns fortfarande en liten mängd komprimerad gas kvar i behållaren. Själva behållaren är i allmänhet gjord av återvinningsbar metall men eftersom gasen är brandfarlig måste behållaren tömmas helt innan den kan lämnas in för återvinning. Detta kan du göra genom att öppna ventilen utomhus och låta den sista gasen pysa ut och sedan sticka hål på och platta till den tomma förpackningen. Alternativt kan du lämna behållaren på din lokala miljöstation. Vissa inköpsställen tar även emot och tar hand om gamla förpackningar.

Hällmark 30 cmHällmark 30 cm
Hällmark 40 cmHällmark 40 cm
Hällmark 60 cmHällmark 60 cm