Gasolkylskåp

Köp gasolkylskåp med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av gasolkylskåp 2017
  2. Vilken gasolkylskåp ska jag då välja?

På platser med begränsad eller ingen tillgång till el kan kylskåp som drivs på gasol vara ett alternativ att titta närmare på. Precis som namnet antyder så drivs gasolkylskåp på gasol istället för elektricitet vilket gör dem utmärkta för husvagnen, sommarstugan, båten eller liknande platser där eluttag saknas.

I detta test har fyra gasolkylskåp jämförts och en favorit utsetts. Parametrar som storlek, användarvänlighet, funktioner och energiförbrukning har alla vägts in för att kora vinnaren. Vad är då värt att tänka på när ett gasolkylskåp ska inhandlas?


Bäst i test av gasolkylskåp

Det första att ha i åtanke vid val av gasolkylskåp är vad det ska användas till. Ett mindre kylskåp utan frysbox kan räcka mer än väl för att förvara mat som ska räcka en eller två dagar till sjöss. Ett stort sällskap eller familj kan däremot behöva ett gasolkylskåp modell större med ordentlig frysförvaring för att täcka behovet av mat under semestern i sommarstugan.

Samtliga gasolkylskåp som testats nedan har piezotändning. Det innebär att tändningen av gasolen sker elektriskt genom att en knapp eller spak trycks in. På så sätt blir tändningen enkel och säker. Funktioner som omhängbar dörr – att dörren öppnas åt höger eller vänster utefter önskemål – samt en termostat för inställning av temperatur är också vanligt förekommande. Utöver dessa standardfunktioner undersöktes även vad varje gasolkyl erbjudit gällande effektivitet och användbarhet.


Dometic RGE 100: Bäst i test av gasolkylskåp 2017

Köpa gasolkylskåp Dometic RGE 100

Med sin behändiga storlek och låga vikt är Dometic RGE 100 ändå rymlig nog att täcka de flesta konsumenters behov. Det separata frysfacket på 6 liter gör det möjligt att också förvara de viktigaste frysvarorna.

Med många specialfunktioner utmärker sig denna modell på flera punkter. Som enda kylskåp i testet att även kunna drivas på el kan Dometic RGE 100 lätt anpassas till sin omgivning efter behov. Detta är till stor fördel om kylskåpet ska användas på en plats med viss tillgång till elektricitet så att gasolen kan räcka längre.

Växlingen mellan el- och gasdriften sker genom den lätthanterliga centrala kontrollpanelen. Ett stort plus ges för det ergonomiska dörrhandtaget och hyllan anpassad för stora flaskor som gör att denna modell når steget längre än konkurrenterna i fråga om bekvämlighet och användarvänlighet.

Volym: Kyl 70 liter, frys 6 liter

Vikt: 27 kilo

Gasolförbrukning: 17,3 g/timme

Specifikationer: Piezotändning, kan drivas på gasol eller elektricitet, central kontrollpanel för val av gasol- eller eldrift, dörr med möjlighet att hängas till höger eller vänster efter önskemål, hylla anpassad för stora flaskor, ergonomiskt dörrhandtag


Sunwind Ventus 100 liter: Mycket prisvärt gasolkylskåp

Köpa gasolkylskåp Sunwind Ventus 100 liter

Ett rymligt kylskåp med en gasolförbrukning som är lägre än hos många mindre modeller. Sunwind Ventus 100 liter är därmed ett ekonomiskt val eftersom gasolflaskan räcker längre.

Frysfacket kan nås utan att själva kylskåpsdörren måste öppnas – en genomtänkt funktion som gör det snabbt och lätt att komma åt frysvarorna. Ett prisvärt alternativ med ett kyl- och frysutrymme vars storlek rymmer det mesta för semestern.

Volym: Kylskåp 85 liter, frys 10 liter

Vikt: 35 kg

Gasolförbrukning: 14g/timme

Specifikationer: Piezotändning, styrd termostat, frysfack med smart öppning, dörr med möjlighet att hängas till höger eller vänster efter önskemål


Sunwind Ventus 185 liter: För storfamiljen

Köpa gasolkylskåp Sunwind Ventus 185 liter

Sunwind Ventus 185 liter är den största modellen i testet med ett kylutrymme på hela 128 liter- samt en frysdel på inte så blygsamma 45 liter. Här får alltså en storfamilj plats med allt som behövs i matväg. Den batteridrivna belysningen som gör det lätt att hitta och få översikt över matvarorna är en uppskattad detalj.

Storleken på detta kylskåp innebär dock att vikten är därefter. Med sina 58 kilo är det ett ganska tungt och otympligt skåp som kan vara svårt att flytta. Fråga därför återförsäljaren om de erbjuder frakt och installation. Som den största modellen i testet förbrukar Sunwind Ventus 185 liter mest gasol per timme för att hållas igång. I förhållande till sin storlek är dock förbrukningen på en låg nivå.

Sunwind Ventus 185 liter är det givna valet om det är många som ska dela på kylutrymmet. För standardanvändaren kan den eventuellt kännas överflödig. Lämpar sig bäst för sommarstugan eller kök med lite mer plats.

Volym: Kyl 128 liter, frys 45 liter

Vikt: 58 kilo

Gasolförbrukning: 23 g/timme

Specifikationer: Piezotändning, styrd termostat, batteridriven innerbelysning, dörr med möjlighet att hängas till höger eller vänster efter önskemål

Sunwind Ventus 60 liter: Liten och enkel för de med mindre behov

Köpa gasolkylskåp Sunwind Ventus 60 liter

Med sina 52 liter passar detta gasolkylskåp bra för den lilla familjen eller att ha i ett begränsat utrymme som exempelvis båten. Den slimmade utformningen gör att kylskåpet väger lite och därför är lätt att flytta. Avsaknaden av frysfack begränsar visserligen matförvaringen men finns inte behovet av frys är detta ingen nackdel.

Kylskåpet är lätt att använda då det har piezotändning och termostatstyrning. I övrigt har specialfunktioner sparats på. Passar den som söker ett litet, enkelt kylskåp att ha i ett kök med begränsat utrymme. Fungerar även bra till att kyla drycker under soliga dagar.

Volym: 52 liter. Frys saknas

Vikt: 22 kg

Funktioner: Piezotändning, termostatstyrning, dörr med möjlighet att hängas till höger eller vänster efter önskemål


Vilken gasolkylskåp är då bästa valet för mig?

Med sina många smarta funktioner som underlättar användningen samt möjligheten att växla till eldrift är Dometic RGE 100 det självklara valet för de som vill ha ut det mesta av sin gasolkyl. Det ergonomiska handtaget och specialanpassade flaskhyllan gör även sitt för att maximera upplevelsen för användaren. För de allra flesta är kylutrymmet på 70 liter samt frysens 6 liter alldeles lagom. Storleken gör kylskåpet lätthanterligt och innebär att det passar för såväl båten, husvagnen eller sommarstugan.

För den som söker något liknande är den lite större Sunwind Ventus 100 liter ett gott alternativ. Att den har färre specialfunktioner vägs till stor del upp av det lägre priset, den sparsamma gasolförbrukningen och frysdörrens smarta lösning. De två andra modellerna i testet är varandras motsatser. Sunwind Ventus 185 liter är en bjässe speciellt utformad för att rymma mat åt stora sällskap. Perfekt för köket i stugan eller fritidshuset. Är behovet av kylskåp mindre finns lilla Sunwind Ventus 60 liter. Som mest optimal är den kanske på båten eller i annat begränsat utrymme.