Geringssåg

Köp geringssåg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av geringssåg 2017
 2. Vilken geringssåg ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Oavsett om du ska bygga altan, renovera stugan eller utföra mindre snickeriprojekt kommer du snabbt att finna att en geringssåg ger spar tid, ger perfekta snittytor och vinklar. Oavsett om du ska kapa en eller 100 bitar med exakt samma vinkel.

METABO KGS 216 M V2: Funktionsrik budgetvariant att lita på till mindre arbeten

Köpa geringssåg METABO KGS 216 M V2

Den lättviktiga Metabo KGS 216 M V2 är en såg som ger dig mycket till ett lågt pris. Dess

ergonomiska gummiklädda bärhandtag är strategiskt placerat i sågens mittpunkt för säker och enkel hantering. Dess lättförståeliga skalor och manöverelement syns från arbetspositionen vilket är tacksamt för användaren.

Sågen har stabila integrerade sidostöd för sågning av breda plankor; detta är en väldigt bra detalj – de finns där när du behöver dem, men kan lätt fällas in när du ska såga någonting smalare. Sågen har ett exakt djupstopp som du använder när du vill spåra, alltså inte såga igenom ditt material. Det går att vinkelsåga 2 grader över de 45 som krävs för att två träbitar ska kunna mötas i en 90° vinkel. Detta är en fin egenskap vid listning då många gamla hus har rört på sig och inte alltid har rätvinkliga hörnor.

Sågklingan är 40-tandad och rätt så nätt. En liten klinga har har hög precision och går tystare jämfört med en större. Sågen är försedd en dragfunktion som gör att klingan kan röras både horisontellt och vertikalt och därför lätt sågar igenom bredare material. För att du ska kunna såga med perfekt precision är laser och lampa positionerade över klingans framkant för att undvika nedsmutsning. För att öka säkerheten, med tanke på sågens lätta vikt, kan det vara en god idé att komplettera sågen med ett sågbord för de pengar som du sparar på sågpriset.

METABO KGS 254 M V2: Robust, finessrik och prisvärd såg för hemmafixaren och semiproffset

Köpa geringssåg METABO KGS 254 M V2

Metabo KGS 254 M V2 är rejäl såg med ergonomiska gummiklädda bärhandtag som är strategiskt placerat i sågens mittpunkt för säker och enkel hantering. Dess lättförståeliga skalor och manöverelement syns från arbetspositionen vilket är tacksamt för användaren. Sågen har stabila integrerade sidostöd för sågning av breda plankor. Detta är en väldigt bra detalj, de finns där när du behöver dem, men kan lätt fällas in när du ska såga någonting smalare.

Sågen har ett bra och exakt djupstopp som du använder när du inte vill såga igenom ditt material. Det går vinkelsåga 2 grader över de 45 som krävs för att två träbitar ska kunna mötas i en 90 vinkel. Detta är en fin egenskap då många gamla hus har rört på sig och inte alltid har hörnor rätvinkliga. Sågklingan är 48-tandad och 254 x 30 mm. En så kraftig klinga innebär lite högre ljudnivå och något sämre precision, men om du ska såga grövre material är det var som krävs.

Geringssågen är försedd med en dragfunktion som gör att klingan kan röras både horisontellt och vertikalt och därför lätt såga igenom bredare material. Sågen är försedd med en dragfunktion som gör att klingan kan röras både horisontellt och vertikalt och därför lättare såga igenom bredare material. För att du ska kunna såga med perfekt precision är laser och lampa positionerade över klingans framkant för att undvika nedsmutsning.


METABO KS 216 M LASERCUT: Förvånansvärt funktionsrik, mobil budgetsåg för små hemmajobb

Köpa geringssåg METABO KS 216 M LASERCUT

Metabo KS 216 M lasercut är en väldigt billig, liten och lätt såg som kan ersätta en manuell geringssåg för snabbare bearbetning av mindre arbeten. Dess ergonomiska gummiklädda bärhandtag är strategiskt placerat i sågens mittpunkt för säker och enkel hantering. Dess lättförståeliga skalor och manöverelement syns från arbetspositionen vilket är tacksamt för användaren.

Sågen har stabila integrerade sidostöd för sågning av breda plankor. En väldigt bra detalj: de finns där när du behöver dem, men kan lätt fällas in när du ska såga någonting smalare. Sågen har ett bra och exakt djupstopp som du använder när du inte vill såga igenom ditt material. Det går vinkelsåga 2 grader över de 45 som krävs för att två träbitar ska kunna mötas i en 90 vinkel. Detta är en fin egenskap då många gamla hus har rört på sig och inte alltid har rätvinkliga hörnor. Sågklingan är en 40-tandad, rätt så nätt klinga på 216 x 30 mm i diameter.

På grund av sin storlek har klingan hög precision och går tystare jämfört med en större, men klarar bara av att såga 60 mm vid 90° vinkel. För att du ska kunna såga med perfekt precision är laser och lampa positionerade över klingans framkant för att undvika nedsmutsning.


Dewault DW770: Pålitlig och minimalistisk lekmanssåg för kapning och gerning av tunna material

Köpa geringssåg Dewault DW770

Dewault DW770 har de grundläggande funktioner du kan vänta dig av en geringssåg – det är en stabil, kompakt, preciös och pålitlig såg. Den har fasta geringslägen vid de vanligaste vinklarna (15/22,5/30/45°), men du kan också välja att ställa in vinklingen steglöst med hjälp av snabbkoppling. Klingans höga hastighet på 5800 varv per minut ger ett fint och slätt snitt. Detta kan dock motarbetas av att den medföljande sågklingan bara har 24-tänder.

Byter du ut klingan kan du få en enkel och pålitlig såg som ger silkeslena snitt vid kapning av max 60 mm tjockt material. Det går vinkelsåga i 50°, vilket är en fin egenskap vid listning då många gamla hus har rört på sig och inte alltid har rätvinkliga hörnor. Många användare vittnar om att sågen har en förhållandevis behaglig ljudnivå.


Ryobi EMS216L: En funktionsrik, kompakt och nätt såg för små hemmajobb

Köpa geringssåg Ryobi EMS216L

Ryobi EMS216L är en kompakt maskin för hemmabruk med ergonomiskt D-handtag – ett för enkel förflyttning och ett för enkel sågning. Sågen har en väl utvecklad laser och LED-arbetsbelysning för att förenkla ditt precisa arbete. Att sågen är tillverkad i tunn aluminium och stora delar plast ger ett billigt intryck som inte tyder på lång hållbarhet.

Alla knappar, rattar och spakar är lättillgängliga och vinkelskalor väl synliga. Bra djupstoppsfunktion som gör att du kan bestämma sågdjup för att göra spår i ditt material. Sågen har välfungerande stödarmar, men sågens uttalade smidighet försämras av att dessa måste tas av vid förflyttning. Medföljande dammpåse fungerar dåligt, men spånutsugen går även att koppla till din dammsugare. Sågklingan är 48-tandad och rätt så nätt: 216 x 30 mm i diameter. En liten klinga har har hög precision, går tystare jämfört med en större och passar till små, precisa arbeten.


Bosch PCM 8 ST: En batteridriven och omotiverat tung såg för små jobb

Köpa geringssåg Bosch PCM 8 ST

Bosch PCM 8 ST klarar alla basala krav man kan ha på en geringssåg och den har fina funktioner som laser och arbetslampa för att du ska kunna såga exakt och två stabila sidostöd samt stöd för långa arbetsstycken. Det går vinkelsåga 2 grader över de 45° som krävs för att två träbitar ska kunna mötas i en 90° vinkel. Detta är en bra egenskap vid sågning av lister då många gamla hus har rört på sig och inte alltid har rätvinkliga hörnor. I förhållande till att sågen inte klarar av att såga speciellt grova arbetsstycken känns omotiverat tung och den saknar bärhandtag.

Att sågen är batteridriven gör att den på sätt och vis är mobil, men än en gång känns talar tyngden mot detta. Köp gärna mer miljövänliga, laddningsbara batterier och en batteriladdare istället för att använda de medföljande, alkaliska slit-och-släng-batterierna. Det är i sig ett plus att det följer ett stativ med sågen, men det hade behövt vara mer robust för att klara av sågens tyngd: det är för mycket spel på armarna och du kan komma att behöva ställa om höjden ofta.

Med detta sagt är det ändå en såg som gör sitt jobb väl. Högkvalitativ sågklingan medföljer. Sågens höga klinghastighet ger släta snitt.


Bosch GCM 12 GDL:

Köpa geringssåg Bosch GCM 12 GDL

Köper du Bosch GCM 12 GDL får du en såg som har lång hållbarhet i sin precision länge tack vare en innovativ, underhållsfri och robust styrarm. Den kraftiga motorn klarar lätt av sågning i grovt trä. Sågen är smidig att använda eftersom alla kontroller sitter framtill på maskinen. Sågen ger dig en väldig flexibilitet i vilken storlek ditt arbetsstycke kan vara, utan att du behöver vända på det vid sågning: sågbladet kan lutas 47° åt både vänster och höger och den erbjuder en väldigt hög vinkelgrad av sågbordet, 52° åt vänster och 60° åt höger.

Detta ger dig möjlighet att bygga spännande formationer av till exempel ett trädäck, där inte alla vinklar är räta. Med sitt rätt höga sågdjupstal om 104 mm och en möjlig sågbredd på upp till hela 341 mm kan du såga i stora arbetsstycken. Sågen har djupstopp, vilket ger dig möjligheten att såga spår i ditt material – alltså att ställa in ett mått på hur djupt du vill såga. Du sågar lätt exakt och slätt även i stora arbetsstycken tack vare inbyggd, dubbel syftningslaser samt 72 tandad klinga.


Dewalt DW 717 XPS: En mobil proffssåg med flexibel gering och många underlättande funktioner

Köpa geringssåg Dewalt DW 717 XPS

Ett bärhandtag gör den kompakta men robusta Dewalt 717 XPS enkel och ergonomisk att förflytta på arbetsplatsen, trots sin tyngd. Sågen ger dig en väldig flexibilitet i vilken storlek ditt material kan vara, utan att du behöver vända på arbetsstycket: sågbladet kan lutas 48° åt både vänster och höger och den erbjuder en väldigt hög vinkelgrad av sågbordet, 50° åt vänster och 60° åt höger.

Detta ger dig möjlighet att bygga spännande formationer av till exempel ett trädäck, där inte alla vinklar är räta. Med sitt höga sågdjupstal om 152 mm och en möjlig sågbredd på upp till 305° kan du såga i stora arbetsstycken. Stabila styrskenor hjälper dig att såga precist. Sågen har djupstopp, vilket ger dig möjligheten att såga spår i ditt material – alltså att ställa in ett mått på hur djupt du vill såga. XPS såglinjesystem med laser och arbetslampa är en tacksam funktion för exakthet, framförallt om du arbetar efter mörkrets inbrott.

Var uppmärksam på att olika återförsäljare erbjuder olika sågklingor: du kan få allt från en sågklinga med bara 30 tänder, till en med 60. En grovtandad klinga passar för sågning i grovt trä och en fintandad klinga för finare snickarjobb.


Vilken geringssåg är då bästa valet för mig?

 1. För hemmafixare som behöver såga lister/panel/parkett: METABO KGS 216 M V2
 2. För semiproffs som vill kunna såga t ex stolpar: METABO KGS 254 M V2
 3. För professionella, grova jobb: Dewalt DW 717 XPS för mobilitet och Bosch GCM 12 GDL för kapacitet.

Att tänka på när du köper geringssåg

En geringssåg är oumbärlig för de flesta renoveringsprojekt. Med rätt geringssåg kapar du vinkelsitt, men den är också användbar för snabba raka snitt av bräder. Har man en gång använt en geringssåg för att kapa bräder så vill man inte använda något annat.

Du kan kapa av ett material ex. en list till rätt längd, men du kan också göra det på gering. Vilket innebär att klingan är inställd till en precis vinkel mot brädan. Sågklingan kan vridas åt minst 45° åt båda hållen, men du kan även vinkla klingan mot lodplanet upp till 45° på båda sidorna.

För att såga med dubbelgering ska du först vinkla klingan åt sidan och sedan tippa den.

Om du bara vinklar klingar kallar man det att gerings såga.

Mindre modeller kan ibland endast vrida klingan åt en sida.

Idag finns en stor mängd märken och typer på marknaden, vilket gör att det kan vara svårt att välja. Priset varierar också kraftigt från enkla modeller runt för 600 k upp till värsting modeller för runt 15 000 kr.

För att välja rätt har vi nedan skapat en lista av funktioner som vi hoppas ska underlätta för dig att skapa din egen kravlista, utifrån dina kapbehov.

Kap behov/förberedelse

Det är bra att veta hur kraftiga och långa dimensioner som ska kapas, då det påverkar kapacitet, typ av klinga och därmed priset på geringssågen.

Sågtyp/manuell, elektrisk eller batteridriven

Idag finner du manuella, elektriska och batteridrivna geringssågar.

Generellt kan man säga att den manuella sågen är bra om du ska kapa enstaka snitt, och den ger ett finare snitt. Den är också enklare att flytta, och naturligtvis tystare.

Ska du kapa många snitt så välj en en elektrisk eller batteridriven modell.

Oavsett vilken typ du väljer, så titta efter en stadig modell. Geringssågarna är tillverkade av aluminium, billigare modeller kan ha en sockel av plast. Vilket kan göra att de blir mindre stabila.

Kapkrav

 • Välj en såg med glidstänger/teleskopfunktion De kan justeras så att du kan kapa större dimensioner. Dessa ska sitta parallellt. Ta en extra titt på att de är stadiga, minsta glapp så sågar du snett.
 • En modell med inbyggda tvingar för fastspänning är både praktiskt och ökar säkerheten.
 • Välj en såg där klingan kan vinklas åt båda håll till minst 45°.
 • Djupinställning för att kunna stoppa vid ett inställt djup är en viktig funktion för att ex. kunna göra t ex en bladfog.

Kapvinkel och funktioner

 • Standard är upp till 45° åt båda sidor, men det finns större modeller som har en kapvinkel upp till 50°.

En laserlinje som visar vart du ska kapa, ger ett mer exakt snitt

Teleskopfunktion så att du kan dra klingan mot dig, vilket gör att du kan kapa bredare bitar.

Sågbordet

 • Se till att du kan ställa in en 45° vinkel på båda sidorna av sågbordet. Bra om det har tydliga fasta lägen för flera vinklar. Det ska vara helt orubbligt vid fastspänning.

Rullbana/kringutrustning

 • Om du ska kapa många långa bitar, välj en modell med rullbana som tillval.

Säkerhetskrav/standard om sågen är CE märkt

 • Automatbroms är ett måste för säkrare hantering.
 • Säkerhetsgrepp som gör att du behöver använda två fingrar för att starta.
 • Klingskydd när klingan förs mot arbetsstycket ska skyddskåpan glida undan.

Ergonomiska krav

 • Välj en såg med damm påse som samlar upp det mesta av spånet.

En spånsug finns hos större modeller.

 • Inbyggd belysning gör det enklare att arbeta. Belysning från två sidor kan vara speciellt viktigt om sågen inte har en laserlinje.
 • Justerbara anhåll förenklar kapning av små bitar.
 • Ett sågbord
 • Titta efter en modell som är kompakt och robust, med ett bra handtag för transport om du kommer att flytta sågen för olika projekt.

Sågklingor

Oavsett vilken såg du väljer så får du inte perfekta snitt om du har fel klinga.

Ska du kapa olika typer av material, krävs olika klingor med olika tandning som är tillverkade av olika material.

Du finner guider för klingval kopplat till materialval hos leverantören. Det finns även multiklingor, som är avsedda för att kunna klara av ett perfekt snitt i flera olika material.

Materialet i klingan är en avgörande faktor för kvalitet och livslängd.

Titta på priset för olika märken när du väljer såg, då priset på klingor kan variera.

Tänk på!

Titta efter att sågen har CE märkning och en svensk bruksanvisning.

Se till att få garanti vid inköpet, och att det finns tillgång till service.

Lycka till med dina projekt och perfekt snitt som kommer att underlätta monteringen altanen, eller de nya golvlisterna i lägenheten.

Dewault DW770Dewault DW770
Ryobi EMS216LRyobi EMS216L
Bosch PCM 8 STBosch PCM 8 ST
Bosch GCM 12 GDLBosch GCM 12 GDL
Dewalt DW 717 XPSDewalt DW 717 XPS