Att tänka på när du köper gjutjärnsgryta
-
Generell information
En gjutjärnsgryta som hanteras på rätt sätt håller mer än en livstid, det är därför de ofta går från en generation till en annan och vi än idag använder grytor som tillverkades i början på 1900-talet. På så sätt är de även ett billigt alternativ, även om man lägger ≈2000kr på en gryta blir det billigare i längden eftersom den inte behöver bytas ut jämfört med exempelvis teflonbelagda grytor och kastruller.
De går att använda på alla typer av spishällar inklusive induktion och kan även placeras i ugnen. Gjutjärnsgrytor får en naturlig semi-permanent non-stickegenskap genom att man kontinuerligt smörjer dem med matfett före, under och efter användning.
De är tillverkade i 100 % naturligt material och kan därför återvinnas om du mot all förmodan skulle ha en anledning att någonsin slänga den.
Tack vare det tjocka godset fördelas värmen jämt och bevaras längre, detta innebär:
- Att grytan håller maten varm länge även under festmiddagen
- Grytans temperatur påverkas minimalt när kalla råvaror läggs
- Man kan med fördel använda lägre temperaturer på spisen och fortfarande uppnå gott resultat.
Gjutjärnsgrytor är mångsidiga, vilket innebär att du kommer långt även med bara en gryta. Du kan använda dem till att koka fantastiska såser och grytor, steka stora stycken kött, fisk och fågel samt
fräsa grönsaker. Du kan till och med baka bröd i dem. Det är fantasin som sätter gränser och det finns en uppsjö av recept att inspireras av.
Vissa modeller har ”tappar” i sina lock, detta ger en slags självösande effekt då vätskan när den förångas samlas på locket och fördelas jämt och droppar åter ner på maten vilket gör den saftig och smakrik.
2. Rent gjutjärn
En gryta av rent gjutjärn är otroligt tålig, både mot höga temperaturer och också mot redskap. Du kan utan problem använda alla typer av verktyg inklusive de i metall när du lagar mat utan att grytan tar skada.
Om ytan mot förmodan ändå skulle försämras går den att återställa jämfört med en teflonbeläggning som inte går att rädda om ytan släpper eller skrapas.
Gjutjärn avger en liten mängd järn under tillagning. Detta är inte skadligt utan fungerar mer som kosttillskott. Maten kan få en viss bismak och bli något missfärgad, speciellt om den innehåller sura ingredienser (tomat, vin, vinäger, citron).
För att slippa onödigt arbete rekommenderas det att aldrig förvara mat i en ren gjutjärnsgryta under längre perioder. När en gryta utsätts för fukt under en längre tid ökar risken för rost och maten kommer garanterat få en distinkt bismak av järn.
Med lägre period menas generellt över natten eller längre. Att låta grytan stå på bordet under måltid är inga problem.
Före användning
För att underlätta användningen av dagens gjutjärnsgrytor förbränns de nästan alltid i fabrik, det enda du behöver göra när du köpt en ny gryta är att skölja av med ljummet vatten och torka med hushållspapper eller trasa.
Under användning
För bästa resultat bör matfett alltid tillsättas vid tillagning, då minimerar man risken att maten bränns fast och rengöringen blir lättare. Dessutom får grytan en automatisk smörjning. Med andra ord; ju mer du använder grytan, desto bättre blir den med tiden.
Efter användning
Det är mycket enklare att rengöra gjutjärnsgrytor medan de fortfarande är varma, men låt dem svalna något innan du sätter igång. Det räcker gott och väl med ljummet vatten och en diskborste eller skrapa i plast.
Använd aldrig diskmedel eller kör en gjutjärnsgryta i diskmaskinen. Detta löser upp den yta som skapats av matfettet och resulterar i att grytan måste brännas in igen.
Torka bort överflödigt vatten och låt sedan grytan stå på en varm platta på spisen i cirka 15 minuter för att riktigt få bort all fukt. Eftervärmen från matlagningen duger fint.
Tillsätt några droppar matfett medan grytan fortfarande är varm och gnid in med en hushållspapper eller trasa, upprepa tills ytan är mättad och har en jämn glans. Det är detta som kallas att bränna in grytan.
Det går även bra att ställa in grytan i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter förutsatt att grytan inte har några trä- plast eller glasdetaljer. Detta gör det även möjligt att smörja utsidan av grytan.
Se till att alltid förvara gjutjärnsgrytor i ett torrt utrymme.
Låt aldrig grytan stå i blöt eller fylld med vatten, då detta resulterar i att den rostar och kräver en grundlig rengöring och inbränning som egentligen lätt kan undvikas.
Djuprengöring
Ingrodda matrester och rost kan bli ett problem, men går att åtgärda även om det kan ta lite tid.
· Ingrodda matrester
Täck botten med salt, gärna grovt, och ställ grytan på spisen på hög värme. Låt stå ett par minuter och rör om då och då. Häll sedan bort saltet och torka rent grytan.
· Ingrodda matrester eller rost
Skura grytan med stålull eller stålborste och skölj med ljummet vatten tills all smuts/rost är borta.
Efter en djuprengöring kommer grytan behöva brännas in på nytt.
-
Emaljerat gjutjärn
Det har blivit allt vanligare med emaljerade gjutjärnsgrytor och en av anledningarna är att de har många av de fördelar som en ren gjutjärnsgryta har, men är dessutom ännu enklare att underhålla.
- De kräver ingen inbränning eller smörjning av matfett före eller efter matlagning.
- Går att diska med såväl diskmedel som i diskmaski Men att diska i diskmaskin kan göra ytan matt, detta påverkar dock inte kvaliteten.
- Avger inte järn och således slipper du bismak och missfärgning på maten och kan även förvara mat i dem under i längre periode
Skillnaden mellan rent gjutjärn och emaljerat gjutjärn är att man ska undvika metallredskap om man väljer en emaljerad gryta. Eftersom emalj är en beläggning finns risken att den repas och i vissa extrema fall även spricker. Detta är inte mer märkvärdigt än att värmespridningen blir något sämre och att maten kan brännas fast. Även om en skadad emalj inte går att åtgärda betyder det inte att grytan blir oanvändbar.
4. Lättviktsgjutjärn
Lättviktsgjutjärn fungerar ungefär som klassiska gjutjärnsgrytor med den största skillnaden att de värms upp mycket snabbare, men vilket också innebär att de svalnar snabbare. Ett lättviktsgjutjärn kräver lägre temperatur än klassiska gjutjärn, därför rekommenderas medelvärme eller gärna lägre.
Utöver det gäller samma princip som för rena gjutjärnsgrytor. Alltså; undvik diskmedel och diskmaskin, se till att noga torka bort fukt och tillsätt kontinuerligt matfett för att bevara den semi-permanenta non-stickfunktionen.
5. Storlek, färg och form
Oavsett vilken gjutjärnsgryta du till slut väljer att köpa finns det ett par saker värda att tänka på.
- Välj storlek utifrån vad du främst tänkt använda grytan till. Men om du tänkt investera i endast en gjutjärnsgryta är det generellt rekommenderat att ta en så stor storlek som din spis tillåte Då har du större frihet att tillaga olika typer av maträtter och variera mellan antal portioner.
- Om grytan är större än den största spisplattan du har kommer värmefördelningen bli ojämn och därmed försämra prestandan på din gjutjärnsgryta.
- Om grytan är mindre än den minsta spisplattan du har kommer handtag och utsida på grytan bli väldigt varm.
- Om du vill använda en gryta med glas, plast, trä, kom ihåg att den inte kan placeras i ugne Då riskerar du att skada materialet.
Du kan hitta gjutjärnsgrytor på knappa 1 liter ända upp till över 10 liter i olika färger och former. Den ovala formen lever kvar sedan länge och fungerar framförallt om du har en spisplatta avsedd för denna form eller om du tänkt använda den i ugnen.
Rena gjutjärnsgrytor är en klassiker med sin svarta färg och skiljer sig mest från varandra i detaljerna. Emaljerade gjutjärnsgrytor finns i en mängd olika färger och går därför att matcha stilmässigt i köket och på bordet.
Emaljerade gjutjärnsgrytor är i regel ljusa på insidan, men det förekommer även emaljerade gjutjärnsgrytor med svart beläggning. De liknar de rena gjutjärnsgrytorna mer vilket passar om man gillar stilen men vill få fördelarna med en emaljerad gryta.
6. Märken och återförsäljare
Det finns ett stort utbud av olika märken, från IKEA till Eva Solo, från svenska Skeppshult till franska Le Creuset. Prismässigt kan man hitta gjutjärnsgrytor från några hundra till flera tusen kronor.
Märken i rent gjutjärn
Skeppshult, Ronneby Bruk, Staub, Gense, Dorre, Fiskars, Lodge.
Märken i emaljerat gjutjärn
Ronneby Bruk, Le Creuset, Chasseur, IKEA, Lava, Lodge, Dorre, Anders Petter, Iittala, Nicolas Vahé, Eva Solo.
Tack vare det ökade intresset för gjutjärnsgrytor är de inte särskilt svåra att få tag på, varken i butik eller på internet.
7. Tillbehör
Eftersom det inte är rekommenderat att ställa grytor med trä-, plast- eller glasdetaljer i ugn har vissa tillverkare valt att sälja tillbehör i järn som enkelt kan bytas ut för att göra det möjligt med ugnsanvändning. Du kan hitta lock och knoppar såväl för praktiska men även estetiska behov. Anpassade grythandskar för handtag i textil och silikon.
8. Rekommendationer
- Kontrollera alltid på tillverkarens hemsida eller i butik vad som gäller för just den gryta du köper när det kommer till maxtemperatur, garantier och avvikelser i hantering.
- Undvik att utsätta gjutjärnsgrytor för extrema temperaturskillnade Det kan framkalla en termisk chock och resulterar i att botten böjer sig och blir instabil vilket leder till ojämn värmefördelning. Emaljerade gjutjärnsgrytor kan i värsta fall spricka i beläggningen.
- Vid användning på glashäll är det glashällen som är mest känslig, undvik i största möjliga mån att dra grytan över glaset för att undvika repor och var försiktig när du lyfter grytan så att du inte tappar den och spräcker glaset.
- Raps- och solrosolja har en neutral smak och lämpar sig bra för inbränning av gjutjärnsgrytor. Men det går minst lika bra med smör, margarin och fett från exempelvis bacon.
9. Sammanfattning
Generell information
- Hanteras de på rätt sätt håller gjutjärnsgrytor i mer än en livst
- Går att använda på alla typer av spishällar, inklusive indukt
- 100 % naturligt material och kan därför återvinnas.
- Håller värmen längre än andra typer av kastruller/grytor tack vare det tjocka godset.
- Undvik plötsliga temperaturskillnader då detta kan leda till termisk chock och att grytans botten böjs, gör den instabil och försämrar värmefördelninge
- Du kan använda gjutjärnsgrytor till att koka, steka, fräsa och baka.
- Ställ aldrig en gjutjärnsgryta med trä- plast eller glasdetaljer i ugnen då dessa kan gå sönde
Ren gjutjärnsgryta
- En gryta i rent gjutjärn är slitstarkt men kräver en del underhål
- Den avger små mängder järn som fungerar som kosttillskott, men kan leda till att maten blir något missfärgad och kan ge en bismak av järn. Speciellt i kontakt med sur mat.
- Ska aldrig diskas i diskmaskin eller med diskmedel, enbart ljummet vatten medan de fortfarande är
- Tål alla typer av redskap inklusive metall.
- Bränner man in gjutjärnsgrytan kontinuerligt skapar man en semi-permanent non-stickyta som minskar risken för fastbränd mat och rost.
- Låt aldrig en gjutjärnsgryta stå i blöt, fylld med vatten eller bevara mat en längre t Detta leder till att den rostar och kräver en grundlig djuprengöring samt inbränning.
- Trots ingrodda matrester och rost går gjutjärnsgrytor att återställ
- Finns även som lättviktsgjutjärn. Lättare men bevarar inte värmen lika
Emaljerad gjutjärnsgryta
- En emaljerad gjutjärnsgryta har många av de fördelar som en ren gjutjärnsgryta har och är dessutom lättare att underhålla.
- Går att diska med diskmedel och i diskmaski
- Har naturligt glatt yta som minskar risken för fastbränd mat.
- Ska aldrig utsättas för metallredskap eller hårda slag då detta kan skada emaljen och leda till försämrad värmespridning och ökad risk för fastbränd mat.
Storlekar, färg och former
- Välj storlek utifrån vad du främst tänkt använda grytan ti
- Om grytan är större än den största spisplattan du har kommer värmefördelningen bli ojämn.
- Om grytan är mindre än den minsta spisplattan du har kommer handtag och utsida på grytan bli väldigt
- Har du tänkt investera i endast en gjutjärnsgryta är det generellt rekommenderat att ta en så stor storlek som din spis tillåte
- Om du vill använda en gryta med glas, plast, trä, kom ihåg att den inte kan placeras i ugne
- Finns i storlekar som sträcker sig från knappa 1 liter till över 10 lite
- Emaljerade gjutjärnsgrytor kommer i en mängd olika färge
Märken och återförsäljare
- Du kan hitta gjutjärnsgrytor från IKEA till Eva Solo.
- Kostar mellan några hundra till ett par tusen krono
- Går att få tag på de flesta fysiska samt onlinebaserade butiker som säljer husgeråd.
Gjutjärnsgrytan har lång tradition av matlagning och nu när vi återigen har fått upp ögonen för detta klassiska hantverk träder vi in i en ny era av mattrender. Oavsett vilken typ av mat du vill laga och oavsett hur avancerad du är i köket är en gjutjärnsgryta en säker investering.