Gjutjärnsgryta

Köp gjutjärnsgryta med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av gjutjärnsgrytan 2017
  2. Vilken gjutjärnsgryta ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

En gjutjärnsgryta är investeringen som den matintresserade sällan ångrar. Om den dessutom behandlas med en gnutta varsamhet kan den hänga med i flera generationer! Gjutjärnet sprider värme jämnt och har den nyttiga förmågan att bibehålla en hög temperatur långt efter att värmekällan är avslagen, samt att framställa fantastiskt mustiga och smakrika rätter. Den behändiga grytan kommer i många varianter, alla med särskilda egenskaper som är fördelaktigt för olika typer av tillagning och ingredienser. Hur ska du då veta vilken typ som är rätt för just dig? Vi hjälper dig.

Nedan följer en lista med 5 olika gjutjärnsgrytor i rangordning med den bäst ansedda högst upp. Grytorna har jämförts med varandra utifrån selektiva kriterier, främst med hänsyn till deras användarvänlig- och mångsidighet, samt hur pass tåliga och lättskötta de är. Gjutjärnsgrytorna i testet faller in i olika storlekar och prisklasser, det finns således något som bör passar alla.

Introduktion: Tips inför köpet av din nya gjutjärnsgryta

Det som kan vara bra att fundera på är vilken typ av matlagning du har för vana att ägna dig åt och vad du tänker bruka grytan till. Om mustiga grytor och soppor samt enklare bräsering av grönsaker, kött och dylikt är det du tänker dig passar de flesta gjutjärnsgrytor alldeles utmärkt, med anpassning av storleken beroende på volymen av mat. Om mer avancerade metoder lockar, som att tillaga en hel fågel eller till och med baka bröd, kan det vara fördelaktigt med en ovalformad gryta i lite större storlek som dessutom tål att placeras i ugnen. Det bästa är såklart en som kan användas till ett flertal olika ändamål som därutöver är någorlunda rymlig.

Den mest väsentliga skillnaden gjutjärnsgrytor emellan ligger i huruvida de är emaljerade eller inte. Emaljen bidrar till en ömtåligare yta som kräver plast- silikon- eller träredskap för att undvika repor men tenderar att vara i behov av enklare underhåll och rengöring. Beläggningen förhindrar rost, ger mer mångsidighet och passar både den erfarna liksom den oerfarna matentusiasten. Testet inbegriper således endast grytor belagda med emalj.

Om du har en större budget att röra dig med kan detta vara gjutjärnsgrytan att satsa på. Dess hyfsade rymlighet gör den mycket användbar och mångsidig som klarar av allt från de enklare grytorna till fritering, ångkokning, till och med brödbakning i ugnen. Den ovala formen ger dig också möjligheten att till exempel tillaga en hel fisk eller stora köttstycken.

Ännu en fördel är att det är den enda gryta i testet som tål rengöring i diskmaskin samt erhåller en livsgaranti som följer med vid köpet. Den är således ytterligt slitstark och flexibel men även lättskött, vilket passar familjen utmärkt samt gör denna gjutjärnsgryta från Le Creuset bäst-i-test.

§  4,1 liter

§  Tål alla värmekällor + ugn

§  Emaljerat gjutjärn, handtag och lock i samma material med silverknopp

§  Färgalternativ: 11 st.

§  Form: Oval

§  Skötsel: Handdisk och diskmaskin

§  Livstidsgaranti

§  Dyr


Le Zie: Familjens budgetval

Köpa gjutjärnsgryta Le Zie

Denna runda gjutjärnsgryta från Le Zie är utan tvekan den mest prisvärda som du får mest ut av för pengarna, men det är inte den enda anledningen till att den hamnade så högt upp i listan. På grund av grytans volym samt tålighet passar den till det flesta syften, som bräsering i ugnen och smakrika långkok, eller varför inte ett par hela blomkålshuvuden som du ångkokar?

Den uppnår alltså kriterierna för mångsidig- samt användarvänlighet och är bra för familjen med en mindre budget som inte vill kompromissa på kvaliteten.

§  4,2 liter

§  Tål alla värmekällor + ugn

§  Emaljerat gjutjärn, handtag och lock i samma material med silverknopp

§  Färgalternativ: Svart, Röd

§  Form: Rund

§  Skötsel: Handdisk, ska inte lufttorka

§  Prisvärd


Morberg: För den med stil

Köpa gjutjärnsgryta Morberg

Den här grytan från Morbergs kökskollektion är återigen för dig med rymligare budget. Förutom den faktorn samt dess rymligare volym skiljer den sig inte märkbart från den föregående gjutjärnsgrytan från Le Zie i funktionalitet eller användarmöjligheter. Många skulle måhända säga att detta är den mest estetiskt tilltalande grytan vilket bidrar till att den kräver mer varsamhet än de andra.

Med störst volym på listan passar den ypperligt till storkok om du har många i sällskapet, likaså till en hel del andra funktioner som nämnts tidigare, bräsering, ugnsstekning, brödbak, grytor och så vidare. Morbergs eleganta gjutjärnsgryta är således även denna mångsidig och tämligen användarvänlig.

§  4,7 liter

§  Tål alla värmekällor + ugn

§  Emaljerat gjutjärn, handtag och lock i samma material med mässingknopp

§  Färg: Vaniljvit

§  Form: Rund

§  Skötsel: Handdisk, ska inte lufttorka

§  Dyr


Iittalas gjutjärnsgryta Sarpaneva i unik stil passar dig med möjligheten att lägga ut en större slant för fin kvalitet som inte brukar tillreda alltför stora mängder mat. Det borttagbara handtaget i trä bidrar inte endast till ett trevligt estetiskt utseende utan har fördelen att slippa använda grytlappar eller liknande när grytan ska förflyttas.

Trots att den är mindre än de föregående är Sarpaneva rymlig med möjlighet att mätta flera hungriga magar med en risotto, gryta eller valfria bräserade ingredienser av vilka du kan få fina resultat. Det går även utmärkt att baka bröd då grytan är ugnstålig, samt passlig för fritering och ångkokning i mindre mängder

§  3 liter

§  Tål alla värmekällor + ugn

§  Emaljerat gjutjärn, lock i samma material med borttagbart handtag i trä

§  Färg: Svart

§  Form: Rund

§  Skötsel: Handdisk

§  Dyr