Gjutjärnsgryta

Köp gjutjärnsgryta med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av gjutjärnsgrytan 2017
 2. Vilken gjutjärnsgryta ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

En gjutjärnsgryta är investeringen som den matintresserade sällan ångrar. Om den dessutom behandlas med en gnutta varsamhet kan den hänga med i flera generationer! Gjutjärnet sprider värme jämnt och har den nyttiga förmågan att bibehålla en hög temperatur långt efter att värmekällan är avslagen, samt att framställa fantastiskt mustiga och smakrika rätter. Den behändiga grytan kommer i många varianter, alla med särskilda egenskaper som är fördelaktigt för olika typer av tillagning och ingredienser. Hur ska du då veta vilken typ som är rätt för just dig? Vi hjälper dig.

Nedan följer en lista med 5 olika gjutjärnsgrytor i rangordning med den bäst ansedda högst upp. Grytorna har jämförts med varandra utifrån selektiva kriterier, främst med hänsyn till deras användarvänlig- och mångsidighet, samt hur pass tåliga och lättskötta de är. Gjutjärnsgrytorna i testet faller in i olika storlekar och prisklasser, det finns således något som bör passar alla.

Introduktion: Tips inför köpet av din nya gjutjärnsgryta

Det som kan vara bra att fundera på är vilken typ av matlagning du har för vana att ägna dig åt och vad du tänker bruka grytan till. Om mustiga grytor och soppor samt enklare bräsering av grönsaker, kött och dylikt är det du tänker dig passar de flesta gjutjärnsgrytor alldeles utmärkt, med anpassning av storleken beroende på volymen av mat. Om mer avancerade metoder lockar, som att tillaga en hel fågel eller till och med baka bröd, kan det vara fördelaktigt med en ovalformad gryta i lite större storlek som dessutom tål att placeras i ugnen. Det bästa är såklart en som kan användas till ett flertal olika ändamål som därutöver är någorlunda rymlig.

Den mest väsentliga skillnaden gjutjärnsgrytor emellan ligger i huruvida de är emaljerade eller inte. Emaljen bidrar till en ömtåligare yta som kräver plast- silikon- eller träredskap för att undvika repor men tenderar att vara i behov av enklare underhåll och rengöring. Beläggningen förhindrar rost, ger mer mångsidighet och passar både den erfarna liksom den oerfarna matentusiasten. Testet inbegriper således endast grytor belagda med emalj.

Om du har en större budget att röra dig med kan detta vara gjutjärnsgrytan att satsa på. Dess hyfsade rymlighet gör den mycket användbar och mångsidig som klarar av allt från de enklare grytorna till fritering, ångkokning, till och med brödbakning i ugnen. Den ovala formen ger dig också möjligheten att till exempel tillaga en hel fisk eller stora köttstycken.

Ännu en fördel är att det är den enda gryta i testet som tål rengöring i diskmaskin samt erhåller en livsgaranti som följer med vid köpet. Den är således ytterligt slitstark och flexibel men även lättskött, vilket passar familjen utmärkt samt gör denna gjutjärnsgryta från Le Creuset bäst-i-test.

§  4,1 liter

§  Tål alla värmekällor + ugn

§  Emaljerat gjutjärn, handtag och lock i samma material med silverknopp

§  Färgalternativ: 11 st.

§  Form: Oval

§  Skötsel: Handdisk och diskmaskin

§  Livstidsgaranti

§  Dyr


Le Zie: Familjens budgetval

Köpa gjutjärnsgryta Le Zie

Denna runda gjutjärnsgryta från Le Zie är utan tvekan den mest prisvärda som du får mest ut av för pengarna, men det är inte den enda anledningen till att den hamnade så högt upp i listan. På grund av grytans volym samt tålighet passar den till det flesta syften, som bräsering i ugnen och smakrika långkok, eller varför inte ett par hela blomkålshuvuden som du ångkokar?

Den uppnår alltså kriterierna för mångsidig- samt användarvänlighet och är bra för familjen med en mindre budget som inte vill kompromissa på kvaliteten.

§  4,2 liter

§  Tål alla värmekällor + ugn

§  Emaljerat gjutjärn, handtag och lock i samma material med silverknopp

§  Färgalternativ: Svart, Röd

§  Form: Rund

§  Skötsel: Handdisk, ska inte lufttorka

§  Prisvärd


Morberg: För den med stil

Köpa gjutjärnsgryta Morberg

Den här grytan från Morbergs kökskollektion är återigen för dig med rymligare budget. Förutom den faktorn samt dess rymligare volym skiljer den sig inte märkbart från den föregående gjutjärnsgrytan från Le Zie i funktionalitet eller användarmöjligheter. Många skulle måhända säga att detta är den mest estetiskt tilltalande grytan vilket bidrar till att den kräver mer varsamhet än de andra.

Med störst volym på listan passar den ypperligt till storkok om du har många i sällskapet, likaså till en hel del andra funktioner som nämnts tidigare, bräsering, ugnsstekning, brödbak, grytor och så vidare. Morbergs eleganta gjutjärnsgryta är således även denna mångsidig och tämligen användarvänlig.

§  4,7 liter

§  Tål alla värmekällor + ugn

§  Emaljerat gjutjärn, handtag och lock i samma material med mässingknopp

§  Färg: Vaniljvit

§  Form: Rund

§  Skötsel: Handdisk, ska inte lufttorka

§  Dyr


Sarpaneva – Iittala: En lagom gjutjärnsgryta

Köpa gjutjärnsgryta Sarpaneva – Iittala

Iittalas gjutjärnsgryta Sarpaneva i unik stil passar dig med möjligheten att lägga ut en större slant för fin kvalitet som inte brukar tillreda alltför stora mängder mat. Det borttagbara handtaget i trä bidrar inte endast till ett trevligt estetiskt utseende utan har fördelen att slippa använda grytlappar eller liknande när grytan ska förflyttas.

Trots att den är mindre än de föregående är Sarpaneva rymlig med möjlighet att mätta flera hungriga magar med en risotto, gryta eller valfria bräserade ingredienser av vilka du kan få fina resultat. Det går även utmärkt att baka bröd då grytan är ugnstålig, samt passlig för fritering och ångkokning i mindre mängder

§  3 liter

§  Tål alla värmekällor + ugn

§  Emaljerat gjutjärn, lock i samma material med borttagbart handtag i trä

§  Färg: Svart

§  Form: Rund

§  Skötsel: Handdisk

§  Dyr


Scandinavian Home: Budgetgrytan för två

Köpa gjutjärnsgryta Scandinavian Home

Om du inte vill lägga stora mängder och lagar mat i mindre skala till ett fåtal personer men ändå vill få de fina resultat som gjutjärnsgrytor kan ge skulle den från Scandinavian Home kunna vara perfekt för dig. Volymen passar fint vid matlagning för två, kanske till och med tre, av soppor, en risotto, grytor och mycket mer. Den ovala formen ger dig dessutom möjlighet att få plats med ett par mindre hela fiskar eller kanske en majskolv eller två fortfarande i höljet?

§  2 liter

§  Tål alla värmekällor

§  Emaljerat gjutjärn, lock i glas med svart knopp

§  Färg: Vit

§  Form: Oval

§  Skötsel: Handdisk, utan diskmedel

§  Prisvärd


Vilken gjutjärnsgryta är då bästa valet för mig?

Att gjutjärnsgrytorna rangordnades på ett visst sätt här betyder det inte att detta test har det slutgiltiga ordet om vilken som är bäst eller inte, det beror självklart på vilka behov och kriterier du har, hur mycket du är villig att lägga ut samt vart ditt individuella fokus ligger. Besluten i detta test lutade främst på hur pass mycket man kunde använda grytan till i kombination med lättskötthet, och då var Le Creuset det bästa valet.

Om fokus istället riktas på lägre pris är det antingen grytorna från Le Zie eller Scandinavian som gäller där Le Zies är den mest prisvärda, visserligen dyrare men också större, lättskött och mer mångsidig. Scandinavian Homes är dock den du ska satsa när det gäller mat i mindre mängder. Är det viktigt med en estetiskt tilltalande gryta med kvalitet har vi antingen Morbergs i vaniljvit med mässingknopp eller Iittalas matta svarta med det snitsiga trähandtaget. De liknar varandra i prisvärdhet och funktion men skiljer i volym där Morbergs är den rymligare.

I avslutning, det finns som det nämndes alldeles i början en rad olika typer av gjutjärnsgrytor vilka fyller varierande behov och de fem utvalda till det här testet är endast ett litet antal av dem. Men vilket fokus du än har, vilken typ av mat du än älskar att laga, så finns det en gjutjärnsgryta som passar just dig, det gäller bara att hitta den!

Att tänka på när du köper gjutjärnsgryta

 1. Generell information

En gjutjärnsgryta som hanteras på rätt sätt håller mer än en livstid, det är därför de ofta går från en generation till en annan och vi än idag använder grytor som tillverkades i början på 1900-talet. På  så sätt är de även ett billigt alternativ, även om man lägger ≈2000kr på en gryta blir det billigare i längden eftersom den inte behöver bytas ut jämfört med exempelvis teflonbelagda grytor och kastruller.

De går att använda på alla typer av spishällar inklusive induktion och kan även placeras i ugnen. Gjutjärnsgrytor får en naturlig semi-permanent non-stickegenskap genom att man kontinuerligt smörjer dem med matfett före, under och efter användning.

De är tillverkade i 100 % naturligt material och kan därför återvinnas om du mot all förmodan skulle ha en anledning att någonsin slänga den.

Tack vare det tjocka godset fördelas värmen jämt och bevaras längre, detta innebär:

 • Att grytan håller maten varm länge även under festmiddagen
 • Grytans temperatur påverkas minimalt när kalla råvaror läggs
 • Man kan med fördel använda lägre temperaturer på spisen och fortfarande uppnå gott resultat.

Gjutjärnsgrytor är mångsidiga, vilket innebär att du kommer långt även med bara en gryta. Du kan använda dem till att koka fantastiska såser och grytor, steka stora stycken kött, fisk och fågel samt

fräsa grönsaker. Du kan till och med baka bröd i dem. Det är fantasin som sätter gränser och det finns en uppsjö av recept att inspireras av.

Vissa modeller har ”tappar” i sina lock, detta ger en slags självösande effekt då vätskan när den förångas samlas på locket och fördelas jämt och droppar åter ner på maten vilket gör den saftig och smakrik.

2.  Rent gjutjärn

En gryta av rent gjutjärn är otroligt tålig, både mot höga temperaturer och också mot redskap. Du kan utan problem använda alla typer av verktyg inklusive de i metall när du lagar mat utan att grytan tar skada.

Om ytan mot förmodan ändå skulle försämras går den att återställa jämfört med en teflonbeläggning som inte går att rädda om ytan släpper eller skrapas.

Gjutjärn avger en liten mängd järn under tillagning. Detta är inte skadligt utan fungerar mer som kosttillskott. Maten kan få en viss bismak och bli något missfärgad, speciellt om den innehåller sura ingredienser (tomat, vin, vinäger, citron).

För att slippa onödigt arbete rekommenderas det att aldrig förvara mat i en ren gjutjärnsgryta under längre perioder. När en gryta utsätts för fukt under en längre tid ökar risken för rost och maten kommer garanterat få en distinkt bismak av järn.

Med lägre period menas generellt över natten eller längre. Att låta grytan stå på bordet under måltid är inga problem.

Före användning

För att underlätta användningen av dagens gjutjärnsgrytor förbränns de nästan alltid i fabrik, det enda du behöver göra när du köpt en ny gryta är att skölja av med ljummet vatten och torka med hushållspapper eller trasa.

Under användning

För bästa resultat bör matfett alltid tillsättas vid tillagning, då minimerar man risken att maten  bränns fast och rengöringen blir lättare. Dessutom får grytan en automatisk smörjning. Med andra ord; ju mer du använder grytan, desto bättre blir den med tiden.

Efter användning

Det är mycket enklare att rengöra gjutjärnsgrytor medan de fortfarande är varma, men låt dem svalna något innan du sätter igång. Det räcker gott och väl med ljummet vatten och en diskborste eller skrapa i plast.

Använd aldrig diskmedel eller kör en gjutjärnsgryta i diskmaskinen. Detta löser upp den yta som skapats av matfettet och resulterar i att grytan måste brännas in igen.

Torka bort överflödigt vatten och låt sedan grytan stå på en varm platta på spisen i cirka 15 minuter för att riktigt få bort all fukt. Eftervärmen från matlagningen duger fint.

Tillsätt några droppar matfett medan grytan fortfarande är varm och gnid in med en hushållspapper eller trasa, upprepa tills ytan är mättad och har en jämn glans. Det är detta som kallas att bränna in grytan.

Det går även bra att ställa in grytan i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter förutsatt att grytan inte har några trä- plast eller glasdetaljer. Detta gör det även möjligt att smörja utsidan av grytan.

Se till att alltid förvara gjutjärnsgrytor i ett torrt utrymme.

Låt aldrig grytan stå i blöt eller fylld med vatten, då detta resulterar i att den rostar och kräver en grundlig rengöring och inbränning som egentligen lätt kan undvikas.

Djuprengöring

Ingrodda matrester och rost kan bli ett problem, men går att åtgärda även om det kan ta lite tid.

·                 Ingrodda matrester

Täck botten med salt, gärna grovt, och ställ grytan på spisen på hög värme. Låt stå ett par minuter och rör om då och då. Häll sedan bort saltet och torka rent grytan.

·                 Ingrodda matrester eller rost

Skura grytan med stålull eller stålborste och skölj med ljummet vatten tills all smuts/rost är borta.

Efter en djuprengöring kommer grytan behöva brännas in på nytt.

 1. Emaljerat gjutjärn

Det har blivit allt vanligare med emaljerade gjutjärnsgrytor och en av anledningarna är att de har många av de fördelar som en ren gjutjärnsgryta har, men är dessutom ännu enklare att underhålla.

 • De kräver ingen inbränning eller smörjning av matfett före eller efter matlagning.
 • Går att diska med såväl diskmedel som i diskmaski Men att diska i diskmaskin kan göra ytan matt, detta påverkar dock inte kvaliteten.
 • Avger inte järn och således slipper du bismak och missfärgning på maten och kan även förvara mat i dem under i längre periode

Skillnaden mellan rent gjutjärn och emaljerat gjutjärn är att man ska undvika metallredskap om man väljer en emaljerad gryta. Eftersom emalj är en beläggning finns risken att den repas och i vissa extrema fall även spricker. Detta är inte mer märkvärdigt än att värmespridningen blir något sämre och att maten kan brännas fast. Även om en skadad emalj inte går att åtgärda betyder det inte att grytan blir oanvändbar.

4.  Lättviktsgjutjärn

Lättviktsgjutjärn fungerar ungefär som klassiska gjutjärnsgrytor med den största skillnaden att de värms upp mycket snabbare, men vilket också innebär att de svalnar snabbare. Ett lättviktsgjutjärn kräver lägre temperatur än klassiska gjutjärn, därför rekommenderas medelvärme eller gärna lägre.

Utöver det gäller samma princip som för rena gjutjärnsgrytor. Alltså; undvik diskmedel och diskmaskin, se till att noga torka bort fukt och tillsätt kontinuerligt matfett för att bevara den semi-permanenta non-stickfunktionen.

5.  Storlek, färg och form

Oavsett vilken gjutjärnsgryta du till slut väljer att köpa finns det ett par saker värda att tänka på.

 • Välj storlek utifrån vad du främst tänkt använda grytan till. Men om du tänkt investera i endast en gjutjärnsgryta är det generellt rekommenderat att ta en så stor storlek som din spis tillåte Då har du större frihet att tillaga olika typer av maträtter och variera mellan antal portioner.
 • Om grytan är större än den största spisplattan du har kommer värmefördelningen bli ojämn och därmed försämra prestandan på din gjutjärnsgryta.
 • Om grytan är mindre än den minsta spisplattan du har kommer handtag och utsida på grytan bli väldigt varm.
 • Om du vill använda en gryta med glas, plast, trä, kom ihåg att den inte kan placeras i ugne Då riskerar du att skada materialet.

Du kan hitta gjutjärnsgrytor på knappa 1 liter ända upp till över 10 liter i olika färger och former. Den ovala formen lever kvar sedan länge och fungerar framförallt om du har en spisplatta avsedd för denna form eller om du tänkt använda den i ugnen.

Rena gjutjärnsgrytor är en klassiker med sin svarta färg och skiljer sig mest från varandra i detaljerna. Emaljerade gjutjärnsgrytor finns i en mängd olika färger och går därför att matcha stilmässigt i köket och på bordet.

Emaljerade gjutjärnsgrytor är i regel ljusa på insidan, men det förekommer även emaljerade gjutjärnsgrytor med svart beläggning. De liknar de rena gjutjärnsgrytorna mer vilket passar om man gillar stilen men vill få fördelarna med en emaljerad gryta.

6.  Märken och återförsäljare

Det finns ett stort utbud av olika märken, från IKEA till Eva Solo, från svenska Skeppshult till franska Le Creuset. Prismässigt kan man hitta gjutjärnsgrytor från några hundra till flera tusen kronor.

Märken i rent gjutjärn

Skeppshult, Ronneby Bruk, Staub, Gense, Dorre, Fiskars, Lodge.

Märken i emaljerat gjutjärn

Ronneby Bruk, Le Creuset, Chasseur, IKEA, Lava, Lodge, Dorre, Anders Petter, Iittala, Nicolas Vahé, Eva Solo.

Tack vare det ökade intresset för gjutjärnsgrytor är de inte särskilt svåra att få tag på, varken i butik eller på internet.

7.  Tillbehör

Eftersom det inte är rekommenderat att ställa grytor med trä-, plast- eller glasdetaljer i ugn har vissa tillverkare valt att sälja tillbehör i järn som enkelt kan bytas ut för att göra det möjligt med ugnsanvändning. Du kan hitta lock och knoppar såväl för praktiska men även estetiska behov. Anpassade grythandskar för handtag i textil och silikon.

8.  Rekommendationer

 • Kontrollera alltid på tillverkarens hemsida eller i butik vad som gäller för just den gryta du köper när det kommer till maxtemperatur, garantier och avvikelser i hantering.
 • Undvik att utsätta gjutjärnsgrytor för extrema temperaturskillnade Det kan framkalla en termisk chock och resulterar i att botten böjer sig och blir instabil vilket leder till ojämn värmefördelning. Emaljerade gjutjärnsgrytor kan i värsta fall spricka i beläggningen.
 • Vid användning på glashäll är det glashällen som är mest känslig, undvik i största möjliga mån att dra grytan över glaset för att undvika repor och var försiktig när du lyfter grytan så att du inte tappar den och spräcker glaset.
 • Raps- och solrosolja har en neutral smak och lämpar sig bra för inbränning av gjutjärnsgrytor. Men det går minst lika bra med smör, margarin och fett från exempelvis bacon.

9.  Sammanfattning

Generell information

 • Hanteras de på rätt sätt håller gjutjärnsgrytor i mer än en livst
 • Går att använda på alla typer av spishällar, inklusive indukt
 • 100 % naturligt material och kan därför återvinnas.
 • Håller värmen längre än andra typer av kastruller/grytor tack vare det tjocka godset.
 • Undvik plötsliga temperaturskillnader då detta kan leda till termisk chock och att grytans botten böjs, gör den instabil och försämrar värmefördelninge
 • Du kan använda gjutjärnsgrytor till att koka, steka, fräsa och baka.
 • Ställ aldrig en gjutjärnsgryta med trä- plast eller glasdetaljer i ugnen då dessa kan gå sönde

Ren gjutjärnsgryta

 • En gryta i rent gjutjärn är slitstarkt men kräver en del underhål
 • Den avger små mängder järn som fungerar som kosttillskott, men kan leda till att maten blir något missfärgad och kan ge en bismak av järn. Speciellt i kontakt med sur mat.
 • Ska aldrig diskas i diskmaskin eller med diskmedel, enbart ljummet vatten medan de fortfarande är
 • Tål alla typer av redskap inklusive metall.
 • Bränner man in gjutjärnsgrytan kontinuerligt skapar man en semi-permanent non-stickyta som minskar risken för fastbränd mat och rost.
 • Låt aldrig en gjutjärnsgryta stå i blöt, fylld med vatten eller bevara mat en längre t Detta leder till att den rostar och kräver en grundlig djuprengöring samt inbränning.
 • Trots ingrodda matrester och rost går gjutjärnsgrytor att återställ
 • Finns även som lättviktsgjutjärn. Lättare men bevarar inte värmen lika

Emaljerad gjutjärnsgryta

 • En emaljerad gjutjärnsgryta har många av de fördelar som en ren gjutjärnsgryta har och är dessutom lättare att underhålla.
 • De kräver ingen inbränni
 • Går att diska med diskmedel och i diskmaski
 • Har naturligt glatt yta som minskar risken för fastbränd mat.
 • Ska aldrig utsättas för metallredskap eller hårda slag då detta kan skada emaljen och leda till försämrad värmespridning och ökad risk för fastbränd mat.

Storlekar, färg och former

 • Välj storlek utifrån vad du främst tänkt använda grytan ti
 • Om grytan är större än den största spisplattan du har kommer värmefördelningen bli ojämn.
 • Om grytan är mindre än den minsta spisplattan du har kommer handtag och utsida på grytan bli väldigt
 • Har du tänkt investera i endast en gjutjärnsgryta är det generellt rekommenderat att ta en så stor storlek som din spis tillåte
 • Om du vill använda en gryta med glas, plast, trä, kom ihåg att den inte kan placeras i ugne
 • Finns i storlekar som sträcker sig från knappa 1 liter till över 10 lite
 • Emaljerade gjutjärnsgrytor kommer i en mängd olika färge

Märken och återförsäljare

 • Du kan hitta gjutjärnsgrytor från IKEA till Eva Solo.
 • Kostar mellan några hundra till ett par tusen krono
 • Går att få tag på de flesta fysiska samt onlinebaserade butiker som säljer husgeråd.

Gjutjärnsgrytan har lång tradition av matlagning och nu när vi återigen har fått upp ögonen för detta klassiska hantverk träder vi in i en ny era av mattrender. Oavsett vilken typ av mat du vill laga och oavsett hur avancerad du är i köket är en gjutjärnsgryta en säker investering.