Golfkikare

Köp golfkikare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av golfkikare 2017
 2. Vilken golfkikare ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Är du som många andra golfentusiaster en avståndsnörd? Letar du sprinklerlock och stegar dig runt på banan? Då är det dags att investera i en golfkikare!

Detta fantastiska verktyg är ett snabbt och smidigt hjälpmedel som ger dig trygghet i ditt val av klubba genom sin noggranna förmåga att kunna mäta avståndet till det mål du vill mäta. Med en laserstråle skickar den iväg puls och mäter den tiden det tar för pulsen att nå målet och sedan komma tillbaka. Den är enkel att använda och fungerar på alla banor, utan att du behöver göra nedladdningar – till skillnad från GPS där du behöver ladda ner banan samt betala för abonnemang. Säkra klubbval, tidssparande och lägre scorer är faktorer som gör att golfkikaren borde ha en given plats i din bag på golfrundan – oavsett om du är proffs eller amatör. Vill du veta mer om vilken golfkikare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa golfkikare.

Bäst i test av golfkikare

I valet av en avståndmätare är det viktigt att veta vad just du behöver ute på golfbanan. Olika typer av avståndmätare fokuserar på olika funktioner, såsom jakt, prickskytte och golf. Viktigt att tänka på är att du inte får använda golfkikare som mäter höjden under tävlingar.

Den vanligaste och mest exakta avståndsmätaren som vi ser på golfbanor runt om i landet är den klassiska golfkikaren med lasermätare. En laserpuls sänds ut från kikaren och reflekterar på objektet du riktar den mot. När pulsen stutsar mot objektet och tillbaka till kikaren mäts avståndet mellan dem. Precisionen på de flesta golfkikare ligger på 1 meter i felmarginal och de flesta kan mäta avstånd upp till 500 meter då det sällan kräver att de mäter längre avstånd på golfbanan. Objekt i bakgrunden, såsom träd, buskar eller byggnader, av flaggan kan påverka hur exakt mätningen är eftersom laserpulsen kan studsa mot dem istället. Även vind kan påverka precisionen på avläsningen av avståndet. Det fungerar bäst att mäta i med- eller motvind, då kraftiga sidovindar kan störa laserpulsen.

Vi har testat de sex bästa golfkikarna som finns att köpa just nu. Modellerna varierar i pris, funktioner och storlek. Vi har tittat på golfkikare som passar så väl hobbyspelaren som golfproffset. Läs igenom testet för att se vilken modell som möter dina behov.

Leupold GX 1i

Köpa golfkikare Leupold GX 1i

Leupold GX är ett pålitligt och populärt val bland golfspelare. Den här digitala golfkikaren hittar snabbt precisa avstånd i varierande terräng och kan skanna av ett större område med funktionen Scan Mode. Modellen har även funktionen Fog Mode som avvärjer immiga linser och undviker därför osäkra mätningar. Modellen mäter upp till 320 meter mellan kikare och flagga.

Leupold GX passar allt från den professionella till den tävlingsintresserade golfaren. De nya fräscha digitala funktionerna gör att den här modellen är enkel och effektiv att använda.

– Scan Mode skannar större områden

– Fog Mode avvisar dimma och fukt

– Mäter upp till 320 meter till flaggan

– Felmarginal + – 0,5 meter


Leupold GX 3i

Köpa golfkikare Leupold GX 3i

Leupold GX 3i är precis som tidigare modeller från GX-serien en klassisk digital avståndsmätare med laserpuls. Leupold GX 3i2 har kvar den föregående modellens funktioner, såsom Fog Mode, men har även fått nya funktioner och förbättringar.

Den mest intressanta av de nya funktionerna är avläsningar av avstånd i tre olika riktningar samtidigt, men är ändå tillåten i tävlingar då den inte mäter höjden. Den kan även mäta upp till 411 meter mellan kikaren och flaggan och har en felmarginal på endast 0,5 meter.

– Fog Mode som avvisar fukt och imma

– Kan mäta i tre riktningar

– Mäter upp till 411 meter till flaggan

– Felmarginal + – 0,5 meter


Nikon Coolshot 40

Köpa golfkikare Nikon Coolshot 40

Nikon Coolshot 40 är speciellt tillverkad för att enbart mäta exakta avstånd till flaggan. Modellen passar golfspelaren som inte har större krav på sin golfkikare då den fokuserar på lätta avståndsmätningar. Coolshot 40 kan mäta upp till 590 meter mellan kikaren och flaggan vilket överstiger den vanligaste räckvidden på 500 meter. För att enkelt kunna avläsa i dåligt ljus har Nikon lagt till LED-ljus på displayen.

Coolshot 40 hittar sitt mål på endast 0,5 sekund och har en fleskiktsbelagd sökare som lätt hittar sitt mål, även med en bakgrund av träd. Den här modellen passar golfspelaren som brukar spela på långa öppna banor eller golfspelaren som vill planera flera slag per mått.

– Display med LED-ljus för enkel avläsning i dåligt ljus

– Mäter upp till 590 meter

– Enkel användning

– Felmarginal + – 0,75 meter


Pargate PG2000 CX

Köpa golfkikare Pargate PG2000 CX

Med Pargate PG2000 CX finns valet mellan Target Seek Plus och Smart Mode. Med Target Seek Plus skannar laserpulsen området du riktar kikaren mot och väljer det objekt som är närmast. Träd i bakgrunden av flaggan förhindrar därför inte precisa avläsningar. Med Smart Mode får golfspelaren automatiskt upp distanserna till flera objekt på displayen när du skannar av ett område.

Kraftig vind, som är ett vanligt problem för laserkikare, är inget problem för den här modellen. Pargate PG2000 CX kan zooma 7x och mäter upp till

250 meter.

– Target Seek Plus mäter det objekt som är närmast

– Smart Mode mäter upp flera objekt och ger dig distanserna automatiskt

– Mäter upp till 250 meter

– Felmarginal +- 1 meter


Nikon Aculon AL11 6×20

Köpa golfkikare Nikon Aculon AL11 6x20

Nikon Aculon AL11 6×20 är testets minsta golfkikare. Fördelen med att ha en liten och kompakt golfkikare är att den lätt kan bäras med och vara nära till hands i fickan.

Den här modellen ger med funktionen Multilayer Coatings, som tar upp mer ljus, en tydligare bild av det objekt du riktar den mot. Nikon Aculon AL11 6×20 mäter upp till 500 meter och skannar området den riktas mot med Distant Target Mode och de olika sträckorna syns tydligt på displayen. Precisionen för den här modellen är inte alltid exakt trots att noggrannheten ligger på +- 0,91 meter.

Den här modellen passar golfspelaren som vill ha en liten och smidig golfkikare som är enkel att använda.

Multilayer Coatings ger en tydlig bild

– Distant Target Mode mäter avståndet till objektet längst bort

– Liten och kompakt

– Mäter upp till 500 meter

– Felmarginal +- 0,91 meter


Nikon Prostaff 3i 6×21

Köpa golfkikare Nikon Prostaff 3i 6x21

Nikon Prostaff 3i 6×21 är främst tillverkad för jakt och målskytte men fungerar lika bra på golfbanan. Den här golfkikaren har Incline/Decline Technology som gör att den mäter exakta avstånd i ojämn terräng. Den kan läsa av avstånd i lutningar upp till 89 grader.

Funktionen Tru-Target Ranging Technology kan skifta mellan att mäta avståndet till närmsta objektet och det mest avlägsna objektet snabbt och enkelt. Det längsta avståndet mätaren klarar av är 590 meter vilket överskrider de flesta andra avståndsmätares kapacitet. Felmarginal för den här modellen ligger på +- 0,91 meter. Den här passar dig som gillar svårspelade banor med många sorters hinder.

– Incline/Decline Technology mäter exakta avstånd i lutning

– Tru-Target Ranging Technology skiftar lätt mellan att mäta det närmsta och det mest avlägsna objektet

– Mäter upp till 590 meter

– Felmarginal +- 0,91 meter


Vilken golfkikare är då bästa valet för mig?

Vi har utsett Leupold GX 3i2 som vinnare i det här testet. Det är den dyraste modellen av de sex olika golfkikare vi har testat här men för de extra slantarna som läggs på Leupold GX 3i2:an får golfspelaren inte bara flertalet välanpassade funktioner, såsom att kunna mäta i tre olika riktningar samtidigt eller Fog Mode för dåligt väder, utan också en pålitlig och användarvänlig avståndsmätare. Leupold GX 3i2 passar både hobbyspelare och mer proffsspelaren.

För en lägre budget eller precis har börjat utöva sporten kan man satsa på en Pargate PG2000 CX som snabbt och lätt hittar sitt mål med två olika laserpulsinställningar som fungerar bra i olika slags terräng och väderlek. Den här golfkikaren kan mäta 250 meter men väger upp det genom att kunna zooma 7x en funktion som vi inte ser hos de andra avståndsmätarna i det här testet.

Att tänka på när du köper golfkikare

Välj rätt

Hur vet man då vilken man ska välja? Som så mycket annat finns det inte bara ett val att göra utan djungeln är stor och prisklasserna varierar. I ditt val av golfkikare bör du kolla upp ett antal punkter och besluta hur viktiga de är för just dig.

 • Noggrannhet
 • Räckvidd
 • Förstoring
 • TargetSeek (pinseeking)
 • Scan Mode

Noggrannheten varierar en del i de olika kikarna. I kvalitetskikarna är precisionen i måtten cirka +/- 1 meter på ett avstånd på 200-250 meter. Är du amatör kanske du nöjer dig med den otroliga hjälp golfkikaren ändå är i sig, men är du ett proffs så strävar du troligtvis efter perfektion och vill få så exakta mått som möjligt. Räckvidden växlar mellan 5-1750 meter, men så länge du bara ska använda den för golf så behöver inte nödvändigtvis kikaren som poängterar den långa räckvidden påverka ditt val. En kikare med räckvidd 1000 meter som längst räcker gott och väl. Förstoringen är vanligtvis mellan 3x och 8x. En förstoring på 7x gör att flaggan som är 700 meter bort istället ser ut att befinna sig 100 meter bort. Ju större förstoring desto lättare är det att sikta in sig på flaggan. TargetSeek underlättar då man ska sikta in sig på långt avstånd mot ett litet mål och gör så att bakgrundsobjekt sållas bort. De nyare modellerna har även en vibratorfunktion när man lyckas pricka flaggan. Är du skakig på handen skulle jag säga att denna Jolt-funktion ett måste. Scan Mode gör att du kan göra kontinuerliga avläsningar över större områden och avståndet ändras automatiskt beroende på vad du pekar på. Mer detaljerat om varje punkt kan du läsa här.

Finlirarval

När du tagit dig igenom de viktigaste punkterna så har du även en hel del finlirarval att göra! Vilka funktioner är för dig värda en högre prislapp?

 • Vattenresistent eller vattentät?
 • Ser du dåligt och störs av mycket text? Det finns de med stor röd text som endast visar avståndet mycket tydligt på displayen och det finns de med liten text och många små-anvisningar. Det kan vara störande för vissa och informativt för andra.
 • Liten och lätt avgörande i ditt val? Få plats i fickan?
 • Ska den hållas liggande eller stående? Liggande ger ofta en stadigare känsla.
 • Ett fodral som trasslas sönder fort av gnuggande på bagen är ingen hit, så bra att tänka på är att välja hårda fodral med smart och smidig öppningsfunktion helst utan att behöva använda dragkedjan varje gång.

Valen är många och du gör bäst i att skräddarsy de valen efter dina egna behov. Det jag tycker är viktigt i allmänhet, förutom att jag rekommenderar att den är försedd med TargetSeek, Scan Mode och har en förstoring på minst 5x, är att den är snabb i sin mätning. Det väger tungt i längden, även om det bara handlar om sekunder i skillnader mellan kikarna. En batterimätare är inte heller helt fel om den har, så du vet när det är dags att byta batteri. Oftast håller batterierna en hel säsong, men avvikelser finns och då är det guld värt att veta att det är dags att köpa nytt batteri innan du åker ut på din runda. Vissa golfkikare har funktioner som inte är tillåtna på tävling så vet du att du ska ut och tävla och vill ha med den som hjälpmedel så ska du undvika de som kan ta hänsyn till höjdskillnader och ge rekommendationer om klubbval. I länken här kan du läsa lite mer ingående om vilken golfkikare som kan passa just dig.

Med detta sagt hoppas jag nu att alla ni avståndsnördar där ute har fått lite mer klarhet i golfkikarens alla fantastiska funktioner och även riktlinjer till vad som kan bli er nästa investering!