Gräsklippare


Bäst i test gräsklippare 2017

Det som skiljer olika gräsklippare är hur de klipper olika höjder av gräset och hur de hanterar vått och grovt gräs men även ogräs. Klippbredden som varierar mellan 30 till 55 cm kommer avgöra hur starkt batteri som behövs för att klara av tyngden av allt gräs, ju bredare desto snabbare går det att klippa gräset. Då det finns en hel del att tänka på när man ska investera i en gräsklippare är det viktigt att du väljer den rätta som ska kunna fylla i rätt funktioner för din gräsplätt och dess storlek.

 1. Bäst i test av gräsklippare 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för gräsklippare

Gardena Accu 380 Li: Säkerhet på ett lätt sätt

Köpa gräsklippare Gardena Accu 380 Li

Teknisk information:

 • För dig som är extra noggrann med kvalité
 • Vill ha en säker och pålitlig gräsklippare som fungerar i alla lägen
 • Vill ha en lätt och tyst klippning

Letar du efter gräsklipparen som ger de allra finaste snitten på gräset samtidigt som den är lätt och tyst är Gardena Accu 380 Li ett självklart val. Med sin cylinderklippning skärs grästråna av rakt uppifrån och ger därför den jämnaste klippningen jämfört med rotorklippare, samtidigt som ljudnivån hålls låg på 70 dB. Med sin behändiga bredd på 38 cm passar den till den aningen mindre gräsmattan. Batterikapaciteten ligger på 3,2 Ah. Klipphöjden kan lätt ställas in med en enkel kontroll på mellan 12 och 42 mm. Gardena Accu 380 Li urskiljer sig även ur mängden med sin förmåga att fungera även om batteriet skulle ladda ut, eftersom den då går att använda som en vanlig manuell gräsklippare. Uppsamlaren rymmer 40 liter och samlar effektivt upp allt gräs och du håller den bekvämt i dess ergonomiskt tillverkade handtag som även är lätt att fälla ihop vid förvaring. Gräsklipparen är även utrustade med en LED-skärm som visar batterinivån och ett inbyggt värme- och överbelastningsskydd med automatisk avstängning, vars orsak också visas på skärmen. Din klippning behöver inte ens påverkas då du som sagt kan fortsätta klippa manuellt. Det gör den därför till en väldigt säker gräsklippare att ha att göra med.


Husqvarna LC 141Li: Ett batteri som räcker längre

Köpa gräsklippare Husqvarna LC 141Li

Teknisk information:

 • Vill vara säker på att batteriet räcker hela vägen
 • Har en mer komplex gräsmatta som kräver precision
 • Vill ha ett effektivt sätt att klippa gräset

Är du en hemmafixare med en mer komplex gräsmatta bör du överväga att köpa Husqvarna LC 141Li. Ett specialutformat och ergonomiskt handtag är gräsklipparen väldigt lätt att manövrera, trots dess vikt på 20 kg. Inte ens små ytor eller skarpa svängar är ett problem. Klippbredden är 41 cm och du klipper lätt din gräsmatta mellan 25-75 mm med hjälp av två lättinställda höjdlägen. Batterikapaciteten ligger på höga 4,2 Ah och eftersom den är så pass effektiv och snabb innebär det att du kan klippa en genomsnittlig trädgård på endast en laddning. Den medföljande uppsamlaren rymmer 50 liter och är lätt att tömma. Din komplexa trädgård har aldrig varit så lätt att klippa som nu med denna sladdlösa och effektiva gräsklipparen från Husqvarna.


Ryobi OLM 1840H: En hög standard

Köpa gräsklippare Ryobi OLM 1840H

Teknisk information:

 • Vill ha en enkel gräsklippare utan konstigheter
 • Har en medelstor trädgård
 • Lätt vill hålla koll på batterinivån

När man behöver en gräsklippare som är lättstartad och problemfri kan Ryobi OLM 1840H vara till en stor hjälp. Den har en arbetsbredd på 40 cm, vilket gör att din klippning går snabbt och effektivt. Utan behov av sladdar eller bensin kan du enkelt starta upp och avsluta ditt arbete. Batterinivån håller du enkelt koll på genom en LED-skärm på klipparen. Den har bekväma handtag som även är nedfällbara och därigenom praktiska vid förvaring. Klipphöjden kan ställas in på fem lägen mellan 20 och 70 mm vilket ger dig optimala möjligheter att enkelt få din gräsmatta att se ut som du vill. Ryobi OLM 1840H kommer utrustad med en EasyEdge funktion, som innebär att du kan klippa hela vägen upp till kanten på din gräsmatta och runt rabatter utan några svårigheter. Uppsamlaren rymmer 50 liter. Det är en enkel och smart gräsklippare som täcker de flesta av dina behov.


Black & Decker STC1820CM: Gräsklippning och trimning i ett

Köpa gräsklippare Black & Decker STC1820CM

Teknisk information:

 • Har en liten trädgård
 • Värderar lätthet och kantklippning
 • Enkelt vill fixa till din komplexa trädgård

Har man en mindre trädgård där kvalité går framför kvantitet är Black & Decker STC1820CM det utmärkta verktyget. Det är inte enbart en gräsklippare, utan den fyller en 3-i-1 funktion som gräsklippare, trimmer och utmärkt kantklippare. Med ett handtag som har en teleskopisk funktion, på det sättet att den lätt går att fälla ihop, tar den oerhört lite plats vid förvaring. Redan i ursprungsläget är den endast 30 cm bred. Batterikapaciteten är 2,0 Ah och den laddas upp snabbt på fem timmar. Vid klippning ligger ljudnivån på 92dB. Den klipper gräsmattan mellan 40-60 mm. I sin egenskap av trimmer är gräsklipparen väldigt lätt och väger endast 4,6 kg. Men en lätt Click and Go funktion kan man skifta mellan trimmer och gräsklippare då trimmern enkelt sätts fast på en bas med hjul och verkar därefter som en vanlig gräsklippare. Även i branta lägen fungerar den väl, så för alla mindre men vackra trädgårdar och gräsmattor är den här klipparen något man inte får gå miste om!


Stiga Combi 36AE: Storhet i ett litet format

Köpa gräsklippare Stiga Combi 36AE

Teknisk information:

 • Vill ha en liten och smidig gräsklippare
 • Värderar miljön
 • Har en mindre trädgård

För en mindre trädgård är Stiga Combi 36AE ett utmärkt alternativ. Den är endast 34 cm bred och väger 14,3 kg, vilket gör den till en av de lättare gräsklipparna. Uppsamlaren är gjord av hållbar plast med inbyggt fönster så man lätt ser när den börjar bli full. Allt som allt rymmer den 35 liter och går sedan lätt att tömma. Gräsklipparen har också en så kallad multiklipp funktion, vilket innebär att den klipper gräset flera gånger så att det blir finfördelat och sedan låter det återgå till gräsmattan som gödning. Multiklipp är bra för både dig och din trädgård då du slipper tömma uppsamlaren och din gräsmatta får extra gödning. Handtaget är justerbart och rakt och har ett så kallat soft-grip handtag vilket gör körningen av gräsklipparen ergonomisk och bekväm. Du ställer lätt in klipphöjden på ett av dess 6 lägen, mellan 25-75 mm och klipper sedan din gräsmatta på en ljudnivå av cirka 92 dB. Batterikapaciteten är 2,5 Ah. Stiga Combi 36AE är den perfekta gräsklipparen för din gräsmatta!


Ryobi RLM36X46L50HI: Plikttrogen arbetare

Köpa gräsklippare Ryobi RLM36X46L50HI

Teknisk information:

 • Har en stor gräsmatta
 • Värderar enkelhet
 • Vill ha en pålitlig gräsklippare

Har du en större gräsmatta kan det var skönt att ha en gräsklippare som du vet klarar av jobbet. Ryobi RLM36X46L50HI fungerar perfekt till det. Den är lite större med sin bredd på 46 cm, men det som egentligen gör skillnaden är den stora uppsamlaren som medföljer, vilken rymmer 55 liter. Trots det väger gräsklipparen inte så mycket själv, bara drygt 18 kg, vilket gör att den ändå är väldigt praktisk och lättanvänd. Du kan ställa in den att klippa på fem olika lägen, då mellan 20-70 mm. Den kommer utan några invecklade inställningar, så allt du behöver göra är köra igång. Den har elstart som gör att den startar väldigt snabbt. Gräsklipparen klipper effektivt och med en ljudnivå på 92 dB. Att du alltid kan lita på den här klipparen på att få jobbet gjort är givet.


Black & Decker CLMA4820L2: Effektivitet och variation i ett

Köpa gräsklippare Black & Decker CLMA4820L2

Teknisk information:

 • Värnar om miljön
 • Vill kunna behålla lite längre gräs
 • Har en större gräsmatta

Letar man efter en batterieffektiv gräsklippare med stora möjligheter letar man efter Black & Decker CLMA4820L2. Den är perfekt för gräsmattor upp till 600m2 då den är bred med sina 48 cm, har två batterier och en Auto Sense Engine funktion. Det innebär att den känner av hur pass tung arbetsbelastningen är och ställer inte effektnivån efter det. Resultatet blir att batteriet räcker längre vid liten arbetsbelastning. Batterikapaciteten är annars 2,0 Ah. Ljudnivån när du klipper är på 96 dB. Den har även multiklipp funktion, alltså att den kan klippa grässtråna flera gånger och sedan återföra dem till marken för att användas som gödsel. Bra för både dig och din gräsmatta. Uppsamlaren som tillhör klipparen rymmer 50 liter och den visar själv när den är full. Handtaget är mjukt likväl som justerbart, vilket gör den lätt att köra med liksom den är lätta att förvara och transportera. Black & Decker CLMA4820L2 har också den största variationen för klipphöjd. Du kan ställa in den i sju olika lägen, allt mellan 38-101 mm! Det gör att du får din gräsmatta precis så som du vill ha den.


Ryobi RLM36X40H40: Den tuffa maskinen

Köpa gräsklippare Ryobi RLM36X40H40

Teknisk information:

 • vill ha en stark maskin för tuffa klippningar utan bensin
 • Vill ha en säker gräsklippare
 • Intresserar dig för tekniska funktioner

Är det någon batterigräsklippare som verkligen kan jämföra sig med en bensindriven sådan vid tuffa förhållanden är det Ryobi RLM36X40H40. Den har en bensinlik prestanda genom dess 4 pols-motor, vilket gör den perfekt till lite tyngre arbeten. Trots det är det inte den största gräsklipparen, utan den är 40 cm bred och väger drygt 19 kg. Det som gör den speciell är alla de olika funktioner och tekniker som samverkar i den. Förutom standardfunktioner såsom fem olika höjdlägen mellan 20-70 mm har den även elstart och EasyEdge. Det innebär att man kan komma hela vägen upp till kanten på gräsmattan och runt rabatter när man klipper. VertebraeTM handtag ger extra komfort, samtidigt som de innehåller inbyggda kontrollfunktioner. Handtaget är även nedfällbart för enkel förvaring. Batterikapaciteten ligger på hela 4,0 Ah och du laddar den på endast 160 minuter. Något som heter IntelliCell™ teknologi balansera även de individuella cellerna i batteriet för att maximera lagringstid, driftstid och säkerhet. Klippningen går på 94 dB. Allt som allt är det den perfekta gräsklipparen om du har en stor och ostyrig trädgård.


Vilken gräsklippare är då bäst i test?

De åtta ovan presenterade gräsklipparna är alla väldigt bra till olika ändamål, men trots det så är det vissa som utmärker sig speciellt. En av dem är såklart Gardena Accu 380 Li, med sin cylinderklippning och säkerhetssystem. Det är på sätt och vis den ultimata gräsklipparen med snygg klippning, säker användning och förmågan att kunna användas även om batteriet är utladdat. Nackdelen är dock att den egentligen bara passar till mindre trädgårdar, då dess funktion som manuell klippare inte är särkilt lockande för den som har en stor trädgård.

Båda gräsklipparna från Black & Decker visar sig också väldigt användbara, med den enas 3-i-1 funktion som trimmer, gräsklippare och kantklippare och den andra med sin Auto Sense Engine och därigen sin batterieffektivitet. De är även de lämpliga för mer specialiserade områden och kanske inte den vanliga personen med en standard gräsmatta, vilket gör att för den stora massan är de inte de mest åtrovärda, men deras prestanda och effektivitet är inte att förminska. Har man en mindre trädgård som man är väldigt noggrann med borde man köpa Black & Decker STC 1620 CM, och vill man ha en gräsklippare med stor variation i höjdlägen bör man välja Black & Decker CLMA4820L2.

Husqvarnas gräsklippare är även den väldigt effektiv med dess batteritid och lätthanterligt. Den är gräsklippare som saknats på marknaden och som många nog är glada över att ha hittat.

Extra speciell är dock Ryobi RLM36X49H40, som visar en enorm prestanda och som håller det den lovar. Vill mina byta ut sin gamla bensingräsklippare mot ett mer miljövänligt och billigare alternativ har man nått fram till den ultimata produkten. Sällan hittar man en batteridriven gräsklippare som klarar av lika tuffa förhållande. Även den här har dock sina nackdelar, det går inte att komma ifrån och det är framförallt dess ineffektivitet för de mindre gräsmattorna. Det kanske kan tyckas vara en petitess i det här sammanhanget och det är det till viss del, men för marknaden vi har idag är den kanske inte den mest efterfrågade till allmänheten.

Vilken gräsklippare man än väljer är det viktigt att tänka över vad man förväntar sig av den och vilken typ av gräsmatta man har. Förhoppningsvis har den här guiden varit hjälpsam för ditt sökande efter den perfekta gräsklipparen för dig.


Att tänka på när du köper gräsklippare

 • Hur stor yta har du att klippa
 • Hur är terrängen: ojämn, tät eller många hinder
 • Reglerbar klipphöjd och tillräcklig klippbredd
 • Batteritid som räcker under hela klippningen
 • Lätthanterlig gräsklippare och ergonomisk
 • Säkerhetsfunktioner

Klipphöjd

Tänk på att köpa en gräsklippare som har just den styrka som behövs för din tomt. Ju högre watt batteriet har (1000W räknas som medel) desto bättre kommer det klippa gräset och få ett jämt resultat. Den bästa klipphöjden för de flesta gräsmattor är 40mm, gräsmattor tar mer skada om man klipper kortare.

Batteri

Är du orolig för att en batteridriven gräsklippare har svagare styrka än den motordrivna så behöver du inte vara det längre. Den vanligaste sorten som används är litiumbatteriet, det kan lagra tillräckligt med energi för att fungera lika bra som en bensindriven gräsklippare. Den ända nackdelen är att den förlorar styrka med tiden, och att köpa ett nytt batteri kostar en hel del. Har du en stor yta kan det vara så att du behöver ladda om batteriet för att klippa klart allting. De nyaste batterierna går dock att ladda ganska snabbt, ibland 80 % på bara en halvtimme.

Kan användas av hela familjen

En bra sak att tänka på är att införskaffa en gräsklippare som alla i familjen ska kunna använda. Många gräsklippare är otympliga, välj en som är delvis självgående eller en gräsklippare som är tillräckligt lätt för att kunna dra runt på utan att kroppen tar för mycket skada. Det är även viktigt att du ska kunna justera handtaget.

Tänk även på de skador vibrationerna i styret kan orsaka i armar och händer. Därför skall du se till att välja någon låg vibrationsfrekvens beroende på din styrka. För mer information se här.

Det klimatsmarta valet

Att ha en batteridriven gräsklippare blir mindre kostnader och även bättre för miljön. Du slipper den starka bensinlukten och avgaser samtidigt som du sparar pengar på bensin. Dessutom kommer dina grannar tacka dig när de inte behöver höra det höga motorljudet som brummar varje gång du klipper gräset.

Tänk på din säkerhet

Det är viktigt att se till att din gräsklippare uppfyller den europeiska standarden för maskinsäkerhet. Alltså att de vassa skaften är välskyddade och att det finns en säkerhetsfunktion ifall ett föremål skulle komma emot, eller om du skulle tappa greppet om maskinen ska den stanna av.

Gräsklippare kan vara mycket högljudda och skada dina öron. Vid ca 80 dB(A) börjar det bli skadligt och därför råds det att använda hörselskydd.

Lätt att städa och plocka undan

Med en elektrisk gräsklippare behöver du inte tänka på att byta ut oljan eller köpa ny bensin det ända du måste tänka på är att vässa eller byta ut skaften när de börjar bli slitna. De flesta modeller har en uppsamlare, tänk på att välja en som har en indikator som visar hur fylld den är. Du kan sedan tömma gräset i en kompost. De andra funktioner som finns på en gräsklippare är multiklipp som förfinar gräset och som sedan blåses ut genom sidoutblåset till gräset. Har din klippare sidoutblås slipper du tänka på tömning och dessutom gynnar det din tomt. Gräset fungerar som naturlig gödsel för din trädgård. De flesta har båda funktioner, för mer information läs mer här.

Har du inte mycket utrymme eller vill ha med gräsklipparen till sommarstugan kan du välja en gräsklippare som går att fälla på så sätt får den plats i bilen och du kan även hänga den mot väggen.

Sista tips

 • Har du en stor yta att klippa kan det vara värt att köpa en gräsklippare där ett extra batteri ingår, för att inte behöva pausa klippningen för att ladda om det.
 • Är du extra mån om miljön kan du investera i en Svanenmärkt gräsklippare.
 • Ibland kan det vara billigare att köpa sin gräsklippare på nätet då det inte tillkommer avgifter från affären.

Gardena Accu 380 LiGardena Accu 380 Li
 • För dig som är extra noggrann med kvalité
 • Vill ha en säker och pålitlig gräsklippare som fungerar i alla lägen
 • Vill ha en lätt och tyst klippning
Husqvarna LC 141LiHusqvarna LC 141Li
 • Vill vara säker på att batteriet räcker hela vägen
 • Har en mer komplex gräsmatta som kräver precision
 • Vill ha ett effektivt sätt att klippa gräset
Ryobi OLM 1840HRyobi OLM 1840H
 • Vill ha en enkel gräsklippare utan konstigheter
 • Har en medelstor trädgård
 • Lätt vill hålla koll på batterinivån
Black & Decker STC1820CMBlack & Decker STC1820CM
 • Har en liten trädgård
 • Värderar lätthet och kantklippning
 • Enkelt vill fixa till din komplexa trädgård
Stiga Combi 36AEStiga Combi 36AE
 • Vill ha en liten och smidig gräsklippare
 • Värderar miljön
 • Har en mindre trädgård
Ryobi RLM36X46L50HIRyobi RLM36X46L50HI
 • Har en stor gräsmatta
 • Värderar enkelhet
 • Vill ha en pålitlig gräsklippare
Black & Decker CLMA4820L2Black & Decker CLMA4820L2
 • Värnar om miljön
 • Vill kunna behålla lite längre gräs
 • Har en större gräsmatta
Ryobi RLM36X40H40Ryobi RLM36X40H40
 • vill ha en stark maskin för tuffa klippningar utan bensin
 • Vill ha en säker gräsklippare
 • Intresserar dig för tekniska funktioner