Grilltändare


Att köpa grilltändare

Vill du bli sommarens grillmästare? De flesta vet att kolgrillar ger ett resultat och en smak till maten som endast en kolgrill kan, men samtidigt kräver den lite mer tålamod och framförallt tid. Så vad behöver man för att bli sommarens grillmästare? Den rätta grilltändare!

Vi har tagit fram tre produkter som är bland de bästa, och beroende på vad man kräver av sin tändare finns det en tändare just för dig! Priserna kan dock variera hos olika återförsäljare.

  1. Bäst i test av grilltändare 2017
  2. Att tänka på
  3. Köpguide för grilltändare

ByggMax grilltändare: Bäst i test av grilltändare 2017

Köpa ByggMax grilltändare

Den elektriska grilltändaren från ByggMax tänder grillen enkelt och effektivt, och efter endast 10 minuter är kolen perfekt. Den är tillverkad av rostfritt stål med ett handtag i nylon och har en kabellängd på 1,75 meter. Denna grilltändaren kan användas tillsammans med kol och briketter, du lägger tändaren i grillen och hällen över ditt val av kol eller briketter och sätter i kontakten.

Grilltändaren från ByggMax anser vi vi vara bäst-i-test. Den har en effekt på 800 W och en spänning på 50 Hz. Med grilltändaren ingår en hållare av plåt, som man kan placera tändaren på medans den är varm.


Den stora grilltändaren från Tristar har ett långt munstycke som ger en avstånd från elden och tänder träkol/briketter i en behållare. Denna grilltändaren är tillverkad i rostfritt stål och är elektrisk.


Rubicson grilltändare: Perfekt glöd på 15 minuter

Köpa Rubicson grilltändare

Den elektriska grilltändaren från Rubicson tänder grillen snabbt och säkert, efter cirka 15 minuter är glöden perfekt för grillning. Den är lättanvänd och har en kabellängd på 1,5 meter. Grilltändaren har en effekt på 800 W. En hållare av plåt, där man kan lägga grilltändare för avsvalning, ingår.


Att köpa grilltändare

Matlagnings intresset blir allt större i Sverige, men vi vill fortfarande att det ska gå snabbt och vara enkelt. Ingen vill behöva vänta på glöden. En elektrisk grilltändare är enkel och effektiv. Den är även miljövänlig, och avger mindre giftig rök. Den ligger bland kolen eller briketterna i grillen, och det börjar ryka från kolen ganska snabbt, det kan ryka ganska mycket när man använder en grilltändare tillsammans med briketter. Och efter endast cirka 15 minuter glöder det, och det är enkelt att få glöden perfekt. När glöden är perfekt stänger man eventuellt av det på på/av knappen, eller drar ut kontakten, och låter grilltändaren svalna. El tändaren har orsakat brännskador, då den är extremt varm när den tas ur glöden, så det är mycket viktigt att vara försiktig och inte ha några barn omkring under tiden den svalnar.

Elektriska grilltändare bra för miljön

Många tycker om den elektriska grilltändaren eftersom den är bättre för miljön. Något som är viktigt att tänka på är om man alltid har el tillgängligt när man ska grilla, annars är en elektrisk grilltändare inte ett alternativ. Om du grillar hemma och har tillgång till el är en elektrisk grilltändare det bästa alternativet, både för dig och för miljön. Den elektiska tändaren går dock inte att använda tillsammans med ved.

Hellre en grilltändare än tändvätska

Om man inte har tillgång till el är den stora grilltändaren från CDON det bästa alternativet. Det positiva med denna tändaren är att man kan ta den med sig överallt och man är inte beroende av el. Dock är tändvätska någonting som många använder tillsammans med en tändare. I Sverige blir vi allt mer medvetna om klimatet och tändvätskor ger inte bara en bismak till maten utan är inte heller bra för naturen, ett kg vanlig tändvätska ger ett nettoöverskott på cirka 3,3 kg koldioxid, CO2. Detta var framtagit  av Macoma Miljöutredningar AB. På denna länken kan du läsa mer om klimatpåverkan. http://www.lightingpaper.com/pdf/kortrapport_2007-05-08.pdf

Många tändvätskor är paraffinbaserade och paraffin är ett miljögift om det kommer ut i naturen. Paraffin bidrar till att öka halten av växthusgaser i atmosfären, och bidrar till bildningen av marknära ozon, vilket är skadligt får både djur och växter. Varje år sker förgiftnings skador när barn har druckit paraffinbaserad tändvätska, så om man använder sig av tändvätska ska man vara mycket noga med att hålla den oåtkomlig för barn.

Det finns miljövänliga alternativ till de annars miljöfarliga tändvätskorna som även ger en bismak till maten. En rapsoljebaserad vätska är betydligt bättre för miljön. Andra klimatsmarta alternativ är bland annat träklossar av trä, träkuber av träspån och vegetabilisk olja, etanolbaserad tänd gelé, rapsoljebaserad vätska. Stearinbaserat tänd papper är ett annat alternativ, som inte avger något nettoutsläpp av koldioxid, CO2, och som rekommenderas av Naturskyddsföreningen som en klimatsmart produkt. Under denna länken kan du läsa mer om att grilla miljövänligt.