Grilltunna


Bäst i test grilltunnor

Är det dags för en ny grill? Varför inte pröva en grilltunna och grilla som mästarna. En grilltunna börjar bli allt vanligare – och kan användas för vanlig barbeque, långkok eller rökning – ett måste för den avancerade hemmakocken, men det kan vara en djungel att hitta den rätta. Den här guiden visar upp de mest prisvärda grilltunnorna på marknaden för att guida dig till bäst köp.

  1. Bästa grilltunnan 2017
  2. Att tänka på
  3. Köpguide

Bäst i test av grilltunnor

Vilken grilltunna du ska välja beror helt och hållet på vad du ska använda den till och hur många funktioner du söker. Gillar du till exempel indirekt grillning (lång tillagning där maten får sin smak av röken) där du kan smaksätta med olika sorters rökflis är det viktigt att grillen har ett lock och helst en skorsten. Vill du kunna laga snabbmat under tiden? Då behöver du åtminstone två grillytor med varierbar höjd så du kan tillaga två rätter samtidigt.

Nedan får du en sammanfattning av några av de bästa grilltunnorna på marknaden kopplat till vilka behov du kan tänkas ha. Förhoppningsvis känner du dig redo att göra ett val när du läst färdigt.


Landmann Taurus Smoker 31426: Bästa grilltunnan 2017

Köpa grilltunna Landmann Taurus Smoker 31426

Svenska Grillandslaget, som är Europeiska mästare, har valt den här grillen inför grill-VM vilket innebär att den är något alldeles extra. Den går att använda för indirekt grillning, direkt grillning och rökning. Den första delen av grillen ger köttet en vacker stekyta och fungerar utmärkt för den som vill laga lite snabb lunch medan middagen långsamt tillagas i den stora delen.

För den som vill bjuda grannarna på middag är den här ett utmärkt alternativ då den stora grillytan (66×36 cm) kan tillaga mat åt hela 16 personer på en och samma gång. Skorstenen kan regleras för att ge maten mer eller mindre rökig smak och temperaturmätaren på utsidan locket hjälper dig att hålla koll på värmen i grillen. Dessutom finns ett varmhållningsgaller och grillgallret är tredelat för att du enkelt ska kunna fylla på briketter under grillningen.

Vill man dessutom få tips på vad man kan tillaga eller hur man kan smaksätta maten med hjälp av röken så har tillverkaren en instruktionsfilm med tips och instruktioner.


Landmann Dorado 31401: En grilltunna för dig med inte så mycket plats

Köpa grilltunna Landmann Dorado 31401

Den här smarta grillvagnen erbjuder ett flertal olika funktioner. Kolbädden går enkelt att höja och sänka med en vev, vilket är bra om du vill kunna reglera värmen maten utsätts för. Hjulen gör att den är lätt att flytta och de två fällbara sidoborden sparar plats när du inte använder grillen. Det finns också krokar på sidan för dina grillverktyg och den har både en påfyllningslucka för kol, briketter och rökflis samt en uppsamlingsplåt för askan vilket gör den lätt att tömma.

Grillen är perfekt för den som inte har så mycket plats i trädgården. Den är också lämpad för dig som tycker att grillning behöver man inte experimentera med, grillad mat är ändå godast som den är.


Landmann Originalet: En grilltunna för dig med inte så mycket plats

Köpa grilltunna Landmann Originalet

Den här grilltunnan hör till de första modellerna av grilltunnor, och inget fel med det – det är en modell som håller! Den är även känd under namnet ”Grillchef” och har vunnit bäst i test priser både 2011 och 2012. Den kommer med temperaturmätare i locket, sidolucka för tömning av aska och ställ- och sänkbara galler för både maten och briketterna. I likhet med Doradon har den hjul som gör den lätt att flytta och det finns avlastningsytor både framför grillen och under den.

Grillytan är tvådelad vilket gör att du kan laga mat i olika temperaturer samtidigt. Du behöver med andra ord inte planera din grillning så mycket utan, med locket på, sköter den sig nästan helt själv.


Grilltunna Byggmax: Billig och smart grilltunna

Köpa grilltunna Grilltunna Byggmax

Om din budget inte tillåter dig att köpa någon av de dyrare modellerna på marknaden och du vill ha mycket grill för pengarna. Dessutom är den generösa grillytan (40×80 cm) fördelad på två galler och det finns hela fyra olika höjdlägen att välja mellan. Behöver du flytta upp den på altanen efter grillningen så väger den endast 10 kg vilket gör den till en lättviktare i sällskapet.


Grilltunna VidaXL: Billig och smart grilltunna

Köpa grilltunna Grilltunna VidaXL

Vida XLs grilltunna har, precis som Landmanns Taurus Smoker, en eldningslåda på sidan, grillkammare och skorsten för rökning. Designen är rolig och känns lite gammaldags. De snygga trähandtagen är en fin detalj för dig som vill kunna använda grillen som inredningsdetalj i trädgården. Avlastningshyllan frampå grillen är rymlig och den stora grillkammaren har temperaturmätare.

Du kan utnyttja båda kamrarna för grillning på olika temperaturer om du skulle vilja. I stort påminner den mycket om Taurus Smokerns funktioner men är något mindre. Dock har den bara ett galler i den stora kammaren vilket gör att du inte kan använda övre delen för varmhållning.


Landmann Tennessee 400 Smoker: Billig och smart grilltunna

Köpa grilltunna Landmann Tennessee 400 Smoker

Årets nyhet från Landmann är tung och bäst lämpad för dig som har råd (priset ligger på 9995 kr). Men vet du med dig att det är en grilltunna du ska ha och du vill ha en som håller länge, då är det här grillen för dig.

Den har en kraftig plåt som håller värmen bättre än andra grillar på marknaden, modellen är snygg och trots det höga priset får du väldigt mycket grill. Den totala grillytan är hela 78×39 cm och tillräcklig för att förse hela grannskapet med mat. Tyngden (135 kg) gör att den här grillen behöver sin fasta plats i din trädgård, men den kommer göra grannarna gröna av avundsjuka.

När du smaksätter din entrecote med enrisrök samtidigt som du grillar lunchkorven kommer det att vattnas i munnen på alla förbipasserande. Den smarta värmeplattan på sidobehållarens lock passar dessutom utmärkt för varmhållning eller tillagning av tillbehör – för dig som helst vill laga all mat i trädgården.


Vilken grilltunna är då bäst?

Som de flesta vet så görs det mängder av tester på alla typer av varor. Test.se har undersökt vilken den bästa kolgrillen är under två år, 2011-2012, och båda åren var det grillar från Landmann som knep både första och andra platsen. Vi har letat upp de flesta grilltester som gjorts och rankar Landmanns grillar högt, särskilt de som är lite mer kostsamma. Bäst köp gör du trots allt efter dina egna behov. Kolla in översikten nedan efter vilken grill som passar just dina behov så kommer du garanterat bli nöjd.

Landmann Taurus Smoker Landmann Dorado Landmann Grilltunna Kraftiga Originalet/Grillchef
Grillyta: 66×36 cm

Vikt: 30 kg

Funktion: Indirekt och direkt grillning, BBQ, rökning, 2 kammare, varmhållningsgaller

Kapacitet: 16 personer

Mått: 53x120x140

Pris: från 1875 kr

+ prisvärd

+ många funktioner

+ Instruktions-video finns

+ varmhållningsgaller

-kan vara lite svår att montera

-behöver skyddas mot väder och vind

Grillyta: 56×42 cm

Vikt: 31 kg

Funktion: Grillning, höj- och sänkbar glödbädd

Kapacitet: 10 personer

Mått: 133 (82 hopfälld) x109x56

Pris: från 1740 kr

+ enkel att montera

+ tar inte mycket plats

+ genomtänkta funktioner

-endast för direkt grillning

-behöver skyddas mot väder och vind

Grillyta: 45×69 cm

Vikt: 30 kg

Funktion: Grillning, 2 galler för grillning vid olika temperaturer

Kapacitet: 16 personer

Mått: 82x106x77

Pris: från 1728 kr

+ sidolucka för tömning

+ ställ- och sänkbara galler för både mat och briketter

+ temperaturmätare på utsidan locket

-behöver skyddas mot väder och vind

Grilltunna Byggmax Grilltunna VidaXL Grilltunna Landmann Tennessee 400 Smoker
Grillyta: 40×80 cm

Vikt: 10 kg

Funktion: Grillning, 2 galler för grillning vid olika temperaturer (4 höjdlägen)

Kapacitet: 16 personer

Mått: –

Pris: 999 kr

+ billig

+ lätt

-saknar lock

– ingen temperaturmätare

Grillyta: – cm

Vikt:  – kg

Funktion: Direkt och indirekt grillning, 2 kammare, temperaturmätare

Kapacitet:  personer

Mått: 120x69x124

Pris: 1359 kr

+ snygg design

+ rymlig hylla

+ rökrör

-saknar information om grillyta och vikt

-går endast att köpa i internetbutik

Grillyta: 78×39 cm + 37×39 cm

Vikt: 135 kg

Funktion: Direkt och indirekt grillning, 2 kammare, rökrör

Kapacitet: 18 personer

Mått: 145x135x79

Pris: från 9995 kr

+ designen

+ funktionen

+ den kraftiga plåten som håller värmen

+ värmeplattan

-dyr