Grovdammsugare

Köp grovdammsugare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av grovdammsugare 2017
  2. Vilken grovdammsugare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

En grovdammsugare klarar av vad en vanlig dammsugare inte gör. Den går t.ex. inte sönder när den kommer i kontakt med vatten, spån eller grus. En grovdammsugare är helt enkelt starkare och tåligare. Det finns en uppsjö av olika grovdammsugare och att hitta den som passar just dig kan vara klurigt. Därför har vi gjort detta test, vars syfte är att just dina önskemål ska uppnås.

Bäst i test av grovdammsugare

I detta test listar vi upp åtta av årets bästa grovdammsugare och testar dem mot varandra. Det vi har tittat på i testet är deras:

  • Användarvänlighet
  • Olika funktioner
  • Hållbarhet
  • Kapacitet

Vi kommer att lista upp de åtta grovdammsugarna med den som fick bäst resultat först, och lägst sist. Något som är viktigt att ha i åtanke är att dessa 8 grovdammsugarna är de bästa av de bästa, så det finns inga förlorare med här.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline: Bäst i test av grovdammsugare 2017

Köpa grovdammsugare Miele Complete C3 Excellence Ecoline

På första plats kommer Miele Complete C3 Excellence Ecoline. Som man kan gissa från namnet är denna grovdammsugare bra för miljön. Detta är bland annat tack vare att den är utrustad med ett så kallat Power Chip, vilket gör att grovdammsugaren anpassar effekten till vad situationen kräver. Dessutom är den utrustad med Eco TeQ-golvmunstycket som leder till energisparande dammsugning. Så fort munstycket hakas fast i behållaren stängs maskinen av. Denna grovdammsugare är av en mycket god kvalitet och hållbarhet, med en förväntad livslängd på 20 år. Detta tack vare den goda kvaliteten på bland annat teleskåpröret av rostfritt stål.

Denna grovdammsugare kommer att bli din grannes bästa vän då den har ett inbyggt Silence-system vilket innebär en bulleroptimerad motor och en integrerad ljuddämpning som ger ett behagligt ljud på 75 dB när den är igång.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline har ett flerlagrigt filtersystem, som består av en HyClean-dammpåse GN, motorfilter och utblåsningsfilter. Detta resulterar i att 99,9 % av de finaste dammpartiklarna filtreras.

Dessutom har den ett praktiskt låssystem för golvmunstycke, dammsugarrör och handtag, vilket leder till att de olika delarna inte lossnar från varandra när man dammsuger. En annan bra funktion, som är ovanligt för grovdammsugare, är att du enkelt kan mata in sladden med hjälp av ett fottryck, precis som på vanliga dammsugare, så du behöver inte böja dig ner eller hålla reda på en lång sladd.

Speciellt för denna grovdammsugare är att den är anpassad till både höger- och vänsterhänta tack vare att det går att fästa dammsugarröret på båda sidor av dammsugaren.

Årlig energiförbrukning: 26,7 kWh

Max motoreffekt: 800 watt

Energieffektivitet: Klass A

Faktisk sugeffekt Watt: 800

Längd slang plus längd elkabel: 12 meter, vilket ger dig möjligheten att dammsuga en cirkelformad yta på 450 m² utan att byta kontakt.


Kärcher WD 6 Premium: Smarta funktioner med lång hållbarhet

Köpa grovdammsugare Kärcher WD 6 Premium

Silvermedaljören i vårt test är Kärcher WD 6 Premium. Den passar till städning av torra och våta material och miljöer. Det som utmärker den från andra grovdammsugare är att behållaren rymmer 30 liter och är i rostfritt stål, vilket gör att den varar länge. Den har ett planfilter med en filterborttagningsteknik genom en öppningsbar kassett som lätt kan avlägsnas och bytas ut utan att man kommer i kontakt med smutsen. Med hjälp av ett enkelt knapptryck rengörs filtret. Filterpåsen är dessutom i fleece, vilket är gynnsamt för motorn.

Denna grovdammsugare fungerar perfekt tillsammans med anslutna elverktyg då den effektivt suger upp smutspartiklar från användning av elverktyg, t.ex. vid sågning, hyvling och slipning. Och den har en flexibel 1-meters slang till verktyg, vars munstycke är 3,5 cm.

Tack vare dess blåsfunktion passar den utmärkt till de tillfällen då det inte är läge för dammsugning, t.ex. vid grusbädd. Något som utmärker denna grovdammsugare är att det finns en dräneringsskruv vilket gör att man enkelt och smärtfritt kan tömma behållaren på vatten. Den här grovdammsugaren passar till dig som renoverar eller vill ha den till flera olika användningsområden. Den kan bl.a. användas till att suga upp mindre och större mängder vatten, rengöra bilinteriör, entréutrymmen, gångvägar runtom hus, källare och hobbyrum, garage och biluppfarter.

Energiförbrukning: 1300 W

Faktisk sugeffekt: 260 Air Watt

Längd slang: 2.2 m, 3,5 cm

Längd elkabel: 6 m


Kärcher WD 3 Premium: En allt-i-allo våtdammsugare

Köpa grovdammsugare Kärcher WD 3 Premium

Kärcher WD 3 Premium är testets bronsmedaljör. Den här grovdmmsugaren bra till att suga upp en mindre mängd vatten, rengöra bilinteriörer, entréutrymmen, källare och hobbyrum, samt för att användas tillsammans med elverktyg.

När den är ansluten till elverktyg sätts den på och av automatiskt när de startar och smutsen sugs upp med en gång. Den har även en blåsfunktion som passar vid t.ex. vid rengöring av grusbäddar.

Något annat värt att nämna är att den är utrustad med det kritikerrosade våt- och torrmunstycket Clips.

Energiförbrukning: 1000 W

Faktisk sugeffekt: 200 Air Watt

Längd slang: 2 m 35 mm

Längd elkabel: 4 m

Behållarvolym: 17 liter

Behållarmaterial: plast

Filter: patronfilter


Kärcher WD 4 Premium: En kraftfull och energisnål grovdammsugare

Köpa grovdammsugare Kärcher WD 4 Premium

Den här grovdammsugaren är både kraftfull och energisnål. Det kan låta märkligt, men så är det. Endast 1000 W i energiförbrukning och en hög sugeffekt på 220 Air Watt.

Kärcher WD 4 Premium passar till städning av: garage och källare, hobbyrum och verkstad, entré och hall, samt bilinteriör. Golvmunstycket har 2 gummilister och 2 borstlister som gör det möjligt att suga upp alla olika typer av smuts, och tar även upp små mängder vatten.

Planfiltret ligger i en kassett som är lätt att byta, och tack vare en patenterad filterrengöringsteknik rengörs den av sig själv via ett enkelt klick. Filterrengöringstekniken och den rostfria behållaren bidrar till att denna grovdammsugare har hög hållbarhet. Den har även en filterpåse i fleece.

Energiförbrukning: 1000 W

Sugeffekt: 220 Air Watt

Längd slang: 2.2 m, 35 mm

Längd elkabel: 5 m

Behållarvolym: 20 liter

Behållarmaterial: rostfritt stål

Filter: planfilter


Nilfisk Buddy II 12: Perfekt för allmäna behov

Köpa grovdammsugare Nilfisk Buddy II 12

Nilfisk Buddy II 12 är en liten och nätt grovdammsugare som fungerar till torra och våta underlag. Den har ett filterpåssystem i fleece. Dessutom har den ett våt- och torrfilter som skyddar motorn. Plastbehållaren rymmer upp till 12 liter och den har även en inbyggd blåsfunktion. Den har två körhjul och två länkhjul vilket gör att den rullar stabilt. Dessutom har den en sugslang med sugstyrkereglering och rörböj.

Den här maskinen passar bra till dig som söker en enkel och bra grovdammsugare till ett billigt pris.

Längd slang: 1,9 m 36 mm

Mått (L x B x H): 360 x 330 x 440 mm

Vikt utan tillbehör: 4,4 kg


Kärcher MV 2: Grovdammsugaren för bilar & entréområden

Köpa grovdammsugare Kärcher MV 2

Den här grovdammsugaren passar till att städa bilinteriörer och entréområden. Den lämpar sig för våt- och torrstädning tack vare Clips-munstycket. Den suger upp grovt och fint smuts och på olika golvtyper, och man behöver inte byta filter mellan torr- och våtsmutsstädning.

Den här grovdammsugaren är ett bra val till dig som känner att en vanlig dammsugare inte räcker till men inte känner att maskinen behöver ha alla de senaste och proffsigaste funktionerna.

Sugeffekt (Air Watt): 1000 W

Längd slang: 1,9 m

Längd elkabel: 4 m

Vikt: 4,6 kg

Behållarvolym: 12 liter

Behållarmaterial: plast

Filter: patron


Kärcher SE 4002: Om du rengör mycket textiler

Köpa grovdammsugare Kärcher SE 4002

Kärcher SE 4002 är grovdammsugaren som specialiserar sig på rengöring av textilmaterial, som mattor, heltäckningsmattor, klädda möbler, madrasser, draperier, och bilsäten. Den har en tvätt- och sugfunktion, den s.k. tvätt-sug-principen, som rengör ända in i fibrerna och som gör att ytorna torkar 50 % snabbare än hos liknande produkter. Den är även utrustad med ett spraymunstycke för möbelklädslar.

Den gör även bra ifrån sig när det kommer till rengöring av hårda och släta golvytor som natursten, lineoleum och glaserade klinkerplattor.

Sugeffekt: 40 W

Spolhastighet: 1 l/min Spoltryck: 1 bar

Längd tryck- och sugslang: 2m, 35 mm

Längd elkabel: 7,5 m

Behållarvolym: 4 liter

Behållarmaterial: plast

Filter: skumfilter


Kärcher AD 3000: Utmärkt för skorstenar och aska

Köpa grovdammsugare Kärcher AD 3000

Kärcher AD 3.000 är en ask- och torrdammsugare, som passar utmärkt till att rengöra eldstad och skorsten från aska på ett säkert sätt. Den är säker tack vare att metallbehållaren och den metalliska sugslangen är flamsäkra och det löper därför ingen risk att maskinen fattar eld eller smälter.

Tack vare att filtret är ett räfflat grovsmutsplanfilter är det möjligt att suga upp stora mängder aska, och handmunstycket är vinklat så att den ska komma åt i hörnen och i skorstens svårnådda vrår.

Sugeffekt: hög och långvarig

Längd slang: 1,7 m, 35 mm

Längd elkabel: 4 m

Behållarvolym: 17 l

Behållarmaterial: metall

Filter: planfilter, räfflat grovsmutsfilter


Vilken grovdammsugare är då bästa valet för mig?

Årets bästa grovdammsugare blev Miele Complete C3 Excellence Ecoline tack vare dess många användningsområden, multifunktion och goda hållbarhet. Det är en maskin som ligger i tiden vad gäller eko-tänk och kvalitet.

Vill man ha riktigt bra grovdammsugare kan man även söka sig till Kärcher WD 6 Premium och Kärcher WD 4. De är kraftfulla och energisnåla och passar till den som vill ha den att använda tillsammans med elverktyg.

Skälet till varför askrensaren Kärcher och textilinriktade Kärcher SE 4002 hamnade längst ner i listan har ingenting att göra med deras bristande duglighet eller funktion, utan beror på att de specialiserar sig på ett område. För oss råder det inget tvivel om att söker man en grovdammsugare som man bara tänker använda till ask- och torrengöring är Kärcher AD 3.000 det absolut bästa alternativet. Samma gäller för Kärcher SE 4002 när det kommer till textilrengöring.

Letar du efter en funktionsduglig grovdammsugare som till billigt pris ska du kika extra på Kärcher MV 2, Nilfisk Buddy II 12 och Kärcher WD 3 P. De är alla riktigt bra grovdammsugare som fungerar till vått och torrt.

Att tänka på när du köper grovdammsugare

Innan vi du läser testet ovan kan det vara till fördel att nämna vad du som konsument bör tänka på innan du väljer vilken grovdammsugare du ska köpa.

Först och främst bör du ha klart för dig vad det är den ska användas till eftersom det finns många olika modeller med olika funktioner och användningsområden. Ska den till exempel användas till att städa både ute- och inomhusmiljöer, rengöra bilinteriör, textilier och mattor, eller kanske för att rensa ut eldstaden, eller vill du att den ska ha en allround-funktion?

Ett gott råd är att kolla på hållbarheten på produkten genom att kolla på materialet som används på framför allt behållaren, där rostfritt stål är att föredra över plast. Intressant här är också vilket filter som används. Vi rekommenderar filter med fleecetyg om man vill ha en grovdammsugare som ska användas till att ta bort både torr och våt smuts. För då klarar den att suga upp fuktig smuts utan att påsen skadas. Dessutom varar fleecetyg på filtret betydligt längre än t.ex. skumfilter. Filterkassett är att föredra tack vare att det går snabbt och lätt att byta ut filtret, och du kommer inte i kontakt med smutsen.

Ett annat råd är att inte bry sig för mycket om motoreffekten. Hög motoreffekt betyder inte nödvändigtvis bra sugeffekt. Här uppmanar vi att dig att titta på grovdammsugarens sugrör och sugförmåga.

Slutligen tipsar vi om att kolla så att sladden och röret tillsammans är tillräckligt långa för den omkrets som den ska användas till så den sträcker sig till den önskade omkretsen så att du inte behöver byta kontakt mer än nödvändigt.

 Bäst-i-test guiden. http://www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/dammsugare.html#BiT