Häcktrimmer

Köp häcktrimmer med självförtroende


Att trimma sin häck är ett återkommande bryderi för många villa- och radhusboende, ett arbetsmoment som många av oss möter med irritation och uppgivenhet. Listan på problem med att klippa häck kan göras lång, men det vi svenskar retar oss på mest rör sig om dålig batteritid eller sladdlängd, vibrationer och buller,  grannar som envisas med att klippa för hårt eller löst eller kanske under fel del av säsongen, obekväma arbetsställningar samt det enkla faktum att det överhuvudtaget måste göras.


Bäst i test av häcktrimmer

Hela testet är inriktat på batterimaskiner, eftersom det är den absolut smidigaste lösningen. De enda egentliga nackdelarna med dem är batteritiden och den lite svagare styrkan en batterimaskin har, men fördelarna är desto fler. I ärlighetens namn är kraften tillräcklig till de flesta privatpersoner, och batteritiden räcker gott och väl till hur länge de flesta behöver arbeta med sin maskin. Om inte så får man en välbehövlig paus. Dessutom slipper man buller, avgaser och det mesta av vibrationerna en bensinmotor orsakar.

Vi har tittat på de egenskaper som vi själva uppskattar i en bra trädgårdsmaskin, såsom batterikapacitet och uppladdningstid, ljudnivå och svärdlängd. Vi väljer en lite bredare definition av ordet häcktrimmer och tar med allt från små ogrästrimmers till en teleskopmaskin eftersom det är så vanligt att den entusiastiske hemmafixaren bara köper en häcksax med ett pris som ser bra ut, utan att egentligen möta sina behov.

Det som testas är trimmers av olika typer för olika behov. Uppifrån och ner är det en teleskophäcksax, två häcksaxar av den typiska motorsågsmodellen, tre stycken kombinerade gräs-, och busk/häcktrimmers, samt sist men inte minst en enkel grästrimmer för de enklare behoven.


Ryobi OGS 1821 One: Bäst i test av häcktrimmers 2017

Köpa häcktrimmer Ryobi OGS 1821 One

Vår solklara testvinnare är Ryobis multimaskin OGS 1821 One+. Dess främsta styrka är dess mångsidighet. Det är precis som flera borrmaskiner, skruvdragare och andra apparater en maskin ur Ryobis One+-serie, vilket gör att många av läsarna redan har ett eller flera batterier till den. Dessutom har den ett blad på 20 cm, vilket är väldigt långt för en multimaskin, om än inte i samma längd som motorsågsmodellerna. Den gör sig således både som grästrimmer och mindre häcksax med hjälp av ett enkelt bladbyte.

Många av dessa små multimaskiner faller på batterikapaciteten, de håller inte tillräckligt länge, men sådant behöver inte nödvändigtvis drabba en One+-maskin, eftersom man helt enkelt väljer batteri själv eller kanske redan råkar ha två batterier. Har man ett av de mindre One+-batterierna blir maskinen lättare och smidigare på bekostnad av klipptiden, och vice versa. Kraftmässigt räcker den absolut till våra vanligaste behov och mer därtill då One+-batterierna ligger på hela 18v, vilket är mer än de flesta små maskiner.

Batterisystemet som är maskinens största fördel är också dess största nackdel: man köper maskinen utan batteri och laddare. Således, har du inte redan en skruvdragare eller något annat ur One+, serien får du lägga upp en slant till för laddare och batteri. I övrigt är den alltså en utmärkt maskin för små till medelstora jobb och passar om inte alla så de allra flesta.


Einhell GE-HH 18 Li T Kit: För dig med finaste häcken i området

Köpa häcktrimmer Einhell GE-HH 18 Li T Kit

Till dem som identifierar sig med Godsägaren, eller i varje fall har höga häckar eller träd som ska friseras har vi valt ut den magnifika teleskoptrimmern Einhell GE-HH 18 Li T Kit. Som alla teleskopmaskiner kräver den en van förare och kanske framförallt ett skarpt öga och en stabil hand, men låt inte det skrämma dig. En teleskopmaskin är inte raketforskning, alla kan lära sig. Framförallt är det säkrare än höga stegar lutade in i buskarna som är så vanligt annars.

Både handtaget och bladet är justerbart i ett närmast oändligt antal vinklar vilket ger föraren möjlighet att klippa med jämna fina drag även på den höga häcken eller att klippa lågt, längs med marken utan att behöva böja sig. Maskinen har en praktisk batteriindikator och ett batteri ur Einhells Battery X-change-serie vilket laddas upp på endast en timme. Detta slår de allra flesta konkurrenter utan att ge avkall på klipptiden, som ligger på hela 40 minuter. Sammantaget gör detta att man kan få klippt en hel del på en dag, trots att det är en batteridriven apparat. Bladet är 45 centimeter, snäppet längre än de flesta standardsaxar.

Nackdelen är givetvis att det är en teleskopmaskin. Den är lite svårare att manövrera, speciellt nära kroppen, än en vanlig modell. Formklippning är bara att glömma, till det får man välja en annan maskin.


Einhell GE-CH 1855: För lite högre häckar

Köpa häcktrimmer Einhell GE-CH 1855

Tomten där Villasvenssons hus ligger har lite högre häckar och kräver därför en lite större maskin. Till detta ändamål har vi valt ut testets andra Einhell-maskin, nämligen GE-CH 1855. Den har ett ovanligt långt klippblad, hela 62 cm, alltså två decimeter längre än de flesta. Trots detta väger den med sina 2,6 kilo in på samma vikt som många med kortare blad, till exempel Gardenan nedan. Detta gör att den är (nästan) lika smidig som en standardhäcksax. Det långa bladet låter dig klippa de lite högre häckarna i färre svep och ger därför ett jämnare och finare resultat än en kort sax gör.

Precis som den andra Einhell-maskinen har denna Battery X-Change-systemet och batteriindikator. Batteriet som medföljer denna maskin laddas upp på endast 30 minuter och klarar av att klippa i en hel timme. Här är en maskin som är utmärkt för det användningsområde den är tänkt till. Givetvis är det inte en maskin tänkt till småfinesser.


Gardena Easycut 42 18V: En alldaglig häcktrimmer

Köpa häcktrimmer Gardena Easycut 42 18V

Här behövs en allsidig maskin som kan hantera det mesta, däremot är vi inte ute efter några finesser utan bara rätt och slätt en häcksax som kan ta sig genom tunt som grovt. Valet föll på Gardena-maskinen Easycut 42 18V, som med sitt blad på 42 cm erbjuder en bekväm allroundklippning. Bladet är tillräckligt långt för att enkelt kunna göra jämna fina svepningar på de lite lägre häckarna, men samtidigt kort nog för att man lätt ska kunna göra manövrar in mellan två buskar.

Det är rimligt att tro att Slarvern inte har någon enorm vana av häcksaxar och därför passar det bäst med en maskin som denna: enkel, standard och användarvänlig. Med en batteritid på 60 minuter räcker Gardenan för att klippa över de typer av häckar som återfinns i de flesta villaområden. Vikten ligger på behagliga 2,6 kilo, tillräckligt tungt för att kännas stadigt i handen, men samtidigt tillräckligt lätt för att inte vara uttröttande.


Bosch ASB 10,8V: Grästrimmern vi rekommenderar till proffsen

Köpa häcktrimmer Bosch ASB 10,8V

Grannskapets striktaste trädgårdsentusiast ska utan tvekan välja den flexibla maskinen Robert Bosch ASB 10,8V Li multiklippset. Hos Pedanten finns inga höga häckar eller hörnor i trädgården som blivit misskötta och vildvuxna. Nej här är det ansning och formning vi är ute efter.

Maskinen har tre utbytbara blad och lämpar sig för olika sorters häckar (häcksaxblad, 20 cm) och buskar (häcksaxblad, 12 cm) såväl som gräs (grässax). Den har kort sagt alla egenskaper Pedanten vill ha samtidigt som den har en bra känsla med sitt mjuka grepp och relativ låga vikt. På 900 gram är det inte den allra minsta eller lättaste trimmern, vilket Pedanten inte heller eftersöker.

Den långa uppladdningstiden på tre timmar vägs upp något av den tilltagna arbetstiden på 100 minuter.

Ryobi RGS 410: En riktigt prisvärd gristrimmer

Köpa häcktrimmer Ryobi RGS 410

Det bästa valet av maskin här är Ryobi RGS 410, en liten handhållen maskin med ett smidigt litet häcksaxsvärd (12 cm) för den låga häcken mellan tomterna. Att den dessutom har ett grästrimmerblad gör den bara ännu mer lämplig för dylika trädgårdar. Funkisfranks lilla häck görs vanligen sällskap av en handfull små buskar som också de ska friseras, kanske tillochmed ger man sig på att figurklippa, och även där är den lilla Ryobin ett lämpligt verktyg.

Nackdelen med denna maskin är dess låga kraft samt långa uppladdningstid (tre timmar). Arbetstiden på 55 minuter är förvissa tillräcklig för de flesta, men i kombination med så lång uppladdning leder det till att man får en lägre total klipptid per dag. RGS 410 är inte den billigaste trimmern, men mest prisvärd.


Wolf Garten Finesse 30R: För dig som bara kräver något simpelt

Köpa häcktrimmer Wolf Garten Finesse 30R

Den lilla Wolf Garten-maskinen Finesse 30R är precis vad man behöver om man identifierar sig med Pensionären. En enkel och smidig grästrimmer. Inte mer. Inte mindre. Den är lättanvänd och lättviktig, har en batteritid som täcker den lilla trädgårdsplättens behov flerfalt och gör det jobb den behöver med bravur. Det finns ingen anledning att köpa en större eller dyrare maskin ifall man bor så här.

Maskinen har ett relativt svagt batteri på endast 3,7 V med hela fem timmars uppladdningstid som ändå inte leder till mer än 40 minuters klipptid. Batterimässigt är denna den klart svagaste maskinen i testet, det kan man inte neka till. Däremot ska man komma ihåg att detta är en liten maskin för små jobb. Pensionären kommer ändå inte arbeta med an maskin på detta sätt i längre än 40 minuter, utan blir troligtvis färdigt redan efter en kvart.

Det kan också nämnas att denna lilla maskin får hela fyra av fem stjärnor i snitt av Amazon-kunderna på dess hemmamarknad Tyskland. Denna maskin är även testets billigaste.