Häcktrimmer

Köp häcktrimmer med självförtroende


Att trimma sin häck är ett återkommande bryderi för många villa- och radhusboende, ett arbetsmoment som många av oss möter med irritation och uppgivenhet. Listan på problem med att klippa häck kan göras lång, men det vi svenskar retar oss på mest rör sig om dålig batteritid eller sladdlängd, vibrationer och buller,  grannar som envisas med att klippa för hårt eller löst eller kanske under fel del av säsongen, obekväma arbetsställningar samt det enkla faktum att det överhuvudtaget måste göras.


Bäst i test av häcktrimmer

Hela testet är inriktat på batterimaskiner, eftersom det är den absolut smidigaste lösningen. De enda egentliga nackdelarna med dem är batteritiden och den lite svagare styrkan en batterimaskin har, men fördelarna är desto fler. I ärlighetens namn är kraften tillräcklig till de flesta privatpersoner, och batteritiden räcker gott och väl till hur länge de flesta behöver arbeta med sin maskin. Om inte så får man en välbehövlig paus. Dessutom slipper man buller, avgaser och det mesta av vibrationerna en bensinmotor orsakar.

Vi har tittat på de egenskaper som vi själva uppskattar i en bra trädgårdsmaskin, såsom batterikapacitet och uppladdningstid, ljudnivå och svärdlängd. Vi väljer en lite bredare definition av ordet häcktrimmer och tar med allt från små ogrästrimmers till en teleskopmaskin eftersom det är så vanligt att den entusiastiske hemmafixaren bara köper en häcksax med ett pris som ser bra ut, utan att egentligen möta sina behov.

Det som testas är trimmers av olika typer för olika behov. Uppifrån och ner är det en teleskophäcksax, två häcksaxar av den typiska motorsågsmodellen, tre stycken kombinerade gräs-, och busk/häcktrimmers, samt sist men inte minst en enkel grästrimmer för de enklare behoven.


Ryobi OGS 1821 One: Bäst i test av häcktrimmers 2017

Köpa häcktrimmer Ryobi OGS 1821 One

Vår solklara testvinnare är Ryobis multimaskin OGS 1821 One+. Dess främsta styrka är dess mångsidighet. Det är precis som flera borrmaskiner, skruvdragare och andra apparater en maskin ur Ryobis One+-serie, vilket gör att många av läsarna redan har ett eller flera batterier till den. Dessutom har den ett blad på 20 cm, vilket är väldigt långt för en multimaskin, om än inte i samma längd som motorsågsmodellerna. Den gör sig således både som grästrimmer och mindre häcksax med hjälp av ett enkelt bladbyte.

Många av dessa små multimaskiner faller på batterikapaciteten, de håller inte tillräckligt länge, men sådant behöver inte nödvändigtvis drabba en One+-maskin, eftersom man helt enkelt väljer batteri själv eller kanske redan råkar ha två batterier. Har man ett av de mindre One+-batterierna blir maskinen lättare och smidigare på bekostnad av klipptiden, och vice versa. Kraftmässigt räcker den absolut till våra vanligaste behov och mer därtill då One+-batterierna ligger på hela 18v, vilket är mer än de flesta små maskiner.

Batterisystemet som är maskinens största fördel är också dess största nackdel: man köper maskinen utan batteri och laddare. Således, har du inte redan en skruvdragare eller något annat ur One+, serien får du lägga upp en slant till för laddare och batteri. I övrigt är den alltså en utmärkt maskin för små till medelstora jobb och passar om inte alla så de allra flesta.


Einhell GE-HH 18 Li T Kit: För dig med finaste häcken i området

Till dem som identifierar sig med Godsägaren, eller i varje fall har höga häckar eller träd som ska friseras har vi valt ut den magnifika teleskoptrimmern Einhell GE-HH 18 Li T Kit. Som alla teleskopmaskiner kräver den en van förare och kanske framförallt ett skarpt öga och en stabil hand, men låt inte det skrämma dig. En teleskopmaskin är inte raketforskning, alla kan lära sig. Framförallt är det säkrare än höga stegar lutade in i buskarna som är så vanligt annars.

Både handtaget och bladet är justerbart i ett närmast oändligt antal vinklar vilket ger föraren möjlighet att klippa med jämna fina drag även på den höga häcken eller att klippa lågt, längs med marken utan att behöva böja sig. Maskinen har en praktisk batteriindikator och ett batteri ur Einhells Battery X-change-serie vilket laddas upp på endast en timme. Detta slår de allra flesta konkurrenter utan att ge avkall på klipptiden, som ligger på hela 40 minuter. Sammantaget gör detta att man kan få klippt en hel del på en dag, trots att det är en batteridriven apparat. Bladet är 45 centimeter, snäppet längre än de flesta standardsaxar.

Nackdelen är givetvis att det är en teleskopmaskin. Den är lite svårare att manövrera, speciellt nära kroppen, än en vanlig modell. Formklippning är bara att glömma, till det får man välja en annan maskin.


Tomten där Villasvenssons hus ligger har lite högre häckar och kräver därför en lite större maskin. Till detta ändamål har vi valt ut testets andra Einhell-maskin, nämligen GE-CH 1855. Den har ett ovanligt långt klippblad, hela 62 cm, alltså två decimeter längre än de flesta. Trots detta väger den med sina 2,6 kilo in på samma vikt som många med kortare blad, till exempel Gardenan nedan. Detta gör att den är (nästan) lika smidig som en standardhäcksax. Det långa bladet låter dig klippa de lite högre häckarna i färre svep och ger därför ett jämnare och finare resultat än en kort sax gör.

Precis som den andra Einhell-maskinen har denna Battery X-Change-systemet och batteriindikator. Batteriet som medföljer denna maskin laddas upp på endast 30 minuter och klarar av att klippa i en hel timme. Här är en maskin som är utmärkt för det användningsområde den är tänkt till. Givetvis är det inte en maskin tänkt till småfinesser.