Handdammsugare


Bäst i test av handdammsugare 2017

När måndagen inleds med kaffepulver på diskbänken och grus i hallen kan det kännas lite kämpigt, och städning överlag är väl sällan något vi gläder oss åt. Med rätt redskap och smart teknik kan processen dock göras enklare, och handdammsugaren har blivit en populär medlem i många familjer. Liten, smidig och effektiv är adjektiv som ofta klingar vackert i våra öron när det gäller produkter för hemmet, och handdammsugaren är alla tre på samma gång.

Blir du intresserad? Kanske till och med lite köpsugen? Då bör du läsa följande test av handdammsugare. Därefter har vi sammanställt vad vi tycker är det viktigaste att tänka på när det kommer till att hitta den perfekta handdammsugaren.


Varför handdammsugare?

Denna praktiska pryl kan mycket väl underlätta renhållningen av ditt hem, och städningen kanske rent av blir ett nöje. Känner du suget?

 


Electrolux Ergorapido ZB3013: Bäst i test av handdammsugare 2017

Köpa handdammsugare Electrolux Ergorapido ZB3013

Egenskaper:
För att vara en av Electrolux billigare modeller är prestandan och kvaliteten på Ergorapido ZB3013 över förväntan. Den är inte bara en av de bättre presterande modellerna sug-mässigt, utan det medföljer även nytänkande accessoarer såsom en kam på den transparenta borsten framtill för lättare rengöring av mindre trassel.

 • LED-lampor för bättre sikt
 • Volym: 0,5 liter
 • Vikt: 2,55 kg
 • Tolv minuters batteridrift
 • Ljudnivå: 78 dB
 • Två års garanti

Den lätta vikten gör det enkelt för er att bära dammsugaren upp- och nedför trappor, och när den ska ställas undan. Har ni barn eller husdjur kan ni gladeligen räkna med att Ergorapido uppfyller era önskningar när t. ex medhavd sand och grus ska sugas upp. När det kommer till rengöring av dammkoppen så kan den separeras och rengöras utan större ansträngning. Filtret har volymen 0,5 liter och är tvättbar. Ergorapido är en 2-i-1 modell, vilket betyder att ett mindre munstycke kan tas loss vid ett knapptryck för ökad flexibilitet (hyllor m.m).

Ergorapido erbjuder två hastigheter: normal och snabb. En nackdel med den högpresterande, flexibla modellen är den låga batteridriften på tolv minuter. Ännu ett plus I kanten är den fina designen, LED-lamporna, och en laddningsstation.

Garantin gäller i två år, och det medföljer även fogmunstycke, golvmunstycke, möbelborste, och ett roterande munstycke.

Electrolux UltraPower ZB5022: Längre batteritid, mer avslappnad städning

Köpa handdammsugare Electrolux UltraPower ZB5022

Egenskaper:
En liknande modell jämfört med Electrolux Ergorapido, men utrustad med bland annat längre batteritid på mellan 30 till 60 minuter, och upp till tre hastigheter: tystläge, normal, och snabb.

 • Transparent munstycke
 • Volym: 0,8 liter
 • Vikt: 3,6 kg
 • 60 minuters batteritid
 • Ljudnivå: 82dB
 • Två års garanti

När det kommer till den flexibla aspekten kan ni förvänta er att bli mer än nöjda med den lättmanövrerade 180 graders vridningen som förenklar dammsugandet av trappor, hörn, under köksbord, och liknande. Som sin företrädare Ergorapido är även UltraPower utrustad med bland annat LED-lampor, en kam på den transparenta borsten framtill, och ett tvättbart filter.

Förutom den höga batteritiden har modellen även nackdelar, såsom att den inte är tillräckligt stabil för att stå upprätt utan att falla över, att det kan ta upp till fyra timmar att ladda batteriet igen, och ett mindre bra testresultat när det kom till att suga upp djurhår från en matta.

Garantin gäller I två år, och det medföljer även fogmunstycke, golvmunstycke, möbelborste, och ett roterande munstycke.

Bosch BBHMove 4: Vägen till miljömedveten städning

Köpa handdammsugare Bosch BBHMove 4

Egenskaper:
En kraftfull och lättanvänd handdammsugare som ger ett tillfredsställande resultat på både golv och matta. BBHMove 4 har en brukningstid på 36 minuter, och är utrustad med miljömedvetna och högpresterande Ni-MH batterier.

 • 2-i-1: en löstagbar handenhet
 • Två hastigheter
 • 36 minuters batteridrift
 • Vikt: 3,2kg
 • Volym: 0,3 liter
 • Två års garanti

Modellens flexibilitetsförmåga ökar drastiskt när man inser att den inte bara är flexibel vid dammsugning, utan även är ihopfällbar och kan enkelt ställas undan i garderoben. Det medföljande munstycket har en inbyggd elektrisk borste för rengöring. Inkluderar fogmunstycke, golvmunstycke, och roterande munstycke.

En nackdel med BBHMove 4 kan vara den lite väl höga ljudnivån, men modellen har flera egenskaper bör överväga en extra gång, som att den är ihopfällbar, har en batteridrift på över 30 minuter, och är 2-i-1.

Den står enkelt upprätt utan hållare, eller på laddningsstationen (som även kan hängas på väggen).

Garantin gäller I två år.


Vilken handdammsugare ska jag välja?

När det kommer ner till kritan handlar det mestadels om hur stor yta och vad för sorts material som ska dammsugas, om batteritiden är tillräcklig, och självklart vilken modell som är mest prisvärd. De ovanstående modellerna har en brukningstid på mellan tolv till 60 minuter, med laddningstider på upp till fyra timmar.

Flexibilitet är ingen tvekan när det kommer till sladdlösa dammsugare. Att ta sig an trappor, hörn, och ytor under till exempel köksbord och soffor på ett smidigt sätt förenklar er vardag, och med Electrolux Ergorapidos och Bosch BBHMove 4s 2-i-1-teknik är ni även redo för att besegra ännu svåråtkomliga ytor.

Det är både kul och enkelt att vara trådlös!

Att tänka på när man väljer skaftdammsugare

När måndagen inleds med kaffepulver på diskbänken och grus i hallen kan det kännas lite kämpigt, och städning överlag är väl sällan något vi gläder oss åt. Med rätt redskap och smart teknik kan processen dock göras enklare, och handdammsugaren har blivit en populär medlem i många familjer. Liten, smidig och effektiv är adjektiv som ofta klingar vackert i våra öron när det gäller produkter för hemmet, och handdammsugaren är alla tre på samma gång.

Blir du intresserad? Kanske till och med lite köpsugen? Då bör du läsa följande guide, där vi sammanställt vad vi tycker är det viktigaste att tänka på när det kommer till att hitta den perfekta handdammsugaren. Det är inte alltid lätt att hitta rätt i denna djungel av elektriska prylar som finns där ute, men efter att ha läst följande råd känns det förhoppningsvis lite lättare.

Användningsområde

Müsli på frukostbordet, hundhår i soffan, grus i bilen eller kanske rentav spindelnät i bokhyllan? Det finns många tillfällen då en handdammsugare kan vara praktisk. Beroende på just din situation och dina behov, finns det sedan en rad olika avancerade och mindre avancerade modeller att välja mellan. Det inte helt nödvändigt med alla dessa accessoarer och specialfunktioner alltid, utan ”don efter person och situation” kan vara ett bra motto att gå efter.

För hundhåret i soffan i bilen bör du välja en dammsugare som fungerar bra inte enbart på hårda trägolv, men även på mjuka underlag såsom soffor och mattor. Det kan även vara värt att se sig om efter en dammsugare med turbo-funktion och extra effektiv sugning. Är det istället bilen eller bokhyllan som behöver städas kanske en dammsugare som kommer med olika sorters munstycken vara ett bättre val, medan müslin på bordet lätt kan sugas upp av en helt vanlig enkel modell. Det finns sedan en rad olika funktioner utöver detta, och du bör utforska dina alternativ noga innan du slår till.

Hanterbarhet

Man kan väl ändå säga att den huvudsakliga attraktionen med en handdammsugare är just att den ska vara praktisk och lätt att hantera. På detta tema finns det många olika faktorer att tänka på, och funktioner som man kanske inte inser förrän efteråt hur praktiska de är. Vi föreslår att du funderar på följande:

 • Hur stor och tung är den? Vikten kan variera mellan 0,7 och 2,3 kg, men ligger oftast runt 1,5 kg.
 • Är knapparna behändigt placerade? Vilken sorts knappar har den?
 • Har dammsugaren en indikationssymbol för huruvida batteriet behöver laddas eller ej?
 • Hur mycket rymmer dammsugaren innan det är dags att tömma? Detta ligger oftast runt 0,5 liter, men kan variera mellan modellern
 • Hur enkel är den att tömma?

Dessa punkter är en bra början när du ska börja utvärdera just den modell du tittar på, och hur praktisk den är. Prova gärna att lyfta och känna när du är i butik, så slipper du eventuella besvikelser när du börjar använda din nya städkompanjon.

Batteritid

Alla har vi nog någon gång upplevt känslan när en teknisk pryl dör just när vi behövde den som mest. Med en handdammsugare med ordentlig batteritid kan du förhoppningsvis undvika detta, och ovan nämnda batterinivåindikator kan även vara till stor hjälp. Allt för att spara på frustrationen!

De handdammsugare som finns ute på marknaden just nu varierar mellan 10 till 30 minuter i batteritid, vilket kan vara alldeles lagom eller alldeles för lite beroende på dina behov. Vad du också bör tänka på är hur lång tid det tar att ladda upp batteriet – detta kan variera från runt 3 timmar till runt 12 timmar beroende på modell. Är du riktigt nitisk kan det vara smart att satsa på en dammsugare som går fort att ladda upp igen efter att batteriet tagit slut, så slipper du onödigt långa avbrott.

Ljudnivå

För de gånger då du klantat till det ordentligt men kanske inte vill väcka hela huset med undanröjningen, kan det vara bra att satsa på en dammsugare som låter lite mindre än motsvarande modeller. Det här kan vara svårt att veta innan man fått hem varan, men det går oftast att läsa sig till genom olika tester som gjorts. Se till exempel Råd och Röns stora handdammsugare-test från 2013. Du kan även be att få provköra i butik, så blir det ännu klarare.

Priset

Hur värdefull är den där extra lilla hjälpen egentligen? Det här är för en del kanske den viktigaste delen att tänka på. Tänk till, rådgör och budgetera. Baserat på detta kan du sedan hitta dammsugare för allt från runt tusenlappen till det tredubbla. Men priset är, som bekant, inte alltid en bra ledtråd till vilken kvalitet du får. Låt dig inte luras av de stora märkena med de stora priserna, utan ta dig tid att jämföra och fundera.

kerhet och garantier

En annan oerhört viktig punkt att ta hänsyn till är hur säker handdammsugaren är, och vilken garanti det finns på den. Vad gäller säkerheten bör du tänka på exempelvis hur väl balanserad och hur brandsäker dammsugaren är. Det är också värt att titta på hur väl den håller partiklar som sugs upp – har du allergiker i hemmet kan detta vara en oerhört viktig faktor att jämföra.

Att se till garantin som kommer med produkten kan kanske tyckas vara en självklarhet för många, men vi tycker ändå att det är värt att nämna. Vanligtvis ligger garantin på runt 2 till 3 år, och det är bra att läsa på om precis vad det är som gäller.

Design

 Nog för att det är insidan som räknas, men vill du kunna ha din handdammsugare ståendes framme redo för användning kan det kanske vara bra att tänka lite på utsidan också. Det finns dammsugare i en rad olika färger och modeller – den ena blankare än den andra men var noga med att inte döma hunden enbart efter håren. Funktionerna, säkerheten, hanterbarheten och övriga punkter som tagits upp här ovan får nog anses vara viktigare än designen, och det är i denna ände du bör börja när det stora beslutet ska fattas.

Med dessa punkter i bakhuvudet bör dina chanser att hitta rätt i handdammsugardjungeln öka markant.


  Electrolux Ergorapido ZB3013Electrolux Ergorapido ZB3013
  • LED-lampor för bättre sikt
  • Volym: 0,5 liter
  • Vikt: 2,55 kg
  • Tolv minuters batteridrift
  • Ljudnivå: 78 dB
  • Två års garanti
  Electrolux UltraPower ZB5022Electrolux UltraPower ZB5022
  • Transparent munstycke
  • Volym: 0,8 liter
  • Vikt: 3,6 kg
  • 60 minuters batteritid
  • Ljudnivå: 82dB
  • Två års garanti
  Bosch BBHMove 4Bosch BBHMove 4
  • 2-i-1: en löstagbar handenhet
  • Två hastigheter
  • 36 minuters batteridrift
  • Vikt: 3,2kg
  • Volym: 0,3 liter
  • Två års garanti