Handöverfräs

Köp handöverfräs med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av handöverfräs 2017
  2. Vilken handöverfräs ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Handöverfräsen är precisionens mästare när det kommer till arbete i trämaterial. Finjusteringar på 1/10 millimeter hjälper dig få det exakta resultatet med en otrolig finish. Dess kraft är nyckeln till framgång men också anledningen till att hantera verktyget med försiktighet.

En handöverfräs är en maskin som hjälper dig att med precision få ett riktigt fint resultat. Oavsett vilket trämaterial du jobbar med. Maskinen kan liknas med en vidareutvecklad hyvel eftersom den är väldigt mångsidig. Du kan exempelvis falsa, göra mönster, fräsa urtag men också göra sammanfogningar. Med hjälp av hundratals varianter av frässtål kan handöverfräsen göra dig till en mångsidig hantverkare. Det är det som är det fina. Du behöver inte vara hantverkare till yrket men kan ändå med en handöverfräs få ett riktigt professionellt resultat. Beroende på vilket jobb som ska utföras väljer du frässtål som motsvarar den urspårning du vill ha. Vill du veta mer om vilken handöverfräs som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa handöverfräsar.

Bosch POF 1400 Ace: Bäst i test av handöverfräsare 2017

Köpa handöverfräs Bosch POF 1400 Ace

Bosch POF 1400 ACE är en av marknadens allra kraftfullaste och kompletta handöverfräsare för hemmafixare. Med sin motor på 1400W och kraftiga och plana sula(undersida) garanterar den ett strålande resultat. Tack vare ett varvtal på 28000 möjliggör det för användaren att arbeta med hög precision, och Boschs konstantelektronik håller varvtalet på en konstant hög nivå även om frässtålet stöter på ett hårt material.

Verktyget är ergonomiskt designat, med 2 handtag täckta med Softgrip (mjuk beläggning). Knappar och rattar är också bra och ergonomiskt placerade. Fräsen har dessutom en säkerhetsutrustning som möjliggör uttröttningsfritt arbete även vid intensiv användning.

Andra användningsbara egenskaper är ett djupstopp som kan finjusteras med en ratt som har en tydlig skala. Vidare har verktyget spindellåsning för snabba och enkla fräsbyten. Fräsen ansluts med sladd.

Bosch POF 1400 ACE är en marknadsledande handöverfräs. Dock kan den upplevas som högljudd vid toppfart.

Passar dig som vill ha

·       Det bästa som marknaden har att erbjuda

·       En mycket kraftfull handöverfräs som klarar alla projekt

·       Fiffiga funktioner


Black & Decker KW900E: Handöverfräs med praktisk schablonplatta och kopieringsföljare

Köpa handöverfräs Black & Decker KW900E

Denna prisvärda handöverfräs från Black & Decker ger hemmafixaren ett lätthanterligt verktyg. Motorn på 1200W utlovar hög prestanda och lång livslängd, medan ett högt varvtal garanterar hög precision och ett utmärkt resultat. Fräsen är ergonomiskt designad, med stora sidohandtag och bra placering på knapparna. Detta, samt möjligheten att variera hastigheten medan verktyget används, ger användaren utökad kontroll. Den är även relativt tystgående, med ett ljudtryck på 95dB och ljudeffekt på 106 dB.

Black & Decker KW900E har ett spindellås som förenklar frässtålsbyten. Vidare har den en praktisk schablonplatta och kopieringsföljare – utmärkta hjälpmedel för att skapa mönster i arbetsstycket. En särskild platta för att fräsa kantlister gör också jobbet till en lätt match. Fräsen kommer med tre spännhylsor för alla dimensioner under 12 mm, 3 meter lång sladd samt en säkerhetsbrytare för ökad säkerhet.

Några svagheter med denna handöverfräs är att motoreffekten är något klen vid låga varvtal, samt att sulan (undersidan) är av mindre hållbar plast.

Passar dig som

·       Vill ha en lätthanterlig, stark och ergonomisk handöverfräs

·       Tycker om praktiska tillbehör, t.ex. för att fräsa mönster i arbetsstycket

·       Inte har något emot att byta ut delar då och då


Dremel 335: Förvandlar ditt Dremel-verktyg till en precisionsfräs

Köpa handöverfräs Dremel 335

Med en Dremel 335 förvandlar du snabbt din Dremel Multi eller Cotech till en komplett handöverfräs. Du kan fräsa cirklar, skyltar, urtag, dekorkanter, samt kanter med hög precision. Tack vare två djupstopp går det lätt och snabbt att ställa in fräsdjup. Den medföljande kant-och cirkelmallen gör det också lätt att fräsa raka linjer och perfekta cirklar, medan kopierhylssatsen används för att fräsa bokstäver och mönster.

Dremel 355 ger dig en ergonomisk och lätthanterlig handöverfräs, bl.a. genom den praktiska greppspärren. Genom att vrida denna spärras eller lossas enkelt greppet.

Dremel 335 är en tillsats av hög kvalitet. Dock kan skruvar behöva bytas efter en tid.

Passar dig som

·       Redan äger en Dremel Multi eller Cotech och som vill ha en handöverfräs av hög kvalitet, utan att behöva införskaffa ytterligare ett nytt verktyg

·       Vill ha en handöverfräs med hög precision

Makita RP0900J är en lättarbetad handöverfräs med ergonomiska designdetaljer. Den har t.ex. gummerade handtag, vilka ger ett stadigt grepp. Ett av handtagen rymmer även en strömbrytare för bättre kontroll och ökad säkerhet.

Verktyget har smarta egenskaper som djupjustering, revolveranslag för inställning av fräsdjupet i 3 steg och en täckplatta framför bearbetningsområdet.

Makita RP0900J ansluts med sladd (sladdlängd 2,5 meter). Den är en relativt tystgående handöverfräs med ljudtrycksnivå 89dB och ljudeffektnivå 100dB.

Negativa aspekter i samband med verktyget är att motorn på 900W inte är lika kraftfull som hos en del andra produkter på marknaden. Varvtalet blir därför inte heller lika högt, vilket påverkar fräsningen negativt. Makita RP0900J är också dyrare än vissa likvärdiga fräsar.

Passar dig som vill ha

·       En lätthanterad handöverfräs

·       Fiffiga ergonomiska detaljer

·       Ett verktyg för mindre krävande fräsningar, där en stark motor och högt varvtal inte är avgörande


Bosch POF 1200 AE: Kraftig och noggrann handöverfräs för den kreative

Köpa handöverfräs Bosch POF 1200 AE

Bosch POF 1200 AE är en kraftfull handöverfräs för såväl mindre som mer krävande och tuffa projekt. Den gör det möjligt att fräsa exakta spår, kantprofiler och formdelar med hög precision. Fräsen är ergonomiskt designad med Softgrip i handtaget, en beläggning som gör det mjukt och greppvänligt. Ljudtrycksnivån är 95dB och ljudeffektsnivån är 106dB.

Den kraftiga motorn på 1200W och högt varvtal garanterar ett gott resultat varje gång. Verktyget är dessutom utrustat med Boschs varvtalselektronik med inställningshjul och gaspedalbrytare. En annan användbar egenskap är spindellåsningen, som gör att fräsen snabbt och enkelt kan bytas. Bosch POF 1200 AE ansluts med sladd och har en säkerhetsbrytare för ökad säkerhet.

Detta är en kraftfull handöverfräs med många användbara funktioner. Dock saknas finjustering av fräsdjup och produkten kommer med endast ett frässtål.

Passar dig som

·       Jobbar med tuffa projekt som kräver en kraftfull handöverfräs

·       Ställer höga krav på funktionalitet

·       Vill kunna utnyttja din kreativitet i dina projekt


Ryobi RRT 1600-K: Levererar maximal prestanda och slitstyrka

Köpa handöverfräs Ryobi RRT 1600-K

Ryobi RRT 1600-K har en motor på 1600W och levererar därmed maximal prestanda. Den har kraftiga komponenter och en slitstark sula (undersida) och plan glidsula. Handtagen har en ergonomisk mjuk beläggning. Verktyget har även en startspärr som agerar som säkerhetsfunktion.

Ryobi RRT 1600-K har en rad bra och användbara funktioner. Det är t.ex. möjligt att förvälja djupinställning och fininställa fräsdjup. Verktyget har även spindellås för smidiga fräsbyten, samt en kopiermall för att göra mönster i arbetsstycket. Ryobi skickar med inte mindre än 5 olika fräsjärn med denna modell, vilket borde vara till stor glädje för hemmafixaren.

Trots att verktyget är mycket kraftfullt och levererar på hög nivå, har det några svagheter. Handtagen är osmidiga att hålla i och ger snabbt trötta armar. Maximalt varvtal är 26000, vilket påverkar precisionen negativt. Startspärren, strömbrytaren och djupstoppet är placerade vid ett handtag, vilket gör det krångligt att fräsa. Slutligen är verktyget högljutt.

Passar dig som vill ha

·       En mycket kraftfull handöverfräs för riktigt tuffa projekt

·       Hög funktionalitet

·       Många tillbehör


Vilken handöverfräs är då bästa valet för mig?

För att lätt kunna hitta den handöverfräs som passar just dig följer en sammanställning nedan, baserad på egenskaper och styrkor man kan önska sig av sitt nya verktyg.

Kraftfullhet och varvtal: Black & Decker KW900E, Bosch POF 1200 AE, Bosch POF 1400 ACE, Ryobi RRT 1600-K

 Ergonomi: Black & Decker KW900E, Dremel 335, Makita RP0900J, Bosch POF 1200 AE, Bosch 1400 POF ACE

Precision: Black & Decker KW900E, Dremel 335, Bosch POF 1200 AE, Bosch 1400 POF ACE,  Ryobi RRT 1600-K

Funktioner: Alla

Övergripande bäst: Bosch POF 1400 ACE

Att tänka på när du köper handöverfräs

Tio gånger så kraftfull

Med en handöverfräs går arbetet mycket snabbare än om du skulle göra det med vanliga handverktyg. Ställer du in fräsdjupet och använder maskinen korrekt så behövs inget efterarbete med exempelvis slippapper. Varför handöverfräsen blivit så populär bland hantverkare handlar mycket om det höga varvtalet. En handöverfräs kommer i genomsnitt upp i 30 000 varv/minut och ger därför en helt otrolig finish. Det är ett tio gånger så högt varvtal jämfört med en vanlig borrmaskin. Med en sådan hög hastighet bör man därför arbeta med försiktighet. Maskinen har en otrolig kraft och det är viktigt att veta hur du hanterar den på ett säkert sätt.

Säkerheten först

En handöverfräs gör jobbet snabbt men även den som hanterar maskinen måste kunna hänga med i svängarna. Med en tyngd mellan 2,5 och 5 kg samt en enorm kraft kan det lätt bli farligt om man inte tänker på sin säkerhet. Håll alltid maskinen med båda händerna i ett stadigt grepp. Fäst objektet du jobbar på i en bänkskiva eller liknande så att det sitter fast ordentligt. Viktigt är också att frässtålet sitter riktigt. När du arbetar och ska byta frässtål eller inställning, se då alltid till att dra ur kontakten. Stäng även av strömmen när du inte arbetar. Även om det är för en liten stund. När du fräser bör du se till så att frässtålet arbetar ut från materialet. Om du istället arbetar i samma riktning som det matar kan det bli obehagliga ryck. Dessutom finns skaderisk.

Välj rätt handöverfräs

Det finns flera viktiga egenskaper som en handöverfräs bör ha. Här följer några tips som gör köpet av en maskin enklare:

  • Ett spindellås gör det lättare och säkrare att fästa frässtål.
  • Handtagen bör passa dina händer och vara halksäkra.
  • Startknappen ska vara lätt åtkommen för din säkerhet och bekvämlighet.
  • Möjlighet för finjustering ger dig ett mer exakt resultat.
  • Varvtalsväljare hjälper dig ställa in hastigheten.

Att välja handöverfräs handlar mycket om säkerhet men också om bekvämlighet. Besök gärna en affär för att själv se och känna på produkten. Känns maskinen bra och lätt att förstå gör du många gånger ett bra köp. Möjlighet till finjustering med millimeter precision ger extra professionellt resultat. Att kunna justera hastigheten är också populärt eftersom du ofta kommer arbeta i olika trämaterial. För hårt trä, exempelvis ek, vill man gärna arbeta med en lägre hastighet för att inte bränna materialet. En högre hastighet kan du använda på furu och andra mjukare trämaterial.

Djungel av maskiner och frässtål

Som tidigare nämnt finns det hundratals olika typer av frässtål men för att göra det enklare delas de in i två grupper. Kantfrässtål är den typ du ska använda för att runda av kanter, profilera eller falsa. Den andra gruppen är notfrässtål som du kan använda för spårfräsning. Eftersom handöverfräsen har ett så högt varvtal så bör du välja frässtål av hög kvalitet. Frässtål är ömtåliga och du bör ta hand om dem genom att inte låta dem ligga löst bland andra saker. Då håller de längre. På marknaden finns många handöverfräs-modeller av olika märken och med olika möjligheter för inställningar. På en del maskiner kan du finjustera fräsdjupet med 1/10 millimeters exakthet vilket ger bättre resultat än andra maskiner. Det finns också maskiner med tydliga mätare som gör det lättare att läsa av skalor.

”Frästande” test-guide

Beroende på hur mycket pengar du vill lägga på en handöverfräs så varierar effektiviteten. De som är dyrare i pris är därför oftast starkare än de billigare. I vissa fall kan dock en lite billigare handöverfräs passa bäst. Tidningen Gör det själv publicerade, år 2007, en guide där de testade tio stycken olika maskiner av olika märken. Styrka, hantering och funktion testades, samt ergonomi och vilka tillbehör som följer med vid köpet. Ladda ner guiden som pdf (584kb, nytt fönster). Kanske triggar testet dig att antingen plocka fram eller köpa en handöverfräs. Vad du än vill producera, hjälper handöverfräsen dig att förverkliga din vision. Möjligheterna är gränslösa och det kittlar många hantverkares fantasi och vilja att börja skapa.

Bosch POF 1400 AceBosch POF 1400 Ace
Dremel 335Dremel 335
Bosch POF 1200 AEBosch POF 1200 AE
Ryobi RRT 1600-KRyobi RRT 1600-K