Hetvattentvätt

Köp hetvattentvätt med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av hetvattentvätt 2017
  2. Vilken hetvattentvätt ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Om du har tänkt köpa en hetvattentvätt så bör du läsa in dig lite om vilka som finns att välja på. Det kan faktiskt vara lite komplicerat att hitta rätt hetvattentvätt för dina behov. Därför är det en bra idé att läsa vidare så kommer du att få reda på mer om vilka kvalitéer som är viktiga för just dig. Läs vår guide i slutet av sidan, eller fortsätt direkt till testen.


Kärcher HDS 12/18-4 S: Bäst i test av hetvattentvättar 2017

Köpa hetvattentvätt Kärcher HDS 12/18-4 S

Denna maskin är bra om du vill spara tid då den är väldigt effektiv och tar bort smuts snabbt. En bra tumregel att gå på är: Högre tryck tar bort mer smuts men utan mycket vatten försvinner det inte. Denna maskin följer detta exemplariskt genom att skjuta ut 20 l/min med arbetskraften 180 bar. Denna bör du alltså välja om du har stora och många ytor som behöver rengöras. Den har dessutom en integrerad slangvinda.

Övriga fakta: Arbetstryck 180 bar, 20 l/min, trefas (400 volt), max temperatur 155 grader, vikt 178 kg, stora bakhjul, små framhjul.


Kärcher HDS 8/18-4 CX: En lättviktig hetvattentvätt

Köpa hetvattentvätt Kärcher HDS 8/18-4 CX

Denna maskin är till för dig som har lite mer tid då denna tar bort smutsen snabbt men transporterar inte bort det lika snabbt. Denna är väldigt lik föregående maskin men väger inte lika mycket. Det betyder alltså att den är lättare att dra runt.

Övriga fakta: Arbetstryck 180 bar, 13 l/min, trefas (400 volt), max temperatur 155 grader, vikt 114 kg, stora bakhjul och ett framhjul.


IPC PW-H10: Bra val till din villa

Köpa hetvattentvätt IPC PW-H10

Om du bor i en villa men har en del maskiner osv. som behöver tvättas är detta absolut ditt val! Den är inte lika effektiv som dom man använder på lantbruk eller i verkstäder, men då denna går på enfas (230 volt) kan du alltså plugga in den i vanliga uttag. Den väger också bara 49 kg så denna är mycket lättare att flytta på. Den har bara en 8 meter lång slang men detta gör inget då den inte väger särskilt mycket.

Övriga fakta: Arbetstryck 120 bar, 7 l/min, enfas (230 volt), max temperatur 55 grader, 49 kg, Tvåhjuling och båda är stora.


Kränzle Therm 1165-1: Väldigt lång slang

Köpa hetvattentvätt Kränzle Therm 1165-1

Om du har plats och möjlighet att ha din hetvattentvätt på ett ställe är det denna du bör välja. Den är väldigt bra och har en 20 meter lång slang. Den enda nackdelen med denna hetvattentvätt är dess vikt på 230 kg.

Övriga fakta: Arbetstryck 165 bar, 19 l/min, trefas (400 volt), max temperatur 140 grader, vikt 230 kg, integrerade hjul.


Nilfisk Alto Neptune 1-22 230/1/50/16: En hetvattentvätt på enfas (230 volt)

Köpa hetvattentvätt Nilfisk Alto Neptune 1-22 230/1/50/16

Behöver du mycket kraft även om du bor i en villa så är denna ditt val eftersom att den också går på enfas (230 volt). Den ger snabbare ifrån sig vatten och dessutom har den en högre max temperatur. Den har också en starkare stråle än IPC PW-H10.

Övriga fakta: Arbetstryck 110 bar, 10 l/min, enfas (230 volt), max temperatur 80 grader, 94 kg, tvåhjuling varav båda är stora.

Kränzle Therm C 13/180: Portabl hetvattentvätt

Köpa hetvattentvätt Kränzle Therm C 13/180

Om du har ett stort behov av att flytta runt din hetvattentvätt för att tvätta saker som inte är flyttbart så kan denna vara den du bör välja. Det går att ställa hårda krav på den och eftersom att den har stora och bra hjul kan du rulla runt den utan större problem.

Övriga fakta: Arbetstryck 180 bar, vattenmängd l/min 13, trefas (400 volt), max temperatur 140 grader, vikt 178 kg, stora kraftiga hjul.


Nilfisk Alto Neptune 4-55FAX: Högt tryck med hög max temperatur

Köpa hetvattentvätt Nilfisk Alto Neptune 4-55FAX

Om du inte är i behov av att kunna använda ånga till att tvätta så är denna ett väldigt bra val. Anledningen till det är att den är lika bra om inte bättre än många andra hetvattentvättar som använder trefas och den väger bara 136 kg, alltså är den lätt att flytta på. Tänk på att detta är den enda som använder trefas som inte kan ge ifrån sig ånga.

Övriga fakta: Arbetstryck 200 bar, 16,8 l/min, trefas (400 volt), max temperatur 90 grader, 136 kg, ett litet hjul bak och två stora framtill.


Kränzle 875: Bra val för fast arbetsplats

Köpa hetvattentvätt Kränzle 875

Detta är en hetvattentvätt för dig som vill ha en fast placerad hetvattentvätt då denna är svår att flytta på främst pga. Dess vikt. Det du behöver tänka på med denna är att den inte har en slangvinda som du kan rulla upp slangen på. Detta gör att om du använder den mycket på samma plats kanske du inte är i behov av en slangvinda.

Övriga fakta: Arbetstryck 170 bar, vattenmängd l/min 15, trefas (400 volt), max temperatur 140 grader, vikt 230 kg, stora och ganska breda däck.


Vilken hetvattentvätt är då bästa valet för mig?

Jag skulle vilja säga att vad du än gör, om du behöver tvätta saker på olika platser, eller om det är väldigt svåra saker att tvätta så kan bäst-i-test ”Kärcher HDS 12/18-4 S” göra saker lättare för dig.

Eftersom att den både har mycket kraft, ger hög spolkapacitet med många liter vatten per minut och om det behövs så kan du också använda den för ångtvätt. Sedan är den också lättare än några andra men har också bra hjul.

Detta är alltså absolut den du bör välja om du har många saker att tvätta på olika platser. Detta är dock bara ett alternativ om du har en kontakt för trefas. Är det så att du har lite andra krav så finns det också andra produkter att titta på.

Ett bra exempel på det är ”IPC PW-H10” hetvattentvätten. Anledningen till det är för att den använder enfas, alltså kan du använda den i en villa. Den är också så pass liten att du nästan kan bära runt den. Den gör bra ifrån sig även om den tvättar sämre än vad ”Kärcher HDS 12/18-4 S” som var bäst i test så har den andra egenskaper som kan vara viktiga att tänka på.

Dessa är då framförallt vikten och möjligheten att plugga in den i ett vanligt uttag. Viktigt att tänka på är såklart också din budget, behöver du inte lika mycket bör du verkligen ta en titt på ”IPC PW-H10”.

Kom ihåg att titta på och känna efter vad du behöver. T ex: kan ”Kränzle Therm 1165-1 med vinda” vara bra om du enbart har ett ställe att tvätta på då den har en lång slang men tyvärr väger mycket. Annars gör den väldigt bra ifrån sig.

Det är alltså viktigt att ta reda på vad just du behöver och vad dina krav är då dessa hetvattentvättar är ganska lika men ändå har saker som skiljer dem åt.


Att tänka på när du köper hetvattentvätt

En hetvattentvätt ger ifrån sig varmt vatten då dessa har en varmvattenpanna. Det finns en del fördelar gentemot vanliga kallvattentvättar. Några viktiga fördelar är: Mindre förbrukning av rengöringsmedel, kortare arbetstid och den kostar ofta mindre i längden då du inte behöver tvätta lika länge med varmt vatten då det är effektivare än med kallt vatten.

Det som kan skilja mellan olika modeller är huvudsakligen om den är enfas eller trefas. Enfas betyder att den kan ta emot 230 volt och trefas kan ta emot 400 volt. Hetvattentvättar som är enfas kan alltså kopplas in i vanliga uttag medan hetvattentvättar som använder trefas kan kopplas in i uttag som kan finnas i garage och verkstäder. Ett bra tips är att ta reda på om du har ett trefasuttag tillgängligt innan du gör ett köp. Om hetvattentvätten är enfas är den ofta mindre och lättare att flytta men ger därmed också ifrån ett sämre arbetstryck samt liter/min, den hettar upp vattnet till ungefär 65-70°. Trefas kan hetta upp vattnet till så mycket som 155° vilket kan producera ånga. Den är dock ofta större och bökigare att flytta då den är tyngre. Det kanske viktigaste för dig är att en enfas blir billigare för plånboken än en trefas. Allt detta varierar dock från maskin till maskin.

Några saker att tänka på kan vara vad du ska använda hetvattentvätten till, hur mycket du kommer använda den gentemot priset då premium kan vara roligt att ha men kanske inte nödvändigt om den bara används en gång i månaden. Har du dock ont om tid eller vill att det ska gå väldigt snabbt går det nästan alltid snabbare med de dyrare varianterna. Du behöver oftast inte tänka så mycket på hållbarheten med de billigare om du inte ska använda dem ofta. En hetvattentvätt använder mindre än hälften så mycket vatten som du skulle använda med en trädgårdsslang. Hetvattentvättar kan också användas till mycket mer än vad du tror. Den kan användas för utemöbler, stenplattor, bilen och inomhus i badrum osv. Tänk också på att du vill få med en slang som i varje fall är 10-15 meter lång eftersom att det kommer att bli jobbigt att flytta på hetvattentvätten gång på gång. Till många går det att köpa extra delar och där går det också ibland att köpa längre slang om du verkligen bestämmer dig för en särskild hetvattentvätt.