Induktionshäll

Köp induktionshäll med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av induktionshäll 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Induktionshällar är numera ett självklart val för många när köket ska moderniseras. Orsakerna till detta är flera: rent estetiskt smälter induktionshällar lätt in i de flesta kök, de är snabbuppvärmda, energisnåla, lättrengjorda och dessutom säkra att använda – något som säkerligen de flesta föräldrar med nyfikna och matglada barn uppskattar.

Bäst i test av induktionshäll

Att välja induktionshäll som passar just ditt kök och dina behov kan vara svårt. Det finns en uppsjö av hällar att välja mellan i varierande prisklasser och de kan ha till synes mer eller mindre liknande funktioner. Vi har därför satt ihop en guide över fem populära hällar som förhoppningsvis kan underlätta ditt val och därmed göra matlagningen både roligare och enklare.

Siemens EH875MP17E: För den stora familjen

Köpa induktionshäll Siemens EH875MP17E

Pastavattnet kokar, barnens köttfärssås puttrar under lock och i en tredje kastrull tillreds en pastasås med något vuxnare smaker. Känns bilden igen? De flesta heltidsarbetande föräldrar kan säkert hålla med om hur viktigt att det är att kvällsmaten går relativt snabbt och smidigt att tillaga efter en lång dag av skola, dagis och jobb. För att kunna tillfredsställa både små och stora smaklökar är definitivt en större häll att föredra.

Siemens EH875MP17E har en extra stor kokyta med hela 5 olika kokzoner vilket innebär att även riktigt stora kastruller och pannor ryms – perfekt för storkok eller när flera olika rätter ska tillagas samtidigt. Tack vare hällens flexInduction kan till exempel två kokzoner kombineras till en större zon och dessutom kan kokkärl placeras var som helst på hällen – du är alltså inte beroende av att ställa grytan på en exakt markerad punkt!

Liksom många andra hällar är EH87MP17E stilren i svart och rostfritt stål och dessutom enkel att manövrera med den digitala displayen. PowerBoost-funktionen medför i princip omedelbar uppvärmning och som exempel anger Siemens att 2 liter vatten kokas upp tre gånger snabbare än på en vanlig elektrisk spisplatta. För en videorecension av hällen se här.

Ett annat alternativ med liknande egenskaper är Electrolux induktionshäll HOD770F. Liksom hällen från Siemens är Electrolux variant ytflexibel då man på liknande sätt kan kombinera två kokzoner till en större genom den sk Bridge-funktionen. För att ställa in värmenivån behöver du bara beröra displayen och för riktigt snabblagade middagar finns Power Booster-funktionen som omedelbart värmer upp ditt kokkärl.

En ytterligare praktiskt detalj är Stop+go-funktionen som låter dig pausa matlagningen – för att sedan starta den igen när du vill med exakt samma inställningar. En annan modell som tillåter större kokkärl är HOB750F från Electrolux. Infinite-hällen innebär att i princip alla storlekar och former på kokkärl kan användas så länge kärlet placeras på en av fyra kokpunkter. I övrigt är hällen lättrengjord i och med den aldrig blir het och kan enkelt torkas av med en fuktig trasa.

Siemens EH651FE17E: Den perfekta hällen för enkla behov

Köpa induktionshäll Siemens EH651FE17E

En något enklare men fortfarande effektiv häll är Siemens EH651FE17E. Denna häll passar hushåll med mindre behov av stora kokytor eller helt enkelt hemmakockar som vill ha en riktigt bra bashäll – utan för många tekniska detaljer att komma ihåg. Just den här modellen framröstades till en av de bästa spishällarna 2015-2016.

Med hjälp av hällens Touchslider ställer du enkelt in rätt temperatur och i och med funktionen Automatic pan recognotion sensor känner hällen automatiskt av dina pannor och kokkärl. En indikator visar eventuell eftervärme för de olika kokzonerna vilket gör EH651FE17E till ett riktigt säkert och tryggt alternativ. För smidig rengöring finns en Wipe protection-inställning – tryck bara på knappen och torka av ytan utan att dina övriga inställningar påverkas och utan att bränna fingrarna. Perfekt när vatten eller sås kokat över!

Electrolux HOI650F: Induktionshällen för dig med ett hektiskt schema

Köpa induktionshäll Electrolux HOI650F

Om du har ett hektiskt schema vet du säkert hur viktigt det är med tidssparande köksutrustning!

För personer på språng och med lite tid över till matlagning är Electrolux HOI650F ett bra alternativ. HOI650F är en snabbreaktiv spishäll och enligt tillverkaren själv har hällen samma snabba reaktionsförmåga som en gaslåga. Med hjälp av Direct Touch-funktionen kan du enkelt styra värmenivån och Hob2Hood-funktionen reglerar automatiskt fläkten och dess hastighet beroende på din matlagning. När något exempelvis stormkokar går fläkten upp i varv och vid sjudning anpassas intensiteten därefter. Hällen kommer dessutom med en 5-årsgaranti för extra trygghet.

Electrolux HOX950F: För avancerad matlagning

Köpa induktionshäll Electrolux HOX950F

För foodien och den professionella hemmakocken är Electrolux HOX950F en riktigt intressant modell. Utöver de grundläggande basfunktionerna som Flexibridge (möjligheten att kombinera två eller fler kokzoner till en större), Hob2Hood, Power Booster och Direct Touch kommer den här modellen med en riktigt professionell extrafiness; PowerSlide, en funktion som innebär en sk “fransk zon” på hällen där du smidigt kan flytta kastruller och stekpannor mellan olika zoner och temperaturer. Helt enkelt en otrolig detaljstyrning på värmenivån och helt oumbärligt vid mer komplex matlagning.


Witt WHF66-3: För mindre hushåll

Köpa induktionshäll Witt WHF66-3

En bra och prisvärd häll för det mindre hushållet eller för nybörjarkocken är exempelvis Witt WHF66-3 som kommer med fyra kokplattor och nio olika värmelägen. WHF66-3 har en rad grundläggande funktioner såsom Fingertouch, säkerhetsstopp etc men även den finurliga funktionen Stop&Go – för när du vill kunna avbryta matlagningen tillfälligt utan att helt stänga värmen. Stop&Go innebär att ett varmhållningsläge aktiveras och din mat hålls varm medan du är upptagen med annat. När du är redo att återuppta matlagningen räcker det med ett klick för att återgå till dina originalinställningar.

En annan smart detalj är Recall-funktionen vilken innebär att du om du av misstag råkat stänga av hällen eller ändrat värmeläget enkelt kan återgå till den ursprungliga inställningen. Witt WHF66-3 kommer med en 2-årsgaranti. En annan lättanvänd induktionshäll är Bosch PKE645D17. Även denna häll skulle kunna passa bra för nybörjaren, studenten eller helt enkelt för någon som inte behöver så mycket mer än grundläggande funktioner. Trots sin enkla design är hällen rent estetisk tilltalande i elegant svart. Hällen har fyra kokzoner, 17 olika temperaturer vilket gör den relativt flexibel samt

barnlås. Den elektroniska displayen indikerar tydligt värmenivån och regleras enkelt vid beröring.


Att tänka på när du köper induktionshäll

Induktionshällen har gjort ett snabbt intåg på den svenska marknaden och blivit en säker konkurrent till den traditionella elhällen och glaskeramikhällen. Induktion har även konkurrerat ut gashällen som ju tidigare var den mest populära anrättningsytan bland yrkeskockar och i restaurangkök. Gas har ju varit så älskad av denna yrkesgrupp just för att den har den egenskapen att man snabbt kan reglera spisens temperatur, både upp och ned, vilket är ett måste i seriösa, professionella kök.

Nu står alltså induktionsspisen här – i all sin glans – och erbjuder ett alternativ till dessa traditionella anrättningshjälpmedel och då kanske framför allt till gasen. Som vi alla vet känns inte en gasspis alltid som ett helt säkert alternativ i alla sammanhang. Faktum är ju att den kan vara både lömsk, farlig och lättantändlig. Dessutom är gastuber skrymmande, och en installation av sådana betydligt krångligare och dyrare än vad som krävs för att installera en induktionshäll. Vi återkommer till detta.

Om man nu inte heter Sylvia Plath och man dessutom har bestämt sig för att koppla bort gasen eller för att ersätta sin traditionella elspis med något roligare och dessutom kan tänka sig att lägga ned en slant på lite nya grytor och kastruller, så är induktionsspisen helt klart det absolut bästa valet. För det ska man ha i åtanke, att kok- och stekkärlen som man använder på en induktionsspis måste innehålla en viss procent järn för att kunna leda värmen från platta till kärl. Det kan alltså bli så att man får byta ut vissa av sina grytor och pannor. Alternativt, så finns det numera tillverkare av så kallade ’induktionsplattor’:

Detta är en platta med handtag som man lägger mellan kärl och hällyta för att därigenom kunna leda värmen in i ett kärl med exempelvis för låg järnhalt. Man ska dock inte låta sig skrämmas av denna lilla extra utgift då fördelarna med en induktionshäll är så många fler än nackdelarna.

Fördelarna är alltså många och här nämns de mest självklara:

  • Energisnål
  • Snygg, modern design
  • Snabb upphettning/avkylning
  • Spishällen kan vidröras utan att man bränner sig
  • Lätt att rengöra
  • Barnsäker
  • Lättinstallerad

Just vad rengöringen beträffar citerar jag gärna skådespelaren/stjärnkocken/vinconnaiseuren Per Morberg:

’Min gamla gasspis krävde ofta att jag tog till högtryckstvätten för att få loss all fastbränd mat, men med min nya induktionshäll sparar jag tvätten enbart till att skölja salladen med.´

Induktionshällen torkas alltså lätt rent med en fuktig trasa och på grund av att ytan i sig självt inte hettas upp, behöver man inte lägga ned tid och energi på att avlägsna fastbränd mat/vätska.

Utöver detta så erbjuder induktionsspisarna vanligtvis en rad olika extra finesser såsom inbyggd tidtagare, olika så kallade matlagningszoner på hällen, barnlås mm. Och, som vi nämnt tidigare, är de så mycket enklare att rengöra då ytan ju är jämn och temperaturen på själva hällen aldrig blir så varm så att mat och vätska bränns fast. Värmen leds ju istället direkt in i kärlet. Energisnåla är de också, dels för att temperaturen kan regleras så snabbt och dels för att den läser av när ett kärl avlägsnas från hällen och då stängs av automatiskt. Detta ger naturligtvis också induktionshällen ett plus i kanten för barnfamiljer där små fingrar lätt kan råka illa ut i köket. Kändiskocken Jamie Oliver förespråkade som småbarnsfar en gång i tiden, just av denna anledning, induktionshällen. ’Den förändrade våra liv som småbarnsföräldrar. Revolutionerande!säger han glatt läspande till tidningen ’Hus & Hem’ i deras januarinummer från 2014.

Det finns dock en hel del saker som man bör ha i åtanke när man bestämmer sig för märke och modell av en induktionsspis. En av dessa är att man bör utse en spis med låg ljudnivå. Induktionshällarna har generellt ett surr som saknas i andra spismodeller och detta är något man ska ha i åtanke vid sitt val. Ljudnivå står alltid angivet på specifikationerna till alla elprodukter sålda i Sverige och man bör alltså jämföra induktionsspisarnas olika egenskaper noggrant. Då induktionshällen ofta framställs som en tillgång när man snabbt vill kunna reglera temperaturen på kokplattorna, är det dessutom viktigt att man ser till att den häll man köper är så effektiv som möjligt ur energisynpunkt.

Garantin är ytterligare en faktor att ta med i beräkningen när man nu står i färd med att investera tusentals kronor på en produkt man är beroende av i det dagliga livet. Att stå utan spis vill väl ingen göra? Därför bör man även se till att hällen man väljer kommer med en garanti på minst 2 år, gärna mer. IKEA till exempel erbjuder 5 års garanti på sina induktionshällar, vilket man kan ha som måttstock vid jämförelser.

Hanterbarhet är en nog så viktig funktion som absolut inte ska glömmas bort. En tydlig inställningspanel och en bra, lättförstålig bruksanvisning är en klar fördel. Kontrasten på de röda markeringarna mot svart botten är ibland dålig vilket kan göra panelen alldeles för otydlig och svårläst. Symbolerna kan ibland också vara svåra att skilja på, så även här ska man vara uppmärksam.

En induktionshäll måste alltid installeras av en elektriker. Också det är en kostnad som man bör ta med i beräkningen när man budgeterar för sitt nya kök. Priset på hällarna varierar dessutom kraftigt. Den billigaste kan ligga runt 3000 kr medans de dyrare varianterna kostar 10-15000 kr. Milsvid skillnad som inte alltid grundar för hög kvalitet vid köp av dyrt.

Och så, sist men inte minst. Storleken. Den ÄR viktig. Man måste givetvis anpassa hällmåtten efter vilken yta man har att leka med och kanske också hur många medlemmar man har i familjen? Vilken typ av mat lagar man? Hur många grytor gillar man att hålla kokande? Kraven skiljer sig naturligtvis från hushåll till hushåll, från person till person.

Siemens EH875MP17ESiemens EH875MP17E
Siemens EH651FE17ESiemens EH651FE17E
Electrolux HOI650FElectrolux HOI650F
Electrolux HOX950FElectrolux HOX950F
Witt WHF66-3Witt WHF66-3