Integrerad diskmaskin

Köp integrerad diskmaskin med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av integrerad diskmaskin 2017
  2. Vilken integrerad diskmaskin ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

De flesta diskmaskiner idag uppfyller den moderna människans krav på hög rengöringsförmåga, energieffektivitet och låg bullernivå. Faktorer som man däremot gärna kan se över lite extra är t ex vilka alternativ för rengöring som finns, hur inredningen är utformad, hur lätthanterlig den är och hur den ser ut rent estetiskt.

Bäst i test av integrerad diskmaskin

För att underlätta vid valet av ny diskmaskin har vi här tittat närmare på 3 av marknadens bästa diskmaskiner. De har alla den vanligaste standardbredden 60 cm och är tänkta för de större hushållen; det gäller de halvintegrerade modellerna Gram OM 60-57 RT X och Miele G 4203 SCU och den helintegrerade Miele G 4263 SCVi Active.

Gram OM 60-57 RT X: Energisnål och tystgående diskmaskin

Köpa integrerad diskmaskin Gram OM 60-57 RT X

Gram har här lagt mycket krut på att ta fram en extremt energisnål, tyst och rymlig halvintegrerad maskin med många olika diskalternativ.

Med energiklass A+++ och en ljusnivå på endast 39 dB tillhör den marknadens mest energisnåla och tysta klasser. Den är dessutom försedd med många diskprogram, som ger möjligheter att bland annat ställa in timer för start, välja bland 6 olika temperaturer eller ett av de 3 automatprogrammen, som låter maskinen själv avgöra vilken temperatur, tid och vattenmängd som behövs för den aktuella disken baserat på hur smutsigt vattnet är vid första avsköljningen.

Det finns också ett J twash-program på endast 18 minuter för lätt smutsat disk, ett alternativ för halvfull maskin och TurboDrying, som innebär att en kombination av kall och varm luft ser till att disken är torr, glansig och har lagom temperatur för urplockning när diskprogrammet är färdigt. Den är även försedd med en Multi-Tab-funktion vid användning av disktabletter, för att automatiskt välja diskförlopp så att tabletten utnyttjas optimalt. Med AquaStop säkerhetssystem stängs vattenmatningen av vid ett eventuellt läckage, så att inget vatten läcker ut på golvet.


Miele G 4203 SCU: Genomtänkt inredning med smarta diskprogram

Köpa integrerad diskmaskin Miele G 4203 SCU

Den här halvintegrerade diskmaskin från Miele är tyst, energisnål, har en genomtänkt inredning och en frontyta som är både elegant och enkel att hålla ren.

Rostfria maskiner kan vara känsliga för fingeravtryck, men det har man här löst genom att förse fronten med en så kallad CleanSteel-yta, som skyddar mot fingeravtryck och är väldigt lätt att rengöra, även utan rengöringsmedel. Men fronten är inte bara snygg, stilren med en skyddad yta, utan Miele har även satsat på ergonomi och användarvänlighet såväl utvändigt som invändigt.

Mieles diskmaskiner är försedda med en så kallad ComfortClose-funktion, som gör det enkelt och bekvämt att öppna och stänga luckan och som låter luckan stanna i önskvärt läge. Panelen har bekväma touchknappar, tydlig textdisplay och ett ergonomiskt sluttande koncept. Inredningen har ergonomiska korghandtag, Comfort-utformning av korgarna, MultiComfort-område i underkorgen för optimal flexibilitet, en Original-besticklåda som separerar besticken och låter dem torka perfekt och en överkorg som är justerbar i höjd.

Diskprogrammen låter dig välja mellan intensiv-, normal– och finrengöring. Det finns även ett snabbprogram, ett automatprogram och deras ECO-program, som sparar både vatten och energi vid blandad disk. Precis som hos Grams maskin finns också timer-funktion med fördröjd start och resttidsindikering och ett Waterproof-system som skyddar mot vattenskador. Turbothermic heter Mieles torksystem, som är kondenstorkning med hjälp av sval rumsluft. Mieles maskiner är också försedda med ett AutoSensor-system som mäter hur smutsigt diskvattnet är genom att känna av antalet smutspartiklar i vattnet.


Miele G 4263 SCVi Active: En helintegrerad diskmaskin med touchknappar

Köpa integrerad diskmaskin Miele G 4263 SCVi Active

Här har vi en helintegrerad diskmaskin från Miele med många likheter med den halvintegrerade G4203 SCU.

ComfortClose finns även här, liksom touchknappar – men då placerade på ovansidan av fronten, eftersom man här väljer en kökslucka med kökshandtag som frontpanel. Den har samma diskprogram, smarta inredning och Waterproof-system. Det enda som skiljer dessa två maskiner från varandra är helt enkelt utseendet. Vill du ha en användarvänlig och väl inredd diskmaskin med synlig lucka och panel på framsidan så väljer du G4203 SCU – vill du ha samma koncept men dolt bakom en snygg kökslucka så väljer du G 4263 SCVi Active.


Vilken integrerad diskmaskin är då bästa valet för mig?

Märke och modell Gram OM 60-57 RT X Miele G 4203 SCU Miele G 4263 SCVi Active
Produktinfo
Energiklass A+++ A+ A+
Bullernivå 39 dB (A) 46 db (A) 46 db (A)
Typ Halvintegrerad Halvintegrerad Helintegrerad
Bredd 60 cm 60 cm 60 cm
Maxhöjd 92 cm 87 cm 87 cm
Inbyggnadsmått (HxBxD) 82-92x60x57 cm 80,5-87x60x57 80,5-87x60x57
Anpassad för IKEAs kök Ja Ja Nej
Antal kuvert 15 14 14
Färg/material, front Rostfri Rostfri med CleanSteel-yta

alt Vit

– (integrerad)
Diskeffekt A A A
Torkeffekt A A A
Antal program 10 5 5
Specialfunktioner •        Timer-funktion med senare start och resttidsindikering

•        6 olika temperaturer

•        3 automatprogram

•        Jetwash

•        Alt för halfull maskin

•        TurboDrying

•        Multi-Tab-funktion

•        AquaStop

•        Barnlås

•        LCD-display

•        Invändig belysning

•        Besticklåda

•        ComfortClose

•       Resttidsindikering

•        Senare start

•        Ergonomisk panel

•        Original-besticklåda

•        Ergonomiska korghandtag

•        MultiComfort-område i underkorgen

•        Comfort-utformning av korgarna

•        Höjdjusterbar överkorg

•        Waterproof-system

•        Barnsäkerhetsspärr och kontrollampor

•        TurboTermic

•        AutoSensor

•        ComfortClose

•        Resttidsindikering

•        Senare start

•        Ergonomisk panel

•        Original-besticklåda

•        Ergonomiska korghandtag

•        MultiComfort-område i underkorgen

•        Comfort-utformning av korgarna

•        Höjdjusterbar överkorg

•        Waterproof-system

•        Barnsäkerhetsspärr och kontrollampor

•        TurboTermic

•        AutoSensor

Garantier och underhåll Reklamationsrätt på 2 år, som täcker tillverknings- och materialfel som har uppstått vid normal användning av din apparat. 1 års garanti på tillverkningsfel.

Möjlighet att teckna 10-årigt serviceavtal för reparation av skador som inte orsakats av dig för 3900:-1

Möjlighet att teckna ett kvalitetsavtal inom ett år från inköpsdatum, som ger max 1000:-2 vid ett servicetillfället under en 10-årsperiod, under förutsättning att felet inte uppkommit genom olyckshändelse, vanvård, onormalt bruk eller liknande från innehavarens sida.

1 års garanti på tillverkningsfel.

Möjlighet att teckna 10-årigt serviceavtal för reparation av skador som inte orsakats av dig för 3900:-1

Möjlighet att teckna ett kvalitetsavtal inom ett år från inköpsdatum, som ger max 1000:- 2 vid ett servicetillfället under en 10-årsperiod, under förutsättning att felet inte uppkommit genom olyckshändelse, vanvård, onormalt bruk eller liknande från innehavarens sida.

Pris Från 5034:-3 (tretti.se) Från 5970:-4 för vit (whiteaway.se)

Från 6950:-5 för rostfri (halbacks.se)

Från 7880:-6 (hallbacks.se)

Att tänka på när du köper integrerad diskmaskin

Är det dags att skaffa ny diskmaskin? Eftersom det är ett av de hjälpmedel vi använder dagligen är det en bra idé att lägga ner lite tid på att undersöka marknaden och fundera över vilka funktioner och egenskaper som är viktiga just för dig.

Vilken storlek behöver du?

Även om diskmaskiner har standardmått så är det inte alla kök som har det. Börja med att undersöka utrymmet där du ska ha din diskmaskin. De flesta större golvmodeller har en standardbredd på 60 cm, men det finns också 45 cm och i vissa fall 55 cm breda. Kontrollera också höjden på eventuella intilliggande bänkytor som ska matcha diskmaskinens höjd.

Vilka inredningsdetaljer uppskattar du?

Ta dig gärna en rejäl funderare här. Diskar du ofta stora ugnsformar och kastruller? Vill du ha var sak på sin plats eller behöver du en mer flexibel inredning? Vad har funkat bra och vad har du saknat i tidigare diskmaskiner? Jämför olika inredningar, testa gärna och tänk igenom vilka detaljer och funktioner du värdesätter mest.

Utseendet

Nu är ju inte utseendet allt…men visst har det betydelse?! Vad passar bäst i just ditt kök? Tycker du att det är okej att diskmaskinen syns, eller vill du att det ska smälta in i övrig inredning?

En fristående diskmaskin har fastmonterade paneler både på lucka, sidor och ovansida. Den kan därför stå helt fristående eller skjutas in under en bänk.

En halvintegrerad diskmaskin, även kallad underbyggnads- eller inbyggnadsdiskmaskin, är tänkt att byggas in i köksinredningen. Den saknar sid- och toppanel, för att snyggt smälta in i inredningen, men har en egen panel med display på frontluckan.

Både fristående och inbyggnadsdiskmaskinerna finns i en uppsjö av färger och material, från klassiska vitblanka till eleganta i rostfritt stål och färgglada i retrostil.

Tanken med en helintegrerad diskmaskin är att den helt ska smälta in i köksinredningen och inte synas alls utåt. Här monterar man fast en kökslucka på fronten och har därför displayen på frontens ovankant, så att även den döljs när luckan är stängd.

Garantier och underhåll

En annan aspekt att ta hänsyn till är garantier, servicekostnader och närhet till serviceställe. Undersök detta med försäljaren och/eller tillverkaren och ta med det i beräkningen när du ska göra ditt slutgiltiga val.