Ismaskin


Bäst i test ismaskin 2017

De senaste åren har ismaskiner blivit ett allt mer populärt inslag i de svenska hemmen. En ismaskin är perfekt för dig som uppskattar kalla drycker, men gärna slipper den långa väntetiden och krånglet med att frysa in bricka efter bricka med vatten. Med hjälp av en ismaskin kan du få massor med is på bara ett litet kick!

 1. Bäst i test av ismaskiner 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide

Bäst i test av ismaskiner

Det finns många olika modeller ute på marknaden idag, och alla riktar sig åt olika behov. Innan du köper en ismaskin är det bra om du tänker över vad du vill ha ut av den. Är du ute efter en smidig, liten maskin som är lätt att bära med sig, eller söker du något mer rejält för att använda exempelvis på din arbetsplats? För att hjälpa dig har vi jämfört fem populära modeller som alla är avsedda för olika användningsområden.


Wilfa ICE-12: Bäst i test av ismaskiner 2017

Köpa ismaskin Wilfa ICE-12

Egenskaper:

 • Producerar 70 isbitar per timme
 • Energiförbrukning: 100W
 • Djup: 25cm, Bredd: 32cm, Höjd: 36cm

Letar du efter en portabel maskin som är lätt att använda? Då har du hittat rätt! Wilfa ICE-12 är perfekt för grillkvällen, festen eller helt enkelt i det lilla köket. Den får till och med plats i köksskåpet om du inte skulle vilja ha den framme. Med sin moderna rostfria finish passar den dock in i de flesta hem.

Wilfa ICE-12 är enkel att använda med en mycket användarvänlig kontrollpanel. Indikatorer hjälper dig att hålla koll på ex. vattennivå och när den behövs tömmas på isbitar. Observera att vattnet av hygienskäl bör bytas ut en gång per dygn, vilket snabbt görs genom en ventil på undersidan av maskinen.

Vid användning har du själv möjlighet att välja mellan två olika storlekar på isbitarna. Beroende på storlek du väljer samt rumstemperatur tar det mellan 6 till 13 minuter för isbitarna att frysa.

Rekommenderas för: dig som vill ha en enkel, liten ismaskin som inte kräver särskilt mycket underhåll. Passar bra för hemmabruk.


Trebs ismaskin: En enkel ismaskin för hemmet

Köpa ismaskin Trebs ismaskin

Egenskaper:

 • Producerar 10-12 kg is per dag
 • Energiförbrukning: 150W
 • Djup: 24 cm, Bredd: 35,5 cm, Höjd: 34 cm

Den här lilla apparaten är perfekt för dig som vill ha en enkel ismaskin för hemmet och inte känner för att spendera så mycket pengar. Trebs ismaskin är inte bara liten i storleken, den är även otroligt enkel att använda! Med hjälp av indikatorer upplyser den själv dig om när du behöver fylla på vatten eller tömma den på is. När det inte finns tillräckligt med vatten uppmärksammar också maskinen dig på detta genom ett inbyggt alarmljud.

Vid köp får du med dig ett praktiskt doseringsmått och en liten isskopa, så att du kan komma igång och använda din ismaskin direkt. Den här modellen producerar 10 – 12 kg is per dag och 9 isbitar per session, vilket gör den ideal för dig som söker en ismaskin för vardagligt användande och som inte är i behov av stora mängder is.

Trebs ismaskin är liten och kompakt med ett silverfärgat yttre. Den passar därför bra på exempelvis köksbänken. Tänk på att tömma och torka ur maskinen regelbundet så att den håller sig ren och fräsch.

Rekommenderas för: dig som vill ha en okomplicerad, liten ismaskin till hemmet som är lätt att både använda och underhålla.


Ice Appliance Superfast: Design och funktion i ett

Köpa ismaskin Ice Appliance Superfast

Egenskaper:

 • Producerar 13 kg is per dag
 • Energiförbrukning: 95W
 • Djup: 36 cm, Bredd: 24 cm, Höjd: 33 cm

Om du är ute efter en riktigt snygg maskin som du gärna har framme på köksbänken, ta en titt på den här modellen! Med två olika finish kan du själv välja om du vill ha en klassisk svart färg eller en modern rostfri design. En snygg touchpanel gör den enkel att använda. Den här ismaskinen är dessutom endast 24 cm bred, vilket gör den perfekt för hemmaanvändaren.

Trots sin ringa storlek kan denna lilla maskin producera så mycket som 13 kg is per dag, vilket ger dig runt 9 isbitar var 6:e minut. Det enda du behöver göra är att fylla på med kallt vatten, sedan sköter maskinen sig själv. Med inbyggt alarm uppmärksammar maskinen dig på när det behövs fylla på nytt vatten eller om isbingen är full. Du kan själv välja om du vill tömma maskinen på is och låta den producera nytt direkt, eller bara låta den vara – denna smarta maskin går nämligen in i viloläge när den är full och börjar inte frysa igen på nytt förrän isen har smält och där är tillräckligt mycket utrymme i bingen.

Rekommenderas för: dig som vill ha en lättanvänd, liten ismaskin som dessutom är riktigt snygg.


Temptech ZBY-25: En enkel maskin för större volymer

Köpa ismaskin Temptech ZBY-25

Egenskaper:

 • Producerar 25 kg is per dag
 • Energiförbrukning: 220W
 • Djup: 53cm, Bredd: 35cm, Höjd: 68cm

Det här är en dyrare och större maskin än många andra på marknaden, och är kanske snarare avsedd för det lilla företaget än för hemmabruk. Driver du exempelvis ett litet café eller liknande och är i behov av en ismaskin men har inte plats för de allra största? Då är det här en praktisk och smidig maskin för dig! Denna ismaskin har dessutom ett väldigt diskret utseende och smälter lätt in i sin omgivning tack vare det silverfärgade höljet.

Temptech ZBY-25 är en okomplicerad maskin med endast tre displayknappar, och således väldigt lätt att lära sig använda.  En användbar funktion är att det är möjligt att få vatten direkt ur maskinen. Du kan välja om du vill ha endast vatten, vatten med is eller bara is.

Rekommenderas för: dig som driver ett litet café eller liknande och är i behov av en ismaskin som inte behöver flyttas. Kan även passa bra i personalrum eller för den stora familjen.


Temptech IM-25A: En ismaskin där du behöver större mängder

Köpa ismaskin Temptech IM-25A

Egenskaper:

 • Producerar 25 kg is per dag
 • Energiförbrukning: 240W
 • Djup: 54,3 cm, Bredd: 38 cm, Höjd: 75,7 cm

Precis som Temptech ZBY-25 är det här en större ismaskin, gjord för att stå permanent på ett ställe och inte flyttas runt. Temptech IM-25A är en riktig proffsmodell avsedd för platser där man är i behov av större mängder is, så som hotell, restauranger, caféer etc.

Med sin kompakta design i stål tar den inte mycket plats och passar bra exempelvis i den lilla restaurangen.  Den producerar 25 kg is per dag och har en isbinge som rymmer upp till 7 kg is. Med smarta funktioner så som automatisk vattenpåfyllning är den här maskinen så gott som självgående och kräver minimalt med underhåll. Du kan lita på att alltid ha is av högsta kvalité då Temptech IM-25A använder sig av nytt, färskt vatten vid varje produktion. För att säkerställa att maskinen alltid bibehåller sin höga kvalité bör den dock städas ur med jämna mellanrum.

Rekommenderas för: dig som letar efter en ismaskin till hotell, restauranger eller liknande. Om du är ute efter en modell som inte kräver särskilt mycket av användaren och i princip sköter sig själv, då är Temptech IM-25A maskinen för dig.


Att tänka på när man köper ismaskin

Hur väljer jag ismaskin?

Först av allt måste du skapa dig en uppfattning om vad du förväntar dig av din ismaskin. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till – budget (en ismaskin kan kosta allt från strax över tusenlappen till industrimodeller för tjugo gånger mer), livssituation (en flerbarnsfamilj har förmodligen andra behov än ett singelhushåll) samt personliga preferenser (ska den stå framme och se snygg ut, vill du ha många extrafunktioner, eller är det viktigaste att den är enkel att använda?).

Nedan följer ett antal faktorer att ha i åtanke och ta ställning till: fundera över vad just du tycker är viktigast. Därefter följer en utvärdering av tre olika ismaskiner för att ge dig en ytterligare grund att stå på i ditt val av maskin.

Hur fungerar en istillverkare?

Beroende på modell och prisklass kan en ismaskin inte bara ge dig fryst vatten i kubform, utan flera olika typer som klar, ”molnig”, flingor eller krossad is. I grund och botten fungerar en ismaskin såhär:

 1. Filtrerat vatten fyller isformen
 2. Vattnet fryser till is
 3. Elektronisk värme smälter isens yttersta lager
 4. Isborttagaren trycker ut isen, ned i lådan

Detta pågår tills den låda där isen hamnar är full och processen avstannar. De billigare modellerna registrerar detta genom att sänka ned en metallvajer i lådan. När isen som finns däri har nått utsatt nivå pressar den totala mängden is vajern uppåt mot en strömbrytare som stänger av maskinen tills nivån sjunker. De mer exklusiva varianterna använder sig av olika typer av sensorer, men principen är likväl densamma. Det som främst skiljer prisklasserna märks tydligast av på det vis isen förvaras. De dyrare sorterna har en metallstång i själva lådan som då och då rör om isen – för att förhindra att de bildar en enda stor isklump om de inte förbrukas snarast.

Till vad och hur mycket?

Ismaskiner kategoriseras efter deras många användningsområden. Vad du ämnar använda den till avgör vad för typ av modell du bör föredra. Har du ett företag med många anställda, en stor familj eller kan du längta ihjäl dig efter isbitar i läsken under båtsemestern? Utöver syftet är givetvis budgeten av stor relevans. Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga på en ismaskin? Oavsett hur din privatekonomi ser ut är det viktigt att du funderar över hur mycket du tänkt använda den. Kvalitet är givetvis alltid att föredra, även vid sporadiskt bruk, då det vanligtvis innebär en gedigen produkt med minskad risk för missnöje hos dig som köpare. Men med det sagt kanske du inte vill lägga många tusenlappar på något du endast kommer nyttja vid den årliga grillfesten i kvarteret.

Kapacitet

Dagens ismaskiner är otroligt kraftfulla. Vill du ha en maskin som kan producera stora mängder is, eller är det viktigaste att det går snabbt? Kanske en kombination av dessa? Och omvänt – är du bara ute efter några isbitar för att kyla ner vattenglaset behöver du kanske inte skaffa den mest avancerade modellen på marknaden. Men tänk ändå på att välja en ismaskin av god kvalitet – när sommaren kommer visar sig en snabb maskin lätt oumbärlig!

Användarvänlighet

Ismaskiner har ett väldigt enkelt syfte – att frysa vatten till is – och därför bör du satsa på en maskin som är så enkel som möjligt att använda. Och, kanske ännu viktigare, enkel att rengöra (här finns en guide på engelska du kan använda). Vissa maskiner kräver att du själv byter ut vattnet, medan andra gör det åt dig.

Storlek och portabilitet

Ismaskiner varierar i storlek, och återigen beror det på dina behov vilken modell du bör köpa. Bor du i hus och vet med dig att maskinen kommer att användas dagligen, finns det modeller som installeras direkt till vattenledningen. Detta garanterar friskt vatten, men förutsätter att maskinen inte flyttas (och förstås att du inte planerar att flytta). Det finns även mindre, portabla maskiner som kan ställas undan i köksskåpet om du inte vill ha dem framme.

Varför ismaskin?

Perfekta isbitar på nolltid är inte bara hotell och restauranger förunnat, utan kan bli en verklighet även i ditt hem. Visst går det att frysa vatten i iskubsformar i frysen, men det tar tid och alla vet väl ur frustrerande det är att stå och banka på en form där isbitarna inte släpper. Med en ismaskin går det enkelt, smidigt och på ett kick.  Men hur vet man vilken ismaskin man ska välja? Utbudet är stort och det gäller att hålla huvudet kallt för att få ut det mesta av sitt köp.

Ismaskiner för hemmet och arbetsplatsen

Den största skillnaden mellan ismaskiner som används i hemmen och de som brukas på arbetsplatser är den totala mängd is de är kapabla att tillverka dagligen. Vad de har gemensamt är att de är utformade så att de ska få plats under köksbänken, samt att de kan behöva kopplas till avloppsledningar för att kunna fungera.

För den genomsnittliga familjen kan det gott och väl räcka med en ismaskin som producerar kring fem kilo is per dag, men på arbetsplatser med många kunder samt personal kan en större modell med en tillverkningskapacitet på runt 55 kilo bättre stilla era iskalla behov. Med ökat produktionsvärde stiger också priset. Utbudet kan tyckas oändligt och för att underlätta för dig som köpare listas här nedan en mer exklusiv variant tillika ett gott budgetalternativ för såväl det stora företaget som den lilla familjen, inklusive portabla varianter.

Pris

Hur mycket pengar är du beredd att lägga på din ismaskin? Höga priser garanterar inte nödvändigtvis hög kvalitet, men det är trots allt bättre att lägga ut lite extra på en bra maskin än att direkt sträcka sig efter den billigast möjliga.

Känner du dig fortfarande osäker på vilken ismaskin som bäst passar dina behov? Här hittar du en informativ guide som listar olika saker som är bra att tänka över innan du bestämmer dig.

Utseende

Det är insidan som räknas, men en ismaskin som både gör ett bra jobb och ser bra ut kan vara en extra bonus, framförallt om du köper en maskin som ska stå framme i köket. Att ha en egen ismaskin hemma ser proffsigt ut, och de flesta modeller på marknaden är faktiskt väldigt snygga.

Funktioner

När du köper en ismaskin tänker du kanske inte i första hand på eventuella extrafunktioner, men med vissa maskiner tillkommer egenskaper som kan vara praktiska. Vad sägs till exempel om en maskin som själv kan byta ut vattnet via ventil så att det alltid är fräscht? Eller förmågan att smälta ner de isbitar som inte används för att göra nya? Kanske vill du ha två eller till och med tre olika storlekar på isbitar att välja mellan?