Att tänka på när du köper kaffekvarn
Så vad är egentligen viktigt att tänka på när det är dags att skaffa en ny kaffebryggare? Prioriterar du smak före snabbhet, snabbhet före smak eller vill du ha den bästa tänkbara kombination som finns?
Innan du köper en ny bryggare, ställ dig dessa enkla frågor:
- Hur ofta kommer bryggaren att användas?
- Hur lång bryggtid vill du ha?
- Vilken typ av kaffe tycker du om?
- Storlek och vikt?
- Är det viktigt att temperaturen är konstant?
- Värdesätter du arom och smakupplevelse?
- Underhåll?
- Pris?
– Visste du att kaffe förbättrar minnet, koncentrationen och inlärningen? –
– TRE OLIKA TYPER AV BRYGGARE –
Espressobryggare
Varför gå på café när du snabbt kan få den där rykande heta espresson i ditt eget hem? Baristakulturen växer och blir allt större och större för varje år. Om du vill återskapa cafékänslan i hemmet är en espressomaskin den rätta vägen att gå. Att göra en perfekt espresso är en konst i sig, tålamod och övning är nyckeln till en lyckad och stark kreation. Passar sig bäst för mindre antal personer och för den som vill experimentera med kaffedrinkar.
Hur fungerar den?
Vissa pumpespressomaskiner har en steam arm som används för att ånga och skumma mjölk för cappuccino och latte drycker.
Filterbryggare
Klassikern som alltid levererar vare sig det är till vardags eller fest. Räddaren i nöden när det är många kaffesugna i närheten. Filterbryggaren finns med både permanent filter och löstagbara pappersfilter, som oftast är ett enklare alternativ då de kan slängas direkt efter användning.
Hur fungerar den?
Vattnet droppar långsamt genom en behållare som innehåller det malda kaffet. När vattnet strömmar genom så absorberar det smaker och aromer. Det nybryggda kaffet samlar sig i glasbringaren som värms upp av en värmeplatta. Enkel och lämplig för den som gärna vill ha påtår snabbt.
Kapselbryggare
Smart, effektiv och bekväm kaffebryggare. Här blir det inget kladd, krävs minimal skötsel och det blir en smakupplevelse varje gång.
Hur fungerar den?
Kaffet är blandat, rostat, malt och införseglat i en liten återvinningsbar engångskapsel gjord i aluminium. När kapseln väl är inne i bryggaren kommer det varma vattnet att tränga sig genom locket på kapseln och blanda det till en härlig och intensiv smakexplosion i koppen.
Att mala eller inte mala
Fördelarna med att mala kaffet själv är många. Om man verkligen bryr sig om kvaliteten på kaffet är det bästa valet alltid att mala själv, men dessvärre är det ofta svårt att mala kaffet och det är oftast under malningsprocessen som folk gör fel. Alla kan hälla vatten i en kaffepress och vänta. Det är kvarnen som gör det viktiga arbetet innan man kan brygga. När man maler kaffet själv kan man bestämma hur grovt kaffepulvret ska vara och få just den typ av kaffe som man själv vill ha.
När man maler kaffe får man alltid det bästa resultatet eftersom bönorna är hela. När man maler hela kaffebönor direkt innan man brygger bevarar man den goda smaken i bönorna så länge som möjligt. När man maler bönorna själv kan man dessutom själv bestämma hur grov- eller finmalet man vill ha kaffepulvret, vilket är vad som påverkat kaffets smak. Grovmalet kaffe ger ofta en tunnare och svagare smak, medan väldigt finmalet kaffe ger en djupare, fylligare smak.
Viktigt att tänka på är också förhållandet mellan malningstekniken och bryggtekniken. Grovleken på kaffepulvret kan bestämma vilken bryggteknik man bör använda sig av. Grovmalet kaffe passar sig till exempel bra för kaffepress, mellangrovt för bryggkaffe och finmalet kaffe är perfekt för espresso. Om man gillar att brygga olika typer av kaffe är det därför viktigt att köpa en kvarn som kan åstadkomma de olika grovlekarna.
Vad mer bör man tänka på?
Det viktigaste man ska tänka på när man köper en kvarn är att den ska vara lätt att använda. Snabbt, enkelt och tyst är de tre nyckelorden. Många har nog varit med om billiga kvarnar som skär bönorna i olika storlekar, så att slutresultatet är finmalet pulver blandat med stora bitar. Det är inte målet. Man vill ha ett finmalet pulver med bitar av jämn storlek. För att få bästa resultat bör man alltså använda en kvarn som faktiskt maler kaffet och inte bara hackar det. Dessa kvarnar kostar oftast mer, men de använder platta malskivor som drivs med hjulmekanik och således ger en mer jämn och fin malning.
Det finns kvarnar som värmer upp kaffet när man maler, vilket förstör smaken när man väl brygger kaffet. Det är alltså hur kvarnarna pulvriserar kaffebönorna som avgör hur bra de är.
En annan faktor som spelar in när man köper kaffekvarn är priset. På pricerunner kan man jämföra de olika kvarnarna och hitta det bästa priset för den kvarn man är ute efter. Har man en lägre budget finns det vissa kvarnar som passar en bättre än andra.
När man köper kaffekvarn kan det även vara en bra idé att tänka på garanti. Själv dricker jag flera koppar kaffe om dagen, så den stackars kvarnen får mycket användning. Då kan det vara bra att se till att man har en bra garanti om man en morgon vaknar upp och kvarnen till ens stora fasa har slutat fungera.
Man bör även tänka på att kvarnen ska vara lätt att rengöra och underhålla. Det ska inte behövas professionell utrustning för att hålla kvarnen i toppform!
Slutligen bör man tänka på vilka funktioner kvarnen har. Om man bara är ute efter vanligt finmalet kaffe kanske man inte behöver lägga extrapengar på en kvarn som förser en med flera olika inställningar och funktioner som man inte kommer att använda eller ha nytta av.