Kakelsåg/kakelskärare

Köp kakelsåg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av kakelsågar 2017
 2. Vilken kakelkap ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Kakelskärare är något som ofta behövs om man ska renovera hemma, eftersom det är sällan som kakelplattorna passar perfekt i ett område utan några justeringar. Det finns en hel del olika bra modeller att välja mellan när man funderar på att köpa en kakelskärare, och de flesta har även unika egenskaper som gör att man kan hitta den modell som passar just för det jobbet man söker.

Vill du veta mer om vilken kakelsåg som passar dina behov? Läs vår guide längst på sidan. Nu kommer testerna av marknadens 7 bästa kakelskärare.

Bäst i test av kakelsågar

Nedan har vi testat fem olika kakelskärare för att ni ska hitta den med egenskaper som passar er bäst.

Wolfcraft TC 670 PW: Bäst i test av kakelsågar 2017

Köpa kakelsåg Wolfcraft TC 670 PW

Den modell vi har valt som bäst av alla fem är Wolfcrafts TC 670 eftersom den har ett antal extra funktioner som inte finns hos de andra modellerna och därför har fler användningsområden. TC 670 kan skära kakelplattor som är upp till 670 mm med tjocklek mellan 4-14 mm.

Om du planerar att skära dina plattor diagonalt har modellen en inställning för just diagonala skärningar. Den har även funktionen att ställa in hur många millimeter kaklet man ska skära vilket gör att snittet blir anpassat till tjockleken för ett bättre resultat.

En annan fördel med den här modellen är att man trycker handtaget ifrån sig för att skära ett snitt i kaklet istället för att dra det mot sig, vilket är mindre ansträngande för handlederna.

Unika egenskaper:

• Särskild guide för diagonal skärning

• Basplatta av aluminium

• Möjlighet att anpassa skärning utefter plattans tjocklek


Wolfcraft TC 710 PW Wolfcraft: En mycket hållbar kakelskärare

Köpa kakelsåg Wolfcraft TC 710 PW Wolfcraft

Den här modellen klarar av att skära större plattor men har fortfarande en simpel design som är enkel att använda. Wolcraft TC 710 kan skära plattor som är 710 mm, med en tjocklek mellan 3-14 mm.

Skäraren är gjord av starkt material och är mycket hållbar, så den passar utmärkt för de som ska använda sin kakelskärare vid många tillfällen.

Även denna modell har stödramar för att hålla kakelplattorna på plats när man ska skära. Med tanke på dess användningsområde, hållbarhet och användarvänlighet, är den den mest prisvärda av alla testade modeller

• Skärhjul med 20 mm i diameter

• Basplatta gjord av multiplex

• Hållbar design


NEO Tools 56-004: När inget material ska gå till spillo

Köpa kakelsåg NEO Tools 56-004

Denna modell har en inbyggd linjal som gör det enkelt att se var man ska skära. Produkten är snäppet dyrare och använder sig av en unik ”stötdämpar-teknik” när man ska bryta av plattorna för att ge ett bättre resultat. Jag skulle rekommendera denna modell till användare som vill garantera att så lite av materialet går till spillo, då denna modell ger ett säkrare resultat.

• Skärhjul med 16 millimeters diameter

• Inbyggd linjal med vinkel bar

• Stötdämpare


NEO Tools 56-005: Något större skivor än tidigare nämnd

Köpa kakelsåg NEO Tools 56-005

Den enda riktiga skillnaden mellan Neo tools modeller är att den här är aningen större, vilket innebär att den även kan skära större skivor men med samma egenskaper som sin föregående systermodell. De två modellerna har även uppnått ett TÜV Rheinland certifikat vilket innebär att den är rekommenderad av professionella och ska vara pålitlig.


Wolfcraft TC 600 PW Wolfcraft: En bra kakelkap för dig på en budget

Köpa kakelsåg Wolfcraft TC 600 PW Wolfcraft

Wolcraft TC 600 är den minsta modellen som vi provat, men kan ändå skära plattor som är upp till 600 mm, med en tjocklek mellan 4-10 mm, alltså passar utmärkt till dig som vet att du endast använder plattor som uppnår dessa mått.

För att stödja plattorna har skäraren två medföljande material stöd som gör jobbet enklare då du inte behöver oroa dig för att plattan ska hamna snett. Modellen är lätt att använda och du bryter plattorna i tre enkla steg. Den är definitivt perfekt för dig som är ute efter ett mindre arbete och som inte har tänkt använda större

• fri sikt under hela skärprocessen

• lämplig får både höger- och vänsterhänta

• Skärhjul gjort av tungsten-karbid med 15 millimeters radie


Vilken kakelsåg är då bästa valet för mig?

Som visat i vårt test så är Wolcrafts ”TC 670 PW Wolcraft” klart bäst med dess unika egenskaper som gör det möjligt att använda den på det mest enkla sätt, men som även har extra funktioner för den som vill använda sig av dem. Man kan säga att TC 670 är en typ av expert modell för personer som vill ha lite extra med sin maskin och som kanske siktar på att köpa en kakelskivare som både håller länge och som kan användas för olika tillfällen.

Den är definitivt prisvärd för den som renoverar mycket. Trots detta, är det viktigt att veta att inte alla behöver en ”expert modell” som klarar allt, utan det bästa är att hitta den modell som kan utföra det jobb man behöver. Alla modeller vi har testat är bra på sina vis, och meningen med testet är att ni ska hitta den som matchar ert behov. Den modell vi rankat som sist på listan fungerar till exempel utmärkt till mindre jobb och är ett bra val för den som inte kommer använda skäraren kontinuerligt men ändå vill ha en produkt som håller och klarar av arbetet väl.

Att tänka på när du köper kakelsåg

Till att börja med när man ska hitta rätt kakelskärare, måste man se vilken storlek som passar de plattor man har tänkt skära. Kakelskärare kommer i olika storlekar och det innebär att de har olika skärkapacitet, de större kan utföra arbete på större kakel, medan de mindre fungerar bra för mindre plattor. Det är därför viktigt att säkerställa att modellen man väljer kan skära de kakelplattor man ska använda innan man köper den.

För att göra det enklare att skära plattorna så har många modeller inbyggda vinklar och linjaler och vissa modeller kan till och med ha stödramar som försäkrar att plattorna sitter rakt och stadigt. Som konsument vill man självklart hitta den bästa modellen för att få ett så bra resultat som möjligt, men det kan vara lätt att bara välja den modell som låter mest komplicerad med tanken att den ska vara den bästa, men det behöver inte vara så att den modell som anses bäst faktiskt är den ni söker. Istället är det bättre att utgå ifrån era egna behov och hitta en modell som passar er bäst.

Vad ska jag använda min kakelskärare till?

Kakelskärares arbetsförmåga kan skilja sig åt, det märks framförallt på vilket material den klarar och om det blir ett jämnt och fint snitt.  När du ska köpa en kakelskärare kan det kännas som en djungel bland alla olika märken och funktioner. Hur vet man vad man behöver och vad ska man utgå ifrån? En första utgångspunkt är dessa frågor.

Tre snabba:

 • Ska du använda kakelskäraren privat eller i jobbet?
 • Ska du kakla en eller flera gånger?
 • Vad är det för sorts kakelplattor?

Ska du kakla mycket, ofta och tillexempel i jobbet är det oftast värt att köpa både en kakelskärare och en vattenkap, alternativt bara en vattenkap. En vattenkap har samma funktion som en kakelskärare, men det tar längre tid och du måste vara utomhus då den sprutar vatten och det blir smutsigt. Men, fördelen med en vattenkap är att du både kan dela plattor och skära till runda hörn, något du inte kan med bara en kakelskärare.

Ska du däremot bara kakla ditt badrum hemma en gång räcker det oftast med en kakelskärare. En vattenkap är dyr och för att lösa jobbet med runda hörn kan du istället köpa en kakeltång och slipkloss.

Vad vill jag ha?

Flera kakelskärare har olika användbara och fiffiga funktioner som ergonomiska handtag, en oljetank som smörjer trissan, en stödvinge som fälls ut och ger stöd åt plattan, ett snabbfäste som gör det lättare att byta trissa och stötskydd för skäraren. Andra intressanta funktioner är om den kan geringssåga och om kaklet ryms att lägga diagonalt på kakelskäraren.

Undersök om plattan på själva kakelskäraren är i järn eller gummi. Gummi är bättre, då slår inte dina kakelplattor mot järn när de knäcks. Vissa kakelskärare kan du också ställa in olika beroende på plattan/kaklets tjocklek, vilket kan vara önskvärt. Det finns två sätt att jobba på när kakelskäraren ska skära rits, den ena så kallade pullfunktionen som innebär att skärtrissan dras mot

dig och ritsar plattan. En mer ergonomisk teknik, den så kallade Montolittekniken är att man skjuter handtaget ifrån sig. Vad passar dig?

Vilken kakelskärare som faller dig som konsument i smaken kan bero på flera olika saker, men vikt,

handtag och hur stabil kakelskäraren upplevs kan spela stor roll för hur nöjd du är. En tung kakelskärare kan vara jobbig att flytta, medan en lätt kakelskärare kan upplevas som instabil. Det finns både manuella och elektriska kakelskärare, vad du ska satsa på beror på hur mycket du ska använda den och till vad. En manuell skärare är lätt att använda när du ska dela plattor rakt av på bredden eller längden. I tester av kakelskärare är det ofta handtaget, armen, plattan och skäraren eller själva knäckfunktionen som bedöms. Hur ergonomisk är handtaget, går plattan att ställa in beroende på storlek på kaklet och gör kakelskäraren raka snitt? Vilka funktioner är viktiga för dig?

Vad ska jag tänka på?

Att ta hand om sin kakelskärare gör ens jobb lättare. Plattan som själva kakelplattorna ska ligga på ska vara jämn och ren. Kakelplattan styr man sen mot en rak kant, om det kommit fix eller fog där finns risk att man skär snett. Efter en del användning kan din kakelskärare bli slö, på en manuell kakelskärare är det trissan som blir slö och på en elektrisk är det klingan. Innan du köper, kolla om dessa delar går att köpa separat så att du kan köpa reservdelar och byta ut.

Ens budget kan vara avgörande för ens köp av kakelskärare. Det finns kakelskärare från allt mellan några hundralappar till flera tusen kronor. Kvalité och pris går ofta – men inte alltid – hand i hand. Framförallt är det viktigt att du vet vad det är du behöver och anpassar ditt köp därefter. Kakelskärare går också att hyra. Tänk då på att beräkna hur många dagar du behöver lägga på att kakla för att räkna ut om det ändå är värt att köpa, eller om du kommer billigare undan genom att hyra. Hos en maskinuthyrare kan du hyra kakelskärare eller på varuhuset där du köpt ditt kakel. Se också till att kolla vilken garanti som gäller!

Kom ihåg:

 • Ju större kakelplattor, desto stabilare kakelskärare behöver du.
 • Kolla så att plattorna passar i/för kakelskäraren.
 • Ha koll på vilket material du ska använda. Vissa kakelskärare kan till exempel inte arbeta med marmor. Klinkers är ett hårdare material än kakel, men det är inte svårare att skära i klinkers utan man använder sig av samma teknik.

Men om jag behöver mer hjälp då?

Att dela plattor kan kännas läskigt och svårt, men det är inte farligt, utan handlar bara om övning. På FixarTV kan du få instruktioner i hur du ska dela kakelplattor.

Tre tips:

 • Köp några extra plattor så att du kan öva på att få in tekniken.
 • Ta tillvara på spillet!
 • Använd skyddsglasögon och handskar.

Behöver du mer hjälp att välja kan Kakellagret underlätta, där kan man få tips och råd om vilken kakelskärare som passar en bäst. Det kan också vara värt att titta på jämförelser, både i pris och arbetsförmåga.

För den händige amatören

Det finns många olika typer av kakelskärare. Om du vill göra jobbet själv så ska du satsa på en enkel manuell variant.

En manuell kakelskärare består av en rits och ett diamantskär. Man ritsar först ett spår i kaklet som bryter ytskiktet på glasyren. Sedan knäcker man enkelt kaklet. Var noga med att bara ritsa kaklet en gång innan du knäcker. Denna enklare variant av kakelskärare passar också särskilt bra för tunna klinkers.

Med lite träning klarar vem som helst att använda en enkel vanlig ’knäck’ som maskinen också kallas. Tänk på att det går åt kakelbitar om man inte är proffs. Se till att skaffa många extra kakelbitar att öva på innan du sätter igång på allvar.

Ett bra exempel på denna enklare variant hittar du här.

En kakelsåg ger ett professionellt resultat

Man kan också använda en elektrisk maskin som kallas kakelsåg. Detta är en mer avancerad maskin som kräver mer träning, och framförallt är den farligare att använda. Det beror på att denna maskin har en elektrisk motor och en skiva som snurrar. Du måste alltså vara betydligt mer aktsam med en kakelsåg.

Fördelen med en kakelsåg är att den ger ett finare snitt och mer exakt precision. En kakelsåg lämpar sig även särskilt bra för stora kakelplattor. Du jobbar här med en elektrisk klinga och kan låta maskinen göra jobbet.

En kakelsåg finns i många olika varianter och prisklasser. Du hittar bra exempel på detta mer avancerade verktyg här och här.

Akta ögonen!

Det är viktigt att du tänker på din säkerhet när du ska använda din kakelskärare/kakelsåg. Ha alltid skyddsglasögon på dig för att undvika att få splitter i ögonen.

Underhåll

Var noga med att alltid rengöra ditt verktyg från splitter. Annars knäcker inte skäraren exakt där du vill.

Övning ger färdighet

Tänk på att köpa många extra kakelbitar så att du kan öva i lugn och ro innan du sätter igång med det riktiga jobbet.