Att tänka på när du köper kakelsåg
Till att börja med när man ska hitta rätt kakelskärare, måste man se vilken storlek som passar de plattor man har tänkt skära. Kakelskärare kommer i olika storlekar och det innebär att de har olika skärkapacitet, de större kan utföra arbete på större kakel, medan de mindre fungerar bra för mindre plattor. Det är därför viktigt att säkerställa att modellen man väljer kan skära de kakelplattor man ska använda innan man köper den.
För att göra det enklare att skära plattorna så har många modeller inbyggda vinklar och linjaler och vissa modeller kan till och med ha stödramar som försäkrar att plattorna sitter rakt och stadigt. Som konsument vill man självklart hitta den bästa modellen för att få ett så bra resultat som möjligt, men det kan vara lätt att bara välja den modell som låter mest komplicerad med tanken att den ska vara den bästa, men det behöver inte vara så att den modell som anses bäst faktiskt är den ni söker. Istället är det bättre att utgå ifrån era egna behov och hitta en modell som passar er bäst.
Vad ska jag använda min kakelskärare till?
Kakelskärares arbetsförmåga kan skilja sig åt, det märks framförallt på vilket material den klarar och om det blir ett jämnt och fint snitt. När du ska köpa en kakelskärare kan det kännas som en djungel bland alla olika märken och funktioner. Hur vet man vad man behöver och vad ska man utgå ifrån? En första utgångspunkt är dessa frågor.
Tre snabba:
- Ska du använda kakelskäraren privat eller i jobbet?
- Ska du kakla en eller flera gånger?
- Vad är det för sorts kakelplattor?
Ska du kakla mycket, ofta och tillexempel i jobbet är det oftast värt att köpa både en kakelskärare och en vattenkap, alternativt bara en vattenkap. En vattenkap har samma funktion som en kakelskärare, men det tar längre tid och du måste vara utomhus då den sprutar vatten och det blir smutsigt. Men, fördelen med en vattenkap är att du både kan dela plattor och skära till runda hörn, något du inte kan med bara en kakelskärare.
Ska du däremot bara kakla ditt badrum hemma en gång räcker det oftast med en kakelskärare. En vattenkap är dyr och för att lösa jobbet med runda hörn kan du istället köpa en kakeltång och slipkloss.
Vad vill jag ha?
Flera kakelskärare har olika användbara och fiffiga funktioner som ergonomiska handtag, en oljetank som smörjer trissan, en stödvinge som fälls ut och ger stöd åt plattan, ett snabbfäste som gör det lättare att byta trissa och stötskydd för skäraren. Andra intressanta funktioner är om den kan geringssåga och om kaklet ryms att lägga diagonalt på kakelskäraren.
Undersök om plattan på själva kakelskäraren är i järn eller gummi. Gummi är bättre, då slår inte dina kakelplattor mot järn när de knäcks. Vissa kakelskärare kan du också ställa in olika beroende på plattan/kaklets tjocklek, vilket kan vara önskvärt. Det finns två sätt att jobba på när kakelskäraren ska skära rits, den ena så kallade pullfunktionen som innebär att skärtrissan dras mot
dig och ritsar plattan. En mer ergonomisk teknik, den så kallade Montolittekniken är att man skjuter handtaget ifrån sig. Vad passar dig?
Vilken kakelskärare som faller dig som konsument i smaken kan bero på flera olika saker, men vikt,
handtag och hur stabil kakelskäraren upplevs kan spela stor roll för hur nöjd du är. En tung kakelskärare kan vara jobbig att flytta, medan en lätt kakelskärare kan upplevas som instabil. Det finns både manuella och elektriska kakelskärare, vad du ska satsa på beror på hur mycket du ska använda den och till vad. En manuell skärare är lätt att använda när du ska dela plattor rakt av på bredden eller längden. I tester av kakelskärare är det ofta handtaget, armen, plattan och skäraren eller själva knäckfunktionen som bedöms. Hur ergonomisk är handtaget, går plattan att ställa in beroende på storlek på kaklet och gör kakelskäraren raka snitt? Vilka funktioner är viktiga för dig?
Vad ska jag tänka på?
Att ta hand om sin kakelskärare gör ens jobb lättare. Plattan som själva kakelplattorna ska ligga på ska vara jämn och ren. Kakelplattan styr man sen mot en rak kant, om det kommit fix eller fog där finns risk att man skär snett. Efter en del användning kan din kakelskärare bli slö, på en manuell kakelskärare är det trissan som blir slö och på en elektrisk är det klingan. Innan du köper, kolla om dessa delar går att köpa separat så att du kan köpa reservdelar och byta ut.
Ens budget kan vara avgörande för ens köp av kakelskärare. Det finns kakelskärare från allt mellan några hundralappar till flera tusen kronor. Kvalité och pris går ofta – men inte alltid – hand i hand. Framförallt är det viktigt att du vet vad det är du behöver och anpassar ditt köp därefter. Kakelskärare går också att hyra. Tänk då på att beräkna hur många dagar du behöver lägga på att kakla för att räkna ut om det ändå är värt att köpa, eller om du kommer billigare undan genom att hyra. Hos en maskinuthyrare kan du hyra kakelskärare eller på varuhuset där du köpt ditt kakel. Se också till att kolla vilken garanti som gäller!
Kom ihåg:
- Ju större kakelplattor, desto stabilare kakelskärare behöver du.
- Kolla så att plattorna passar i/för kakelskäraren.
- Ha koll på vilket material du ska använda. Vissa kakelskärare kan till exempel inte arbeta med marmor. Klinkers är ett hårdare material än kakel, men det är inte svårare att skära i klinkers utan man använder sig av samma teknik.
Men om jag behöver mer hjälp då?
Att dela plattor kan kännas läskigt och svårt, men det är inte farligt, utan handlar bara om övning. På FixarTV kan du få instruktioner i hur du ska dela kakelplattor.
Tre tips:
- Köp några extra plattor så att du kan öva på att få in tekniken.
- Använd skyddsglasögon och handskar.
Behöver du mer hjälp att välja kan Kakellagret underlätta, där kan man få tips och råd om vilken kakelskärare som passar en bäst. Det kan också vara värt att titta på jämförelser, både i pris och arbetsförmåga.
För den händige amatören
Det finns många olika typer av kakelskärare. Om du vill göra jobbet själv så ska du satsa på en enkel manuell variant.
En manuell kakelskärare består av en rits och ett diamantskär. Man ritsar först ett spår i kaklet som bryter ytskiktet på glasyren. Sedan knäcker man enkelt kaklet. Var noga med att bara ritsa kaklet en gång innan du knäcker. Denna enklare variant av kakelskärare passar också särskilt bra för tunna klinkers.
Med lite träning klarar vem som helst att använda en enkel vanlig ’knäck’ som maskinen också kallas. Tänk på att det går åt kakelbitar om man inte är proffs. Se till att skaffa många extra kakelbitar att öva på innan du sätter igång på allvar.
Ett bra exempel på denna enklare variant hittar du här.
En kakelsåg ger ett professionellt resultat
Man kan också använda en elektrisk maskin som kallas kakelsåg. Detta är en mer avancerad maskin som kräver mer träning, och framförallt är den farligare att använda. Det beror på att denna maskin har en elektrisk motor och en skiva som snurrar. Du måste alltså vara betydligt mer aktsam med en kakelsåg.
Fördelen med en kakelsåg är att den ger ett finare snitt och mer exakt precision. En kakelsåg lämpar sig även särskilt bra för stora kakelplattor. Du jobbar här med en elektrisk klinga och kan låta maskinen göra jobbet.
En kakelsåg finns i många olika varianter och prisklasser. Du hittar bra exempel på detta mer avancerade verktyg här och här.
Akta ögonen!
Det är viktigt att du tänker på din säkerhet när du ska använda din kakelskärare/kakelsåg. Ha alltid skyddsglasögon på dig för att undvika att få splitter i ögonen.
Underhåll
Var noga med att alltid rengöra ditt verktyg från splitter. Annars knäcker inte skäraren exakt där du vill.
Övning ger färdighet
Tänk på att köpa många extra kakelbitar så att du kan öva i lugn och ro innan du sätter igång med det riktiga jobbet.