Kantskärare

Köp kantskärare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av kantskärare 2017
 2. Vilken kantskärare ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Hur vass vill du att din trädgård ska vara? En bra kantskärare är avgörande inte bara för hur skarpa din gräsmattas kanter blir, utan även för om arbetet blir utfört över huvud taget. Men att hitta rätt kantskärare för din gräsmatta kan vara lättare sagt än gjort. Vi har därför sammanställt de viktigaste sakerna du behöver tänka på innan du ger dig in i kantskärardjungeln.

Viktigt att fråga dig själv innan du köper en kantskärare

Innan du börjar botanisera bland olika motortyper, skärarblad och skaft så finns det några frågor du måste ställa dig. Efter att du har funderat igenom dessa kommer det bli mycket lättare att bestämma vilken slags kantskärare som är bäst för dig.

Vill du veta mer om vilken kantskärare som passar dina behov? Läs vår guide längst på sidan. Nu kommer testerna av marknadens 8 bästa kantskärare.

Black & Decker GLC 3630 L20: Snabbladdad batteridriven kantskärare

Köpa kantskärare Black & Decker GLC 3630 L20

Decker 3630:

 • Tycker du också om att ha rena och fina kanter och gångar på din tomt? Black & Decker GLC 3630 L20 är en ultimat kantskärare då den är sladdlös vilket gör att man kan röra sig på omfattande ytor utan problem, man riskerar inte att snubbla på sladden eller värre – att klippa av den!
 • Det är upp till dig att bestämma hur du vill använda den beroende på dina behov med hjälp av två olika arbetslägen.
 • Antingen kan du ha den i ECO-mode som tillåter dig att använda den längre utan att behöva ladda den, eller så kan du använda den i TURBO-mode som ger dig maximal styrka för den lite tuffare vegetationen. Black & Decker GLC 3630 L20 är försedd med litiumjonbatterier som är både kraftfulla och uthålliga.
 • Du kan klippa upp till 3750 meter på endast en laddning och med hjälp av 30 cm arbetsbredd kan du klippa mycket gräs på en och samma gång. Det tar 90 minuter att fullt ladda grästrimmern och du kan sedan använda den i hela 40 minuter! Tack vare teleskophandtaget kan du justera höjden på skaftet så att du slipper böja dig i onödan.

Black & Decker STC 1820 CM: Trimmer, kantskärare och gräsklippare – på samma gång!

Köpa kantskärare Black & Decker STC 1820 CM

Decker 1820:

 • Om du är ute efter att ha ett verktyg som hjälper dig att klippa gräsmattan som proffsen är Black & Decker STC 1820 CM perfekt för dig. Du får tre olika slags funktioner i en enda maskin! För det höga och vilda gräset kan du använda trimmern som löser problemet snabbt åt dig.
 • Gå sedan över till att fixa kanterna till perfektion med hjälp av guidningshjulen, för att sedan avsluta med en klassisk lippning på hjul som gör arbetet enklare för dig och med ett perfekt slutresultat.
 • Black & Decker STC 1820 CM passar dig som vill ha en miljövänlig men kraftfull gräsklippare med ett 18V litiumjonbatteri som du enkelt kan ladda på fem timmar och röra dig fritt över gräsmattan samtidigt som du värnar om miljön! Den här grästrimmern är enkel att använda tack vare ett tvåhandsgrepp som gör att du får bättre stadga och mer kraft vid klippningen.
 • Du kommer att kunna klippa upp till 2000 meter gräs med endast en laddning och det bästa av allt är du inte ens kommer att vara utmattad av att förflytta dig med Black & Decker STC 1820 CM, den väger ynka 2,6 kg! Grästrimmern vibrerar inte särskilt mycket och ljudnivån är låg vilket gör gräsklippningen till en härlig upplevelse, jämfört med bensindrivna gräsklippare.

MTD 550 G: Kantskärare på hjul för bästa komfort

Köpa kantskärare MTD 550 G

MTD 550:

 • MTD 550 G är den perfeka kantskäraren för dina övervuxna gångar och kanter. Tack vare att den är på hjul, till skillnad från de flesta kantskärare, kan du :
 • · Utföra ett precisionsarbete genom att justera hjulet efter terrängens höjd och storlek.
 • · Ha en stadig kontroll över din kantskärare då alla hjulen är i marken även när den klipper kanter.
 • MTD 550 G är alltså kantskäraren som passar bra för den personen som är van vid klassiska gräsklippare som man skjuter framför sig istället för att utföra rörselser sidleds som med elektriska kantskärare. Handtaget är ergonomiskt utofmrat och ger dig stöd med båda händerna och du kan även vika det helt, för att ta så lite plats som möjligt vid förvaring.
 • Den ser inte bara ut som en gräsklippare, den har även en bensindriven motor. Detta passar bra för den tomtägare som klipper gräset ofta och har mycket gräs och som kanske redan har en klassisk motodriven gräsklippare och är van vid tyngden och styrkan. Den främsta fördelen med bensindrivna kantskärare är att man slipper vänta i timmar på att batteriet ska ladda klart och man behöver inte oroa sig för att laddningen ska ta slut under tiden man använder den.

Black & Decker ST4525: Lätthanterlig kantskärare för den lite mindre trädgården

Köpa kantskärare Black & Decker ST4525

Decker ST4525:

 • Black & Decker ST4525 är en optimal kantskärare för den som söker efter något lite enklare för att klippa rent kanter och hörn på sin tomt. Den är smidig och praktisk då den endast väger 2 kilo vilket gör att man kan hålla i den länge utan att trötta ut sig. Den har även två handtag och det främre är justerbart för optimal komfort och kontroll! Black & Decker ST4525 har 450W och en arbetsbredd på 25 cm, vilket är mindre än Black & Decker GLC 3630 L20 arbetsbredd på 30 cm, men det fungerar väl för att klippa det lite högre gräset också.
 • Kantskäraren roterar i 180° vilket gör att du kan komma åt gräset även i små hörn och vrår. Har man en mindre trädgård på cirka 60m² är den här kantskäraren optimal, man behöver inte ha en tung och otymplig kantskärare när man har mindre underhåll. Den är även billigare än de lite kraftfullare maskinerna men har inte mindre sting för det. En annan fördel är att sladden utmatas automatiskt, du behöver inte längre krångla med sladdlängden eller beräkna hur mycket du behöver för att ta dig dit du vill. Tack vare att den är kabeldriven behöver du heller inte oroa dig att den laddas ur under tiden du klipper, eller att du ska behöva vänta i timmar på att den laddas klart.

Black & Decker ST5530CM: 3-i-1 kantskäraren

Köpa kantskärare Black & Decker ST5530CM

Decker ST5530:

 • Black & Decker ST5530CM är en perfekt kantskärare, grästrimmer och gräsklippare allt i en enda maskin! Du kan klippa det höga ogräset i din trädgård utan problem då man med hjälp av maskinens Clik and Go-system enkelt kan klicka av kantskäraren på pedalen och använda den manuellt i egentligen vilken höjd du vill. Du kan sedan enkelt sätta tillbaka den på den hjulbaserade enheten och trimma ditt gräs lugnt och bekvämt utan att trötta ut armarna då den fria enhet endast väger 2,6 kilo.
 • Höjden på grästrimmandet är justerbart, du kan trimma mellan 40-60 cm högt gräs. Black & Decker ST5530CM är en intelligent kantskärare som justerar hastigheten på klippningen automatiskt beroende på i vilket läge du använder den. Har du den i kantskärarläge klipper den snabbt bort det högre ogräset, mycket tack vare arbetsbredden på 30 cm, har du den i trimmerläge klipper den lite långsammare för att få det där perfekta resultatet.
 • Kantskäraren är kabeldriven vilket skiljer den från den liknande modellen från samma märke Black & Decker STC 1820 CM, vilket är bra för den personen som inte vill oroa sig för att laddningen ska ta slut under klippningen och som vill lita på att den alltid är redo att användas. Fördelen med kantskäraren är att den i båda lägen är ergonomisk tack vare teleskophandtaget som du justerar efter din längd och likaså din partners längd.

Black & Decker STC 1815: Snabbladdad batteridriven kantskärare

Köpa kantskärare Black & Decker STC 1815

Decker 1815:

 • Fördelarna med batteridrivna kantskärare och grästrimmare är många, för det första är man fri från sladdar vilket är idealt för personer med stora tomtar så att man slipper ha förlängningssladdar som trasslar ihop sig och man kan röra sig betydligt friare.
 • För det andra är det billigt i underhåll eftersom man inte behöver fylla på med bensin, och för den delen inte heller betala bensinen, utan bara ladda upp batterierna. Black & Decker STC 1815 är en sådan maskin, redo att användas! För en batteridriven kantskärare har den en laddningstid på fyra timmar ! Det är betydligt mer ekonomiskt att ha en batteridriven kantskärare.
 • Det kostar omkring 1 krona att klippa en tomt på 250 m² samtidigt som det kostar 20-35 kronor för att klippa samma yta med en bensindriven kantskärare. Hur många gånger har man inte stått utmattad med knappt någon hörsel kvar efter en eftermiddags gräsklippande?
 • Du behöver inte tänka på bullernivån längre, batteridrivna kantskärare är betydligt tystare än bensindrivna sådana. Visserligen har en batteridriven kantskärare lite mindre kraft än en bensindriven modell, men Black & Decker STC 1815 är utrustad med ett 18V litiumbatteri som både är kraftfullt och energitätt! Kantskäraren är kompatibel med Black & Decker CM100 hjuldrivna gräsklipparplattform som gör att du kan trimma ditt gräs enkelt med mycket precision.

Flymo Contour XT Corded: Kantskäraren med dubbla klipptrådar och automatisk utmatning

Köpa kantskärare Flymo Contour XT Corded

:

 • Flymo Grästrimmer Flymo Contour XT Corded är en kraftfull grästrimmer som kan ta sig ann det tjocka ogräset och grästuvor tack vare dubbla klipptrådar. Med hjälp av dubbla klipptrådar klipper din trimmer mer gräs och snabbare än maskiner med enkla klipptrådar.
 • Det finns alltid en risk att tråden kan gå av, fördelen att ha två stycken trådar är att Flymo Contour XT Corded kan fortsätta att klippa gräset med endast en tråd. En stor fördel med den här kantskäraren är att trådutmatningen är automatisk, du behöver alltså inte stanna upp och mata ut nylontråden manuellt utan kan fortsätta att fixa till din trädgård.
 • Detta är en två-i-ett klippare, den fungerar både som grästrimmer och kantskärare! Du behöver alltså bara trycka på en knapp och trimmern vinklas om till 90° som är perfekt för alla kanter och gångar. Grästrimmern är elektrisk och kabeldriven vilket har flera fördelar:
 • · Bullernivån är lägre än bensindrivna grästrimmrar
 • · Det är miljövänligare än bensindrivna grästrimmrar
 • · Man kan alltid använda den då batteriet inte laddas ur!
 • Med 10 meter kabellängd kan du röra dig fritt över din trädgård och plöja ner ogräset som fuxit sig fast under semestern.

Gardena ComfortCut Plus 500/27: Justerbart handtag för att komma åt de tuffaste platserna

Gardena Plus 500:

 • Behöver du en kantskärare för ett precisionsarbete är Gardena ComfortCut Plus 500/27 ideal. Det är en smart och praktisk kantskärare som har ett justerbart handtag som gör att du kan trimma gräset även under studsmattan och under gungställningen. Det finns även ett andra, extra långt, handtag så att du kan justera maskinen efter din kropp och längd och klippningen blir ergonomisk.
 • Den har ett säkerhetslås så att du kan försäkra dig om att den inte sätts igång av misstag vilket är bra för alla föräldrar med småbarn. För att du inte ska behöva stanna upp i din kantskärning har Gardena ComfortCut Plus 500/27 en automatisk trådutmatning, så att du alltid vet att det kommer att prestera. Har det hänt någon gång att du stått vid rabatten och försökt trimma kanterna men råkat trimma ner några blommor här och där?
 • Detta kommer inte att hända mer tack vare kantskärarens växtskydd som gör att du kan komma nära alla kanter med ett enkelt litet knapptryck, för att sedan gå tillbaka till vanlig kantskärning. Kantskäraren är elektrisk och kabeldriven och passar väl för den lite mindre trädgården.

Vilken kantskärare är då bästa valet för mig?

Modell +
Black & Decker GLC 3630 L20 En laddning håller 40 min 90 min laddningstid
Black & Decker STC 1820 CM Fem timmar laddningstid Tre-i-en
MTD 550 G Bensindriven Hjulstöd
Black & Decker ST4525 Endast 25cm arbetsbredd Lätthanterlig
Black & Decker ST5530CM Kabeldriven Tre-i-en
Black & Decker STC 1815 Fyra timmar laddningstid Teleskopiskt handtag
Flymo Contour XT Corded 81 dB Dubbla klipptrådar
Gardena ComfortCut Plus 500/27 83dB Justerbart handtag

Att tänka på när du köper kantskärare

Hur stor är trädgården?

Den första och kanske viktigaste frågan handlar om storleken på trädgården där du ska använda kantskäraren. Om trädgården i fråga har många och komplicerade kanter som du vill beskära ofta kommer du behöva ett mer kraftfullt och avancerat redskap. Ska du använda den mycket är kantskärarens ergonomiska funktioner dessutom extra viktiga. Om du istället har relativt få kanter att hålla i schack kanske det räcker med ett något enklare – och därmed också billigare – verktyg.

Hur mycket tid har du?

I en perfekt värld hade du kunnat spendera hur mycket tid som helst på din gräsmatta, men för de allra flesta är tid en bristvara. Tänk därför igenom hur viktigt välskötta kanter är för dig och hur mycket tid du kan lägga på arbetet innan du bestämmer dig för en modell. Om du har både tid och lust att lägga på din trädgård kan det räcka med ett verktyg av det enklare slaget – kanske behöver du bara en manuell kantskärare? Om du däremot vill få jobbet gjort så fort som möjligt bör du istället fundera på om en bensindriven eller elektrisk maskin är rätt för dig.

Hur mycket kan du spendera på en kantskärare?

Att köpa en kantskärare behöver inte vara särskilt dyrt, men om du vet att du kommer använda verktyget mycket är det en god idé att investera lite mer. Tänk igenom hur viktiga dina trädgårdskanter är och sätt upp en budget för inköpet innan du ger dig ut på marknaden så undviker du ekonomiska överraskningar och förhastade beslut.

Steg 2: Välj energikälla

När du har gått igenom de här frågorna är det dags att bestämma vilken slags kantskärare du behöver. Det finns tre olika grundtyper: manuell, elektrisk och bensindriven. De har alla olika fördelar och nackdelar, och för att välja rätt energikälla behöver du först ha klart för dig hur mycket och hur ofta du kommer använda din kantskärare.

Manuell

En manuell kantskärare är den enklaste typen av kantskärare. Manuella kantskärare liknar vanliga spadar, men har specialutformade blad längst ned för att du ska kunna få exakta och snygga kanter på din gräsmatta. Det finns även varianter som har rullande blad för större precision och smidigare manövrering. Det är det billigaste och mest miljövänliga alternativet, och är dessutom trevligt för närmiljön då det är ett helt tyst redskap. Eftersom det inte är några motorer inblandade är det även det säkraste och mest lättmanövrerade alternativet. Att använda en manuell kantskärare är däremot tidskrävande, och det finns inte heller lika många specialfunktioner som till de motordrivna varianterna. En manuell kantskärare passar därför bäst för den som har en relativt liten trädgård med få och okomplicerade kanter att skära till.

Elektrisk

Det finns två typer av elektriska kantskärare: batteridrivna och elnätsdrivna.

Batteridrivna kantskärare är mer portabla än de sladdburna varianterna, men eftersom batteriet väger en del är de också tyngre. Hur länge batteriet räcker efter uppladdning och dess totala livslängd är två viktiga faktorer att kolla upp innan du köper en batteridriven kantskärare.

Elnätsdrivna kantskärare har oftast längre livslängd och är kraftfullare än batteridrivna modeller, men eftersom de kräver tillgång till eluttag begränsas rörligheten.

Elektriska kantskärare låter något mer än manuella verktyg, men är miljövänligare, tystare och smidigare att manövrera än bensindrivna redskap. De kräver planering när det gäller laddning, alternativt tillgång till eluttag och förlängningssladd. En elektrisk kantskärare är ett smidigt alternativ för dig som inte kommer använda kantskäraren så ofta eller på särskilt stora områden och som värdesätter miljö framför styrka och effektivitet.

Bensindriven

En bensindriven kantskärare är det kraftfullaste alternativet på marknaden. Det är också det mest kostnadseffektiva valet om du planerar att använda kantskäraren mycket eftersom verktyget har lång livslängd. Det finns två typer av bensindrivna kantskärare: de som har tvåtaktsmotor och de som har fyrtaktsmotor.

Bensindrivna kantskärare med tvåtaktsmotor kräver att användaren själv blandar bensin och olja till motorn. De är lättare och billigare än modeller med fyrtaktsmotor.

Bensindrivna kantksärare med fyrtaktsmotor är kraftfullare och mer miljövänliga än de med tvåtaktsmotor. Du behöver inte heller blanda olja och bensin själv innan du fyl ler på drivmedlet.

Dessa kantskärare är kraftfullare än både elektriska och manuella varianter och klarar därför av att hantera större trädgårdar och grövre vegetation. De kräver mer skötsel än de elektriska modellerna, men har också längre livslängd. Eftersom de är beroende av bensin är de det minst miljövänliga alternativet, och motorn gör även att redskapet blir både tyngre och mer högljutt än andra varianter. Bensindrivna kantskärare passar dig som har en stor trädgård med många kanter som du vill beskära ofta och effektivt.

Steg 3: Välj skärverktyg

När du har valt vilken energikälla som är lämplig för dina behov är det dags att fundera på vilken sorts skärverktyg du vill ha. Det finns kantskärare med tråd och med klinga.

Tråd

Kantskärare som använder sig av tråd är lättare än de som har en klinga. De är även säkrare än redskap som har klingor av metall då de orsakar mindre skador om du råkar komma åt skärmekanismen. De flesta trädgårdsägare med gräsmattor som inte är så stora klarar sig utmärkt med den här sortens skärverktyg. Eftersom tråden ibland förbrukas fort kan det dock bli ett dyrt val om du använder kantskäraren väldigt mycket eller i en trädgård med grov vegetation.

Klinga

Kantskärare med klinga har en klinga av metall som sköter skärandet. Den här varianten är kraftfullare och håller längre än kantskärare med tråd. Klingor kräver visserligen underhåll i

form av oljning och slipning, men dessa relativt enkla insatser leder till att redskapet håller i många år. De klarar av grövre vegetation och mer komplicerade former än andra skärmekanismer och är därför rätt val för dig som kommer använda din kantskärare mycket eller har stora krav när det kommer till effektivitet och precision.

Till dessa kantskärare finns det olika typer av klingor. Du kan bland annat välja mellan:

 • Hjulklingor

Dessa är enkla att manövrera och klarar av att skära till komplicerade kanter. Bladets slits dock fort och kan vara svårt att slipa.

 • Platta klingor med rektangulära kanter

Den här typen är nästan lika enkel att manövrera som en hjulklinga och är bättre på att skära till gräsmattor som gärna växer sig upp mot hårda ytor.

 • Platta klingor med välvda kanter

Den här modellen är särskilt praktisk för ojämna ytor och för att skära till kanter mellan exempelvis gräsmattor och rabatter.

Steg 4: Handburen eller hjulburen?

Nu är det hög tid att välja om du vill ha en handburen eller en hjulburen kantskärare.

Handburna kantskärare

Det finns många olika sorters handburna skärare, med allt från väldigt enkla modeller till mer avancerade och justerbara redskap. De är smidiga tack vare att de är relativt små och enkla att flytta, men eftersom de måste bäras är de inte ergonomiskt funktionella om du behöver använda skäraren under längre stunder. Handburna skärare passar därför bra för små till medelstora trädgårdar

Om du väljer en handburen kantskärare är det nu dags att bestämma vilken sorts skaft som passar dina behov bäst. De vanligaste typerna av skaft är:

 • Rakt

Det klassiska skaftet som har hög säkerhet tack vare att det placerar skärmekanismen långt från användaren. Det når även långt på platser som annars kan vara svåra att komma åt.

 • Böjt

Ett böjt skaft är lättare, mer välbalanserat och bekvämare att använda än ett rakt. Däremot når det inte lika långt som raka skaft. Kantskärare med böjda skaft är oftast billigare än raka modeller.

 • Justerbart

Justerbara skaft, även kallade ”teleskopskaft”, finns som både raka och böjda. Dessa skaft kan ha många olika tillägg och gör det enklare att komma åt vissa kanter eftersom skaftets längd går att justera.

Hjulburna kantskärare

Hjulburna kantskärare skjuts framför dig och kan drivas manuellt eller av en motor. Det finns modeller som har både tre och fyra hjul. Fyra hjul skapar mer stabilitet, och dessa modeller kan även ställas in för att anpassas till trottoarkanter och liknande. Hjulburna kantskärare är dyrare än handburna varianter och tar mer plats än dessa. Deras största fördel är att du slipper bära redskapet när du använder det, och de är är därför det bästa och mest effektiva alternativet för större trädgårdar.

Steg 4: Välj specialfunktioner

På dagens marknad finns det en uppsjö av specialfunktioner som du kan skaffa till din kantskärare. För att hjälpa dig ta reda på vad du behöver har vi sammanfattat några av de vanligaste och mest populära funktionerna:

Nödströmbrytare

Nödströmbrytaren är en säkerhetsfunktion som gör att du kan stänga av motordrivna kantskärare snabbt och enkelt.

Roterande huvud

På vissa handburna kantskärare sitter tråden eller klingan på ett roterande huvud, vilket gör redskapet mer flexibelt och bättre anpassat för mer komplicerade tillskärningar.

Justerbar klinga

Den här funktionen gör det möjligt att ställa in vinkeln på klingans blad, vilket kan behövas för tillskärningar som kräver stor precision.

Bärsele

Om du väljer en handburen kantskärare är en bärsele verkligen att rekommendera. S elen fördelar redskapets vikt på ett ergonomiskt sätt och gör det både säkrare och bekvämare att använda verktyget under längre stunder.

Starthjälp

Det finns flera olika starthjälper som gör det enklare att få igång motorn på bensindrivna kantskärare.

Genomskinlig bensintank

Om du köper en bensindriven kantskärare bör du tänka på att välja en modell med genomskinlig bensintank. Det gör det enkelt att hålla koll på bensinnivån så att du slipper slösa tid på att stanna maskinen för att kontrollera detta.

Avgasriktare

Bensindrivna kantskärare har oftast en design som riktar avgaserna bort från användaren. Den här funktionen är mycket viktig av hälsoskäl, och om du är vänsterhänt ska du se till att redskapet går att ställa in så att du inte får avgaserna på dig.

Mer information

Som ett viktigt steg i köpprocessen är det en god idé att läsa recensioner och test av olika modeller. Internet är fullt av sådana, men för att du ska slippa lägga tid på sökandet har vi hittat ett bra ställe att börja på. Recensioner och test av olika kantskärare hittar du här.

Är det verkligen en kantskärare du behöver?

Innan du beger dig till affären eller beställer en kantskärare från internet är det en sista fråga du måste ställa dig: Är det verkligen en kantskärare du behöver?

Om du har en stor trädgård full av kanter som du gärna vill hålla knivskarpa – till exempel runt rabatter, stenbeläggningar och odlingar – är en kantskärare helt klart en värdefull investering.

Om du däremot har relativt få och okomplicerade kanter att hålla reda på och tycker om att spendera tid i din trädgård finns det andra alternativ som kan fungera minst lika bra som en riktig kantskärare. Idag finns det till exempel många olika tilläggsverktyg till en vanlig grästrimmer som gör att den kan fungera utmärkt som kantskärare också.

Den största skillnaden mellan en trimmer och en kantskärare är att kantskäraren skär vertikalt medan trimmern skär horisontellt. Om du har en trädgård som omgärdas av både häckar, murar och kanter är trimmern till och med ett mer funktionellt alternativ än kantskäraren eftersom den kan användas för att se till att även kanterna vid dina murar och häckar hålls rena och snygga.

En trimmer gör alltså att du har fler funktioner i ett och samma verktyg, vilket sparar både förrådsplats och pengar.