Kapselmaskin

Köp kapselmaskin med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av kapselmaskin 2017
 2. Vilken kapselmaskin ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Espressomaskiner som använder kapslar har flera fördelar jämfört med andra maskiner på marknaden. De är billigare. De är lättare att använda och rengör sig själva. Att inte välja en kapselmaskin gör att det kostar betydligt mer, kräver mer jobb varje gång och kan trots det ge olika resultat från kopp till kopp.  Men ett av de främsta argumentet för att köpa en kapselmaskin är ändå snabbheten. Vem vill inte kunna laga sin egen espresso eller Caffé Lungo på 25 sekunder? Det är den bekvämligheten du får med en kapselmaskin! Men vilken ska man då välja?


Bäst i test av kapselmaskin

Egentligen finns det många fler argument för att köpa just en kapselmaskin. Vi kommer till dem. Först vill vi säga vilka espressomaskiner vi fastnat för efter omfattande produkt- och prisjämförelser samt läsning av expert- och kundrecensioner. De sex kapselmaskiner vi vill slå ett slag för är:


Nespresso Pixie C60/D60: Tydliga Nespresso favoriten

Köpa kapselmaskin Nespresso Pixie C60/D60

Med ett genomsnittligt pris på 1495 kronor sviker inte Nespresso’s Pixie C60/D60 trots sin kompakta konstruktion och du får definitivt valuta för  pengarna.

Den tar första platsen i Pricerunner.se (2012), Bäst-i test (2015) och Smartson (2012) experttester och det är tydligt att se varför. Denna smidiga och stilrena maskin är otroligt enkel att använda, har en smart kapselbehållaren och levererar utsökt kaffe.

Nespresso lattissima touch: Lyx favoriten

Köpa kapselmaskin Nespresso lattissima touch

En annan favorit bland espressoälskare är den eleganta Nespresso lattissima touch som Bäst-i-test utnämndes vinnare av premium stämpeln, alltså den bästa bland dem lite dyrare kapselmaskinerna. Detta är maskinen för dem som älskar sin kaffe latte lika mycket som dem älskar sin espresso med mjölkskummaren som ger dig en lyxig kaffeupplevelse.

Lika lätt att använda som Nespresso’s Pixie C60/D60 men snäppet mer avancerad design med avtagbar vatten tank och mjölkbehållare. På detta sätt går inte mjölken som blir över till spillo efter varje användning utan du kan återanvända det.  


Nescafé Dulco Gusto Mini Me: Bästa budget val

Köpa kapselmaskin Nescafé Dulco Gusto Mini Me

Känns det för dyrt att betala 1495 kronor för en kapselmaskin så erbjuder Nescafé ett mer plånboksvänligt alternativ, Nescafé Dulco Gusto Mini Me.

Med en unik design som tar upp väldigt lite plats i köket är lika enkel att använda som den ser ut. Här ligger kapselmaskinen på endast 849 kronor.

Nespresso Lattissima Pro: Bäst i test av kapselmaskiner 2017

Köpa kapselmaskin Nespresso Lattissima Pro

En högprestanda maskin med automatisk mjölkskummare vars föregångare är testvinnare.


U D50 Matt Grey: Riktigt prisvärd espressomaskin

Köpa kapselmaskin U D50 Matt Grey

En prisvärd espressomaskin för det lilla hushållet. För dig som inte lika ofta använder mjölk i kaffet.


Dolce Gusto Circolo Automatic: En mångsidig maskin

Köpa kapselmaskin Dolce Gusto Circolo Automatic

En mångsidig maskin med integrerad mjölkskummare som med ett knapptryck klarar av att göra alla drycker i Dolce Gusto sortimentet, vilket inte är få!


Vilken kapselmaskin är då bästa valet för mig?

Vill du använda mjölk bara ibland så kan du komplettera U D50 Matt Grey med en billig mjölkskummare eller varför inte använda din mixerstav i lite mjölk. Värm vid sidan av och vispa under tiden.

Vad som är bra med de här 3 maskinerna är att de alla är klass A-märkta för minsta energiförbrukning, stänger av sig efter användning och rengör sig själva. De har också långa garantier. Dolce Gusto Circolo Automatic (FS) har en garanti på 5 år, U D50 Matt Grey en garanti på 2 år och Nespresso Lattissima Pro har 5 års maskinvarugaranti. I jämförelse med dyrare och mer avancerade maskiner så tar de också mindre plats i köket, vilket är viktigt.

Hur kom vi då fram till de här 6 maskinerna kan man fråga sig?

– En del av svaret ligger i att de använder Nestlés kapslar. De två senare kapselmaskinerna använder kapslar med märket Nespresso medan Circolon använder kapslar av märket Dolce Gusto. Kapslarna har en överväldigande majoritet nöjda användare jämfört med konkurrenternas kapslar, vilket bl.a. märks i Amazons kundrecensioner. Kapslarna används dessutom i uppskattningsvis 30% (!) av världens Michelinrestauranger, bl.a. på ”Fat Duck”, Englands kanske mest berömda restaurang. Det är ju en rekommendation så god som någon.

 • Värt att tänka på är att U D50 Matt Grey har en mindre vattenbehållare på 0.7 liter och måste alltså fyllas på oftare än de båda andra maskinerna som har vattenbehållare på 1.3 liter. I gengäld är den smal och passar lättare in i det lilla hushållet. Om du sällan dricker kaffe med mjölk i, tex Caffé Latte, Caffé Macchiato eller Cappuccino, kan du med fördel välja den billigare U D50 Matt Grey.
 • Dolce Gusto Circolo Automatic (FS) gör också kalla drycker. Den har ett mindre pumptryck, 15 bar än de båda andra maskinerna som har 19 bar. Det är ändå fullt tillräckligt då 9 bar är det tryck som används vid tillverkning av espresson. Den fungerar med samtliga kapslar i Dolce Gustos sortiment och har en garanti på 2 år jämfört med 5 år för de andra maskinerna.
 • Nespresso Lattissima Pro är en riktig prestandamaskin bland kapselmaskinerna och fungerar med Nespressos stora sortiment av kapslar. Den är i aluminiumutförande och ungefär dubbelt så tung, 3 kg, som de övriga. Kapselmaskinen skiljer också ut sig med automatisk mjölkskummare och avtagbar mjölkbehållare och säger till när den behöver rengöras.
 • Valet av kapselmaskin beror också på valet av kapsel och här blir det svårare att göra skillnad. Nespressokapslarna har något större popularitet och försäljning, men det vägs upp av likvärdiga betyg på kundrecensionerna för Dolce Gustos kapslar. Båda märkena har ett brett sortiment att välja bland.
 • Närheten till fysisk butik som nämnts ovan är också en faktor att ta hänsyn till, dvs om man någon gång har bråttom och inte vill handla online. Nespressokapslar säljs idag med något undantag i Nespressobutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö, medan stora delar av Dolce Gustos sortiment av kapslar finns i elektronikbutikerna. Priserna är också likvärdiga med ett styckpris kring 3-4 kr/st och skickas fraktfritt vid lite större beställningar. Med det allt större antalet kompatibla märken som nu kommer ut på marknaden är det rimligt att tro att priset på kapslar kommer att gå ner i framtiden.

Recensioner

Dolce Gusto Circolo Automatic (FS) tillhör Circolo-serien som får höga kundbetyg på Amazon.co.uk. Andra recensioner som vittnar om den höga kvaliteten den här apparaten håller hittar du här, här och här.

Nespresso Lattissima Pro är idag den bäst testade kapselmaskinen på tyska testsieger.de. Fler recensioner hittar du här, här och här. Av flera expertrecensioner framgår det att det här är en speciell maskin.

U D50 Matt Grey är för sitt ringa pris en mycket omtyckt kapselmaskin med genomgående mycket höga testresultat. Fler recensioner om denna maskin finns här. Också svenska kunder gillar den här kapselmaskinen.

Slutsats

Alla recensioner sammantaget ger en klar bild över de kapselmaskiner vi valt ut.

U D50 Matt Grey utmärker sig som det prisvärda alternativet med lång garanti och gör sig bäst i det lilla hushållet med 1-2 kaffedrickare som nöjer sig med att hälla lite mjölk eller grädde i kaffet. Man kan köpa separat mjölkskummare till.  Dolce Gusto Circolo Automatic (FS), däremot, klarar av att göra alla sorters kaffedrycker, också de med mjölk i. Garantin är på generösa 2 år. Har du nära till elektronikbutik så här det här ett praktiskt och prisvärt alternativ och du hittar många smaker i Dolce Gustos sortiment. Med Nespresso Lattissima Pro får du tillgång till Nespressos egna berömda kapslar. Maskinen är i topp bland rena kapselmaskiner idag och är i allt en mer gedigen maskin med lång garanti där speciellt mjölkskummaren lovordats.  Lagar du regelbundet Caffé Latte, Macchiato eller Cappuccino så är det den här du ska välja. Lycka till!


Att tänka på när du köper kapselmaskin

Kapseln

Kaffe är en färskvara. Redan efter 7-10 dagar börjar en öppnad förpackning malt kaffe att oxideras och kaffet att förlora sina aromämnen. Bara det borde få en varningsklocka att ringa hos en van svensk kaffedrickare! -För hur mycket av sitt malda bryggkaffe har hen egentligen druckit upp efter en vecka? I jämförelse har den vakuumförpackade aluminiumkapseln alla smakämnena intakta och en hållbarhet på 9 månader. Det exakta måttet kaffe i varje kapsel/pod gör också att extraheringen, dvs den mängd kaffe som vattnet tar med sig när det filtreras, blir optimal. Det betyder att när du väl hittat din favoritsmak så är får du samma upplevelse gång på gång. Varje kapsel har en smakstyrka på skalan 1-10. Just Nestlé är känt för sin jämna kvalitet och tillförlitlighet i smakupplevelsen.

Naturligtvis finns andra kapslar än Nespresso och Dolce Gusto som är kompatibla med espressomaskinerna ovan. Fairtrade-kapslar finns också att köpa liksom koffeinfria kapslar.

Återvinning: Nespressos kapslar går numera att sopsorteras som metallförpackning. Kaffet kan vara kvar i kapseln. Dolce Gustos tomma kapslar tas bl.a. emot av utvalda elektronikbutiker, kontakta kundtjänst för mer information.

Tänk dig: 25 sekunder bort är en espresso av nära baristakvalité men till ett betydligt lägre pris! Och den färdiga produkten blir mer välsmakande än vad du får på många kaféer idag. Perfekt att använda i mindre sällskap, när du behöver en kort paus eller då du jobbar framför datorn.

Nu kanske du tänker att det är bra allt ni säger, men för mig som dricker mycket kaffe och inte behöver färskt kaffe varje gång skulle det bli alldeles för dyrt. 3 kronor per kapsel/kopp kaffe är vansinnigt mycket! Då finns också en lösning och det är att köpa tomma kapslar som man själv fyller med sitt favoritkaffe. Fiffigt va!

De tre kapselmaskinerna har varsitt termoblock som säkerställer att vattnet hettas upp effektivt. Dolce Gusto har ett något lägre pumptryck, 15 bar jämfört med 19 bar på de övriga. Detta är dock inget problem då 9 bar är det tryck som krävs för att tillverka en espresso.

Kaffekapslar från Nespresso

Nespresso erbjuder ett nästan oändligt sortiment av välbalanserade smaker med underbara aromer. På deras hemsida kan du enkelt och tydligt välja din kapsel efter koppstorlek och din smak efter intensitet och aromatisk ton. Nespresso har även en vana för att släppa tillfälliga nya och exotiska kaffeserier för den äventyrlige kaffeentusiasten som tycker om att variera. En stor nackdel men deras kaffekapslar är dock att dem endast finns att köpa i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bor du inte i någon av dessa städer kan du som tur är beställa online:

 • 3,80 kr snittpris för en kapsel.
 • Du kan beställa minst 50 partier åt gången och fraktpriset ligger på 65 kronor.
 • 1-2 arbetsdagar för leverans.

För många kan det kännas krångligt att behöva beställa online och skulle föredra att inhandla kaffekapslarna från den lokala affären En annan nackdel med Nespresso’s kaffekapslar är att dem endast passar till Nespresso’s egna kapselmaskiner. Detta är något which.co.uk i en utvärdering av kaffekapslar vill att man ska vara medveten om när man handlar kaffekapslar,  så att man inte förmodar att alla kaffekapslar passar till alla kapselmaskiner. I Storbritannien så erbjuder kapseltillverkaren Dualit kasplar som passar både Dualit’s och Nespresso’s maskiner. Tyvärr så kan man bara handla deras produkter och beställa från deras hemsida om man bor i Storbritannien.

Kaffekapslar från Nescafé:

Deras fantastiska och stora sortiment av kaffekapslar kan du inhandla i de flesta städer och i olika affärer. Nescafé kapslarna lovar gott kaffe med underbara dofter, enligt Göteborgs-Postens kapseltest (2013). I deras sortiment så hittar du även kapslar för te och kalla drycker som till exempel iste och iskaffe, passar perfekt får dem som tycker om att variera. Samma konsumentspanel av vana espressokonsumenter på Göteborgs-Postens satte Nespresso’s och Nescafé’s kaffekapslar på en delad första plats. 

 • 3,70 snittpris per kapsel
 • Finns att köpa på Mediamarkt och El giganten.
 • Kan beställas online på dolce-gusto.se.
 • Leverans inom 2-5 dagar.
 • Fri leverans vid köp av över 500 kronor

Gräddan av kaffekapslar:

Här är några tips på  kaffekapslar så goda att det finns en stor risk att de blir dina egna personliga favoriter:

 • Nespresso Livanto (Nespresso)

Kaffe med jämn karaktär gjord av arabica bönor med en eftersmak av karamell och choklad. Lyxig crema är pricket över i et.(3,80 kr per kapsel).

 • Espresso intenso (Nescafé/Dolce Gusto)

Mjuk och smakrik kaffe med en blanding av arabica och bobusta bönor. God crema ger det där lilla extra. (3,70 kronor per kapsel)

 • Espresso barista (Nescafé/Dolce Gusto

Krämig med lite starkare smak och fin crema.

Viktigt att veta

Försäkra dig innan köp om att du får låna en espressomaskin av din handlare under reparationstiden om din espressomaskin skulle gå sönder.

Annan värdefull information

Kaffebönan Arabica anses ge den bästa espresson. Den är mildare men inte lika tålig som de båda andra bönorna Robusta och Liberia. För att höja koffeinhalten och styrkan i smaken brukar man dock blanda i lite av Robusta. Är det en mild espresso eller Lungo du är ute efter så ska du alltså välja ett kaffe med högre procent Arabica i. Liberia står för bara 1 % av världens kaffeproduktion. Även om en stor kaffeproduktion finns i Afrika så anses den höga luftfuktigheten och jämna värmen i Norra Sydamerika ge det bästa kaffet.

Caffé Lungo låter mer vatten filtreras genom kaffet och får därmed en skönjbart bittrare smak, dvs extraheringstiden är längre, medan Caffé Americano tillsätter upphettat vatten till espresson i efterhand, vilket ger mindre crema än om espresson blandas i det heta vattnet (Long Black). Creman anses bland kännare inte göra att espresson smakar bättre. Alla tre är fördelaktiga alternativ, bl.a. pga. av intakta aromämnen och exakthet i mått och extrahering som nämnts ovan, i jämförelse med det enklare bryggkaffet.

Kaffe är bra för hälsan

Idag är alla experter överens om kaffets positiva effekter på hälsan. 3-4 koppar per dag är rekommenderad mängd. Kaffe gör det enklare att minnas och koncentrera sig, det får kroppen att förbränna mer fett och erbjuder ett skydd mot nästan alla svenska folksjukdomar.