Kastrull

Köp kastrull med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av kastrull 2017
  2. Vilken kastrull ska jag då välja?

När man skall köpa en ny kastrull finns det många saker att tänka på. Först måste man veta vad man skall använda kastrullen till. Letar du efter en kastrull att göra storkok i eller letar du efter en liten till att koka ägg? Letar du efter en kastrull som är lätt att diska eller kanske en kastrull gjord i olika hållbara material?


Bäst i test av kastrull

Alla kastruller har olika användningsområden och är gjorda av olika material. Vilken är bäst lämpad för dig? Det ska vi hjälpa dig att ta reda på!

Vi har jämfört sju olika kastruller för att ta reda på vilken som är bäst anpassad för en mångsidig hemmakock som gillar att göra enkla rätter men även att för att bjuda på lite finare måltider.


OBH Nordica 8222 Supreme: Bäst i test av kastruller 2017

Köpa kastrull OBH Nordica 8222 Supreme

OBH Nordica 8222 Supreme Non stick

Den kastrull vi anser är bäst på marknaden är OBH Nordica 8222 Supreme Non stick då det är en kastrull som passar de flesta hem och användningsområden, med sitt unika lock med inbyggt durkslag/sil och hällpip underlättas matlagningen markant! Att diska kastruller för hand är något man inte gärna lägger tid på, därför är Supreme Non Stick ett självklart val, den går att diska i diskmaskin och passar alla typer av spisar, så som induktionshäll, gasspis, halogenspis och elektrisk spis.

Enligt ProKök är materialet, locket och botten tre utav de viktigaste punkter att tänka på när man skall inhandla en hållbar och kvalitativ kastrull.

Materialet i Supreme Non Stick är en kombination av två olika material, själva kastrullen är gjord av aluminium vilket gör att den blir varm snabbare än en kastrull i rostfritt stål. Den inre beläggningen är gjord av ett non stick material för att undvika att mat och fett bränns fast i botten.

Handtaget på kastrullen är gjort i rostfritt stål som är värmeresistent vilket gör att man inte behöver oroa sig för att bränna sig vid avhällning av vatten. Det som är speciellt med detta handtag är att det är ett dubbelhandtag, ett på kastrullen och ett på locket, för att lätt kunna fixera det vid avhällning och då minska risken för att bränna sig.

Locket med sitt unika durkslag/integrerade sil är gjort i rostfritt stål och glas. Durkslaget i kombination med kastrullens hällkant gör att man inte behöver oroa sig för att tappa kastrullens innehåll i diskhon när man häller av vatten, man behöver häller inte använda ett vanligt durkslag. Mitten av locket är gjort av glas för att man ska kunna se att mat och vatten inte kokar över.

Botten är platt och anpassade efter spisens plattor för att inte slösa värme från plattan, detta gör enligt Energimyndigheten att man sparar energi vid sin matlagning. Dessutom är botten gjord av ett ytskikt av aluminium med en rostfri stål kärna för optimal värmespridning och för att kunna hålla en jämn värme.

OBH 8217 Supreme Steel: Jämnare värmare, men en del nackdelar

Köpa kastrull OBH 8217 Supreme Steel

Jämför man denna kastrull med kastrullen OBH 8217 Supreme Steel som är två nästintill likadana kastruller där dom två största skillnaderna är material och tjocklek. OBH 8217 är gjord av stål och utan non stick beläggning i kastrullen vilket leder till att mat lättare bränns fast i botten. Den är även svårare att göra rent, även i en diskmaskin på grund av att den är gjord i rostfritt stål.Tjockleken skiljer sig med 2,8 mm där vår testvinnare OBH 8222 har den tjockare bottnen. Detta gör, som tidigare nämnts, att kastrullen får en jämnare värme men även att värmen håller sig bättre.


Greenpan Vienna: Risk att bränna sig

Köpa kastrull Greenpan Vienna

Kastrullen Greenpan Vienna saknar de flesta utav de fördelar som Supreme Non Stick har. Den har ett handtag på locket och inte vid sidan av vilket försvårare avhällning och ökar risken att bränna sig. Denna kastrull bör man inte heller diska i diskmaskin då det försämrar dess kvalité. Botten på Vienna är inte helt platt vilket gör att värme från spisen slösas.
Den saknar även Supreme Non Sticks integrerade sil vilket gör att den inte är lika effektiv som Supreme Non Stick.


OBH Oden Steel: Handtaget leder inte värme

Köpa kastrull OBH Oden Steel

Tittar vi på nästa kastrull i vårt test så har vi OBH Oden Steel, en kastrull precis som Supreme Non Stick har en integrerad sil, den har dock inte Supreme Non Sticks dubbelhandtag utan ett handtag gjort av rostfritt stål med en gummiplädering för att minska värmen på handtaget.Detta handtag leder inte värmen men är tyvärr inte lika lätt att fixera som Supreme Non Sticks handtag.


Hackman Hard Face: Bäst av större kastruller

Köpa kastrull Hackman Hard Face

Den femte kastrullen vi har tittat på är Hackman Hard Face, en lite större kastrull än de andra vi har testat. Den har en volym på 2,5 liter medan de andra kastrullerna har en volym på 2 liter.Kastrullen är gjord i aluminium och har en inre non stick beläggning, den saknar dock både hällpip och sil vilket gör att den inte kan tävla med vår testvinnare Supreme Non Stick.


Vår sjätte kastrull är Demeyere Apollo som är den absolut dyraste kastrullen vi har testat. Med ett pris på ungefär den tredubbla kostnaden jämfört med de andra kastrullerna når den ändå inte upp till den användarvänliga Supreme Non Stick. Den saknar både hällpip, sil och dubbla handtag.Det som talar för denna kastrull är dock dess botten som är gjord av TriplInduc, ett material som ger 30 % högre effektivitet på induktionshällar och dess långa garanti på 30 år.


Vår sista kastrull är WMF mini cook, kastrullen som är anpassad för matlagning gör 1-2 personer och som har en volym på endast 0,9 liter. Denna kastrull har en platt botten, precis som de flesta andra kastruller på marknaden, för att minska risken för att värme slösas från spisen.Även denna kastrull passar alla typ av spisar, men saknar Supreme Non Sticks hällpip, sil och dubbelhandtag. Vilket gör att inte den heller är lika användarvänlig som Supreme Non Stick.