Klotgrill


Bäst i test klotgrillar 2017

Jag gissar att det, precis som jag, är många som längtar och kanske till och med har börjat planera inför den kommande grillsäsongen. För trots att det just nu är kallt och grått så kan man fortfarande lägga upp en plan. Vilken grill vill jag ha? Ska jag ha något speciellt tillbehör? Ska jag våga ta från sparkontot och köpa drömgrillen?


Bäst i test av klotgrillar

Det finns mängder med grillar och tillbehör på marknaden, kolgrillar, el och gasoldrivna grillar, bärbara och lyxmodeller. Jag tänkte att vi kunde gå igenom några kolgrillar, något tillbehör och sedan kanske något riktigt stort för den som vill grilla mer än alla andra.


Landmann Piccolino: Bäst i test av klotgrillar 2017

Köpa klotgrill Landmann Piccolino

Vi börjar med Landmanns Piccolino, den lilla men färgsprakande grillen som är i topp på vartenda test. Det är en klotgrill som bara väger 3 kg och den är inte mer än 43 cm hög, liten men naggande god alltså. Självklart gör det att grillen är mycket lätt att bära med sig ut i en park eller varför inte ta den med sig på campingturen.

Lilla Piccolino har dessutom, trots sin lilla storlek, en invändig kolbehållare, grillyta för fyra, varmhållningsgaller och en rostfri grilltång som går att fästa i ett av de tre benen. Och, med både lock och varmhållningsgaller tillgängligt blir det lättare att laga till den där perfekta biten kött, fisk eller grönsaksspettet även utanför den egna trädgården. Grillen är helemaljerad och går dessutom att få i fem olika färger, till exempel turkos och lime, så att man alltid kan vara säker på att ha den gladaste grillen med sig ut.

Vill du ha en grill som är något större och i den lägre änden av samma prisklass så kan du istället prova Scandy Gardens Loke.


Scandy Garden Loke: Ännu en prisvärd klotgrill

Köpa klotgrill Scandy Garden Loke

Loke är en svart emaljerad klotgrill av den där traditionella modellen som finns i många människors minnen. Den har ventilation i både lock och botten, kromat galler och en grillyta på 47 cm i diameter.

Ja, Loke är ett budget alternativ men om du vill ha en tålig och rättfram grill utan divalater och attityd så är detta grillen för dig. Loke är din goda granne, gamla vän och ständige följeslagare ända tills hjulen trillar av, handtaget lossnar och den sista flagan färg ger upp och faller från det gamla utbrända klotet. Kanske har du redan en gammal utsliten grill av det slaget i förrådet, då är det dags att säga adjö till den gamle och låta en ny, ung och stark Loke flytta hem till dig och din familj.


Landmann Klotgrill med askuppsamlare: För dig som vill ha riktig grillkänsla

Köpa klotgrill Landmann Klotgrill med askuppsamlare

Tycker du bäst om den traditionella klotgrillen men drömmer om något lite större och lite modernare? Och tycker du att ett pris runt tusenlappen låter helt okej? Då kan Landmanns Klotgrill med askuppsamlare vara något för dig.

Det är en klotgrill, helemaljerad i svart, men den är lite större och den väger lite mer. Förutom de vanliga delarna så har grillen några små extra finesser. Precis som namnet antyder så har den en utvändig askuppsamlare som är lätt att ta loss när det är dags att för rengöring. Det finns också ett förkromat grillgaller, kolavskiljare och kolgaller. Klotgrillen har dessutom en termometer inbyggd i locket för att du lättare ska kunna tillaga maten precis så som du själv vill. Diametern på 57 cm gör också att du, om du vill, lätt kan byta upp dig till ett gjutjärnsgaller från till exempel Napoleon.


Napoleon Gjutjärnsgaller: Ett galler för riktigt bra slutresultat

Köpa klotgrill Napoleon Gjutjärnsgaller

När du lagar mat så är ytan som du lagar maten på en av de viktigare faktorerna för slutresultatet. Väljer du att byta upp dig till ett gjutjärnsgaller från Napoleon får du visserligen vara lite noggrannare med rengöring och efterbehandling av gallret, men i gengäld har du tillgång till en del andra egenskaper.

När du grillar så är det, utöver glödbädden, värmen som samlats i gallret som tillagar maten. Ett gjutjärnsgaller kan hålla betydligt högre värme än ett motsvarande rostfritt sådant, detta förbättrar bland annat maillardreaktionen som är så viktig i all matlagning. Det blir också starkare grillränder samtidigt som gallret lätt släpper ifrån sig köttbiten. Detta galler kan vara en drastisk uppgradering för din nuvarande grill.

Napoleons gjutjärnsgaller är ett robust val. Den består av tre delar, de två yttre sidorna kan lätt fällas upp om du behöver fylla på mer kol och den passar klotgrillar med 57 cm i diameter. Fast det kanske kittlar i fingrarna och gommen på dig att klicka hem den där lite större grillen som har så många fler funktioner än en vanlig liten klotgrill.


Landmann Tennessee 200 Barbecue Smoker: Ett galler för riktigt bra slutresultat

Köpa klotgrill Landmann Tennessee 200 Barbecue Smoker

Nästa steg upp måste vara Landmanns Tennessee Smoker. Den har en stor grillyta, termometer i locket, varmhållningsgaller, invändig askuppsamlare, kol- och grillgaller även i lilla tunnan mm.

Den kostar lite mer, men  du kan verkligen grilla, med den. Men visst vill du göra mer än bara grilla? Med en Tennesseen kan du dessutom röka kött och ha en riktig barbecue. Det är vad den egentligen är konstruerad för. Du kan lägga rökspån i den lilla tunnan, de kan vara blötlagda i till exempel whisky, låt dem brinna långsamt så att röken hinner laga till köttet i stora tunnan på ett helt nytt vis.

Det här är grillen för dig som vill experimentera med tillagningsmetoder, rubs, marinader, vedspån, briketter, kol och allt annat som du möjligtvis kan komma på när det gäller matlagning. Tennessee är för dig som älskar att leka med eld, den mest ursprungliga av människans matlagningsmetoder, mat och rök.


Grillsymbol BBQ 1250: Klotgrillarnas Rolls-Royce

Köpa klotgrill Grillsymbol BBQ 1250

Är den förra grillen för liten? Har du lekt färdigt? Vaknar och somnar du med grilloset i näsborrarna? Då är detta din grill.

Designad för restauranger och cateringföretag, med en stabil konstruktion, två skortstenar och med alla tillbehör som en riktig kännare anser nödvändiga. Temperatur och fuktnivå hålls stabilt precis där du vill ha dem, den är lätt att underhålla och är tillräckligt stor för att du ska kunna helgrilla mindre djur. Den är dessutom anpassad för att kunna vedeldas så att du ska kunna få fram den där äkta och ursprungliga smaken som bara går att få över riktig ved.

Grillen väger 100 kg, den kan plockas isär för enklare transportering. Målad med eldfast pulverlack klarar den temperaturer upp till +400ºC. Det finns två rökgaller på 125×50 cm respektive 125×35 cm. Det finns reglerbara ventiler på båda skorstenarna för att du lätt ska kunna justera temperaturen i ugnen och det finns självklart en extern termometer för att du alltid ska kunna veta precis vilken temperatur det är.

Med det pris som BBQ 1250 har så är det bara de mest seriösa grillarna som göre sig besvär.

God sommar och god grillning!