Knivslip

Köp knivslip med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av knivslipar 2017
  2. Vilken knivslip ska jag då välja?

Knivar som slöat till sig efter vinterns grytor och långkok gör matlagningen trist och trasslig och försämrar även resultatet på maten. Att ge sig på en fin köttbit med en slö kniv kan skada köttfibrerna så att saften sipprar ut, vilket gör den torr och tråkig. Grönsaker som blivit halvt mosade av eggen istället för rent skivade berövar lätt sommarsalladen på dess krispighet och fräschör.

En vass kniv å andra sidan, som lätt glider genom råvaran, kan få en att känna sig som en mästerkock. För att få matlagningsglädjen tillbaka behöver man inte införskaffa nya dyra kockknivar stup i kvarten – det räcker med rätt knivslip för att gång på gång kunna vässa knivarna till perfektion.

Introduktion: Vilken knivslip ska jag välja?

Ofta upptäcker man att kniven är slö när det väl är dags att börja laga mat, och då är inte de klassiska slipstenarna optimala. De kräver en stor portion tid, tålamod och engagemang för att ge bra resultat. Man måste exempelvis hålla koll på att man alltid slipar i rätt vinkel. Dessutom krävs flera stenar med olika kornighet, från grov till fin.

Det finns en uppsjö av bra alternativa slipverktyg på marknaden idag, allt från bryne av olika material till elektroniska knivslipar. Priset varierar kraftigt, men det dyraste är inte alltid det bästa för alla. Kapacitet, användarvänlighet, hållbarhet, energiåtgång och rengöring skiljer sig åt och det bästa är att välja både utifrån sin egen ambition i köket och hur knivsamlingen ser ut. För hemmakocken som briljerar på bjudmiddagen, föräldern som ska mätta små magar snabbt och prylfantasten som vill ge sin knivsamling den bästa och modernaste omvårdnaden; Det finns en knivslip för var och en!

  • Knivbrynet, eller skärpstaven som den också kallas, passar den som är ute efter en liten utmaning. Global G-74 är ett bryne i keramik som kan användas på både europeiska och hårdare japanska knivar. Även med denna är det viktigt att man skärper i rätt vinkel och att man hanterar keramikbrynet varsamt, tappar man det kan det gå sönder. Brynet ger den där sista fintouchen som gör eggen sylvass inför varje matlagningstillfälle. Har man slöare knivar krävs att man grundar med en slip innan man bryner. Att skärpa med bryne ser väldigt proffsigt ut när man väl bemästrar det och kan då imponera framför middagsgästerna. För prylnörden och den ambitiöse hemmakocken är brynet det självklara komplementet till knivslipen och ser dessutom snygg ut i knivstället.

OBH Nordica 9960 SharpX: Eldriven med stavar av keramik

  • OBH Nordica har utvecklat ett alternativ till brynestaven som är betydligt mer lättanvänd. Den heter 9960 SharpX och är en eldriven skärpmaskin med roterande keramikstavar. Sliphjulets vinkel ställs automatiskt in efter kniven och maskinen sköter sedan finslipningen själv. Allt man behöver göra är att koppla in kontakten, hålla kniven i hjulet och trycka på on-knappen.