Knivslip

Köp knivslip med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av knivslipar 2017
 2. Vilken knivslip ska jag då välja?

Knivar som slöat till sig efter vinterns grytor och långkok gör matlagningen trist och trasslig och försämrar även resultatet på maten. Att ge sig på en fin köttbit med en slö kniv kan skada köttfibrerna så att saften sipprar ut, vilket gör den torr och tråkig. Grönsaker som blivit halvt mosade av eggen istället för rent skivade berövar lätt sommarsalladen på dess krispighet och fräschör.

En vass kniv å andra sidan, som lätt glider genom råvaran, kan få en att känna sig som en mästerkock. För att få matlagningsglädjen tillbaka behöver man inte införskaffa nya dyra kockknivar stup i kvarten – det räcker med rätt knivslip för att gång på gång kunna vässa knivarna till perfektion.

Introduktion: Vilken knivslip ska jag välja?

Ofta upptäcker man att kniven är slö när det väl är dags att börja laga mat, och då är inte de klassiska slipstenarna optimala. De kräver en stor portion tid, tålamod och engagemang för att ge bra resultat. Man måste exempelvis hålla koll på att man alltid slipar i rätt vinkel. Dessutom krävs flera stenar med olika kornighet, från grov till fin.

Det finns en uppsjö av bra alternativa slipverktyg på marknaden idag, allt från bryne av olika material till elektroniska knivslipar. Priset varierar kraftigt, men det dyraste är inte alltid det bästa för alla. Kapacitet, användarvänlighet, hållbarhet, energiåtgång och rengöring skiljer sig åt och det bästa är att välja både utifrån sin egen ambition i köket och hur knivsamlingen ser ut. För hemmakocken som briljerar på bjudmiddagen, föräldern som ska mätta små magar snabbt och prylfantasten som vill ge sin knivsamling den bästa och modernaste omvårdnaden; Det finns en knivslip för var och en!

Global G-74: Ett bryne får ögonbryn att lyfta av förtjusning

Köpa knivslip Global G-74

 • Knivbrynet, eller skärpstaven som den också kallas, passar den som är ute efter en liten utmaning. Global G-74 är ett bryne i keramik som kan användas på både europeiska och hårdare japanska knivar. Även med denna är det viktigt att man skärper i rätt vinkel och att man hanterar keramikbrynet varsamt, tappar man det kan det gå sönder. Brynet ger den där sista fintouchen som gör eggen sylvass inför varje matlagningstillfälle. Har man slöare knivar krävs att man grundar med en slip innan man bryner. Att skärpa med bryne ser väldigt proffsigt ut när man väl bemästrar det och kan då imponera framför middagsgästerna. För prylnörden och den ambitiöse hemmakocken är brynet det självklara komplementet till knivslipen och ser dessutom snygg ut i knivstället.

OBH Nordica 9960 SharpX: Eldriven med stavar av keramik

Köpa knivslip OBH Nordica 9960 SharpX

 • OBH Nordica har utvecklat ett alternativ till brynestaven som är betydligt mer lättanvänd. Den heter 9960 SharpX och är en eldriven skärpmaskin med roterande keramikstavar. Sliphjulets vinkel ställs automatiskt in efter kniven och maskinen sköter sedan finslipningen själv. Allt man behöver göra är att koppla in kontakten, hålla kniven i hjulet och trycka på on-knappen.

OBH Nordica 9967 SharpX: Komplettera brynestaven med diamantslipning

Köpa knivslip OBH Nordica 9967 SharpX

 • I de fall då finpolering inte gör jobbet eftersom kniven blivit för slö finns det många olika varianter att välja mellan. OBH Nordica 9967 SharpX-treme är även den eldriven och har, utöver ett keramiskt hjul, även ett diamanthjul som tillåter grövre slipning och formning av eggen.
 • Efter slipning i diamanthjulet flyttas kniven till keramikhjulet, som är detsamma som i SharpX och som polerar eggen. Diamanthjulet är utbytbart vilket gör detta till en långlivad apparat.

MinoSharp Plus 3: Perfekta revbenspjäll med en slip så manuell

Köpa knivslip MinoSharp Plus 3

 • De eldrivna sliparna kan vara lite svåra att rengöra då de inte går att skölja i vatten. De förbrukar såklart även el och kan inte medtas på picknicken. En typ av slipverktyg som bemästrar dessa hinder är den manuella knivslipen. Dessa har, precis som de eldrivna varianterna från OBH Nordica, sliphjul som man sätter kniven i. Sedan drar man bara kniven fram och tillbaka några gånger tills kniven är vass. Manuella knivslipar finns i olika utföranden och skiljs åt av bl.a. sliphjulens antal, material, vinkel och kornighet.
 • En prisbelönt manuell våtslip, som alltså ska fyllas med vatten innan den används, är Global MinoSharp Plus 3 MC-550/SH-550. Denna har hela tre sliphjul i keramik med olika kornighet – från grov till extra fin – så att man kan börja slipa utifrån knivens slöhetsgrad och succesivt arbeta fram en sylvass egg i de finkornigare hjulen.
 • Vattnet förhindrar att kniven blir för varm under slipningen och rengör samtidigt slipen. Enkel att använda – enkel att rengöra!

MinoSharp MC-220: En annan manuell våtslip

Köpa knivslip MinoSharp MC-220

 • Global har även en enklare variant – MinoSharp MC-220/SH-220. Den har två keramiska sliphjul, ett med grov och ett med medium kornighet. Då det inte finns nån finslip kan det vara bra att komplettera med ett bryne för att uppnå perfekt skärpa.

OBH Nordica 8426: Manuell knivslip med lätt rengörning

Köpa knivslip OBH Nordica 8426

 • OBH Nordica 8426 Arctic är ytterligare en manuell knivslip med två hjul, dock är det ena hjulet av diamant och det andra keramiskt. En specialfunktion med denna slip är att man kan ställa in slipvinkeln utifrån vad kniven ska användas till. Är det en kniv som används till hårdare råvaror såsom segt kött eller nötter så slipas kniven i 40 grader. Önskas en ännu vassare egg, som är ämnad att skära t.ex. fisk, slipas kniven i 30 grader. Viktigt är att man alltid slipar samma kniv i samma vinkel. Även denna slip är lätt att rengöra under rinnande vatten.

Fiskars Roll-Sharp: För opretentiös vardagsskärpa

Köpa knivslip Fiskars Roll-Sharp

 • Kanske söker man blott en duglig bugdetslip till studentlyan eller bara vill ha något enkelt och allsidigt utan extra attiraljer? Fiskars Roll-Sharp 1001482 är en manuell knivslip som blott kostar runt hundralappen och som sitt lite plastiga utseende till trots är mycket användbar.
 • Denna platseffektiva knivslip fungerar till alla sorters knivar, även tandade brödknivar, vilket ingen av de andra ovan nämnda sliparna kan stoltsera med. Rengöringen kräver minimalt med tid och ansträngning då den bara är att slänga in i diskmaskin. Detta budgetalternativ passar de som vill ha en prisvärd och tillräckligt bra knivslip som ger tillräckligt vassa knivar.
 • Vill man ge sig på att tillreda sushi kan det vara en bra idé att komplettera med ett bryne, eftersom Fiskars Roll-Sharp endast slipar med en kornighetsgrad.

Vilken knivslip är då bästa valet för mig?

Som beskrivet ovan finns det många olika knivslipar med många varierande egenskaper. De bästa skiljer sig åt i vilka styrkor de har. I sitt val av knivslip får man utgå från vad man själv behöver till just sin knivsamling och vad man värdesätter mest – är det tid, enkelhet, mångsidighet? Vad som knivsäkert kan konstateras är att detta verktyg kan åstadkomma godare mat och roligare matlagning, gång på gång.

Global G-74Global G-74
MinoSharp Plus 3MinoSharp Plus 3
MinoSharp MC-220MinoSharp MC-220
OBH Nordica 8426OBH Nordica 8426
Fiskars Roll-SharpFiskars Roll-Sharp