Att tänka på när du köper köksfläkt
Det finns olika slags fläktar och vilken som fungerar bäst för dig beror på vilka förutsättningar du har i hemmet. Du bör bland annat tänka på hur du vill att din köksfläkt ska hänga i köket. För ett så bra resultat som möjligt bör fläkten vara rätt monterad. Tänk på att ju större köksfläkten är i förhållande till spishällen, desto bättre rening av luften. Den kan vara frihängande,
bänkmonterad ,vägghängande och underbyggnadsfläkt. Innan du väljer köksfläkt är det också viktigt att du tar reda på vilken typ av fläkt som fungerar hos dig. De flesta kan fungera både i villa och lägenhet men bor du i lägenhet rekommenderar vi att du kontaktar hyresvärd eller bostadsrättsförening för att se vad som är tillåtet hos just dig.
Kolfilterfläkt passar dig som saknar ventilationskanal. Den drar inte ut luften utan återcirkulerar luften genom att rena luften i ett fettfilter och ett aktivt kolfilter och släpper sedan tillbaka luften i rummet. Bor du i villa kan kolfilterfläkt vara ett bra alternativ om du vill spara värme. Men en kolfilterfläkt kommer inte vara lika effektiv som en utsugsfläkt. Däremot kan du placera kolfilterfläkten var som helst eftersom den inte kräver någon frånluftskanal.
Utsugsfläkt kopplas till en frånluftskanal och luften sugs ut ur hemmet direkt. Passar bra i villor. Alliancefläkt samarbetar med husets övriga ventilation. Kan passa både i villa och lägenhet Spiskupa, har inte en egen motor så är egentligen inte en köksfläkt. Passar när du har centralfläkt. Vanligt i flerfamiljshus. Bor du i villa är det bra att ha köksfläkt kopplad till frånluftskanalen därför att det minskar brandrisken när oset försvinner ut ur huset.
Kombinationsfläkt
Kombinationsfläkten är en variant av utsugsfläkten. På stora ytor hjälper dessutom köksfläkten till att rena luften hela tiden.
Din nya fläkt är en viktig del av hemmets hjärta
För att slippa tänka på fett, fukt och matos behöver du en bra köksfläkt. Då finns det en rad faktorer som du ska tänka på.
- Din fläkt ska vara effektiv.
- Din fläkt ska ta bort fett
- Din fläkt ska ta bort ånga
- Din fläkt ska ha rätt storlek
- Din fläkt ska vara försedd med bra belysning
- Din fläkt ska installeras korrekt
- Din fläkt ska vara energisnål
- Din fläkt ska vara tyst
- Din fläkt ska ha bra garanti
- Din fläkt ska passa in
Du vill att din nya fläkt ska vara effektiv, och att utsuget ska fungera bra. Fläkten ska hjälpa dig att bli av med otrevliga fettavlagringar och matos. Den ska hjälpa dig att få den ultimata matlagningsupplevelsen. Du vill ha en fläkt med hög kapacitet. Kapaciteten mäts med m3/timme, och den ska vara så hög som möjligt.
Du vill att din nya fläkt ska ta bort fett som uppstår när du lagar mat. Fläkten ska ha kapacitet att fånga upp fettet effektivt, och minimera risken för att fettet hamnar överallt. Du bör också tänka på att filtret till din fläkt ska vara lätt att rengöra, för att fläkten ska hålla sig effektiv. Testa gärna att ta ut filtret redan hos försäljaren, för att försäkra dig att detta är lätt att göra.
Du vill att din nya fläkt tar upp all ånga. Ånga uppstår vid matlagning, och fläkten ska hjälpa dig att slippa detta. Ångan samlas upp i fläkten, och det finns två alternativ för vart den sedan tar vägen. En del fläktar har utsug som leder ut ångan ur huset, denna variant är att rekommendera. Andra fläktar renar istället matoset genom ett kolfilter, innan luften cirkulerar tillbaka till köket. Det är viktigt att detta kolfilter rengörs eller byts ut regelbundet, så ta reda på hur detta görs redan hos försäljaren. Generellt sett rekommenderas utsugsfläktar framför köksfläktar med kolfilter. De senare är ofta mer högljudda, men om du är husägare kan en köksfläkt med kolfilter vara bättre på grund av att den uppvärmda luften stannar i huset. Din fläkt blir på så sätt mer energisnål.
Fläkten ska vara minst lika bred som spisen för att fungera så effektivt som möjligt. Djupet kan dock vara något mindre, förutsatt att fläktens utsug är tillfredsställande.
För att få den ultimata matlagningsupplevelsen är det också viktigt att du köper en fläkt med bra belysning. Det bästa och mest energisnåla är LED-belysning.
Det är också viktigt att din nya fläkt installeras fackmannamässigt. Det bästa är att beställa installation av fackkunniga samtidigt som du köper fläkten. Om du väljer att installera fläkten själv är det viktigt att du är noga med att följa manualen.
Du vill att din nya fläkt är energisnål, för både plånbok och miljö.
Självklart vill du också att din nya fläkt ska vara så ljudlös som möjligt. Detta mäts i decibel (Db) och finns angivet där du köper din fläkt. Testa gärna alla lägen fläkten har så att högsta effektivitet ger lägsta möjliga ljud. Den faktor som bestämmer hur högt ljudet blir är var själva utsuget sitter, det är att rekommendera om det sitter högre upp och inte inne i själva kåpan.
Om något skulle hända är det viktigt att du redan vid köpet tar reda på vilka garantier du får, så att du slipper oväntade, oförutsedda utgifter.
Jämför gärna olika köksfläktar utifrån de tips som finns som finns här, och jämför gärna priserna så att du får just den fläkt som passar dina behov till det bästa tänkbara priset.
Självklart ska du också ta hänsyn till hur ditt kök är utformat så att fläkten passar in just hos dig.