Köksfläkt

Köp köksfläkt med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av köksfläkt 2017
 2. Att tänka på & köpguide

Vad man anser är viktigt när man efter hos en köksfläkt är självklart olika. Men låg ljudnivå, bra fettuppsugning och energieffektiv är tre egenskaper som dom flesta tycker är viktigt och kan vara bra att vara uppmärksam på. Men då köket ofta ses som hemmets hjärta ska den självklart också vara estetiskt tilltalande och lätt att hantera!

Vill du veta mer om vilken köksfläkt som passar dina behov, läs vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa köksfläktar.

Introduktion: Tips inför köpet av din nya köksfläkt

Vilka egenskaper är viktiga för dig?

De fem köksfläktar som vi har tagit fram erhåller alla hög kvalitet och uppfyller kraven på god ångupptagning och fettupptagning men varierar i funktion och prisnivå. Alla har gemensamt är att de går att köra i tre hastigheter men varierar i styrka. Köksfläktarna som vi har tagit fram är:

Namn: Maxkapacitet: Ljudnivå:
•     Thermex Manchester K501 175 m3/h 61 dB
•     Franke F240-16 310 m3/h 60 dB
•     Bosch DWW067A50 710 m3/h 58 dB
•     Siemens LC67BC532 680 m3/h 44 dB
•     Siemens LC97BC532 730 m3/h 41 dB

Thermex Manchester K501: För den som måste vara lite kreativ med plats och plånbok

Köpa köksfläkt Thermex Manchester K501

Om du letar efter en prisvärd köksfläkt som ligger under tusenlappen rekommenderar vi Thermex Manchester K501. Det är en klassisk vitlackad köksfläkt som erbjuder god kvalitet med tre olika lägen. Den är 60 cm och installeras under ett skåp. Fläkten har en 28 W lampa och stålfilter och den

levereras med inbyggd motor. Ett recirkuleringsfilter finns som tillbehör.


Siemens LC97BC532: För den som anser att köket ska vara hemmets heliga oas

Köpa köksfläkt Siemens LC97BC532

Om du är känslig mot oljud och det är tystheten du prioriterar ska du helst välja en som ligger under

50 dB. Vi rekommenderar då att du satsar på Siemens LC97BC532. Vad som är utmärkande för den här köksfläkten är att den är tystlåten och stilren med en yta av rostfritt stål. Den är 90 cm bred och monteras på väggen över spisen. Den är också användarvänlig och enkel att installera.

Vi kan också rekommendera Siemens mindre modell Siemens LC67BC532. Den är 60 cm och monteras också på väggen över spisen. Båda modellerna ligger på energi klass A+ vilket garanterar att de också är snälla mot miljön. De har också toppmodern LED-belysning som är både energisnål och långlivad. Båda modellerna har utöver sina tre hastigheter ett intensivläge, tillfällig kraftökning som går tillbaka automatiskt efter 6 min.


Bosch DWW067A50: För dig som vill ha en kraftfull kapacitet med en stilren finish

Köpa köksfläkt Bosch DWW067A50

Bosch DWW067A50 är en vägghängd fläktkåpa i rostfritt stål, vilket ger en mer flexibel formgivning av köket. Den är 60 cm och är energiklassad A+. Den har en LED-belysning som består av 6 stycken power LED-s, som skapar både ett behagligt ljus och maximal överblick över matlagningen. Precis som Siemens har Bosch ett intensivläge med automatisk återgång efter 6 min.


Franke F240-16: För dig som bor i villa med centralfläkt

Köpa köksfläkt Franke F240-16

För dig som vill ha en enklare köksfläkt som inte är svår att underhålla är Franke F240-16 Alliance ett bra alternativ. Den här köksfläkten passar dig som bor i hus och som har central ventilationsanläggning. 60 cm.

Franke F240-16 är specialdesignad för dig med centralfläkt. Den sparar energi med sin fyndiga styrning av hela fläktsystemet och har en osuppfångning på hela 75% Samarbetet med den centrala ventilationen förbättrar luftkvalitén i hela hemmet . Den är 60 cm och installeras direkt på väggen eller mellan överskåp. Franke F240-16 är lätthanterlig och enkel att installera och göra rent.

69 dB. Filter: metalltråd. Belysning: 11 watts kompaklysrör. 3 hastigheter på fläkten. Easyclean. Djup 48 cm.


Att tänka på när du köper köksfläkt

Det finns olika slags fläktar och vilken som fungerar bäst för dig beror på vilka förutsättningar du har i hemmet. Du bör bland annat tänka på hur du vill att din köksfläkt ska hänga i köket. För ett så bra resultat som möjligt bör fläkten vara rätt monterad. Tänk på att ju större köksfläkten är i förhållande till spishällen, desto bättre rening av luften. Den kan vara frihängande,

bänkmonterad ,vägghängande och underbyggnadsfläkt. Innan du väljer köksfläkt är det också viktigt att du tar reda på vilken typ av fläkt som fungerar hos dig. De flesta kan fungera både i villa och lägenhet men bor du i lägenhet rekommenderar vi att du kontaktar hyresvärd eller bostadsrättsförening för att se vad som är tillåtet hos just dig.

Kolfilterfläkt passar dig som saknar ventilationskanal. Den drar inte ut luften utan återcirkulerar luften genom att rena luften i ett fettfilter och ett aktivt kolfilter och släpper sedan tillbaka luften i rummet. Bor du i villa kan kolfilterfläkt vara ett bra alternativ om du vill spara värme. Men en kolfilterfläkt kommer inte vara lika effektiv som en utsugsfläkt. Däremot kan du placera kolfilterfläkten var som helst eftersom den inte kräver någon frånluftskanal.

Utsugsfläkt kopplas till en frånluftskanal och luften sugs ut ur hemmet direkt. Passar bra i villor. Alliancefläkt samarbetar med husets övriga ventilation. Kan passa både i villa och lägenhet Spiskupa, har inte en egen motor så är egentligen inte en köksfläkt. Passar när du har centralfläkt. Vanligt i flerfamiljshus. Bor du i villa är det bra att ha köksfläkt kopplad till frånluftskanalen därför att det minskar brandrisken när oset försvinner ut ur huset.

Kombinationsfläkt

Kombinationsfläkten är en variant av utsugsfläkten. På stora ytor hjälper dessutom köksfläkten till att rena luften hela tiden.

Din nya fläkt är en viktig del av hemmets hjärta

För att slippa tänka på fett, fukt och matos behöver du en bra köksfläkt. Då finns det en rad faktorer som du ska tänka på.

 • Din fläkt ska vara effektiv.
 • Din fläkt ska ta bort fett
 • Din fläkt ska ta bort ånga
 • Din fläkt ska ha rätt storlek
 • Din fläkt ska vara försedd med bra belysning
 • Din fläkt ska installeras korrekt
 • Din fläkt ska vara energisnål
 • Din fläkt ska vara tyst
 • Din fläkt ska ha bra garanti
 • Din fläkt ska passa in

Du vill att din nya fläkt ska vara effektiv, och att utsuget ska fungera bra. Fläkten ska hjälpa dig att bli av med otrevliga fettavlagringar och matos. Den ska hjälpa dig att få den ultimata matlagningsupplevelsen. Du vill ha en fläkt med hög kapacitet. Kapaciteten mäts med m3/timme, och den ska vara så hög som möjligt.

Du vill att din nya fläkt ska ta bort fett som uppstår när du lagar mat. Fläkten ska ha kapacitet att fånga upp fettet effektivt, och minimera risken för att fettet hamnar överallt. Du bör också tänka på att filtret till din fläkt ska vara lätt att rengöra, för att fläkten ska hålla sig effektiv. Testa gärna att ta ut filtret redan hos försäljaren, för att försäkra dig att detta är lätt att göra.

Du vill att din nya fläkt tar upp all ånga. Ånga uppstår vid matlagning, och fläkten ska hjälpa dig att slippa detta. Ångan samlas upp i fläkten, och det finns två alternativ för vart den sedan tar vägen. En del fläktar har utsug som leder ut ångan ur huset, denna variant är att rekommendera. Andra fläktar renar istället matoset genom ett kolfilter, innan luften cirkulerar tillbaka till köket. Det är viktigt att detta kolfilter rengörs eller byts ut regelbundet, så ta reda på hur detta görs redan hos försäljaren. Generellt sett rekommenderas utsugsfläktar framför köksfläktar med kolfilter. De senare är ofta mer högljudda, men om du är husägare kan en köksfläkt med kolfilter vara bättre på grund av att den uppvärmda luften stannar i huset. Din fläkt blir på så sätt mer energisnål.

Fläkten ska vara minst lika bred som spisen för att fungera så effektivt som möjligt. Djupet kan dock vara något mindre, förutsatt att fläktens utsug är tillfredsställande.

För att få den ultimata matlagningsupplevelsen är det också viktigt att du köper en fläkt med bra belysning. Det bästa och mest energisnåla är LED-belysning.

Det är också viktigt att din nya fläkt installeras fackmannamässigt. Det bästa är att beställa installation av fackkunniga samtidigt som du köper fläkten. Om du väljer att installera fläkten själv är det viktigt att du är noga med att följa manualen.

Du vill att din nya fläkt är energisnål, för både plånbok och miljö.

Självklart vill du också att din nya fläkt ska vara så ljudlös som möjligt. Detta mäts i decibel (Db) och finns angivet där du köper din fläkt. Testa gärna alla lägen fläkten har så att högsta effektivitet ger lägsta möjliga ljud. Den faktor som bestämmer hur högt ljudet blir är var själva utsuget sitter, det är att rekommendera om det sitter högre upp och inte inne i själva kåpan.

Om något skulle hända är det viktigt att du redan vid köpet tar reda på vilka garantier du får, så att du slipper oväntade, oförutsedda utgifter.

Jämför gärna olika köksfläktar utifrån de tips som finns som finns här, och jämför gärna priserna så att du får just den fläkt som passar dina behov till det bästa tänkbara priset.

Självklart ska du också ta hänsyn till hur ditt kök är utformat så att fläkten passar in just hos dig.

Siemens LC97BC532Siemens LC97BC532
Bosch DWW067A50Bosch DWW067A50
Franke F240-16Franke F240-16